Home > > Vertel de verhalen

Vertel de verhalen

<%image(20050618-vertelverhalen_02.jpg|140|140|verteldeverhalen)%>
Vaak - bij een wandeling na het eten - loop ik op de Prins Hendrikkade langs het Arcam-gebouw en zie daar, op de kademuur, een monument met namen. Na de jaarlijkse 4 mei herdenking liggen er bloemen. Ik zie het monument elke keer, ik zie er veel namen op staan, maar het betekent verder niets voor me. Totdat ik afgelopen vrijdag het boek ‘Vertel de verhalen’ een uitgave van Stadsdeel Amsterdam-Centrum kocht. Het boek vertelt de verhalen die horen bij de meer dan 60 gedenktekens die in het centrum aan de Tweede Wereldoorlog herinneren. Het boek vertelt dus ook het verhaal wat hoort bij het Monument voor 247 omgekomen medewerkers van KNSM.
Het monument eert de zeelieden die niet terugkwamen van zee. Vertelt over schepen die op mijnen liepen. Het monument ziet er verzorgd uit en dat dankt het - lees ik in het boek - aan oud-kapitein J.Marsalis, die het elke week komt schoonmaken met zijn schoffel, bezem, luiwagen en emmertje en die op 4 mei elk jaar een vlaggenstok plaatst en de Kroonvlag van de KNSM hijst, voordat oud-KNSM-ers en familie van de omgekomenen zich verzamelen voor de herdenking.

Dagelijks kom ik langs de Oosterkerk. Nu weet ik dat de gevelsteen op die Oosterkerk een herinnering is aan de twee coasters vol met voedsel die in de hongerwinter van 44/45, door de inwoners van 55 dorpen aan de Fries-Groningse grens bijeengebracht werden. Het zijn meer dan 60 gedenktekens die dankzij het boek meer voor me zijn gaan leven. De plaquette in de Bijenkorf, de Dokwerker en de Februaristaking, de gevelsteen op Bloemgracht 82 waar op 25 april 1945, eind van de oorlog nog drie ondergedoken verzetsstrijders zijn vermoord door de Duitsers, het monument op het Hekelveld voor Annick van Hardeveld, die op 4 mei 1945 door een patrouille van de Wehrmacht werd neergemaaid...

Het boek kost slechts ¤12,50, is mooi uitgegeven en is onder andere verkrijgbaar bij het Voorlichtingsloket van de afdeling Publiekscontacten van het stadsdeel in de binnenstraat van het stadhuis. Toen ik het boek daar kocht, stond er tegelijkertijd met mij een oude vrouw die om hetzelfde boek vroeg. Je zag de dames achter de balie denken ‘Tjonge! Twee tegelijk!.’ De vrouw vroeg of het een mooi cadeau voor vaderdag zou zijn. De dames achter de balie aarzelden, ze kwamen niet verder dan misschien wel. Ik zeg: zeker wel! Koop dit boek, lees het, geef het cadeau! Lees over wat niet vergeten mag worden.

30 reacties op "Vertel de verhalen"

G.W.MONTSMA
-1-  G.W.MONTSMA:
Geachte heer,

In verband met mijn studie naar enkele in vergetelheid geraakte Nederlandse oorlogsmonumenten, ben ik zeer geinteresseerd in uw informatie/verhaal over de gedenksteen aan de gevel van de Amsterdamse Bloemgracht 82. De informatie en bronnen zijn schaars (NIOD en omwonenden), maar wellicht heeft U meer materiaal en kunt U mij verder helpen. Mijn naam is Gerard Montsma en ben f.l journalist in Amsterdam.

B.v.D. 06.27376500
Henny vd Putten
-2-  Henny vd Putten:
Geachte heer Montsma,

Bij toeval zag ik uw vraag over de Bloemgracht 82.
Ik ben de dochter van een van de bewoonsters van het adres ten tijde van WO11. Helaas is mijn moeder overleden maar zij vertelde vaak over de inval/executie. Mijn tante is de nog enige overlevende van het gezin Koolbergen en woont nog in Amsterdam. Indien u geinteresseerd bent wil ik u eventueel wel met haar in contact brengen.

Met vriendelijke groet,
Henny vd Putten
Maria Tolman
-3-  Maria Tolman:
Geachte heer Montsma,

Een van de namen op de gevelsteen is Dick Wolters. Mijn moeder heet ook Wolters. Hij komt in mijn stamboom voor. Wat ik weet is dat hij is geboren op 6 april 1911 in Groning. Hij is overleden op 25 april 1945 en begraven in bloemendaal (Overveen)op de erebegraafplaats. Durk Wolters, ook wel Dirk genoemd zat eerst in het Verzet in Groningen. Later is hij in het Verzet in Amsterdam gegaan. Hij was Commmandant van de raad van het Verzet in Amsterdam en zat ook bij de Sabotageploeg RVV Amsterdam. Bij is door verraad op 25 april 1945 in het huis Bloemgracht 82-3 opgepakt samen met medeverzetstrijdders Ko Stevensen en Johannes Stephanus Ruen. Ze zijn voor het pand neergeschoten door de Duitsers.
Dat is eigenlijk alles wat ik weet, maar ik hoop dat u er wat aan heeft.

Met vriendelijke groeten,

Maria Tolman
g montsma
-4-  g montsma:
Excuses voor de wat late reactie, maar uiteraard heel veel dank voor uw reacties. Gaarne zou ik in contact gebracht worden met de tante van mw. v/d Putten. Mijn telefoonnummer is ongewijzigd gebleven.
Maria Tolman
-5-  Maria Tolman:
Toevallig stond er de bijlage van het Parool van 4 mei een artikel van Corrie Verkerk met de titel “Zestig treurig, vaak vergeten verhalen”. In dat artikel wordt ook de gevelsteen aan de Bloemgracht 82 genoemd en staat een stukje over het verhaal erachter. De namen van Hen en Jeanette ten Have worden genoemd die in de oorlog als kind in het huis woonden.Zij kennen de treurige geschiedenis van Dick Wolters, Ko Stevensen en Johannes Stephanus Keune als geen ander.
Diet van Mourik-Schreuder
-6-  Diet van Mourik-Schreuder:
Al enige tijd ben ik op zoek naar meer informatie over mijn moeders vader mijn opa dus.Alles wat ik over hem weet is dat hij lid was van het verzet en is verraden en doodgeschoten in Amsterdam,zijn naam was Durk Wolters,mijn oma wilde hier nooit over praten en mijn moeder was nog erg jong toen de oorlog begon en zij haar vader kwijtraakte.Het enige wat ik weet is dat mijn oma het heel erg moeilijk heeft gehad en dat zij zich vaak moest melden bij het scholtenhuis in Groningen om verhoord te worden.
Mijn moeder is helaas overleden dus ik kan het haar niet meer vragen en de verdere familie weet hier ook niet zoveel over te vertellen,misschien kan ik van uw kant iets meer informatie krijgen (b.v boeken)over het leven dat hij heeft geleefd tijdens de oorlog.
Vriendelijke groet
gw montsma
-7-  gw montsma:
Het kan zijn dat ik mij vergis, maar verzoek nogmaals om een bericht van mw vd Putten. Adres en tel.nr zijn zeer welkom.
Henny vd Putten
-8-  Henny vd Putten:
Het kan zijn dat ik mij vergis, maar verzoek nogmaals om een bericht van mw vd Putten. Adres en tel.nr zijn zeer welkom.

gw montsma - dinsdag 12 september 2006 15:30:20
Beste heer Montsma,

Ik heb u geprobeerd te bellen maar helaas mislukte dit, u kunt mij bereiken op 06-546 556 19
vrgr Henny vd Putten
andre.wolters
-9-  andre.wolters:
geachte heer .

als u meer informatie heeft over Durk.Wolters zou ik het erg op prijs stellen als u mij daar over zou kunnen informeren.
want ik ben alle informatie aan het verzamelen over mijn familie WOLTERS .
in groningen zelf heb ik informatie toegestuurd gekregen van het oorlogs centrum groningen.
alleen de periode dat durk.wolters in amsterdam aktief was in het verzet ontbreekt er.
ook zou ik graag namens de familie informatie willen verzamelen over de inval op het adres bloemgracht 82.
m.v.g andre.wolters .
Wouter Durk Karel Lap Jnr
-10-  Wouter Durk Karel Lap Jnr:
L.S.
Mijn naam is: Wouter Durk Karel Lap Jnr.
Durk Wolters was mijn opa.Ik heb vorig jaar het boek: De eerebegraafplaats te bloemendaal gekocht toen het uit kwam.
Dit boek heeft iets meer informatie.
Het ISBN nr 90 12 904 85 2
Met vriendelijke groeten.
G.W. Montsma
-11-  G.W. Montsma:
Geachte heer Wolters, Lap,
Als u het niet al te lastig vindt, zoudt u dan even contact met mij willen leggen via de e-mail om deze informatie te duiden?(gwmontsma@gmail.com)
anna,wolters
-12-  anna,wolters:
Mijn moeder die getrouwd was met Durk Wolters en overleden 10 september 1994 te Groningen heeft aan de oorlog vele trauma s aan overgehouden.Mijn moeder die het verzet steunde en er moeilijk mee had over die periode te praten is me duidelijk dat de zoektocht naar Durk Wolters nog zeer actueel is.vr.gr. Anna Wolters
Albert loots
-13-  Albert loots:
Beste hr Montsma,

Mijn moeder genaamd Miep Ruijter is indertijd betrokken geweest bij de actie waarbij de drie verzetsleden gesneuveld zijn. Niemand weet dat zij de einge ooggetuige en overlevende van de actie is. Mijn moeder heeft het verhaal ons pas een paar jaar geleden verteld.
Jan Keune(1 van de gesneuvelde) was haar neef. Met Jan ging zij heel goed om, al voor de oorlog. Jan heeft haar bij het verzet gehaald. Het verhaal is geplubliceerd is een boek genaamd de erebegraafplaats bloemendaal ( al eerder genoemd zag ik).
Mijn moeder wordt hier echter niet in genoemd aangezien niemand weet zij erbij betrokken is geweest.
Mocht u meer info willen hebben dan hoor ik dit graag

vr groeten

Albert Loots
Mieke Krijger
-15-  Mieke Krijger:
Beste mensen,
Stichting Jordaanmuseum heeft het plan mei 2009 ter gelegenheid van de dodenherdenking een brochure te publuceren over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Jordaan.
Wij zoeken portretfoto's van Dick Wolters, Ko Stevesen en Johannes Stephanus Keune. Zij zijn vermoord op het adres Bloemgracht 82.
U kunt mij bellen: 020 - 624 46 95
Vannessa Timmermans
-16-  Vannessa Timmermans:
Beste Albert Loots,

Totaal verbaasd reageer ik op uw verhaal.
Durk/ Dick Wolters was mijn overgrootvader. Ben al enige tijd bezig informatie te krijgen over de gebeurtenis aan de Bloemgracht 82.
Ik heb een officiele aanvraag gedaan bij stichting 40- 45 maar ben helaas niet heel veel meer te weten gekomen dan de officiele pensioen aanvragen van mijn overgrootmoeder.
Het verhaal wat in het bovengenoemde boek staat, wekt bij mij meer vragen op dan antwoorden, misschien kunt u mij helpen? Ik ben te bereiken via een email adres: Vnes26@hotmail.com
Ik kijk uit naar een reactie.
Vriendelijke groet, Vannessa Timmermans
andré.wolters
-17-  andré.wolters:
mochten er familieleden contact met mij willen leggen dan kan het via
mijn e.mail adres : stamboomwolters@home.nl

geachte mieke.krijger ik ben in bezit van portret foto's van durk.wolters.
maar die kan ik pas verstrekken als ik indirecte toe stemming krijg van de kinderen van durk.wolters .

u kan via internet de persoonskaart van durk.wolters wel inzien die is openbaar gesteld door het archief van groningen daarop staat ook een foto van hem.
met vriendelijke groet andré.wolters
L.S. van Raaijen-Veerhoek
-18-  L.S. van Raaijen-Veerhoek:
'kBen de dochter van mevr Stevense Catharina, de nog levende zus van verzetsstrijder Stevense Jacobus (Ko).
Graag kom ik alles te weten over mijn oom. Wie van de anderen kan mij meer vertellen. Graag per e-mail raaijenhst@zeelandnet.nl
met vriendelijke groet,
Ineke ter Heege
-19-  Ineke ter Heege:
Ik ben de dochter van Leendert (Leo) ter Heege. Mijn vader, die in 1970 is overleden, toen ik zelf 21 was heeft mij verteld dat hij bij die verzetsgroep heeft gezeten en er zelf die avond niet bij was. Hij heeft er altijd verschrikkelijk veel verdriet over gehad dat hij toen z'n vrienden is verloren en heeft ons geleerd altijd de doden te herdenken. Ik herdenk dus bij iedere 4 mei herdenking nog altijd de vermoorde vrienden van mijn vader mede namens hem. Ik zou graag meer over die verzetsgroep in Amsterdam willen weten. Omdat ik veel vragen niet aan mijn vader heb kunnen stellen.
Theo
-20-  Theo:
kom vanavond met verhalen
hoe de oorlog is verdwenen en herhaal ze honderd malen:
alle malen zal ik wenen.
~ Vroman
Ineke ter Heege
-21-  Ineke ter Heege:
Ik ben de dochter van Leendert(Leo) ter Heege. Mijn vader is geboren 22 juni 1921. Onze familie komt van zijn moeders, mijn oma's kant uit de Jordaan. Zij woonde op de Bloemgracht. Mijn ouders in de oorlog op de Lauriergracht. Mijn vader heeft mij verteld dat hij in de oorlog bij het Verzet zat en dat het zijn vrienden waren, die aan de Bloemgracht zijn vermoord. Hij heeft daar altijd verschrikkelijk veel verdriet over gehad en zeker ook een oorlogstrauma aan overgehouden. Ik zelf heb van hem als kind al geleerd hoe belangrijk de Dodenherdenking is. Ik weet dat iedere 4 mei die vreselijke gebeurtenis aan de Bloemgracht opnieuw door zijn hoofd ging.
Mijn vader is overleden in 1970 toen ik zelf net 21 was en veel vragen nog niet had kunnen stellen. Graag zou ik meer willen weten over die verzetsgroep. Ik herdenk in ieder geval nog altijd op 4 mei, mede namens hem, mijn vaders kameraden, die voor onze vrijheid gestorven zijn.
Heleen
-22-  Heleen:
Was even aan het googlen naar Leo oftewel leen(dert) ter Heege Hij maakte vroeger veel fotos van mij maar heb er geen 1 van.Op internet ook niks te vinden.Foto studio Ter heege Amsterdam.Ik stuitte op dit verhaal.Heel indrukwekkend,ik wist dit helemaal niet.
Ben een nicht van Ineke ter Heege.De zelfde oma Keijser van de Bloemgracht.Moeder van Ome Leen ter Heege(mijn oom) en Elisabeth Keijser.(mijn moeder.)alle 3 helaas niet meer in leven.Moet dit even verwerken....
Johan
-23-  Johan:
Wij woonden vroeger op de Admiralengracht en de Familie ter Heege waren onze buren. De buurman was inderdaad fotograaf en heeft in die tijd ook foto's van mij gemaakt die ik nog steeds in bezit heb. ik was toen een klein jochie van een jaar of 2 oud. op 1 van de foto's zit ik met Dochter Ineke ter Heege op de bank. er schijnen ook nog bandopnames van mij en mijn moeder te zijn gemaakt.
Ik zou graag willen weten of buurvrouw Coby ter Heege nog leeft. Het laatste wat ik nog weet is en dat is al heel wat jaren geleden,dat ze later naar de Marnixstraat verhuisd is.
wilma ter Heege
-24-  wilma ter Heege:
wilma: 16 juni 2011
Ik ben een kleindochter van oma Keijser die aan de Bloemgracht woonde. Mijn moeder was een
zus van Leendert ter Heege die op de Admiralengracht woonde destijds. Wij woonden toen in de van Kinsbergenstraat
Ik ben ook een nicht van Ineke ter Heege.Ik ben in 1946 geboren.
john f sr
-25-  john f sr:
heb met veel aandacht al uw reacties gelezen , geeft toch weer een beter beeld van van verleden en al de mensen die ermee dienen te leven .
het bewuste tegel met de drie verzets mensen (op de bloemgracht) hebben mijn aandacht getrokken en ben ook gaan zoeken wie ze waren en tracht er achter te komen waarom , maar het waarom is helaas duister daar ik niet (gelukkig) de oorlog heb meegemaakt.
ik hoop dat mijn schrijven goed overkomt , ik heb absoluut alle respect en bewondering voor wat deze 3 mannen hebben gedaan.
ik heb toch een vraag en hoop dat er iemand is die dit navolgende zou kunnen / willen beantwoorden.
dhr. Keune en Stevensen gingen naar de clercqstraat (85 3h) voor een overval op Sterkenburg , maar Sterkenburg woonden tijdens de overval in de Lekstraat 160 1h (vanaf 11-11-1943)
mijn vraag is wat en waarom overvielen beidde heren "iets" in de clercqstraat ben hier enorm benieuwd naar.
mijn zeer zeer hartelijke dank
john f sr - amsterdam
l.s. van raaijen-veerhoek
-26-  l.s. van raaijen-veerhoek:
Ik wens e-mail contact (raaijenhst@zeelandnet.nl) met Albert Loots en/of Miep Ruijter naar aanleiding van bericht dd 07-11-2007. Is dat mogelijk????

Aan John F sr. : heb je al reactie(s) gehad op bericht dd.19-08-2012???
Ruud Schildmeijer
-27-  Ruud Schildmeijer:
Aan John F sr volgens Het Contra Signaal en het Signalementenblad. (Lijst met namen van verdachte personen, Gestapo-agenten enz.) woonde Sterkenburg op Clerqstraat 82-2 en niet 3. Zie ook
http://www.dedokwerker.nl/copy/pamflet_f..

Aan Henny vd Putten, Maria Tolman, Diet van Mourik-Schreuder, Andre Wolters, Wouter Durk Karel Lap Jnr, Anna Wolters, Albert Loots, Vannessa Timmermans, L.S. van Raaijen-Veerhoek, Ineke ter Heege, Heleen, Johan, wilma ter Heege, john f sr
Op 5 mei 2013 wordt er door het Amsterdams 4 en 5 mei comité een route uit gezet getiteld "Huizen van verzet" . Ook Bloemgracht 82 zal hier onderdeel zijn. Als u belangstelling heeft neem dan contact met Corline van Es corlinevanes@4en5meiamsterdam.nl
U kunt ook mij bellen of mailen 0651238826 r.schildmeijer@live.nl
john f sr
-28-  john f sr:
tav. ruud schilmeijer

joost sterkenburg woonde van 9 juni 1936 tm. 11 april 1943
de clercqstraat 85 - 3 hoog
persoonsacrchiefkaar - RA amsterdam
john f sr
-29-  john f sr:
alle informatie omtrent de 3 omgebrachte verzets personen
zijn altijd van harte welkom
de rol van verzetsstrijder dick wolters is mij geheel onduidelijk
hij wordt nergens echt benoemd wat hij in amsterdam daadwerkelijk heeft gedaan

stevense heeft denk ik de grote fout gemaakt om zeker 2 brieven te schijven met informatie
over zichzelf , die brieven zouden wel eens onderschept kunnen zijn

en dan weer de vraag waarom wolters , stevense geen halt heeft toegeroepen
te stoppen met brieven schrijven

vragen vragen vragen , hoe verder ik graaf hoe meer vragen er komen
marleen Stevense
-30-  marleen Stevense:
Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om Jacobus (Ko) STEVENSE
Geen STEVESEN. Ik hoop bij deze dat zijn naam eens goed wordt geschreven.
Ook het herdenkings bord mag nu eindelijk wel eens worden aangepast!
Zijn naam mag wel eens eer aan worden gedaan.
Bij deze mijn medewerking.
Er is ook info te vinden in het oorlogs muzeum in Wilhelminadorp in Zeeland.


Kleinkind van de broer van Jacobus Stevense

Marleen Stevense.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.