Home > > Sorry

Sorry

De NS heeft spijt, blijkbaar. In WO2 zijn ze de Nazi's iets te gewillig van dienst geweest om onze Joodse bevolking naar een nooit-meer-terug-zo-ver-weg te transporteren. Maar in plaats van dat ze meteen na WO2 het boetekleed aantrokken (en bijvoorbeeld betrokkenen ontsloegen en diegenen die direct hadden meegewerkt aan mensenrechtenschendingen aan de rechter uitleverden), wachtten ze daar 60 jaar mee. Maar ondanks dat het te laat is, is dat best goed.

Echt? Nou, nee.
De NS komt namelijk niet met een 'gewoon' excuus aan bijvoorbeeld het CIDI ofzo, met, ik zeg maar wat, een rapport en een plan van aanpak om de zielloze regeltjes-mentaliteit, die voor een groot gedeelte verantwoordelijk was voor de manier waarop medewerkers van de NS destijds gedachtenloos dergelijke transporten goedkeurden, voor eeuwig uit te bannen. Nee, de NS heeft een boodschap, en huurde vast een duur reclamebureau in om Iets Heel Goeds te bedenken.

Met als resultaat de zouteloze posters die nu ons Amsterdam Centraal en andere stations vervuilen: "vroeger vertrok hier de trein naar Auschwitz" en "Toen moesten de Joden oprotten. Wie nu?"

Het is mij niet duidelijk wat de NS hiermee wil zeggen. Ik neem maar aan dat ze het goed bedoelen. Deze zinnen zijn namelijk nogal multi-interpretabel: op de eerste slogan heb ik al de reactie "tja, toen reden de treinen nog wél op tijd..." gehoord. De tweede zin leent zich voor nog flauwere commentaren. Die hebben allemaal gemeen dat ze de zin als volgt 'vertalen': "Geef toe, we deden dat destijds best efficiënt - en dat willen we gerust nog eens een keer doen: dus, wie willen jullie nu kwijt?".

Ik vind het heel erg om te zeggen. Maar de NS kan zich echt beter alleen maar bezig houden met treinen laten rijden, dan zich te vermoeien met politiek.

twee reacties op "Sorry"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
Als kleinzoon van een spoorman vind ik dit een goed initiatief. De spoorwegstaking is veelbejubeld, de keerzijde mag ook eindelijk wel eens uitdrukkelijk worden genoemd. Had men dat wapen niet toch eerder kunnen en moeten inzetten? Ik weet het niet zeker, maar ik ben buitengewoon benieuwd naar het antwoord.

@ Daniel: Als je echt iets naar de Joodse gemeenschap wilt doen, moet je naar mijn idee het CIDI er om te beginnen al helemaal buiten laten. Een pro-Israel-pressiegroep is iets anders dan de Joodse gemeenschap in Nederland.
daniel s
-2-  daniel s:
goed punt, inderdaad een wat dommige verwarring.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.