Home > > Slotervaart vijftig jaar

Slotervaart vijftig jaar

1960, de straat waar ik woonde... (Foto: Gemeentearchief)
Slotervaart bestaat vijftig jaar. Niet als stadsdeel, maar wel als 'tuinstad'. Slotervaart dateert van 1955 en was onderdeel van het Algemeen Uitbreidings Plan uit 1935, ontworpen onder leiding van stedebouwkundige Van Eesteren. Onder het motto 'licht, lucht en ruimte' werd met dit plan geprobeerd te voorzien in de grote behoefte aan woningen. Slotervaart gaat er prat op het groenste stadsdeel van Amsterdam te zijn.

Dat groene heeft wel even geduurd. In 1959 kwam ik in Slotervaart wonen, in het deel dat Overtoomseveld heette en toen nog gold als een afzonderlijke tuinstad. Niet dat het op het oog veel uitmaakte, alle tuinsteden waren destijds een grote stuivende zandvlakte. Pas een aantal jaren geleden is Overtoomseveld bij Slotervaart gevoegd. Overal verschenen gelijkvormige rijen flats, de straten waren niet meer dan bouwwegen, geplaveid met keien die ze 'kinderhoofdjes' noemden.
Over de gelijkvormigheid konden de nieuwe bewoners zich niet zo druk maken. De huizen waren inderdaad ruim en licht, heel anders dan men in de binnenstad gewend was. Dat er een douche in zat werd als luxe ervaren. Ook de huren waren hoger. Ik herinner mij dat mijn moeder in ons oude huis eerst enkele maanden heeft geprobeerd of we het wel konden betalen, door het verschil telkens weg te leggen. Blijkbaar konden we het maar nét betalen, want ik kreeg weliswaar eindelijk een eigen kamer, maar ik heb nog jarenlang een stuk versleten zeil uit de vorige woning op de kale betonvloer gehad.

Scholen bestonden merendeels uit houten noodgebouwen. De diverse 'zuilen' (protestant, katholiek en openbaar) haastten zich om snel een filiaal in elke tuinstad te vestigen, als missionarissen in nieuw ontdekt land. De protestanten bleken daarbij het armst, want die zaten nog jarenlang in houten keten. Dat krijg je als je soberheid predikt.

Ik ben mee opgegroeid met Slotervaart. Geleidelijk verdween het uit de Sloterplas gewonnen opgespoten zand onder stenen, asfalt, parken, metro-, tram- en spoorlijnen. Onze uitgestrekte speelterreinen in de zandvlakten, geschikt voor grote avonturen, zijn nu een nostalgische herinnering. Ik bouwde rovershutten, stookte fikkies en groef kuilen in het latere Rembrandtpark, ik gleed in de sneeuw op een stuk karton van een Ringspoordijk zonder spoor, ik speelde met mijn hond op een A10 zonder asfalt en files. De hazen, konijnen, patrijzen en kuifleeuweriken renden bij bosjes langs de voordeur. De bakker en de groenteman, de melkboer en de schillenboer, ze kwamen met hun karren allemaal aan huis en sjouwden onvermoeid de trappen op en af. Een mens zou bijna gaan zeuren dat het vroeger allemaal beter was...

Wie nog wat van deze herinneringen wil ophalen, kan terecht op de fotosite 'Slotervaart 50 jaar'. Het is geen toonbeeld van webdesign, maar hij staat vol interessante foto's uit verleden en heden.

Meer over de geschiedenis van Slotervaart vindt u op de website van het stadsdeel.

zes reacties op "Slotervaart vijftig jaar"

jp
-1-  jp:
Prachtig geschreven :)
Suffie
-2-  Suffie:
Rolschaatsen in het speeltuintje in de Poeldijkstraat, de Derkinderensluis die naar pies rook als je onder de weg doorliep en achterna gezeten worden door de portier van het Confectiecentrum omdat je fikkie had gestookt op de dijk, lantaarns uittrappen in het Rembrandpark om ze een kwartier later, vanaf de bovenste verdieping van een flat op de Staalmeesterslaan, weer allemaal aan te zien gaan....

*snif*
Calm_Pear
-3-  Calm_Pear:
Ik ken alleen Geuzenveld en denk dan terug aan de jaren ’70, een tijd waarin je nog onbekommerd op straat kon spelen zonder voor je sodemieter te worden gereden. Als het gesneeuwd had stond mijn vader de stoep sneeuwvrij te maken, in de zomer als het lang droog was geweest gingen er een paar emmers water in de grond bij de boom. De melkboer die in zijn karretje langskwam, de groenteboer waarbij we als kleine kinderen aardappels moesten kopen van moeders. De tijd dat er nog een Gruyter zat in plaats van Aiki Budo Sport. Halverwege de jaren ’90 wilde ik terug naar die buurt hopende die nostalgie terug te vinden van toen. Ik woon nu alweer 8 jaar in Geuzenveld en de vervlogen tijden zijn niet meer terug te vinden, geen mens die zich nog iets aantrekt van de zooi op straat en het groen word er nu stelselmatig uitgewerkt. Goedkoop wonen in een riant huis met veel groen om je heen, dat is toch niet meer van deze tijd?
ferrie
-4-  ferrie:
thnx voor je verhaal en de urls
peter
-5-  peter:
ik ben in 1954 naar slotermeer verhuist vanuit a,dam op de burg,meester van leeuwenschool gezeten bij juf Vis ,het is de mooiste tijd van me leven geweest ik woonde in de justus v maurikstraat 4 hoog in een 3 kamer woning grote slaapkamer vader/moeder.ik en mijn oudste broer in een kleinere .en dan die douchecel die was geweldig .
ben nu 57 jaar maar als ik me ogen dicht doe,zie ik me weer spelen .
verleden jaar ben ik nog één keer terug geweest ,het is een beetje aso geworden .kon ook helemaal niks meer ophalen
Hester Cornelia (Dijcks) Wassink
-6-  Hester Cornelia (Dijcks) Wassink:
Eindeloos genoten van de oude foto's uit mijn tijd (in 1956 in Slotervaart komen wonen met mijn ouders). Mijn vader werkte bij de tram en de familie ging mee. Heb nog een foto gevonden waar de auto van mijn vader op staat...( hij is in 1995 overleden).Ik ben nu 61 en al sinds 1977 uit de stad weggetrokken...heb nog steeds heimwee naar die tijd.. Het is helaas niet meer wat het geweest is qua bevolking....

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.