Home > > Marktligging

Marktligging

Het gaat best goed met het Bos en lommerplein. Dacht ik tot voor kort. De allure die het zou moeten hebben heeft het niet, maar Rome is ook niet in een dag gebouwd. Het winkelaanbod is naar mijn smaak te eenzijdig, en het is leuk dat je op de markt voor alle dagen van de week een andere kleur joggingpak kan kopen, maar mijn ding is het niet. Waar zijn de kramen met verse kruiden, noten, en zoals Marijke Helwegen, die de markt bezocht had, gisteren in het Parool zei: 'Waar zijn de leuke onderbroekjes?' Nooit gedacht dat ik nog eens met mevrouw Helwegen op een lijn zou zitten, maar het zij zo. De enige kledingwinkel die het plein rijk is, levert bijpassende hoofddoekjes- die staan me niet, en dus wijk ik voor kleding uit naar andere stadsdelen.
De hoop dat het wat wordt met dit winderige, doch mooi vormgegeven plein wilde ik vooralsnog niet opgeven. Met de duurdere nieuwbouw in aantocht komt er zeker een ander publiek op dit plein af, met wiens koopwensen ook rekening gehouden zal moeten worden.

Als het niet instort, tenminste.
Toen woensdagochtend de achtste brandweerwagen op het Gulden Winckelplantsoen parkeerde en ik een cordon politiemensen rood-witte linten om het Bos en lommerplein heen zag spannen, besloot ik ook een duit in het zakje met sensatiezucht te doen en ging kijken. 'Er dreigt instortingsgevaar,' zei een vriendelijke politie-agente die de wacht hield achter een lint,' het kan nog wel even gaan duren.' Voor de snackbar op de hoek stonden de marktkooplui bijelkaar te kleumen, de ogen gericht op hun eenzaam achtergebleven waar.
'Zeker weer door Polen gebouwd,' mopperde een oude vrouw naast me. 'Ze kenne niet meer fatsoenlijk bouwe tegenwoordig, zeg ik u!'

Een vrachtwagen met een lading bier bleek eerder op de dag het plein op gereden te zijn en scheuren te hebben veroorzaakt in het dak van de parkeergarage, die onder het plein ligt. Er zijn al langer problemen met dit dak. Zo schijnt er af en toe lekkage te zijn en moesten er regelmatig tegels vervangen worden. De bewoners die hun huis uit moesten en inmiddels weer zijn teruggekeerd, zijn nu onzeker over hun woning, aldus stadsdeelvoorzitter Hans Luiten. Ja, dank je de koekoek. Ik wil ook eerst een stevige uitleg over hoe dit precies kon gebeuren, en hoe groot de kans is dat het zich herhaalt, voordat ik met een gerust hart de ondergrondse supermarkten weer in loop. Die overigens nog wel even gesloten blijven, want de komende dagen wordt de scheur van 10 meter gestut.

Het gaat een half jaar duren, begrijp ik, voordat er ook maar weer een onderbroek te koop is op de markt. Onderweg naar mijn werk vanmorgen, zag ik marktkooplui met gebalde vuisten het plein af lopen. En in de Metro las ik dat het hele terrein een half jaar gesloten blijft voor welke activiteit dan ook.
Dit, geacht stadsdeel, noem ik een regelrechte flater.
Zou die oude mevrouw gelijk hebben?
ouder:
1+1=2
nieuwer:
IJburg

twintig reacties op "Marktligging"

Manon
-1-  Manon:
Nou Esther, als ik de media mag geloven moet je het komende half jaar voor die leuke onderbroekjes toch ergens anders zijn.
Een project met allure en binnen twee jaar als een pudding ingestort. Dat zijn nog eens spannende bouwsels. ben benieuwd hoe lang dat gebouw over die snelweg overeind blijft staan.
Ja, het wordt wel wat met Bos en Lommer! Het komende half jaar een troosteloze bedoening.
kokkie
-2-  kokkie:
Nog effe en er komt inderdaad een ander publiek af op het B&L-plein. Marijke Helwegen voorop met de arts Schumacher er achteraan om de boel te liften.
Geert W
-3-  Geert W:
Amsterdam is van oudsher een rooie fatsoensrakkersstad, waar de salonsocialisten Bos en Asscher een guitig regentenclubje vormen.

Mijn handen jeuken, om me (als altruist)eens bezig te houden op dit lokale niveau. !
Een hands-on mentaliteit hoeven jullie van Bos en Asscher niet te verwachten. Zij weten het mooi te vertellen, maar doen concreet niets.

En zo gaat het ook met de reacties op dit forum over het Bos en Lommerplein, wat is er mis met de onderbroekjes van MARIJKE HELWEGEN en rimpelkoning SCHUMACHER!!!! Het moet toch niet gekker worden!!Gegroet luitjes
Geert
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
Mooie on-topic reactie, Geert. Knap, dat je de zaken zo in perspectief weet te plaatsen.

Gelukkig voor alle ontheemde marktklanten kunnen ze met tramlijn 7 een paar haltes doorrijden en midden op de Ten Katemarkt in stadsdeel Oud-West uitstappen om de komende tijd toch hun boodschappen te halen. Wees van harte welkom!
Ans en 3 kids
-5-  Ans en 3 kids:
Mocht die bierwagen daar eigenlijk wel komen lossen met dat gewicht?
Als dat wel mag, dan heeft het stadsdeelbestuur (lees aanbesteding en aannemer gezamenlijk) een groot probleem.
Als dat niet mag dan heb ik als consument een probleem.
Moet dan verder reizen om inkopen te doen en daar heb ik eigenljk geen geld voor.
-6-  :
De bierwagen had slechts de helft aan vracht achterin van wat is toegestaan, dus die valt niets te verwijten. Sommige marktlieden zeggen dat er al een scheur was ontstaan voordat die bierwagen zelfs maar was verschenen.
kokkie
-7-  kokkie:
Heeft Geert W. geen gevoel voor humor?
Er is niets mis hoor met onderbroekjes enzo.
Heb persoonlijk medelijden met de marktkooplui en alle klanten die er altijd kwamen op het plein. Allemaal gedupeerd dus!
Maak me veel meer zorgen over de reactie van Esther: 'Sommige marktlieden zeggen dat er al een scheur was ontstaan voordat die bierwagen zelfs maar was verschenen'.
Als dat werkelijk zo is, dan is de boel verkeerd geconstrueerd met alle gevolgen van dien.
Manon
-8-  Manon:
Het schijnt dat er zelfs voor de bierwagen nog een zwaardere Blokker wagen op het Plein was geweest. Je zal er maar een boterham moeten verdienen of een huis hebben gekocht. Ik zou zeggen, gewoon inleveren al dat extra geld (prijzen) en het aantrekken van een boetekleed door de bouwer. Die krijgt voorlopig geen opdrachten meer.
Ellie Leijdekkers
-9-  Ellie Leijdekkers:
Als bewoonster (geboren en getogen) van Bos en Lommer en belastingbetalende Amsterdamse vind ik het allemaal intens triest. Dure projecten, waarvan de kantoorgebouwen nog leeg staan. Een “prachtig” plein wat levensgevaarlijk op instorten??? staat.De stakkers van mensen die een mooie woning dachten te kopen. Daarbij komen nog alle plannen om de wijken gewoon tegen de grond te gooien. En wat komt er voor terug??? En waar moeten alle bewoners naartoe??? Grote beloften, weinig waarmaken....Dubbele huren etc... De marktkooplieden waar gaan zij heen voor een half jaar? Waar blijven de MENSEN in het geheel? Doen wij ook nog mee in het geheel??? Het is om te huilen. Ellie.
katrien
-10-  katrien:
@Ellie. Ik voel heel erg met je mee. Wat wordt er toch allemaal over de hoofden van mensen besloten en beslist?
Politiek is toch heel iets anders dan de dagelijkse praktijk. Hoe prent je nu in hoofden van vier jarig gekozen politici dat mensen die jaren proberen iets van hun wijk te maken, heel belangrijk zijn. Ik weet het soms ook niet meer. Bos en Lommer is echt de moeite waard.
Jaime
-11-  Jaime:
De markt komt op de parkeervakken van de ventwegen Gulden Winckelplantsoen & Bos en Lommerweg vanaf 7 februari; tijdens de markt is er dan geen verkeer en worden de fietspaden afgesloten. Dus de markt gaat in elk geval door. Maar het neemt wel weer een hoop parkeerruimte in beslag: van 's ochtends 6.00 tot 's avonds 19.00 mag er niet geparkeerd worden!!
Woestijnvis
-12-  Woestijnvis:
Zet hem op mensen in B&L, laat je niet kisten. Solidariteit uit de Bijlmer!
Jaime
-13-  Jaime:
Stand van zaken vandaag aan de Bos en lommerweg: buurtbewoners mopperen (weg parkeerplaatsen), marktlui zijn blij ('veel beter hier!). Ik zelf vind het overdreven dat er vanaf 6.00 's ochtends geen verkeer meer de ventweg op mag, terwijl de markt pas vanaf een uur of negen staat, en de kraampjes pas tegen elven vol lagen! En kwart voor vier wordt er alweer afgebroken..
Danny
-14-  Danny:
@Jaime Kramenzetters zijn vaak al om 06.30 op pad om de stallen te plaatsen. Rond 08.00 uur start het systeem van verloten van open plaatsen. Betekent dan inderdaad dat ze pas vanaf een uurtje of negen gaan starten met optuigen kraam. Het lijkt vaak of ze alweer vroeg weg zijn, maar het marktterrein moet ook nog opgeruimd worden/schoongespoten. Er zit dus best wel een systematiek in. Kijk maar eens op de Albert Cuijp, vaak zijn daar nog mensen rond een uurtje of 20.00 bezig alles weer op te ruimen.
Dat de marktlui blij zijn is niet verwonderlijk, ze zijn nooit echt tevreden geweest met het nieuwe concept op het dak van de parkeergarage.
Dat bewoners mopperen is toch gewoon, wat je ook doet, het is toch nooit goed. Maar hebben die bewoners hun auto dan de hele dag voor de deur staan? ook raar, dan heb je dus niet echt een auto nodig. Maar, ze mogen toch in de oarkeergarage staan?
Kom op mensen, het is slechts voor een bepaalde periode. Beetje flexibiliteit mag toch wel verwacht worden.
machteld
-15-  machteld:
de markt Bos en Lommer gewoon naar ZuidOost verplaatsen. Zouden ze een hele goede boterham kunnen verdienen en het is er stukken gezelliger.
Woestijnvis
-16-  Woestijnvis:
We hebbben al vier markten in Zuidoost Machteld. Inderdaad heel gezellige.
Martine
-17-  Martine:
Tja toch niet zo slim om geen gewapend beton te gebruiken :S
Leon
-18-  Leon:
Niet slim om geen gewapend beton te gebruiken? Eigenlijk levensgevaarlijk. Je zal er maar een woning gekocht hebben. Eigenlijk zou hier de verantwoordelijk wethouder de laan voor uitgestuurd moeten worden. Maar ja, 7 maart is wel heel dichtbij en volgens mij stapt de verantwoordelijk wethouder over naar Zaandam. Ach, zal allemaal wel met een sisser voor de verantwoordelijke aflopen. Alleen, de gedupeerde blijven met de scheuren zitten!
YVON
-19-  YVON:
Op AT5 een discussie met een onafhankelijke architect deze zei als er geen gewapend beton is gebruikt rijp voor de sloop, want herstel is in dit geval niet mogelijk ook vond deze architect het onvoorstelbaar dat het heeft kunnen gebeuren want zoiets vergeet je niet hij zei dit ruikt naar FRAUDE... en nog mooier hetzelfde bouwbedrijf bouwt huizen aan de overkant van het Bos en Lommerplein!
Ook het stadsdeel Bos en Lommer zit helemaal fout geen of te weinig controle tijdens de bouw...en waar blijft Bouw en Woningtoezicht.......ik ben maar een leek maar ik ben bang dat dit een miljardenzaak gaat worden........nogmaals ik ben maar een leek.......maar volgens mij is sloop niet ondenkbaar.
richard
-20-  richard:
dus, allemaal binnen het stadsdeel het boetekleed aantrekken en opstappen, zou ik zeggen. Bouwbedrijf er onmiddellijk uit sodemieteren en op laten draaien voor alle kosten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.