Home > > Hé! Géén rellen!

Hé! Géén rellen!

Kijk eens even op van uw laptopje of PC. Zet de radio of TV uit en steek uw hoofd uit het raam. En kijk en luister dan eens goed. Wat is er aan de hand?

Precies! Helemaal niks! En dat terwijl de politie vorige maand nog uniformloos door Overtoomse Veld moest uit angst voor rellen van enkele mogelijkerwijs kwaadwillende jongeren uit de Marokkaanse gemeenschap, terwijl tegelijkertijd wereldwijd grote groepen moslimfundamentalisten druk aan het rellen zijn in verband met een aantal spotprenten, terwijl Amsterdam de stad is waar Theo van Gogh vermoord werd om diezelfde vrijheid van meningsuiting die nu ook ter discussie staat.

Is dit goed nieuws?

zes reacties op "Hé! Géén rellen!"

Suffie
-1-  Suffie:
>>Lees meer
-2-  :
Misschien had de tekst moeten zijn:
Maar dit is goed nieuws!
KrijnOnline
-3-  KrijnOnline:
Geen idee.
Had er eigenlijk nog helemaal niet bij stil gestaan.

Het lijkt mij best fijn nieuws!
Merit
-4-  Merit:
Fijn dat er hier een artikeltje over dit onderwerp staat want ik moet effe wat kwijt.

Inderdaad goed nieuws dat er hier geen rellen zijn.
De El Tawheed-moskee heeft Wilders aangeklaagd omdat hij de prenten op z'n site heeft gezet. Lof voor de de El Tawheed-moskee, de fatsoenlijke weg van de rechtbank, zo pak je dat aan als beschaafde mensen.
Laatst op tv: “er vallen doden bij de rellen over de spotprenten, begrijpelijk of gaat dat te ver?” DUH! Moeten we op dat niveau met elkaar praten?

Maar verder valt het mij op dat we in de wereld toch een probleem hebben als dit soort zaken de wereld over gaat. De wetten in de verschillende landen zijn niet compatibel, de een wil excuses van een regering, en die zegt vervolgens: “ik ga daar niet over”.
Er is een boel te doen over dit onderwerp, maar op tv (en lets face it, die is in deze voor de massa het infomedium) krijg ik toch een boel vragen niet beantwoord en vind ik dat er toch wel een hoop in het vage wordt gehouden.

Dus even mijn eigen overpeinzing:

Er is vrijheid van meningsuiting. Als je meent dat daarmee jouw recht geschonden wordt klaag je de ander aan en mag de rechter bepalen wie er gelijk heeft.
Als men zichzelf zou inperken in zijn vrijheid van meningsuiting zou dat impliceren dat de ander geen serieus gesprekspartner is, niet serieus te nemen is.
De demonstraties met borden en spandoeken en het voetenvegen aan de Deense vlag zijn dan ook prima. En laat Denemarken zich dan ook vooral volledig doordringen van de zwaarte van dat laatste gebaar. De moslims daar vatten de prent misschien te zwaar op, maar laat de Deense regering niet dezelfde fout begaan en het voetenvegen te licht opvatten.

Deze spotprent was bedoeld voor de lezers van de Deense krant in Denemarken. In Denemarken heersen andere normen en waarden over wat toelaatbaar is en wat vanzelfsprekend kwetsend is dan in de oosterse wereld. Anders gezegd: Mensen in de westerse wereld zijn gewend aan het concept vrijheid van meningsuiting, kunnen tegen een stootje. (En weten welke meningen je serieus moet nemen en welke met een korreltje zout.)
Die imam die de prenten de wereld over bracht had dat volgens mij prima begrepen, ik vermoed dat hij wel wist dat deze prenten verderop heel anders ontvangen zouden worden.
Als hij zo beledigd was had hij de krant moeten aanklagen. Misschien is het een idee om die imam aan te klagen wegens aanzetten tot haat en geweld?

Wat is nou eigenlijk de definitie van een spotprent? Is het een uitvergroting/ overdrijving, of kan ie ook ironisch zijn? Zo van: “Zo is het natuurlijk niet, maar met wat fantasie lijkt het er wel een beetje op!” Waarbij ik bijvoorbeeld denk aan prenten waarop politici in de zeik genomen worden.

Laten wij ons realiseren dat voor ons de wereld een stuk kleiner en overzichtelijker is dan voor iemand in bijvoorbeeld, afghanistan. Toch?
En laten wij ons realiseren dat wij, gezien de serieuze reacties, serieus worden genomen door moslims over de gehele wereld, en laten zij zich realiseren dat juist zoiets als dit aangeeft dat zij serieus genomen worden. In een goed huwelijk wordt af en toe ruzie gemaakt, worden dingen uitgesproken, en de ruzie weer bijgelegd. Scheiden is in dit geval, met de steeds kleiner wordende wereld (en het is nog steeds de enige die we hebben), geen optie.

Ben ik nou heel naief of valt dat wel mee?
-5-  :
@suffie: Ik begrijp dat je 'lees meer' mist. Dat kan. Ik heb er expres voor gekozen deze keer niet van die optie gebruik te maken, omdat ik nieuwsgierig ben naar andermans antwoord op de vraag.

Ondertussen heeft al-tawheed inderdaad de gang naar de rechter gemaakt.Daar ben ik erg blij mee. EN vanochtend hoorde ik op BNR Nieuwsradio dat er zaterdag wel geprotesteerd gaat worden in de stad maar dat de organisatoren van dat protest relschoppers oproepen vooral weg te blijven. Ook daar ben ik blij mee.

Ik zelf ben vóór een absolute interpretatie van de vrijheid van meningsuiting. Dat betekent dat ik gerust spotprenten mag maken over andermans geloof, als ik de bizarre neiging voel daartoe tijd vrij te maken. De beledigde partij mag me daarna gerust uitmaken voor idioot,debiel, mag mijn moeder een hoer noemen en mijn vader een crackjunk. Wat níet mag is het gebruik van geweld, en wat ook niet mag is in het eigen handelen blijk geven van onrechtmatig gedrag.

Wél denk ik dat het verstandiger is als burger jezelf af te vragen wat je nu bereikt met een bepaalde communicatie. Bij de vrijheid van meningsuiting hoort ook de verantwoordelijkheid van meninsgvorming. De staat kan dát echter niet afdwingen, ook niet voor de rechter: of en welke mening jij precis formeert en ventileert is immers je eigen keuze.
KrijnOnline
-6-  KrijnOnline:
En toch krijgen we er een (klein?) staartje van mee.

http://www.telegraaf.nl/bin...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.