Home > > Integreren, ook een vak

Integreren, ook een vak

Ik sta te worstelen met de buggy in het portiek, als de buurvrouw aan komt lopen en op haar beurt met haar buggy begint te klooien.
We hebben allebei puntlaarzen aan, en daar krijg je zo'n ding moeilijk mee op- en uitgevouwen als je je handen niet wilt gebruiken. We lachen begripvol naar elkaar, en ik neem de gelegenheid meteen te baat om me voor te stellen. Ik ken mijn buren van onder en boven wel, maar niet van beide zijkanten, vandaar. Naïma, zoals ze blijkt te heten, is van de linker-zijkant.

Haar dochter Manar en mijn Merlijn knipogen nog net niet naar elkaar, maar vertonen al snel allerlei andere verschijnselen van verliefdheid. Wild giechelend rennen ze achter elkaar aan, beklimmen het trapje in het portiek en geven elkaar spontaan kusjes. Naïma en ik raken aan de praat. Na het standaard hoe oud is hij/zij, hoe heet hij/zij en wat een leuk kindje (verplichte beleefdheidsuitwisseling tussen moeders) komen we op de peuterspeelzaal.
'Manar gaat naar een witte peuterspeelzaal,' zegt Naïma een beetje schutterig, 'ik bedoel, we wonen toch hier in Nederland en ik wil haar de beste kansen geven.'
Ze strijkt over haar moderne kapsel en zet haar bril recht. ' Bovendien moet ik er echt niet aan denken dat ze tussen al die Marokkanen en Turken zit.'
Ze ziet me kijken en lacht. ' Ja, ik weet het, ik ben zelf een Marokkaan, maar.. tja, ik wil gewoon niet dat ze alleen maar Marokkanen kent.'
'Merlijn gaat naar de peuterspeelzaal hierachter,' zeg ik.
Ze schrikt: 'Oh echt? Maar daar zitten helemaal geen witte kindjes op!'
'Jawel hoor,' zeg ik weer,' witte, en zwarte, en bruine, en gele... Van alles wat. Ik wil juist niet dat Merlijn tussen allemaal witte kinderen zit. We wonen hier, in een zeer gemengde wijk, en hij groeit hier op. Kinderen zijn nu eenmaal kinderen, maakt niet uit waarvandaan.'
Naïma aarzelt. 'Ja dat is ook weer waar... Spreken ze niet slecht Nederlands dan, die leidsters? En eentje heeft toch een hoofddoek op?'
'Ja, maar die is erg lief en knuffelig... En dat vind ik heel belangrijk. De andere juf is Turks maar spreekt de taal goed. En de kindjes praten accentloos Nederlands.'
'Ik wil juist niet dat Manar les krijgt van een vrouw met een hoofddoek. Dat is ouderwets; ik wil moderne juffen voor mijn dochter. En ik heb toch het idee dat alles op een witte school beter geregeld is.'
Twijfelend kijken we elkaar aan.
We hebben allebei een beetje gelijk.
Manar en Merlijn zijn ondertussen de dikste maatjes geworden. We beloven elkaar dat de kinderen binnenkort bij elkaar mogen spelen en gaan ieder ons weegs- met denkrimpels op onze voorhoofden.
Want wie is hier nu kampioen integratie, zij of ik?

negen reacties op "Integreren, ook een vak"

wies
-1-  wies:
1-1 zou ik zeggen.
Aischa
-2-  Aischa:
Kleine kindjes kennen gelukkig geen 'kleur'.
Grote mensen vaak wel, te vaak, helaas...
To be or not to be...
Als je kind eenmaal naar een vervolgopleiding moet, waar kies je dàn voor?
Moeilijk hoor.
deboof
-3-  deboof:
Goed stuk!
rosa van der wieken
-4-  rosa van der wieken:
Naima heeft gelijk. Niet dat er iets verkeerd is aan Esthers keus, maar oor haar kind maakt het minder uit. haar zooontje spreekt niet alleen thuis nederlands maar ook met hun vrienden en familie. Dat ligt bij Naima waarschijnlijk heel anders. Als zij haar dochter niet aktief tussen de goed nederlands sprekende kinderen doet, dan is de kans groot dat haar dochtertje weer heel veel marokkaans hoor, zoals waarschijnlijk thuis, bij familie en vrienden. Als je je dochter wilt leren dat vrouwen zonder doekjes de norm zijn dan maak je dat op een “witte”school veel duidelijker, dan op en zwarte. En juist omdat kinderen alles accepteren is duidelijkheid van belang, zeker als je -zoals Naima- je kind een boodschap mee wilt geven. Ik denk dat Naima haar kind het beste voorbereid op een plek in de nederlandse samenleving en dat heet volgens mij integratie.
Tooske
-5-  Tooske:
Er moet geen stand zijn van 1-1 of voor mijn part 0-0.
Stand is in stand gebracht.. Geen idee door wie eigenlijk in deze maatschappij. Stand of standen zijn verwerpelijk.
We leven in een wereld van vooroordelen in ons eigen land. Daarentegen vinden we de culturen in b.v. Kenia, Aruba, Nepal geweldig als we daar op vakantie zijn geweest.
Zijn we wel eerlijk tegen elkaar?
Hannes Minkema
-6-  Hannes Minkema:
Dag Esther, wat een mooi en herkenbaar verhaal. En wat jammer dat zoveel autochtone ouders met witte kindjes hetzij verhuisd zijn naar elders, omdat Bos & Lommer hun te zwart werd, hetzij elke dag twee stadsdelen verder fietsen om hun kind op een witte enclave-school af te leveren. Want bij ons in Bos & Lommer zijn vrijwel geen gemengde scholen meer, waar jouw Merlijn en de Manar van je buurvrouw samen op zitten. We zien dat Merijns naar elders gaan en dat Manars hetzij in Bos & Lommer op school gaan met andere Manars, hetzij door hun bewuste, moderne ouders ook twee stadsdelen verder worden gefietst.
Nee, een oplossing is hier ver, ver weg.
Voorlopig gaat mijn witte dochtertje ook naar de zwarte basisschool in Bos & Lommer. En ik hoop dat ze vriendjes maakt in de buurt, van welke kleur dan ook.
engine 54
-7-  engine 54:
Een goede basisschool in Bos en Lommer?
Simpel toch: De Wiltzanghschool.
Leuke leraren/leraressen, goede begeleiding,
lekker gemengd,
Nergens voor nodig om ze zo ver weg te brengen.
Mijn kinderen zaten er ook op en ik heb er nooit spijt van gehad, integendeel.
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
Engine 54, De scholen in Slotermeer zijn prima en de onderwijzers doen heel erg hun best. Maar het wordt een beetje te gek als 'witte' kindertjes een apart klasje krijgen omdat zij taalvaardiger zijn. Ik ben blij dat mijn kleinkinderen in Almere naar school gaan en met iedereen in dezelfde klas kunnen zitten! Groet; Yanny
daniel s
-9-  daniel s:
dat is toch een mooi voorbeeld wat Esther hier gaf dat het met die 'integratie' wel goed komt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.