Home > > Marktligging 2

Marktligging 2

Sinds er een scheur in het Bos en Lommerplein zit, is de dagelijkse markt verplaatst naar de ventweg aan de Bos en Lommerweg.
De marktlieden zelf zijn er erg blij mee, blijkt bij navraag.
'Hier is het veel beter', aldus Yasin die een groente- en fruithandel heeft, 'er is hier veel meer doorloop. Bovendien is het zo koud op het plein, het waait er altijd! Mensen komen er niet graag.'
Marja Eshuis, een rasechte Amsterdamse die een snoep- annex speelgoedkraam heeft, is fel als ze over haar vorige standplaats spreekt. 'Begrijp me niet verkeerd, ik vind het top dat we binnen vijf dagen een andere plek kregen voor de markt. Maar er is een hoop mis met het Bos en Lommerplein. De parkeergarage eronder is zo duur, dat mensen het er niet voor over hebben om er nog langer te staan en even de markt op te gaan na het boodschappen doen. De kelder van de garage stond ook altijd leeg. Waarom werd die niet goedkoper gemaakt speciaal voor bezoekers van de markt?'

Zij vindt het plein ook een redelijk geisoleerde plek. 'Mensen komen voor de winkels aldaar en lopen dan even de markt over, maar ze komen er niet speciaal voor. Het is geen trekpleister. Daarvoor ligt het niet centraal genoeg. Bovendien is de trap aan de voorkant een onmogelijke hindernis voor ouderen, omdat de treden veel te breed zijn, en doet de lift het zo vaak niet dat die mensen afhaken.'
Dat de markt dan nu aan de ventweg ligt zorgt in elk geval voor genoeg klandizie, en geeft ook een bepaalde gezelligheidsfactor. Het is zichtbaar druk, de straat leeft.
Omwonenden zijn er echter niet gelukkig mee. Alle zijstraatjes worden vanaf zes uur 's ochtends tot zeven uur 's avonds afgesloten voor uitgaand verkeer en de parkeerplekken zijn gedurende die tijd ingenomen. Ook het lawaai van de kraamopbouw 's ochtends vroeg zorgt voor ergernis. De middenstand aan de weg 'gaat dood' bovendien, aldus Marja, die een aantal dagen geleden een bewonersbijeenkomst bijwoonde, ondanks dat 'marktlui niet uitgenodigd waren. Maar we willen graag met omwonenden praten en tot compromissen komen, want we willen ze niet meer tot last zijn dan noodzakelijk.'

Dat de winkels aan de ventweg te duchten hebben van de kraampjes is duidelijk. De dierenwinkel kan zijn zware zakken voer en grind niet geleverd krijgen omdat de weg versperd is, de kapsalon verliest klanten omdat die niet meteen aan de stoep uit kunnen stappen. Vooral oudere mensen die slecht ter been zijn komen niet meer, schijnt het.
Niet iedereen is dus onverdeeld gelukkig met de nieuwe lokatie. Een compromis is voorlopig niet snel gevonden, aangezien het onafhankelijk onderzoek door VROM naar de oorzaak van de scheur in het plein, dat aangevraagd is door het stadsdeel, minimaal een half jaar gaat duren.
Gewapend beton kan hopelijk de schade aan het Bos en Lommerplein nog herstellen, maar de scheur tussen de wijk en de marktlieden is misschien onomkeerbaar tegen die tijd.
Laten we het niet hopen, want beiden hebben elkaar nodig.

twee reacties op "Marktligging 2"

rachid
-1-  rachid:
Volgens mij is het item marktkooplieden/winkeliers in Bos en Lommer zo oud als de weg naar Methusalem. Niet alleen in Bos en Lommer maar kennelijk speelt dit overal. We willen graag een markt maar val me niet lastig met de overlast van het geluid van de marktkramen. Oh jee, nu ben ik mijn parkeerplek kwijt. Jeetje, mijn klanten kunnen nu niet direct bij mijn winkel komen. Soms word ik werkelijk gillend gek van die ontzettend bekrompen en intolerante houding van mensen. Het schijnt heel erg om het ik te draaien. Kort lontje? Dacht het wel.
kokkie
-2-  kokkie:
Er kunnen wat mij betreft geen markten genoeg zijn alhoewel de kreet 'op de markt is je gulden een daalder waard' allang geen opgang meer doet.
Persoonlijk vind ik de huidige markt op de Bos en Lommer een verbetering. Jammer voor de parkeerders (ben er zelf ook een), maar een markt in een marktstraat 'loopt' veel beter dan op een plein.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.