Home > > Stembriefjes

Stembriefjes

De nieuwe stemcomputer!
Het aanraakscherm van de stemcomputer reageert dermate licht dat een krachtige kuch waarschijnlijk voldoende is om per ongeluk op de verkeerde partij te stemmen. Het apparaat is nieuw voor mij, want in Amsterdam werd voorheen nog met potlood gestemd.

De hele stemprocedure gaat trouwens ietwat anders. Mijn stemkaart wordt op de lijst gecheckt en ik krijg na goedkeuring twee bonnetjes met een nummer erop. Eentje voor stemmen op de gemeenteraad en eentje voor de deelraad.
Waartoe dienen die bonnetjes?
"Gaat u mij afroepen als ik aan de beurt ben?"
"Nee, die moet u direct afgeven aan die meneer..."
Die meneer zit pal naast hem.
"Krijg ik dan een plakje worst of zo?"
De meneer neemt de bonnetjes weer in ontvangst en spietst ze op een prikker. Ik trek mijn wenkbrauwen op. De merkwaardige procedure doet mij denken aan Israël. Wanneer je daar op het vliegveld aankomt legt de douanedame of -meneer een briefje in je paspoort. Nog geen tien meter verderop staat iemand die het briefje weer inneemt en verscheurt.
"Allemaal werkverschaffing," zou mijn vader zeggen.

Die Amsterdamse bonnetjes begrijp ik achteraf. Vanavond zit er iemand bonnetjes te tellen om te verifiëren of het aantal bonnetjes overeenkomt met het aantal uitgebrachte stemmen dat de computer ophoest.
Maar wat als dat aantal niet klopt? Stel dat er verschil van één is? Worden de verkiezingen dan ongeldig verklaard? Worden ze overgedaan? Komt er een onderzoek van de kiescommissie wie dat bonnetje heeft weggemaakt?

Een vriend van mij uit een andere stad is even met mij meegelopen.
"Moet die meneer óók nog stemmen?"
"Nee, die meneer is uit Ethiopië. Die controleert of de verkiezingen hier wel volgens de regels verlopen."
"Hahahaha!"
"Ja daar lacht u nu om, maar ik stemde zojuist tevens bij volmacht. U heeft mij echter niet naar mijn legitimatie gevraagd. Dat ziet er dus niet best uit. En dat gedoe met die bonnetjes zit de Ethiopiër óók helemaal niet lekker!"
"Plakje worst dan maar?" probeert de voorzitter zich eruit te redden.
Ook dat nog! Je reinste omkoping!

negen reacties op "Stembriefjes"

-1-  :
Heerlijk, heerlijk. Wat een vreugd. Prachtig stuk! Ik vroeg vanmiddag in de Posthoorn, waar ik moest stemmen, of ze, nu het potlood verdwenen, is tenminste nog ambachtelijk mogen turven hoeveel bonnetjes ze terug kregen. Maar daarop zeiden de drie stembegeleiders aan tafel, tegelijk in koor, volmondig nee!
Ferdinand
-2-  Ferdinand:
Net als Arnoud was ik vamorgen zeer verrast door dezelfde opstelling achter de tafel als voorgaande verkiezingen. Ik moest er eigenlijk een beetje om gniffelen. Zal vast de laatste keer geweest zijn en was vast bedoeld als extra controle. Het kwam erg voormalig Oost Europees over. Je vader had erg gelijk Arnoud, gewoon werkverschaffing!
-3-  :
Hilarisch! Briefje inleveren, twee bonnetjes krijgen en die aan de persoon ernaast geven, die ze op een prikker prikt. Lang leve deze vrijwilligers!
-4-  :
Procedure! Ook hier ging het zo. In ruil voor mijn stemkaarten kreeg ik twee nummertjes, die ik direct weer moet doorgeven. De vrouw aan wie ik die nummertjes gaf spietste ze in een een angstaanjagend snelle haal aan dé grote prikker!

Leuk stuk!
Incog
-5-  Incog:
Mijn log van vandaag:

Een tafel met daarachter 4 mensen. Meneer nummer 3 wil graag mijn oproepkaarten hebben (twee maal aangezien we in Amsterdam zowel voor Centrale stad als voor stadsdeelraad moeten stemmen).
Meneer 3 kijkt een paar seconden heel serieus naar mijn kaarten en zegt hardop een nummer.
Mevrouw 4 begint in het grote boek te bladeren en zegt 'Mevrouw Incog, Blogstraat 7' waarop meneer 3 verheugd zegt dat het klopt.
Vervolgens krijg ik van hem twee bonnetjes, een roze en een gele. Ik neem de bonnetjes van hem aan en kan in één vloeiende beweging door naar links, want mevrouw 1 steekt haar hand uit en wil m'n bonnetjes hebben. Langer dan 3 seconden zijn ze dus niet in m'n bezit geweest.
En vervolgens mag ik voor het eerst van m'n leven electronisch stemmen.

Wat de functie van meneer 2 is, is me helaas volledig ontgaan Waarschijnlijk wilden ze gewoon een even aantal?
Marleen Zachte
-6-  Marleen Zachte:
Ik was ook verbaasd, maar in iets drukkere stembureau's hadden de bonnetjes wel degelijk een functie. UB: twee computers, met twee bijbehorende bonnetjes-in-ontvangst-nemers. Zodra er een wachtrij onstond, konden die natuurlijk niet meer in de gaten houden of degene die voor hun neus opdook wel oproepkaarten had ingeleverd of niet.
Edwin
-7-  Edwin:
Hmm, geen bonnetje gezien, vrees ik. Is mijn stem nou wel geldig?
Linda
-8-  Linda:
De vier mensen achter de tafel van mijn stembureau - Korfbalvereniging Swift in het Centrum - deden precies hetzelfde met mijn stemkaart, bonnetjes geven meteen afgeven en snel op de prikker prikken, als hier steeds boven is beschreven! Hoe zou dat komen? Zouden ze daar met zijn allen dagen van te voren op hebben geoefend?
Wim
-9-  Wim:
Op de computer is kennelijk te zien hoeveel mensen er gestemd hebben. Als er dan te weinig (genummerde) bonnetjes geprikt zijn, kan achteraf het verschil even worden goedgemaakt, zoals ik zelf heb kunnen waarnemen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.