Home > > Watskeburt met ABN?

Watskeburt met ABN?

'Hee chickie, heb je al van je zine gehoord?'
'Nee bitch, hij is stiiiiiil!'
Zomaar een conversatie tussen twee meisjes in lijn 50.
Snelle vertaling: 'Heb je al iets van die leuke jongen gehoord?'
'Nee, nog niks.'
Straattaal. Van alle tijden, maar momenteel hevig in gebruik in mijn wijk.
Op straat (sic!), in de metro, op het schoolplein en in winkels hoor ik (allochtone en ook steeds meer autochtone) jongeren hun eigen taal bezigen. De combinatie van Engels, Turks, Arabisch-Marokkaans, Berber, Surinaams, Antilliaans en tot slot toch ook nog Nederlands wint aan terrein. Zo wordt het in toenemende mate in de klas gesproken.
Onder taalkundigen schijnt een strijd te woeden over de waarde van straattaal. Sommigen vinden het een teken van verpaupering van het taalvermogen en 'infantilisering van de cultuur'. Anderen vinden het juist een natuurlijke ontwikkeling die bijdraagt aan de interculturele communicatie en ontwikkeling van jongeren.
Uit onderzoek van René Appel blijkt dat jongeren die het Nederlands niet goed beheersen, minder straattaal gebruiken. Woorden worden dus niet vervormd of vervangen uit gebrek aan Nederlandse woorden, maar uit 'behoefte aan iets nieuws, uit creativiteit'. Er is ook een enorme woordenschat aan straattaal verbonden. De meeste woorden hebben betrekking op thema's zoals sex, relaties tussen jongens en meisjes, geld, geweld en sociale contacten en dat is ook precies wat me afstoot als ik ernaar luister- ik hoor veel scheldwoorden en badinerende teksten over meisjes. En geloof me, ik hoor erg vaak gesprekken in deze 'taal' in Bos en Lommer. Ik versta het redelijk goed.

Wat ik me afvraag: stoppen jongeren met straattaal gebruiken als zij een opleiding gaan doen, gaan werken of in een andere leefomgeving terecht komen? Is het een fase, iets tijdelijks? Zit het Algemeen Beschaafd Nederlands er gewoon in gebakken en komt het eruit als het nodig is? Gaan jongeren weer 'u' tegen oude mensen zeggen als ze eenentwintig zijn?
Veel vragen, maar ik heb een zoon van twee die voorlopig nog wel even in deze wijk woont. Met uitzicht op het spreken van ABN op zijn zestiende, wil ik best accepteren dat hij me over een paar jaar vertelt dat hij een gruwelijke film heeft gezien en dat zijn beste vriend een wanksta uit Masterdam is.
Mocht het bezigen van straattaal echter voor eeuwig zijn, dan zal ik toch moeten omzien naar een schoolcarrière in een andere wijk voor hem. Zoals vele ouders die in Bos en Lommer en andere 'achterstandswijken' wonen dat doen.

Ik ben helemaal klaar met het doodknuffelen van Ali B' s en andere kromrijmende jongeren door bobo's. Laat die laatsten zich liever bezighouden met het benadrukken van het belang van de beheersing van ABN in de zogenaamde 'probleemwijken'.
Dan komt het met die gemengde scholen aldaar misschien ook nog goed.
Lijkt mij wel chill.

37 reacties op "Watskeburt met ABN?"

-1-  :
ZoOw ChiCkI3 h3B jIj ff GliJk!

(en dat begreep ik zelf ook niet)
merijn
-2-  merijn:
Lijkt mij van tijdelijke aard. Als je ouder wordt grijp je vaak weer terug naar waardes van vroeger (nadat je je eerst hebt afgezet tegen diezelfde waardes). Zo zie je geen veertigers op knetterende crossbrommers rijden, terwijl zij die vroeger toch helemaal da bomb vonden!
Ja toch.
lijn
-3-  lijn:
Straattaal is van alle tijden. Sommige woorden halen de van Dale, de meeste raken weer “uit.”
En ja, als er grote groepen anderstaligen in het geding zijn, sluipen ook die woorden de Nederlandse taal binnen. Zo zitten er in het door jou zo gewenste ABN nogal wat woorden van Franse oorsprong. En een groot deel van al die mooie Amsterdamse woorden vindt zijn oorsprong in het Jiddisch. Van recenter datum is de opmars van het Engels. En waar relatief veel Marokkaans, Turks of Sranang gesproken wordt, zal dat wel weer doorsijpelen. Niks raars aan, niks mis mee.

En inderdaad, met het ouder worden begrijp je ook wel dat je een wat ouder iemand beter in wat algemenere bewoordingen kunt vertellen over de laatste film die je gezien hebt, dan het te hebben over die moeilijke flic.

Wat dat alles echter met het doodknuffelen van Ali B's te maken heeft, begrijp ik niet.
Hester
-4-  Hester:
Straattaal is van alle tijden. Geeft vaak aan bij een bepaalde groep (te willen) horen.
Toen mijn zoon veertien was heb ik me voortdurend verbaasd over zijn taalgebruik en hem telkens geprobeerd te corrigeren. Inmiddels is hij 25 jaar en heeft een baan bij de bank. Nog nooit iemand zo netjes het ABN horen gebruiken. Maar, binnen de bank wordt ook een eigen taal gesproken (afkortingen etc. etc.). Dus......maak je niet ongerust.
-5-  :
Interessant stukje.

Het hangt maar net af van de omgeving waarin je verkeert.

Voorbeeld: mijn vader, heeft lang een café gehad in de jordaan, komt uit de rivierenbuurt. Spreekt met jordanezen en oude vrienden nog steeds plat Amsterdams, thuis en zakelijk meer wat je noemt ABN.

Zelf ben ik van dorp zuid, je kunt wel raden welke invloeden dat heeft gehad.
Aarnout
-6-  Aarnout:
Mevrouw Donkers. Ik denk dat uw kind altijd zal kunnen spreken zoals hij dat van u leert. De rest is franje.

Volgens mij knuffelt Ali B. ons en niet andersom.
Rick II
-7-  Rick II:
Onderklasse
-8-  :
@lijn: met een 'gedegen', stabiele opvoeding en een thuis waar goed Nederlands gesproken wordt, kun je straattaal en goed Nederlands prima afwisselen, en als je ouder wordt moeiteloos omschakelen op je werk of tijdens je studie. Het gaat me juist om de groep die thuis geen Nederlands spreekt, veel buiten op straat is en weinig naar school gaat. Voor hen is hun taal de norm. Die kinderen gaan het niet redden in de maatschappij. Wat ik wil zeggen is: maak van overheidswege duidelijk dat straattaal en 'rap' cool is, maar dat goed je ta(a)l(en) spreken je verder brengt.
Ik zie teveel jonge jongens die in Nederland zijn opgegroeid en naar school zijn gegaan, maar slechts straattaal spreken en zelfs niet kunnen lezen of schrijven.
Donp
-9-  Donp:
Weleens een werkstukje gelezen van een gemiddelde (PABO-)student of wat dacht je van een proefwerk dat helemaal geschreven was in chattaal... Het is me een gruwel.
Het komt overal in het land voor...
Johan
-10-  Johan:
@Donp. Ja, mijn oma schrift ook nog lekker alles met sch en zo nog wel meer. Kan ik soms ook niet eens lezen.
Als het onderwijs aan jongeren nu eens wat leuker werd gemaakt en niet alleen maar van die saaie lessen dan werd naar school gaan vast weer zinvol.
Pieter
-11-  Pieter:
@Esther:
Je haalt je eigen argument onderuit door het onderzoek van Rene Appel aan te halen. Je zegt dat het moeilijk is voor al die kinderen die geen normaal nederlands meer kunnen spreken om straks in het 'echte' leven te staan, maar tegelijkertijd toon je met het onderzoek aan dat straattaal slechts ontstaat als het Nederlands goed beheerst wordt. Dit spreekt elkaar tegen. Is wat jij zegt onjuist, of klopt het onderzoek niet?
-12-  :
Zo, wat een boude vraag, Pieter! Het onderzoek van Appel is er slechts eentje en zo zijn er vele, die allemaal weer iets anders aantonen. Ik wil 2 kanten belichten: straattaal hoeft niet per se iets slechts te zijn en hoeft niet uit gebrek voort te komen, (Appel) maar dat KAN natuurlijk gewoon wel, Pieter( mijn praktijk, in een gevangenis). Een onderzoek is niet zaligmakend, zoals je hopelijk misschien wel weet. Als laatste stel ik me daarom een aantal vragen. Ik toon met het onderzoek niks aan, ik DRAAG iets aan en laat meerdere meningen/kanten zien.
Jan Rietman
-13-  Jan Rietman:
“Als het onderwijs aan jongeren nu eens wat leuker werd gemaakt en niet alleen maar van die saaie lessen dan werd naar school gaan vast weer zinvol”

Daar hebben we het VMBO toch voor.

Lekker rappen weet je.
johan
-14-  johan:
Beste Jan Rietman. Dat is nu precies wat ik niet bedoelde. Dat is niet leuk maar je er met een Jantje van Leien van afmaken. Gedachte achter VMBO is goed alleen zijn deze scholen in de praktijk verworden tot afvalbakken.
King of Multi Culti
-15-  King of Multi Culti:
Leuke discussie voor de chatliefhebbers.

het slaat zoals vele discussies in Nederland echter nergens op.
Overal willen we een discussie over hebben.

Elke tijd, omstandigheid, verandering...maatschappelijke beweging dus, brengt z'n eigen culturele ontwikkelingen met zich mee.

Jongeren hebben altijd anders gecommuniceerd dan ouderen.

Dus weer zo'n hollandse lul-discussie ingegeven door angst voor het nieuwe. en zeker als het om iets gaat waarbij migranten betrokken zijn.

Kijk alleen maar al naar je kleed en eetpatroon. Verhuizen zal daaraan niets veranderen
-16-  :
@MultKulti: Blijkbaar ben je zelf ook niet vies van een discussie, gezien je commentaar. Wat betreft angst voor het nieuwe ' en 'zeker als het om iets gaat waar migranten bij betrokken zijn': ik denk dat je eens een blik moet werpen op je eigen hokjesgeest.
Multi Culti
-17-  Multi Culti:
Esther,

Mijn naam al. Betekent dwars door culturen en hokjes en geestenmaar ...ik ben ook maar een mens, dus graag antwoord op de volgende vragen

Hoe zo hokjesgeest? Waar leidt je het van af?

Voorzover daarvan sprake is...wat is daar mis mee?

We kunnen toch door een deur zonder dat we hetzelfde zijn?
Wat is daa mis mee?

Even wat kleine spiegeltjes; gejat van mijn grootmoeder die ze in ruil kreeg voor ........

Ik verblijf met een warme NEGERZOEN,
-18-  :
@Multi Culti: ik heb me laten leiden door je woorden 'hollandse luldiscussie ingegeven door angst voor het nieuwe'- wat is er Hollands aan een discussie en waarom zou die ingegeven zijn door angst? Een discussie is een uitstekend middel om meerdere kanten van een verschijnsel/onderwerp mee te belichten.
Wat betreft de negerzoen: lees de krant van vandaag en zie, de negerzoen is afgeschaft en heet voortaan zoen.
Multi Culti
-19-  Multi Culti:
Met Hollandse lul discussie bedoel ik. We willen over alles discussieren. Niet omdat het mag, moet het ook. Zaken over gevoel, smaak, belijden van godsdienst etc. lenen zich niet voor discussies. Leuk kennis te nemen van mensen hun gevoelens. weten wat hen drijft, beroerd etc., maar het moet niet.

Met angst bedoel ik dat de discussies vaak zijn ingegeven door de vrees voor het onbekende. Wat gaat er gebeuren...en wat dan....en wat daarna....?
We willen het controleren, altijd geregeld hebben, maar zo zit het leven niet altijd in elkaar.

Constipatie lijdt tot impotentie

Over die zoen die ik je stuurde....
Tja,...ik heb het ook gehoord over de reclame stunt van die bakker. Hollandse koopmans kunst. Niets mis mee.
Commotie brengt gratis reclame met zich mee.
Ik doe niet mee aan dat soort kettingbrief achtige activiteiten. Ik ben niet zo naief als velen in Nederland die zich laten misbruiken door een bedrijf om gratis reclame te maken.

De negerzoen is niet afgeschaft zoals je me doet geloven. Het heeft een nieuwe naam gekregen en dat heeft het bedrijf marketing technisch goed opgelost.

Jij nu ....volgens mij gaAN je nu een beetje van me HAUWden
Multi Culti
-20-  Multi Culti:
of...ga ik te snel
Paf
-21-  Paf:
Waar hebben we het over? Straattaal of schuttingtaal? Nieuwe flashy woorden? Geen probleem. Vrouwen bitch noemen vindt ik een ander verhaal. Dat is gewoon onbehoorlijk. Je taalgebruik is toch een uithangbord van wie je bent in kontakt met anderen. Volgens mij is het nog steeds zo dat je op je werk, bij het loket, gepast dient te praten. Uiteraard zijn er genoeg in NL die hierin niet eens geinteresseerd zijn, maar goed. Als je elke dag straat- danwel schuttingtaal gebruikt, weet je op een gegeven moment niet eens meer wat ABN is. Lijkt me niet echt handig dus voor je eigen ontwikkeling en toekomst op lange termijn.
Joris Vechter
-22-  Joris Vechter:
Als iemand een betoog begint met na het geciteerde gesprek de woorden 'zomaar een stukje', kun je wel raden waar het over gaat.

Zoals gezegd haalt jouw aanhalen van Rene Appels je hele stuk onderuit. Het is geen discussie maar een bijeengeraapt zooitje quotes. Zomaar een stukje knip- en plakwerk van iemand die -zoals ze zelf zou kunnen concluderen uit haar 'bronnen'- nergens bang voor hoeft te zijn.

Voor de rest van de geweldige lezers: valt jullie op dat de meisjes elkaar bitch noemen?
-23-  :
@Joris: plakken en knippen doe ik alleen met mijn zoontje. Of ik iemand ben die nergens bang voor hoeft te zijn, is niet aan jou om te beoordelen.
Over inhoudelijke zaken wil ik altijd discussieren.
Multi Culti
-24-  Multi Culti:
Esther,
Je reageert niet op mijn laatste posting. Ik schatte je wat assertiever in.
-25-  :
@MultiCulti: natuurlijk is er altijd vrees voor het onbekende, en redeneren mensen vaak over dingen die ze nooit zelf meemaken vanuit hun ivoren torens. Maar een discussie zet aan tot nadenken en geeft je soms andere invalshoeken, waardoor je zaken weer in een ander licht gaat zien.
Of je houdt van discussies voeren, en of je wilt weten wat andere mensen drijft, is inderdaad persoonlijk.
Multi Culti
-26-  Multi Culti:
Je toonzetting is steeds minder emotioneel.
Mijn complimenten.
We weten toch nog wel waarover het begon.
Wat vindt je achteraf van je insteek en na het vernemen van alle reacties, inclusief de mijne, van de kwestie ABN

Ik vind Paf zijn bijdrage ook een goeie.

Ben je een beetje over je angsten heen. Heb je het nu een beetje kunnen relativeren.
Tell me, what's up?!, Mi Gudu
Arnoud de Jong
@Multi Culti:
Dit soort meta-communicatie met licht denigrerende ondertoon lijkt mij niet productief. Wanneer mevrouw Donkers behoefte heeft aan psychologische ondersteuning zoekt ze wel een professioneel therapeut. Daartoe lijkt u me niet gekwalificeerd. Beperkt u zich tot de inhoudelijke discussie s.v.p.!
Multi Culti (meerwaarde)
-28-  Multi Culti (meerwaarde):
....klopt?....niet gekwalificeerd!?
Ik heb namelijk mijn opleiding tot therapeut in Nederland genoten.

Of ben ik met een dergelijk diploma wel gekwalificeerd?

Dan ligt het aan uw VERONDERSTELLING

en dat ligt ten grondslag aan de diagnose die ik mevrouw Donkers voorhield....toen ze VERONDERSTELDE

Lees eerdere postings
spanger
-29-  spanger:
Tja, moet MultiCulti wel gelijk geven wat angst voor het nieuwe betreft. Kan me nog wel herinneren dat er meer dan 15 jaar geleden al boekjes verschenen genaamd 'Turbotaal' met voor de 'gewoonen mensch' niet te begrijpen (veelal engelse) woordjes gebruikt door jongeren en yuppen..

Persoonlijk erger ik me overigens wel aan verkeerde zinsopbouwen en grammatica wat betreft de rappers waar je het over hebt! Maar goed, ik vermoed dat de meesten wel doorhebben dat het speltechnisch niet allemaal klopt, misschien dat ze daarmee automatisch als schoolvoorbeeld dienen :-)
Arnoud de Jong
@Multiculti:
Het muntje valt kennelijk nog niet bij u: ik gaf u het signaal dat u ontopic moet reageren. Niet de schrijfster, maar het onderwerp van het stuk staat ter discussie.
Wanneer u zich in uw reacties niet aan dat criterium houdt, worden ze verwijderd. Lees vooral ook de regels voor de discussies op Amsterdam Centraal: http://www.amsterdamcentraa...

Namens redactie Amsterdam Centraal:
Multi Culti
-31-  Multi Culti:
Een redenering over een onderwerp is onlosmakelijk verbonden met de manier hoe iemand denkt. De persoon is de bron van de gedachte. Ik probeerde met mijn bijdrage de argumenten uit te kleden en de redenering terug te brengen naar de manir waarop iemand in elkaar zit en dus denkt. Het kan te maken hebben met het socialiserings proces van iemand die je best een spiegel mag voorhouden.

Enfin, misschien heb ik de spelregels verkeerd geinterpreteerd. Mijn orechte verontschuldigingen voor mijn stommiteit.

Spranger, je vat de koe bij de hoorns. (of is het hoornen)
Soms raak ik in de war van de inconsequentie van bepaalde perfecte talen zoals het Nederlands (ABN)

Turbotaal!? Niets daartegen dus. Maar de verkrachting van de leenwoorden is het probleem. Ik zal de vinger niet op de zere plek komen anders stel ik misschien weer mensen (aureurs) en hun sociale achtergrond ter duscussie.

Ik kan het echter niet nalaten om erop te wijzen dat de leenwoorden die in de slang van o.a. Amsterdamse jongeren wordt gebruikt een afkomst hebben met een volwaardige grammatica. In artikelen over de z.g. hedendaagse turbotaal waarin men achter de woorden een vertaling in het ABN neerpent zijn die 'vreemde' woorden fonetisch opgeschreven.
Daarmee geeft de auteur ook waardeoordeel over hoe hij over die taal denkt.
Het is DUKU en geen Doekoe
Het is Skotu en geen Skowtoe en dat soort gein, want anders wordt het echt kaboutertaal waar er geen touw aan vast te knopen valt.

Een beetje respect kan geen kwaad
Gecorrigeerde versie Multi Culti
-32-  Gecorrigeerde versie Multi Culti:
Een redenering over een onderwerp is onlosmakelijk verbonden met de manier hoe iemand denkt. De persoon is de bron van de gedachte. Ik probeerde met mijn bijdrage de argumenten uit te kleden en de redenering terug te brengen naar de manier waarop iemand in elkaar zit en dus denkt. Het kan te maken hebben met het socialiserings proces van de desbetreffende persoon die je best een spiegel mag voorhouden.

Enfin, misschien heb ik de spelregels verkeerd geinterpreteerd. Mijn oprechte verontschuldigingen voor mijn stommiteit.

Spranger, je vat de koe bij de hoorns. (of is het hoornen)
Soms raak ik in de war van de inconsequentie van bepaalde perfecte talen zoals het Nederlands (ABN)

Turbotaal!? Niets daartegen dus. Maar de verkrachting van de leenwoorden is het probleem. Ik zal de vinger niet op de zere plek leggen anders stel ik misschien weer mensen (auteurs) en hun sociale achtergrond ter duscussie.

Ik kan het echter niet nalaten om erop te wijzen dat de leenwoorden die in de slang van o.a. Amsterdamse jongeren wordt gebruikt een afkomst hebben met een volwaardige grammatica. In artikelen over de z.g. hedendaagse turbotaal waarin men achter de woorden een vertaling in het ABN neerpent, zijn die 'vreemde' woorden fonetisch opgeschreven.
Daarmee geeft de auteur ook waardeoordeel over hoe hij over die taal denkt.
Het is DUKU en geen Doekoe
Het is Skotu en geen Skowtoe en dat soort gein, want anders wordt het echt kaboutertaal waar er geen touw aan vast te knopen valt.

Een beetje respect kan geen kwaad
carla
-33-  carla:
@ multi culti

wat voor een therapeut je bent heb je er niet bij vermeld, maar om een diagnose te stellen (zo noem je het zelf) op basis van een stukje wat iemand op een openbare site schrijft om een discussie te openen...
Daarbij komt dat 'angst voor het nieuwe' wel een heel gemakkelijk argument is, daar kan niemand tegenop. Dat is niet een kwestie van argumenten uitkleden, dat is juist de discussie doodgooien.
kokkie
-34-  kokkie:
@carla:
Dat is de spijker op de kop!
Multi Culti
-35-  Multi Culti:
De cirkel is rond.
M.C.
-36-  M.C.:
iz deese diskussie gezlooten??
chris
-37-  chris:
ja------------------------------------------

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.