Home > > Het dilemma van Asscher

Het dilemma van Asscher

Foto: Thomas Schlijper
De collegevorming lijkt nog allerminst in kannen en kruiken, maar een hoofdstedelijk avondblad was er deze week al volledig van overtuigd dat twee wethouderszetels worden bemand met Asscher en Aboutaleb. Beetje voorbarig? Voor Aboutaleb mag je inderdaad aannemen dat hij wethouder wordt, bij Asscher zou ik me kunnen voorstellen dat hij nog in dubio staat. In de eerste plaats is hij nog niet eens zo lang fractievoorzitter en een verstandig mens (en dat is hij) vraagt zich dan toch even af of het niet beter is om in die functie nog wat te groeien en te rijpen. Immers, hij is jong, uiterst getalenteerd en zijn kans komt sowieso nog wel.

Ook strategisch valt daar wat voor te zeggen. Asscher is als fractievoorzitter onbetwist de leider van de partij in Amsterdam. Als hij wethouder wordt moet hij qua imago en invloed opboksen tegen Aboutaleb. Al tijdens de verkiezingen werd het beeld geschetst dat Asscher in de schaduw stond van Aboutaleb, want hij kreeg minder voorkeurstemmen. Als wethouder krijgt hij daar last van, als fractievoorzitter niet. Vanuit die positie kan hij een dualistische eigen koers varen.
Niet te onderschatten is ook het 'Balkenende-effect'. Toen voor deze CDA-kroonprins het premierschap in zicht kwam werd hem van diverse kanten afgeraden dat te doen. Hij was relatief jong en in politieke kringen is dat synoniem met minder invloed en gezag. Balkenende was eveneens nog een prille fractievoorzitter en partijleider. Toch werd hij premier en het resultaat is inmiddels duidelijk zichtbaar. Hij is de minst populaire eerste minister sinds mensenheugenis, houdt de boel maar met moeite bij elkaar en is dagelijks voer voor columnist en cabaretier. Behalve de premier is hij ook de risee van Nederland geworden.

Best kans dat Lodewijk Asscher dus nog eventjes diep nadenkt over dat wethouderschap. In de Amsterdamse media wordt hij -historisch weinig fijngevoelig- nu al afgeschilderd als 'Lodewijk de Heilige', altijd aardig, innemend, beleefd, netjes. Op zich helemaal geen slechte eigenschappen voor de 'homo politicus', zo zouden we er meer moeten hebben in deze tijden van populistische lompheid. Maar in de beeldvorming is de stap naar 'soft' dan gauw gemaakt. Vraag maar aan Job Cohen.

negen reacties op "Het dilemma van Asscher"

Rob Zachte
-1-  Rob Zachte:
Buitengewoon mee eens. Dat vraagt natuurlijk wel om zelfbeheersing, maar nu dat m.i. de deugd is die de gehele PvdA -na zo'n mooie winst - het beste kan tonen zou dit het goede voorbeeld zijn. Als de PvdA goed duaal werk gaat leveren in Amsterdam het komende jaar dan is dat beste start van landelijke campagne 2007. Immers het hele land kijkt een beetje mee (immers het gros van de journalisten woont hier).
Blokje
-2-  Blokje:
Aan de andere kant worden landelijke fractievoorzitters van een regeringspartij daarna zelden (vice-)premier: Wallage, Brinkman, Melkert, de Hoop Scheffer, van Aartsen.

Als belangrijkste woordvoerder van een regeringspartij kan je niet geloofwaardig voluit oppositie voeren. Met slippendragen wordt echter je ook niet populair. Een lastig parket. Lokaal speelt dat, denk ik, ook een rol.

Of het voor Asscher persoonlijk dus strategisch handig is om van een wethouderspost af te zien, valt daarom te bezien.
Els
-3-  Els:
Volgens mij hoeft de immense populariteit van Aboutaleb Asscher niet te schaden. Mijn eigen stem op Aboutaleb was zeker geen manier om Asscher te laten zien dat ik hem niet steun, maar alleen een blijk van mijn enorme waardering wat voor wat Aboutaleb ons de laatste jaren heeft laten zien.

Het was trouwens de eerste keer sinds ik mag stemmen dat ik niet op een vrouw heb gestemd, dus als Aboutaleb niet op de lijst had gestaan, had ik een vrouw gekozen en ook niet Asscher - niet tégen Asscher, maar wel vóór meer vrouwen in de politiek.

Van mij mag Asscher wethouder worden. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij het goed zal doen en de vergelijking met Balkenende lijkt me zeer voorbarig.
Lodewijk Asscher
-4-  Lodewijk Asscher:
Beste Arnoud,Heb me voorgenomen niet in het openbaar over de poppetjes te speculeren, ook niet als ik zelf een poppetje ben, hoop dat je dat begrijpt,Hartelijke groet,
Brigitte
-5-  Brigitte:
Arnoud: Ik dacht dat we ondertussen afgeleerd zouden moeten hebben dat het persoonlijke politiek moet zijn. Het gaat toch om de koers die gevaard moet worden of ben ik nu van lotje getikt.
Gaan we nu iemand persoonlijk afrekenen omdat hij/zij het niet goed zou doen. Laten we daar nu eens mee ophouden.
david hauser
-6-  david hauser:
Lodewijk de heilige? Wedden dat hij binnen 4 jaar Lodewijk Melkert genoemd zal worden?

Als (als..) de gemiddelde Amsterdammer hem al kent wordt deze Lodewijk nu al afgeschilderd als de vleesgeworden regent-oester in wording.

Ben enorm benieuwd hoe dit sprookje verder gaat. Echt, de PvdA valt opnieuw in steeds dezelfde valkuil.
Arnoud de Jong
@David
Ik zie de toegevoegde waarde van dit inhoudsloos geschimp niet zo. Wanneer je je wilt afzetten tegen iemand die duidelijk jouw politieke voorkeur niet heeft, maak er dan op z'n minst nog een potje vermakelijke satire van. Dit lijkt nergens op.
GJ Klaver
-8-  GJ Klaver:
Uitslag poll:
Geef Asscher advies!
Welk college moet er komen in Amsterdam?

PvdA VVD GL 101 14.79 %
PvdA GL SP 162 23.72 %
PvdA VVD 198 28.99 %
PvdA GL 133 19.47 %
PvdA SP 33 4.83 %
Wat Cohen wil 28 4.10 %
Anders 28 4.10 %

Totaal aantal stemmen: 683

VVD 198 - GL 133
En raadt eens wat?
Het wordt GroenLinks!

Maar goed dat Lodewijk Asscher zo luistert, huh.
GJ Klaver
-9-  GJ Klaver:
PvdA VVD 205 29.45 %
PvdA GL 136 19.54 %

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.