Home > > Mensen maken Amsterdam

Mensen maken Amsterdam

Een nieuw college moet een nieuw motto hebben. Waarom weet ik niet. Zo'n politiek motto is altijd een open deur waardoor het vreselijk tocht. Het verse rood-groene college van Amsterdam heeft als devies: 'Mensen maken Amsterdam'.
Menig burger haalt nu opgelucht adem. Wij mensen hebben de zaak nog zelf in de hand! Geen kurkentrekkers of kaasschaven, geen opperwezens of onderdeurtjes, geen managers of andere lagere diersoorten maken Amsterdam, nee: mensen!
Het blijkt altijd maar weer tobben met de motto's. Een lukrake en treurig stemmende bloemlezing uit andere gemeenten:

Sittard: De burger centraal, de stad op orde.
Nijmegen: Sterke wijken, sociale stad.
Zandvoort: Dichtbij strand en zee, maar vooral dicht bij mensen.
Leidschendam-Voorburg: Menselijke mogelijkheden centraal.
Noordwijk: Bouwen aan vertrouwen.

Het probleem bij die politieke motto's is, dat ze na een paar maanden alweer zijn vergeten en versleten. Wie kent nog het motto van het vorige college in Amsterdam? Dat was er eentje met veel omhaal van woorden: "We gaan uitvoeren wat we beloven, we benoemen de resultaten, en zijn daar op voor iedereen aanspreekbaar."
In z'n enthousiasme deed dit college zelfs méér dan beloofd. Oudkerk ging naar de hoeren en Huffnagels ontdook de belastingen. Ze werden door iedereen aangesproken op 'de resultaten' en verlieten voortijdig het college.

Wanneer Amsterdam zich wil profileren als creatieve stad moeten we toch iets beters kunnen ophoesten dan 'Mensen maken Amsterdam'. Maar laten we wél wezen, eigenlijk zijn we in de praktijk nooit verder gekomen dan: 'We doen ons best, maar garanderen niks'.

zeven reacties op "Mensen maken Amsterdam"

Marianne
-1-  Marianne:
Met vooral de laatste zin wordt de spijker op z'n kop geslagen. Ik kan me nog herinneren dat het dhr. Guido Frankfurter was, die groots aankondigde dat elke brief die bij het stadsdeel zou binnenkomen binnen de gestelde termijn zou worden afgehandeld. Zo niet, dan zou de betreffende burger hiervoor een bloemetje (dacht ik) krijgen. Nou, omdat dit een behoorlijke kostenpost zou gaan vormen is dit een stille dood gestorven. Als ik het verhaal van Marcel Wiegman mag geloven heeft Mevr. Els Iping het afgelopen jaar heel wat beloofd maar is slechts 20% (!!??) van de beloftes ingelost. Maar....dat lag dus niet aan mevr.Iping maar aan anderen. De enige die haar beleid heeft waargemaakt is Mevr.A. v.d. Stoel (hulde dus). Nu krijgen de creatieven (wie en wat dit ook wezen mag)weer volop de ruimte. Inderdaad erg nietszeggend, je kunt er wederom alle kanten mee op. Ik vind mijzelf erg creatief maar geen idee wat het nieuwe college nu voor mij gaat betekenen. Kan ik mijn ideeen ergens kwijt? Bij wie dan en wat staat er tegenover. Gaat het nieuwe college geen beleid maken en wacht ze op initiatieven van de creatieven? Waar kan ik dan aanspraak op maken en hoe en waar moet ik dan zijn.
Kortom, alweer een loze kreet dan wel een containerbegrip waar je inderdaad alle kanten mee op kan.
Mensen maken Amsterdam, ja dank je de koekoek, zonder deze mensen geen Bestuur. Ik zou van het nieuwe college graag willen weten hoeveel ruimte er is om dan inderdaad die stad te maken.
Kie
-2-  Kie:
Die linksen denken altijd dat alles maakbaar is en zij de enige mensen zijn.
Goedkope retoriek bij gebrek aan een betere leugen.
f.bol
-3-  f.bol:
Van der Stoel haar beleid waargemaakt? Die 20 % gold ook voor haar, als gezamenlijk verantwoordelijk binnen het DB en nog stadsdeelvoorzitter ook. Verder is ze voor mij hoofdverantwoordelijk voor de ruziënde puinbak die het het centrum de afgelopen jaren was. Geen hulde dus
Nathalie
-4-  Nathalie:
F.Bol Dat u een soort van persoonlijke rancune tegen de VVD i.c. v.d. Stoel heeft was al min of meer duidelijk. Maar...laten we inderdaad de komende tijd maar eens afwachten hoe de PvdA het allemaal gaat doen. Ik ben het met Kie eens dat er door de zogenaamde linkse een hele goedkope retoriek is gebruikt. Er is erg ingespeeld op het landelijke politieke verhaal en dan met name de plannen van Dekker. But, we shall see.
Arnoud de Jong
@Kie
U heeft een genuanceerde kijk op de mensheid, dat zie ik wel...
Kie
-6-  Kie:
@Arnoud de Jong,

Dat durf ik niet te beweren en dat zal ik ook niet. Lieden die altijd gelijk denken te hebben hebben dat per definitie niet. Toch vond ik het ter introductie van mezelf wel een aardige handreiking aan allen die mijn bloed in de toekomst willen drinken.
We zullen zien of er onder invloed van groen nu ook kardamon in de thee moet...
Elsbeth
-7-  Elsbeth:
Bibber, bibber. We kijken naar de bijdrage van Kie uit! Als het maar niet van die raadselachtige spelletjes worden, daar hebben we Dr D. voor.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.