Home > > Heien

Heien

Om zeven uur 's ochtends begint mijn keukentafel te trillen, en om half drie 's middags staat ie weer stil.
De hele dag voert het oorverdovende gedreun van de heipaal naast mijn huis de boventoon, nu al drie weken lang.
Mijn zoon van twee denkt dat er een enorm drumstel buiten staat, en headbangt vrolijk op het lawaai.
Ikzelf ben inmiddels extra blij dat ik een paar dagen in de week naar mijn werk kan. Heel ver weg.
Omdat het heien steeds om half zeven begon en vervolgens om tien uur weer stopte tot twaalf uur, voelde ik mij recentelijk genoopt om eens te vragen of dat niet anders kon.
Hobbelend over het zand fietste ik het bouwterrein op, een verbaasd kijkende gehelmde man tegemoet, die de opzichter bleek te zijn.
Op mijn vraag of om half zeven beginnen echt nodig was had hij een helder antwoord, in een weliswaar wat onduidelijk accent: 'Da maog nie'.
Officieel zou er pas vanaf zeven uur geheid mogen worden. Hij zou er op gaan letten.
Op mijn daaropvolgende vraag of er iets aan het schema gedaan kon worden, waarbij ik opperde dat er misschien van tien tot één geheid kon worden in plaats van van zeven tot tien, werd ik medelijdend aangekeken. 'Neuh, want zo ist afgesproake'.
Bovendien, probeerde de opzichter me te troosten, zou het nog maar een paar weken duren.

Voordat ik opgelucht adem kon halen, voegde hij eraan toe dat er daarna echter geheid zou gaan worden op het naastgelegen bouwterrein, slechts iets verder van mijn huis verwijderd.
Blijkbaar keek ik heel erg zielig, want hij verexcuseerde zich blozend met de woorden 'Maor moi wordt het wel, hor'.
Dat hoop ik dan maar.

Laat duidelijk zijn dat de omwonenden van het vroegere Bos en Lommerplein verwachten dat hele aardige, voornamelijk doodstille buren hun intrek doen in het te bouwen appartementencomplex.
Dat hebben we wel verdiend straks, na maanden van lawaai, uit de grond gedreunde muizenoverlast en zandstormen.
De opzichter heeft zich in elk geval aan zijn woord gehouden: het heien begint nu om zeven uur in plaats van half zeven, en soms zelfs nog tien minuten later.
Op die ochtenden moet ik me inhouden om niet uit het raam te gaan zwaaien, dankbaar voor veertig minuten respijt.

28 reacties op "Heien"

charles
-1-  charles:
mag ik even vragen wat er met mijn reactie gebeurd is?
charles
-2-  charles:
Mijn reactie was n.l : U hoeft hier niet te wonen hoor.....
charles
-3-  charles:
Alles rustig hier
charles
-4-  charles:
Commentaar is zeer welkom, maar kwetsende, grievende en racistische teksten worden niet gewaardeerd. Wie reageert wordt geacht de regels voor discussies op Amsterdam Centraal gelezen te hebben. De redactie behoudt zich het recht voor reacties die hieraan niet voldoen te wijzigen of te verwijderen.
Dit bericht is gesloten. Hierdoor is het plaatsen van reacties niet langer mogelijk.
O?
charles
-5-  charles:
laat ook maar ,veel succes met jullie site ,laters
Toine Donk
-6-  Toine Donk:
Charles, Amsterdam Centraal is zojuist verhuisd van server. Het kan zijn dat je reactie zoekgeraakt is in de verhuiswagen, waarvoor onze oprechte excuses.
charles
-7-  charles:
ik ergerd mij helemaal niet ik vind deze site juist superinteressant/d....

redactie: dit was een reactie op jaimes door technische problemen weggevallen opmerking:
@charles, wat is het doel van deze opmerking ? want je hoef het namelijk niet te lezen als je je er aan ergerd!!
wies
-8-  wies:
Ha Esther, het valt ook niet meer te negeren, dat gehei.
Helaas moet Amsterdam nog steeds op palen gebouwd worden. Gelukkig is het nu even twee dagen rustig. :-)
charles
-9-  charles:
@ toine, bedankt voor je humoristische informatie..k snap t
jaime
-10-  jaime:
@charles, waarom reageert u dan zo vreemd? U hoeft hier niet te wonen hoor..... dat komt op mij niet over als een positieve reactie of vergis ik me nu ?

Ik woon namelijk ook in Bos en lommer en het heien is niet ver bij mij vandaan en wordt er ook wakker van, weet dat het van voorbijgaande aard is, maar gelukkig ben ik er niet mee.
charles
-11-  charles:
wat is het doel van deze opmerking charles,je hoeft het niet te lezen als je je eraan ergerd/Webmaster waarom haal je je eigen berichten eruit?)
Toine Donk
-12-  Toine Donk:
Charles je hebt gelijk, er verdwijnen reacties. Wij hebben geen idee waarom, het is geen opzet in ieder geval. Het zal wel net zo zijn als je net verhuisd bent: opeens kun je niets meer terugvinden.
charles
-13-  charles:
@jaime,gelukkig ben ik er niet mee,is ook geen positieve reactie
charles
-14-  charles:
@toine, ff dimme nou,ik lig in een deuk....loopt zeker op windows dat systeem?
jaime
-15-  jaime:
@charles, ik zie ook dat mijn reactie weg is,.. zal wel met de verhuizing te maken hebben. ben iedergeval geen webmaster van deze site. Zullen we het weer over het onderwerp hebben inplaats van over elkaar.
-18-  :
Jaimes eerder weggevallen reactie is bovenin weer toegevoegd, Charles had zijn eigen reactie al herhaald, blijft over de reactie van Daniel, die oorspronkelijk bovenaan stond:

ik was een maadje of wat geleden in gesprek met iemand van stadsdeel Noord over een vergelijkbare situatie: Toen daar voor de NZ-lijn begonnen ze ook om een uur of zeven tot een uur of tien. Aangezien ik vaak s'avonds training geef en laat thuis ben, is mijn normale werktimte zodanig dat ik doorgaans pas om halfnegen wil opstaan - dan heb ik krap een uurtje of zeven slaap gehad. Ik vroeg dus ook aan de dame in kwestie of dat heien niet op een redelijker tijdstip kon, waarop in ieder geval IEDEREEN al naar het werk was, zeg van tien tot één ofzo. haar antwoord was dat uitgebreide analyses hadden aangetoond dat van 7 tot 10 echt de minste overlast voor de meeste mensen opleverde. Ik heb tot op de dag van vandaag nog steeds geen idee hoe dat waar kan zijn.
charles
-19-  charles:
excuses aanvaard:no hard feelings
charles
-20-  charles:
p.s toine, bedankt
Praatpaal Ramon
-21-  Praatpaal Ramon:
Geniet nog maar even van het uitzicht, want als het heien is afgelopen, kijk je straks naar een nieuw groot gebouw... Ben je daar blij mee?
mayfair
-22-  mayfair:
eind 1998: we nemen onze intrek in wat in onze ogen een paleisje aan de Van Hallstraat is.
begin 1999: het heien voor nieuwbouwproject Meander I begint. Wakker worden na 7.00 uur lijkt een vahe herinnering uit lang vervlogen tijden. Uitzicht over de Kostverlorenvaart weg. Maar wat wordt het mooi!
Eind 2002: Meander I wordt opgeleverd
Begin 2003: start heien nieuwbouwproject Meander II. Westerpark moet en zal een gemende buurt worden. Dure koopwoningen dus. Maar echt: het wordt prachtig.
Begin 2006: Meander II is klaar
Maart 2006: de Van Hallstraat wordt opgebroken voor de herstructurering
September 2006: de renovatie van ons paleis staat gepland. Klaar rond 2007.
Maar wat wordt het allemaal ongelooflijk allemachtig prachtig mooi!!!!!
jaime
-23-  jaime:
@Praatpaal Ramon, Ja daar ben ik zeker blij mee. Het uitzicht zoals het nu is, was er ook niet toen wij hier kwamen wonen, toen bestond het uitzicht uit de gebouwen die gesloopt zijn voor de toekomstige nieuwbouw. En ik weet het zeker,.. dat waren dat aller lelijkste gebouwen aan deze kant van de ring in Bos en Lommer. Als je uitzicht wilt hebben moet je op 11 hoog gaan wonen, en aangezien wij op 2 hoog wonen, moet je niet verwachten dat je een weids uitzicht hebt of zal verkrijgen. Een weids uitzicht zullen we straks misschien wel hebben als we ons nieuwe nog te vinden huis hebben gevonden dat tenminste aan deze voorwaarde zal moet voldoen al is het alleen maar richting de tuin. Maar voordat het nieuwe huis betrokken kan worden moet ons huidige huis nog verkocht worden en een mooie nieuwe representatieve omgeving zal zeker bijdragen aan de verkoopprijs en tijd van het te koop staan.
Kokkie
-24-  Kokkie:
Heien naast je huis en dan hobbelend met je fiets etc.?
Dat klopt niet.
LOPEN lijkt me de beste optie.
-25-  :
Fietsen ging prima, dank je.
yanny scutt
-26-  yanny scutt:
Esther,Ja vreselijk dat gehei.. mijn gade heeft daar het meeste last van want hij “draait' nachtdiensten en moet derhalve overdag slapen....!Ikzelf maak mij veel meer zorgen over wat al die herrie gaat opleveren. Welnu, vorige week stond ik op een van de hoogste dakterrassen op de Prinsengracht en had uitzicht over onze mooie stad en zag hijskranen...overal! Ik zag iets vreselijks in aanbouw waarvan een collega mij kon vertellen dat dat een ”woonburcht'in wording is genaamd; de 'Pyramides'... Wie verzint dit allemaal? het gedrocht is in aanbouw ergens bij de voormalige markthallen. Al dat gehei verziekt de skyline van Amsterdam! En ik vrees -ernstige verstoring-tussen sociale contacten van mensen onderling. Nu:jouw en de slaapstoornis van mijn geliefde, en straks; vanwege het verdwijnen van de straatcultuur. Want wie gaat er nog een gezellig “ommetje” maken op plekken waar je niemand meer tegen komt? Nee, heien mag van mij als het mooie en vriendelijke woningen oplevert. Anders niet! Groet Yanny
jolanda
-27-  jolanda:
@Piramides staan tenegover de Markthallen bij het nieuwe Marcanticollege aan de Jan van Galenstraat. Thwee agschuwelijke woontorens bedacht door Sjoerd Soeters en Westerpark (dhr.Bartlema, voormalige wethouder)heeft haar goedkeuring gegeven. Ach ja, weet je in ieder geval waar stadsdeel Westerpark ligt en heeft Bartlema een nagelaten monument.
Onno
-28-  Onno:
Ik ben nu ruim twee jaar weg uit B&L en moet snel nog eens terug naar m'n oude buurtje want in dit tempo is er over 3 jaar niks meer van over... rare gewaarwording.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.