Home > > Verstoorde idylle

Verstoorde idylle

artis2
Het uitzicht over het water vanaf de Nijlpaardenbrug, richting Artis/Entrepotdok, heb ik al tientallen keren, misschien wel meer dan honderd keer gefotografeerd, onder allerlei verschillende omstandigheden van weer of tijd. Bij zonsopgang met bloedrode zon, met mist waar de zon doorheen probeert te breken, met weerspiegelingen van die zon op het water of het ijs, met de volle maan boven Artis... Elke keer anders, elke keer mooi.

Zeker als het ’s morgens vroeg nog stil is, wanneer de vogels in de bosjes om het hardst fluiten en geheimzinnige dieren uit Artis merkwaardige kreten krijten, heeft de sfeer iets onwezenlijks, alsof je op een of andere manier terug bent in een idyllischer Amsterdam. Aan de linkerkant de mooi opgeknapte pakhuizen van het Entrepotdok en woonboten in het water, met in de verte de kraan die is overgebleven uit de tijd toen de pakhuizen nog pakhuizen waren. Aan de rechterkant van het water ook woonboten, met bomen en bossages waarbij je het gevoel krijgt bij een dorpje aan een beek terecht te zijn gekomen. Als je verder de brug oversteekt richting Artis, zie je dat er door die bossages een zandpad loopt langs het water, langs de woonboten, een bospad eigenlijk, wat de idyllische sfeer nog versterkt. Nog verder doorlopend kom je bij een perkje, waar nu allerlei tulpen de koppen op hebben gestoken. Elke keer, van welke kant ik ook aan kom lopen, geniet ik er van.
Dit alles gaat in 2008 echter onherroepelijk verdwijnen.
Achter dat perkje ligt namelijk het parkeerterrein van Artis. Na jaren steggelen overleggen en inspraak is deze maand het concept-ontwerp-bestemmingsplan voor Artis door Els Iping vrijgegeven voor informatie en inspraak (zoals het op de site van Stadsdeel Centrum heet). Op het parkeerterrein en langs het water gaan dieren komen en de auto’s verdwijnen onder de grond. Op de hoek, bij de brug is een twaalf meter hoog gebouw gepland, een dierenverblijf, waarin apen of olifanten of een nog onbekende diersoort komen te wonen. De buurt keerde zich al jaren geleden tegen die hoge nieuwbouw en verzocht tevergeefs of het niet wat lager kon, of dat het nieuwe gebouw misschien wat naar achteren kon zodat het uitzicht naar het Entrepotdok mooier, ongebroken bleef.

Op 16 mei kunt u zich in de Oosterkerk over wat Artis ‘het Masterplan’ noemt laten informeren, op 13 juni kunt u er over inspreken. Wat er precies in te spreken is, weet ik niet, de race lijkt al gelopen. De nieuwe terreinen van de olifanten en de nijlpaarden worden vast prachtig, mooier dan het huidige parkeerterrein, een aanwinst voor Artis. En dat gebouw moet en zal er komen, omdat ze dat daar nu eenmaal willen. Het past heel mooi in de historische gridstructuur van de gebouwen in de Plantagebuurt, zeggen ze bij Artis en daarom moet het zo hoog worden en op die plek komen. Tja.

Ik zou zeggen: kom er eens kijken nu het nog kan; ‘s morgens vroeg met de geheime geluiden uit Artis, of in de avond met de geluiden van het terras bij de Nijlpaardenbrug. Loop een stukje het bospad in, langs de woonboten en het water. In 2008 hoeft het niet meer.

vijf reacties op "Verstoorde idylle"

Joris van Vuure
-1-  Joris van Vuure:
De idee dat het uitzicht op een parkeerterrein mooier is dan het uitzicht op een stukje savannah had ik nog niet eerder gehoord, eerlijk gezegd biljant is het niet. Na jarenlange juridische strijd en pogingen om de postzegelgallerij monumentaal te verklaren is dit wel de meest originele poging om de redding van artis te dwarsbomen. Voor de woonbootbewoners is het natuurlijk zuur maar het grotere belang (Artis) heeft hier gewonnen.
-2-  :
Als ik langs het Entrepotdok loop, zie ik geen parkeerterrein, maar woonboten, struikgewas, maar geen parkeerterrein. Een savannah? Ik heb het over een hoog gebouw wat het uitzicht op het Entrepotdok gaat benemen. Moet Artis gered worden?
Jelle
-3-  Jelle:
Artis wordt bezocht door 1,2 miljoen mensen per jaar. Heeft 720 verschillende diersoorten die ook een goede huisvesting verdienen. De gemiddelde bouwhoogte aan de Plantage is 3 verdiepingen hoog, om over de Doklaan met die megapakhuizen maar te zwijgen.

Veel mensen genieten van een bezoek aan de dierentuin, maar de dieren moeten absoluut beter worden gehuisvest. Dat is een prijzenswaardig doel. Apen, olifanten, nijlpaarden en roofdieren. Allemaal soorten die nog geen huisvesting hebben die de toets des tijdsvaks kunnen doorstaan. Het nieuwe masterplan biedt daartoe een goed uitgangspunt.

De woonboten aan de Entrepotdok zijn jarenlang zonder vergunning gedoogd. Wij spreken niet over een de facto fait accompli, maar over een justitiele dwaling. Niet volgens de regels. Een wandelpad aan de kade doet ook wat kneuterig aan. Dat kan dus geen argument zijn om de het voormalig rangeerterrein niet bij Artis te trekken (overigens wat reeds bij eerder bestemmingsplan is goedgekeurd door Provincie en Raad van State) en nieuwe verblijven hierop te realiseren. Ook al zou het percentage bebouwing zo veel hoger zijn, dan nog is een algemeen publiek belang gemoeid met betere behuizing voor de dieren te (kunnen) realiseren meer zwaarwegend. Overigens hebben de bewoners van de Plantagebuurt de luxe in een vrij groene buurt te wonen mede dankzij de aanwezigheid van Artis, Hortus en Universiteit van Amsterdam.

Ik hoop dan ook van harte dat de realisering van de plannen nu eens met enige voorrang zijn beslag kan krijgen. Dan kunnen we in 2007/08 genieten van een nieuw stukje Artis met olifanten/apen, nijlpaarden, leeuwen en wilde honden + savannepaviljoen met kleinere dieren en uitkijk op de savanne met zebra's en gnoes.
marlies
-4-  marlies:
Bij het woord Masterplan krijg ik altijd gelijk het idee dat hier een ontwikkelaar of een ambtenaar “spreekt” Ook het woord beslag is er zo eentje. Dan altijd praten in de wij term. Ook altijd alles goedpraten. Moet ik altijd denken aan het liedje “Stand by your man”. Mag wat mij betreft allemaal, maar wat ik dan echt een vreselijke opmerking vind, is dat met dit plan wordt gesuggereerd dat bewoners zeurpieten zijn die volop profiteren van luxe situaties. Beste Jelle, laat naar je kijken!
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Artis is een oase in onze mooie stad waar we dieren kunnen bewonderen. Dit moet zo blijven! Dat de dieren beter bij hun leefsituatie passende verblijven krijgen, moeten wij toejuichen!Ik zou zeggen meer tijgers in Amsterdam en minder auto's...En voor ons vervoer;meer trams en bussen. Alle parkeerpleinen weg dan kunnen de kinderen weer op straat spelen en veilige fiets/voetpaden zodat wij met zijn allen alle dieren in Artis kunnen bewonderen in hun prettige leefomgeving.Wie rustig wil wonen; koop een huisje op de hei van eigen keus. Kan ook buiten Amsterdam.... Groet Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.