Home > > Glasvezelgezeur van UPC

Glasvezelgezeur van UPC

kabelspaghetti
Ik kan mij daar echt wild aan ergeren! Aan dat alsmaar denken in termen van 'de Vrije Markt'. Iedereen en alles moet daaraan worden onderworpen. Want men moet ongehinderd geld kunnen verdienen. Veel geld. Altijd en overal! Zodra er ook maar iets gebeurt dat dit streven belemmert, moet daar tegen worden opgetreden. Liefst vanuit Brussel. Het dondert niet of het algemeen belang ermee gediend is, als het in strijd is met 'de Vrije Markt' en 'de Vrije Concurrentie' moet het direct verboden worden! En zo dreigt nu de vrije markt de aanleg van het Amsterdamse glasvezelnet te saboteren...
Kabelbedrijf UPC vindt dat Amsterdam de markt van snel internet verstoort door zelf een glasvezelnet aan te leggen. Dat vindt de kabelboer oneerlijke concurrentie. Gek eigenlijk om dergelijke argumenten te horen van een bedrijf dat jarenlang monopolist is geweest op het gebied van kabeltelevisie en snel internet.
En is het gebruik van een televisiekabel voor internet eigenlijk ook geen 'verstoring van de markt'? Daar was dat ding toch oorspronkelijk niet voor bedoeld?

Wanneer de gemeente Amsterdam een glasvezelnetwerk voor haar burgers wil aanleggen is dat haar goed recht. Want de gemeente vertegenwoordigt die burgers. En wanneer Amsterdammers tegen een redelijke prijs glasvezelinternet willen, moet dat kunnen. Daar moet Brussel zich niet mee bemoeien. Daar moet ook de Tweede Kamer zich niet mee bemoeien. Dat maken wij zelf wel uit.
Maar dan komen er ineens 'marktpartijen' zeiken dat het niet eerlijk is! Dat is Staatssteun! Zij kunnen dan geen centjes verdienen, geen winsten maken! Met andere woorden: wanneer wij als samenleving snel willen internetten moeten wij verplicht de winsten van bedrijven als UPC gaan spekken, anders is het niet eerlijk!

U ziet, de kromme redeneringen van de vrije markt zijn ons denken gaan beheersen. En als we de brutaliteit hebben om anders te willen denken, hebben we in Brussel altijd nog Neelie Kroes die daar een stokje voor steekt.
In werkelijkheid is er helemaal geen sprake van staatssteun en doen er diverse marktpartijen mee aan het Amsterdamse glasvezelproject. Maar daar zit UPC niet bij. Anders was het natuurlijk ineens wél eerlijk geweest.

Ik ben een groot voorstander van zo'n geweldig glasvezelnetwerk. Al was het alleen maar om Amsterdam eindelijk verlost te zien van een slecht, klantonvriendelijk bedrijf als UPC. Wat hebben we dáár niet altijd een ellende mee gehad...

Eerder op Amsterdam Centraal: Amsterdam aan de glasvezel.

zeventien reacties op "Glasvezelgezeur van UPC"

Wijsneus
-1-  Wijsneus:
UPC weigert concurrentie aan te gaan. Dat is pas tegen de vrije markt. Op zich ben ik niet tegen een vrije markt, als deze openstaat voor alle partijen, inclusief de overheid. Dit zal een stimulans zijn voor lage prijzen (of voor kwaliteit, of beiden). Elke vorm van protectionisme, inclusief het voorbehouden van deelname aan bedrijven en niet aan overheden, maakt deze vrije markt echter kapot.
richard
-2-  richard:
Ik kan me wel een beetje vinden in de redanatie van UPC. Immers, een overheid is gewoon geen ondernemer. Een overheid dient zich slechts bezig te houden met het faciliteren. Dat betekent gewoon dat de overheid besluit dat er een glasvezelnetwerk moet komen en onder welke condities. Daarop kunnen dan bedrijven zich inschrijven. Dat is volgens mij marktwerking.
-3-  :
@ Richard

Een overheid gaat ook over collectieve goederen. In die zin heeft het dus niets te maken met faciliteren, maar met geld verdienen. Precies zoals Arnoud het stelt.
richard
-4-  richard:
@Jeff hoe bedoel je dat? Zoiets als scholen? Ik vind een glasvezelnet toch wat anders. En truwens wat is er mis met geldverdienen, dat doet toch iedereen die werkt en/of een bedrijf heeft.
richard
-5-  richard:
excuus, maar truwens moet trouwens zijn.
Arnoud de Jong
Dat de overheid geen ondernemer mag zijn is nu juist bedacht door de marktdenkers. In deze tijd is een snel glasvezelnetwerk voor een stad als Amsterdam als een basisvoorziening te beschouwen. Niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Zoals we ook een haven aanleggen.
Er is helemaal niets tegen geld verdienen. Vind ik ook. Maar verplicht belastinggeld uitgeven om particuliere ondernemingen in de gelegenheid te stellen winst te maken vind ik persoonlijk van de zotte.
Els
-7-  Els:
Laat UPC z'n service eerst maar eens op een concurrerend niveau brengen. Voorlopig hoor ik alleen maar berichten over mensen die blij zijn dat ze UPC hebben opgezegd of die dat van plan zijn.

Het glasvezelnet is inderdaad een belangrijke basisvoorziening, zeker voor een stad als Amsterdam. Draadloos netwerk zou nog mooier zijn.
-8-  :
@ Richard

Arnoud geeft de uitleg eigenlijk al. Een glasvezelnetwerk is inderdaad als een basisvoorziening te beschouwen, een collectief goed. Net zoals wegen dat zijn.
richard
-9-  richard:
Maar Jeff. De overheid legt die wegen toch ook niet zelf aan, dat besteedt ze uit. De overheid bepaald het beleid, dus de randvoorwaarden waarop en waaronder. Dat is wat ik steeds probeer te verduidelijken. De overheid is geen uitvoerende ondernemer. De overheid is toezichthouder of het gestelde beleid goed wordt uitgevoerd.
Dat de overheid geen ondernemer mag zijn is maar goed ook. Daar ligt toch niet de expertise van een overheid. Ik geloof toch niet dat we terug willen naar een staatsgeleide economie.
Dat UPC niet functioneert heeft er volgens mij nu net mee te maken dat de gemeente Amsterdam haar kabelnetwerk alleen maar heeft verkocht aan 1 partij. Dat had ze dus anders moeten doen.
Heel goed dat er door heel Amsterdam een glasvezelnetwerk wordt aangelegd. prima dat daar verschillende partijen op in kunnen schrijven. Laat de beste dit zo snel mogelijk gaan uitvoeren.
-10-  :
Maar vervolgens is er geen commerciële partij die het wegennet uitbuit. Iedereen kan er gebruik van maken, daar betaal je ook belasting voor. En zo kom ook ik uit op de interessante stelling van Arnoud de Jong: “Dat de overheid geen ondernemer mag zijn is nu juist bedacht door de marktdenkers.”

Want waarom moet een glasvezelnetwerk perse in commerciële handen zijn?
richard
-11-  richard:
Dat er geen commerciele partij is die het wegennet “uitbuit”komt omdat de overheid een dubbelspel speelt. Op het moment dat een wegenbouwer het heft in eigen handen zou nemen dan staat de overheid met het vingertje te zwaaien. Datzelfde doet ze in feite ook met woningbouwcorporaties. Je meldt ze dat ze in feite een marktpartij zijn, gedragen ze zich zo dan fluit je ze terug. Ja, daar trapt geen ondernemer in. Dan raak je namelijk snel in een spagaat.
daan
-12-  daan:
HUP ARNOUD helemaal met je eens.....

k ben een groot voorstander van zo'n geweldig glasvezelnetwerk. Al was het alleen maar om Amsterdam eindelijk verlost te zien van een slecht, klantonvriendelijk bedrijf als UPC. Wat hebben we dáár niet altijd een ellende mee gehad..
daan
-13-  daan:
Liever een vrij net, dan slaaf van een corporatie met censuur,
upc=liberty global=MGM
Bertelsmann RTL Group · Sony BMG · Gruner und Jahr · Arvato · Random House · Direct Group
CBS Corporation CBS · United Paramount Network (→ The CW) · CBS Radio · CBS Outdoor · Simon & Schuster
General Electric NBC Universal · NBC · Universal Studios · Universal Studios Parks · Focus Features · CNBC
News Corporation Fox Entertainment Group · 20th Century Fox · Fox Network · British Sky Broadcasting · DIRECTV · Sky Radio · The Times · The Sun
Sony Corporation Sony Pictures · Columbia TriStar Group · Columbia Pictures · TriStar Pictures · Sony BMG · Metro-Goldwyn-Mayer
Time Warner AOL · Netscape · Warner Bros. · Cartoon Network · HBO · The WB (→ The CW) · New Line Cinema · TIME Magazine · CNN · Time Warner Cable · Cinemax
Viacom Paramount Pictures · Paramount Vantage · MTV Networks · MTV · DreamWorks · Nickelodeon · TMF · Comedy Central · CMT · VH1
Vivendi Canal+ · StudioCanal · Universal Music Group · Vivendi Games · SFR · Vivendi Pictures
Walt Disney Company Walt Disney Pictures · ABC · Walt Disney Studios · Buena Vista Group · Miramax · Touchstone · Jetix · ESPN · Parks and Resorts · Hollywood Pictures
Dr.D
-14-  Dr.D:
De glasvezel ligt hier al minstens zeven jaar in de straat.
Het wordt alleen niet gebruikt door de burger.
De overheid wisselt elke vier jaar en vergeet...
tawm
-15-  tawm:
Gooi die dogma's nu alsjeblieft toch eens een keer overboord! Al dat gefulmineer tegen de vrije markt, en al dat zaligverklaren van de overheid...

Laat de overheid al zijn aandacht nou richten op zaken die per definitie niet door de markt (lees: door ons) gedaan kunnen worden, dan kunnen ze dat hopelijk ook echt goed doen en hoeven we niet collectief op te draaien voor allerlei projecten die ten eerste van inferieur belang zijn en ten tweede waarop de overheid niet georganiseerd is.

Ook ik ben een voorstander van “zo'n geweldig glasvezelnetwerk”, maar je doet nu net alsof de keuze eruit bestaat dit door de markt te laten realiseren en er voor te moeten betalen of het door de overheid laten realiseren en dan krijgen we het gratis. Eén keer raden van welk geld de overheid zo'n megaproject gaat bekostigen. Juist, dat van jou en mij. Tel daarbij op dat de markt vele malen effectiever en kostenbewuster te werk gaat dan de overheid — commerciële partijen voelen immers de druk van hun concurrenten terwijl de overheid fungeert als monopolist.

Het resultaat is even simpel als logisch: wanneer de markt het project realiseert krijg je een hoogwaardiger produkt voor een scherpere prijs en met betere dienstverlening. Tegelijkertijd ontlasten we de overheid van een megaproject dat louter afleidt van taken die veel belangrijker zijn.

Disclaimer: natuurlijk zijn er voorbeelden te noemen van bedrijven waarvoor bovenstaande effecten niet opgaan of opgingen, maar dat zijn altijd tijdelijke verschijnselen en bovendien vaak een bijwerking van liberalisering (hetgeen in veel gevallen op de lange termijn eveneens een goede zaak is, om exact de genoemde redenen).
Arnoud de Jong
@tawm:
Ja, dat is de veelgemaakte denkfout omtrent de overheid. Alsof die een 'tegenpartij' is. Integendeel. De overheid is door ons gekozen. Die vertegenwoordigt óns en onze belangen. De overheid zijn wij dus. En daarbij natuurlijk ook in afgewogen mate het bedrijfsleven.
'De markt' is de partij die belang heeft bij geld verdienen. Geld dat in veel mindere mate in de vorm van belastingen weer bij ons terecht komt, maar voor het grootste deel in de zakken van aandeelhouders en directeuren verdwijnt. Overigens is er niets mis met eerlijk geld verdienen, maar ik zeg het maar even om de zaak recht te zetten.
In het geval van het glasvezelnet heeft de overheid een bv gevormd met bepaalde marktpartijen. Gewoon een publiek-private onderneming dus. Een verstandige beslissing, want men heeft kennelijk lering getrokken uit het private UPC-fiasco.
Ik ben niet per se tegen privatisering, maar in sommige sectoren werkt het goed (telefonie bijv.), in andere gevallen is het een ramp.
Adam Smid
-17-  Adam Smid:
Het tuig van UPC heeft blijkbaar een goede lobbyist ingehuurd:
http://www.parool.nl/nieuws...

En dan is er zo'n wanstaltige CDA Limburger (Jos Hessels uit Montfort, waar het internet met 56k6 uit een telefoondraad komt) die het weer het beste weet vor Amsterdammers:
''Misschien is het het beste voor de Amsterdammers als het hele project wordt geschrapt.''

Alsjeblieft, laat de verantwoordelijke hierover whatever happens Den Haag lekker negeren!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.