Home > > Fabchannel zet Amsterdam op de kaart

Fabchannel zet Amsterdam op de kaart

Fabchannel.com
Terwijl de rest van Nederland zich naar huis spoedt voor de wedstrijd Nederland-Ivoorkust wordt vanmiddag in Paradiso een feestje gevierd. Een feestje voor Fabchannel, dat afgelopen maandag in New York een Webby Award ontving, de internetvariant van de Oscars. Fabchannel kreeg de prijs omdat fabchannel.com werd verkozen tot beste muziekwebsite van 2006.

Fabchannel stond daarmee naast grote internationale namen als Google, dat webby's won voor Google Earth en Google Maps, de BBC, dat werd onderscheiden voor de BBC News-site en HBO voor de making-of-website Creating the Scene, die hoort bij de tv-serie Carnivale. Geen geringe prestatie dus voor een website die een stukje Leidseplein als onderwerp heeft.
Het is dan ook wel het meest internationaal georiënteerde deel van het Leidseplein dat Fabchannel.com laat zien: live-registraties van concerten in Paradiso en de Melkweg. Wie een concert heeft bijgewoond kan er later thuis nog eens van genieten en wie het concert heeft moeten missen, kan - soms zelfs rechtstreeks terwijl het concert plaatsvindt - de schade achter zijn computer inhalen. Allemaal gratis en voor niets.

En dit is natuurlijk pas het begin. Wie even doordenkt ziet in dat dezelfde techniek, die de afgelopen zes jaar helemaal in eigen beheer is ontwikkeld en nog steeds wordt uitgebreid, ook voor andere dingen gebruikt kan worden. Wie weet kunnen we zo over een tijdje ook concerten in het Concertgebouw, theatervoorstellingen in de Schouwburg, ballet en opera in het Muziektheater en tentoonstellingen in het Rijksmuseum online bekijken. Misschien niet altijd rechtstreeks, misschien niet altijd helemaal gratis, maar toch, het idee dat alles op cultureel gebied dan opeens een veel breder publiek kan krijgen en bovendien nog jaren na dato toegankelijk blijft, is reuze opwindend.

Gelukkig is onze nieuwe wethouder van Kunst en Cultuur, Carolien Gehrels, een grote fan van Fabchannel. Zo kan ze er mooi aan bijdragen dat met behulp van Fabchannel een groot Amsterdams Cultuurarchief wordt opgebouwd.

vijf reacties op "Fabchannel zet Amsterdam op de kaart"

daniel s.
-1-  daniel s.:
ja is prachtig he? één van mijn grotere internetverslavingen dat Fab Channel...FabChan gefeliciteerd met de award en ga zo dóór!
yanny scutt
-2-  yanny scutt:
Marleen ik heb gekeken en dat ziet er goed uit! Heel goed verzorgd qua outlay en geluid. Die prijs is verdiend! Groet; Yanny (en bedankt voor de de tip...!)
-3-  :
Geweldig filmpje, die met wethoudster Gehrels! Foutloos Engels, met krachtige nadrukken op de woorden magnificent, great en beautiful.
-4-  :
Wat een grappig filmpje inderdaad (de link onder 'grote fan van fabchannel' dus).
Maar heel erg on-Nederlands en on-Amsterdams! Die muziek eronder, die krachtige nadrukken, het hele filmpje an sich... heel apart.
Gert
-5-  Gert:
Jammer dat de site alleen met Internet Explorer in combinatie met Windows te bekijken valt.
Een gemiste kans, en een zeer slechte beurt voor de ontwikkelaars.
(Programmateurs kan ik ze niet noemen)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.