Home > > Groene Kaart

Groene Kaart

'Hoe komt het dat de stad zo ver-iept is?'
'Zijn dit lease-planten?'
'Wat is toch die heerlijke zomergeur die in deze wijk hangt, komt die van de lindebomen?'

Vragen die gesteld werden tijdens het wandelen van De Groene Route, een van de wandelingen die door het stadsdeel waren uitgezet ter presentatie van De Groene Kaart van Bos en Lommer. Ecoloog Vincent Kuijpers, gids van de route, legde het allemaal uit.
Gelukkig maar, want ik mag dan wel in Bos en Lommer wonen, van groen heb ik weinig verstand en van 'ver-iepen' had ik ook nog nooit gehoord.
De Groene Kaart, sinds 21 juni gratis verkrijgbaar bij het stadsdeel of te downloaden, is een kaart waarop de mooiste, leukste of meest bijzondere groene plekken staan aangegeven.
Bureau Innovaders heeft in samenwerking met het stadsdeel en Stichting NME tips verzameld van bewoners over hun wijk, en zo is het afgelopen jaar de inhoud van deze eerste groene kaart van Amsterdam ontstaan, die onderdeel is van het Green Map System.
Vanaf begin augustus is er een Groene Kaart van heel Amsterdam verkrijgbaar.

Dat Bos en Lommer een aantal 'geheime' mooie plekjes herbergt wist ik.
Het Gibraltarbadje verbaast bijvoorbeeld dagelijks ouders die hier al jaren wonen, maar die van het bestaan van dit prachtige peuterbad niets af wisten.
Ook de speeltuin 'Albo', achter de Bloys van Treslongstraat is zo'n goed bewaard geheim, dat meer aandacht en bekendheid verdient.
Op de Groene Kaart zijn deze plekken verzameld, en in de toekomst komt daar misschien nog meer bij.
Tussen nu en vier jaar zal er geinvesteerd worden in meer groen in Bos en Lommer, aldus stadsdeelvoorzitter Ger Timmer tijdens de presentatie.

Mijn Groene Tip: vraag een geveltuin aan.
Dit kan bij het stadsdeel en zo'n tuintje (anderhalve stoeptegel) wordt gratis aangelegd door Groenvoorziening.
Je eigen stadsdeel net nog iets groener maken, het kan bijna niet eenvoudiger.
En anders zet u gewoon een lease-plant op de stoep.

acht reacties op "Groene Kaart"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Esther, je hebt nu dus wel vergeten om ons te vertellen wat dat ver-Iepen inhoudt...Ik brand dus nu van nieuwsgierigheid! Het Gibraltarbadje is inderdaad heel mooi en moet in ere gehouden worden! De laatste keer dat ik het zag leek het wel een vuilstortplaats. Vreselijk! Ik heb er zelf als peutertje gebadderd en dat is nu 50 jaar geleden.Het is dus heel pijnlijk om te zien als zoiets wordt verwaarloosd. En ja , een wijk die de naam Bos en Lommer draagt heeft een reputatie op te houden waar het aan GROEN betreft...Anderhalve stoeptegel gevelgroen is dan misschien wel wat karig...dus lijkt 'leasen' mij een goede optie. Graag wel variatie, mensen! Groet; Yanny
-2-  :
@Yanny: Ver-iepen staat voor het enorme aantal iepen in de stad; er zijn er zoveel omdat het een 'goede stadsboom' is, schijnbaar. Hij gedijt goed in een stadsklimaat.
Mar.
-3-  Mar.:
Geveltuin, leuk initiatief. Geldt zeker niet voor drie hoog...? ;)
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Zou wel leuk zijn! Elke etage anderhalve tegel levert dan een prachtige geveltuin op ,Mar! Groet; Yanny
yanny scutt
-5-  yanny scutt:
Esther, bedankt voor de info. Volgens mij zijn er meer bomen die het goed doen in de stad. Ze zijn wat duurder in aanschaf en onderhoud. Dat Wel. Groet yanny
-6-  :
@Mar: als jouw buren van 1 en 2 hoog een geveltuin ook leuk vinden voor naast het portiek/de voordeur, kunnen jullie die gezamenlijk aanvragen bij het stadsdeel. Zo heb ik, als bewoner van 2-hoog, het ook gedaan.
Kyra Kuitert
-7-  Kyra Kuitert:
Hallo Esther,

Ik probeer de Groene Kaart van Bos en Lommer te downloaden maar dit werkt niet. Ook kan ik de GRoene Kaart van Amsterdam niet vinden. En ook geen datum of plek waar hij binnenkort te vinden is.

Heb je tips?

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.