Home > > Kolderieke Kunstenaars

Kolderieke Kunstenaars

Amsterdam is een stad van creatievelingen: met onder andere de Rietveldacademie, de Rijksacademie voor Beeldenden Kunsten en de brede en gevarieerde Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als opleidingsinstituten, en onder andere met een keur aan wereldbekende musea, waaronder niet alleen het Rijks en het Van Gogh, een prachtig en wereldwijd geroemd Concertgebouw, talloze hippe designbureaus die we zelfs in september een hele maand in het zonnetje zetten, en meer toneelgroepen en literaire bladen dan je kan tellen als werkgevers (want een kunstenaar leeft ook niet van de lucht) verzuipt Amsterdam bijkans in de 'kunstenaars'.

Al die officiële kunstenaars en kunstplaatsen doen je echter bijna vergeten dat er nog een andere categorie kunstenaars is. De guerillas van de kunst: de straatkunstenaars
Ik heb het dan niet over de duizenden werkloze jonge Fransen die hier in de zomer met hun herdershond op hun digeridoo, betaald van ons Europees subsidiegeld, komen spelen. Ik heb het over de échte creativiteit, de échte kleine fijne verassingen die een oplettend oog ziet in ons dagelijks straatbeeld.

Bijvoorbeeld: ik weet niet of ze er nu nog hangen, maar gister zag ik ze nog: de hangende pijltjes. Dat zijn kleine, volgens mij uit multiplex gezaagde, beschilderde pijlen, die vervolgens beschilderd met woorden en kleurtjes en al in de bekabeling van de tram of elders wordt opgehangen. Ik zag er gisteren 3: eentje halverwege het Damrak, boven de tramrails, met de woorden 'knew' en 'new' op beide kanten, eentje boven het terras van de Maoz bij Centraal Station, met daarop de woorden 'blow' en 'job', en eentje in een boom boven de straat langs de fietsflat, waarvan ik vergeten ben wat er op stond. De pijltjes wijzen gezapig omhoog de hemel in en schommelen in de wind - maar: van wie zijn ze? Wat willen ze zeggen? En maakt dat eigenlijk uit?

Een ander kunstwerk, en dit is echt iets dat alleen in Amsterdam kan: ik zag een echte, klassieke 'readymade', niet in een museum, niet op een tentoonstelling, maar gewoon, op straat, om preciezer te zijn, op de brug die de kruising vormt tussen de Eglantiersgracht en de Derdie Leliedwarsstraat. Dat was afgelopen zondagavond, toen ik na een zwoele zondagavond in het Vondelpark besloot om via de Jordaan naar de pont te fietsen. Op die bewuste brug kwam ik iets vreemds tegen: midden op de brug stond een toiletpot. Een toiletpot bedekt met rozen. Marcel Duchamp had het niet beter kunnen bedenken! Die pot zal nu vast weggehaald zijn, maar even heeft er toch zo'n simulacrum gestaan: oh, Prachtig Bevreemdend Porceleinen Object! Dat je nog met enige trots op je eigenzinnige zondagavondgedrag richting het grofvuil moge gaan.

En er zijn meer voorbeelden: denk naast de ondertussen obligate maar vaak prachtige graffiti, de ondertussen volledig in het straatbeeld opgegane 'Space Invaders' (klikt u maar en ziet u eens hoe u het voor de hand liggende hebt gemist, en lees ook eens de tekst op het bord onder de space invader op foto 8, uit de Warmoesstraat - prachtig) ook eens aan de prachtige straatzangers en -muzikanten die Amsterdam rijk is (naast de soms ook bizarre accordeon-prut, wat bijna een kunstzinnig genre van zelf-parodie op zichzelf wordt), aan de goocheleraars en vuurvreters, de levende standbeelden en nog veel meer. Het zijn in wezen allemaal doorwrochte commentaren op het publieke van de publieke ruimte, postmoderne grillen waar een man als Baudrillard trots op zou zijn - maar het is er toch voornamelijk ook als creatief en verrassend vermaak voor wie het zien wil.

Amsterdam is een stad van kolderieke kunstenaars. Neem vandaag vrij van uw duffe kantoorbaan, ga de straat op en geniet ervan!

23 reacties op "Kolderieke Kunstenaars"

de denker
-1-  de denker:
Kunst?!? Vandalisme zul je bedoelen!

Het zonder toestemming aanbrengen van uitingen op andermans eigendom is net zomin 'kunst' als het doelloos in elkaar timmeren van voorbijgangers 'vechtsport' is.
michiel
-2-  michiel:
@ Ik zou het niet als zodanig verwoorden als de Denker doet, maar inderdaad baal ik ook altijd enorm als mijn huis weer eens geweldig onder de ongevraagde “Kunst” zit.
janneke
-3-  janneke:
Geweldig toch, die spaceinvaders! Over graffiti mag je van mij best mopperen, maar dit is kunst, en nog leuke ook.
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Volgens mij heeft Daniel het niet over de gangbare graffiti , maar over de kunstzinnige vorm. Maar wat de een mooi vindt, kan de ander een doorn in het oog zijn. En over smaak valt niet te twisten! Misschien moeten we inderdaad meer oog hebben voor de originele invallen van kunstenmakers zoals die space dingetjes. Ik vind ze niet mooi, maar dat iemand op zo'n idee is gekomen vind ik dan weer vreselijk leuk! Het lijkt trouwens wel of er in de grotere steden in Europa een opbloei gaande is bij de straatartiesten. Ze worden steeds beter/leuker. Van mij mogen daar nog veel meer van komen in Mokum! Groet; Yanny
-5-  :
Die space invaders maken deel uit van een wereldwijd project (http://www.space-invaders.com/ ). Ik kwam er zelf toevallig vorige week nog eentje tegen in Bastia (http://www.flickr.com/photo... ).
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Wieland, Dat is leuk! De uitvoering hoef je niet mooi te vinden maar het idee!!! dat is kunst! Groet Yanny
yanny scutt
-7-  yanny scutt:
P.S. Ik vind zulke uitingen van kunst ook niet 'kolderiek' ik denk dat mensen die zoiets bedenken hun talent serieus nemen. Yanny
de denker
-8-  de denker:
“Volgens mij heeft Daniel het niet over de gangbare graffiti , maar over de kunstzinnige vorm. Maar wat de een mooi vindt, kan de ander een doorn in het oog zijn. En over smaak valt niet te twisten!”

Ik twist ook niet over smaak, maar over respect voor andermans eigendommen. Hoe mooi een uiting ook kan zijn, het is VANDALISME als de eigenaar van de ondergrond de 'kunstenaar' geen toestemming heeft gegeven.

Als een professionele vechtsporter met schitterende karate moves zonder toestemming een willekeurige voorbijganger het ziekenhuis intrapt ga je toch ook niet staan juichen?
Wnifred
-9-  Wnifred:
Die invaders zijn inderdaad te waarderen als specifiek project. Maar wat doet de gemeente Amsterdam? Juist ja, die bindt de strijd aan. Pfffff. Het blijft/wordt gewoon een soort van voormalig oost europees politburo. Een klaagstad.
-10-  :
Als megasteigerdoeken in de stad kunnen, moet er zeker een stickertje of spaceinvader geplakt kunnen worden?
-11-  :
evengoed een goed punt van de vernieling van eigendommen - gelukkig lossen we dat op door dergelijke kunstenaars een boete te geven als ze betrapt worden, om de schade te vergoeden. Niettemin, je kan als burger er voor kiezen de handeling verkeerd te vinden maar het product alsnog mooi, zoals ik zelf als karateka ook zeker een mooi uitgevoerde trap-stoot-reeks in het openbaar kan bewonderen, maar vervolgens wel de uitvoerder ervan bij de nek kan grijpen omdat hij/zij karate jegens een onschuldige voorbijganger uitoefent (liefst grijp ik nog iets eerder in om letsel te voorkomen). En dan bedoel ik inderdaad mooiere graffiti, niet de 'tags'.
lesley
-12-  lesley:
“we lossen dit op door dergelijke kunstenaars een boete te geven” ? Wat een idealisme. Moet je eens kijken hoe de monumentale overkapping in de Raadhuisstraat er uit ziet. Schandalig gewoon!
-13-  :
he, misschien had ik dat van die graffitit eruit moeten laten - ik had gewoon een leuk zomers stukje ervan willen maken, en de lezer eens met een ander oog naar de alledaagse omgeving willen laten kijken. Hangen bijvoorbeeld die pijltjes ernog?
-14-  :
Ik zag net dat alle dichtgetimmerde kelderraampjes van de Trouringhstraat beschilderd zijn door kinderen. Ook lekker zomers, gezellig en een soort van euh, kinderkunst.
Dorothée en Lotte
-15-  Dorothée en Lotte:
Wij houden van graffiti, het is absoluut een vorm van kunst. Het is wel zo dat het met mate moet worden gedaan en niet op oneerbiedige plaatsen moet worden gespoten. Zelf gaan we ook graffiti spuiten, ooit!
informio
-16-  informio:
Echte creativiteit? Na een paar levende standbeelden heb ik het wel even gezien hoor.
kelly
-17-  kelly:
Die pijltjes zijn van About.
kelly
-18-  kelly:
ik bedoel above. excuses.
RudiPensionado
-19-  RudiPensionado:
Weer zo'n voorbeeld waarbij mensen denken dat zij aan andermans eigendommen mogen komen.
Slechte opvoeding? Slechte komaf?
Dr.D
-20-  Dr.D:
@RudiPensionado

Het straatbeeld verfraaien is andermans eigendom aantasten?
Welk stukje snap je niet...
Weet dhr. Schut eindelijk eens iets klimaatneutraal uit z`n verbinding te persen,
is het weer niet goed...
Dr.D
-21-  Dr.D:
Bovendien...het toont na ruim een jaar verder de vergankelijkheid, of juist niet, aan...
krisje
-22-  krisje:
De stad, de straat is van jou en mij. Loesje en de graffittikunstenaars hebben in de bewustwording hiervan een belangrijke bijdrage geleverd.
Ik wordt erg blij van dit soort subtiele creatieve uitingen : Banksy/ space invaders
make my day!
Otto
-23-  Otto:
Volkomen dwaas zo een oorlog tegen graffiti, en dat ten koste van het milieu en gemeenschapsgeld. Laat Amsterdam een groot openluchtmuseum zijn.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.