Home > > Pleinvrees

Pleinvrees

Nu het er verlaten en functieloos bij ligt, wordt duidelijk hoezeer het Bos en Lommerplein gemist wordt in de buurt.
Begrijp me niet verkeerd.
Gezellig heb ik het er nooit gevonden.
Maar voor de dagelijkse voorraad luiers, groente en fruit kon ik er goed terecht, net als mede-wijkbewoners.
In de Dirk, waar de fors uitgebreide klantenkring langs elkaar heen moet schuifelen en ik vaak snel het laatste pak waterijsjes weggris voordat een ander dat doet, is het de laatste tijd wat krapjes.
Een van de andere gesloten supermarkten voelde de bui al hangen en gooide een brief in de brievenbus, waarin we uitgenodigd worden in een ander filiaal en daar vijf procent korting op de boodschappen krijgen.
Ik denk niet dat het veel klanten zal genereren.

Sowieso vallen er dagelijks veel brieven in de bus: van het stadsdeel.
Ging het eerst over de verbouwingen om ons heen ('tot 23.00 zult u enige hinder van geluidsoverlast ondervinden'), nu worden we geinformeerd waar de diensten van het stadsdeel zijn ondergebracht, hoe het moet als je nog boeken van de bibliotheek hebt liggen, waar de markt nu staat en hoe het met parkeren in zijn werk gaat.
Voor de deur staat ineens een geheimzinnig huisje waar een bloemenstal (?) blijkt te komen en de hele volgende week staat in het teken van informatie-bijeenkomsten voor bewoners, waar ik zeker geen verstek zal laten gaan.

's Avonds zijgt een kakelende groep ambtenaren en politici neer op het terras van Mozaiek- het woord plein valt om de haverklap in de conversaties.
Het bestieren van het stadsdeel zal gerust een totaal andere inhoud hebben gekregen.
Vooralsnog wacht ik de toekomst gelaten af.
Een nieuw plein bouwen, welja, dat kan er ook nog wel bij in dit onvoorstelbaar onrustige stadsdeel.
ouder:
Lijn 14
nieuwer:
Snoepreisje

negentien reacties op "Pleinvrees"

engine 54
-1-  engine 54:
Het blijft zonde, want de wijk was toch geweldig aan het opknappen, na alle renovaties en nieuwbouw.
Maar vooral voor de bewoners met kinderen is het verschrikkelijk. Hotel in, hotel uit. En niet weten waar je voorlopig komt te wonen.

Wordt dat huisje echt een bloemenstal? Als ze er een paar bloemen uitstallen kan er geen mens meer door !
Richard
-2-  Richard:
En waar is toch de voormalige stadsdeelvoorzitter gebleven (Dhr. Hans Luijten)! Geen woord van hem, nog geen stukje commentaar. Nee, die zit lekker veilig verschanst in Zaandam. Die ziet de bui vast hangen.
De wijk krabbelde een beetje op door zijn positieve geleuter, terwijl hij wist dat zijn dienst Bouwen en Wonen met allerlei handicaps te maken had. Ambtenaren die al heel vaak hun klaagzang hadden laten horen. Jammer, dat zij straks de zwarte piet krijgen. Mijn inziens onterecht. Wat te denken van leidinggevenden.
Maar inderdaad, je zal maar voortdurend ergens anders moeten verblijven, onzeker wat je nu weer boven het hoofd hangt. Winkeliers die eindelijk een beetje rust kregen, zijn totaal onthand geraakt, en wat te denken van de marktlieden? Ik ben benieuwd!
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Esther, De bibliotheekboeken kun je terug brengen op het Mercatorplein nr.89

Open: ma, do 14.00-20.00 uur; wo, vr 10.00-17.00 uur en za 11.00-16.00 uur.

of;

Slotermeer Plein 40-45 (stadsdeelgebouw eerste etage)

Open: ma, wo 14.00-20.00 uur; di. vr 14.00-17.00 uur; za 11.00-14.00 uur.

Dit zijn de dichtsbijzijnde 'biebs' t.o.v. Bos en Lommer.
Met opgelopen boete's wordt rekening gehouden. Overigens, kunnen de boeken in elk stadsdeel terug gebracht worden. Zeg dan wel dat je lid bent in de Bos en Lommerbieb!

Ik hoop dat je iets hebt aan deze info. Wel vervelend dat je nu verder uit de buurt moet. En dan te moeten lezen dat het Stadsdeelbestuur heeft gefaald...Ik maak me ook zorgen over de gebouwen boven de A-10, alsof het bouwproces daar wel goed gegaan zou zijn! Stel je voor, dan moet een deel van de ringweg afgesloten worden...

Sterkte! en lezersgroet:Yanny
William K.
-5-  William K.:
@Richard (en een beetje engine 54:)
Ik weet niet hoe lang jullie in deze buurt wonen, maar laat ik je wel vertellen, dat het hier een jaar of tig geleden heel anders uitzag.

Om meteen op de man te spelen vind ik niet alleen een zwakte bod maar vooral veel te voorbarig. In een andere log zijn de mogelijke oorzaken al ruimschoots besproken.

Tis allemaal even niet makkelijk maar zo is dat nu eenmaal. In vergelijking met de bewoners en ondernemers hebben de marktkooplieden niets te klagen. Die worden al jaren in de watten gelegd hier.
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
William, Hans Luiten was Stadsdeelvoorzitter en dus verantwoordelijk. De voorzitter daarvoor; Martin Werkman, was voor renovatie en samenvoeging van woningen. Misschien had dat wel een betere oplossing geweest, maar hij kreeg de kans niet meer. Enkele straten -gelegen achter de Trouringhstraat- waarvan de woningen samengevoegd werden zijn in elk geval erg geliefd. Ze heten dan ook de 'Martin Werkman woningen'

Werkman was niet geinteresseerd in het 'volproppen' van Bos en Lommer met nog meer mensen. Hij wilde de bestaande woningen verbeteren en daarmee het bestaan van de bewoners. waarbij niet werd vergeten om mensen te ondersteunen met allerlei educatieve projecten zodat het weer een 'buurt' werd, in de beste zin van het woord. Ook dan hadden mensen keuze's moeten maken; blijven of vertrekken?

Ik vind het nogal megalomaan om van Bos en Lommer Manhattan te willen maken. M.i. zou je dan EERST de naam van de wijk moeten veranderen. Ik bedoel; als je vanaf de A-10 afslag Bos en Lommer neemt denk je; Bos en Lommer?! waar is het 'Lommer' en zit daar dan ook nog een Bos..

En al dat nieuwe had ook niet zo vreselijk geweest, als er aan al die aspecten was gedacht en vervolgens goed uitgevoerd. Tsja, dat krijg je dan met carriere gerichte 'juppen' in het bestuur. Bouwen maar, en als het slecht afloopt.. De 'jup' is weg en meent dat hij/zij geen verantwoording hoeft af te leggen.

Het zou Luiten sieren als hij dat eens uit kwam leggen!
Betweterige Groet; Yanny
richard
-7-  richard:
Ik ben het helemaal eens met Yanny. Prestigeuze projecten passen niet in Bos en Lommer. En inderdaad het zou dhr.Luiten sieren het boetekleed inderdaad ook aan te trekken.
engine 54
-8-  engine 54:
Tja, als de bouwer zijn werk goed had gedaan, zou iedereen het prachtig gevonden hebben.
En nu zou het dus niet in Bos en Lommer passen.
Niet helemaal mee eens dus.
By the way, Bos en Lommer is een prachtige naam voor onze wijk. Het is genoemd naar een gesloopte boerenhofstede in de jaren 40 die langs een weg lag die Sloterdijk en de Slooterplas met elkaar verbond. Op deze plek is nu het Bos en Lommerplein.
William
-9-  William:
Helemaal mee eens met engine 54 dit maal. Het is een prachtige wijk en verdient de naam Bos en Lommer nog steeds.

Ik ben het er niet mee dat het hans Luiten zou zijn geweest die zogenaamd als yup deze plannen er door heeft gejast. De plannen voor het plein hebben een geschiedenis van zo'n 15 jaar. Hooguit een collectieve schuld van de gehele raad.
Karin
-10-  Karin:
Ook al zou het Bos en Lommerplein overeind hebben blijven staan, dan zijn/waren de meningen erg verdeeld geweest. Plannen bestonden inderdaad al vijftien jaar, maar er waren wel heel veel varianten. In eerste instantie zag geen bouwer brood in de plannen. Nee, het is het college onder leiding van Hans Luiten geweest, die voortvarend aan de slag is gegaan met de huidige variant. Nee Hans was geen yup toen hij destijds in de Raad zat. Integendeel, een stoere linkse bink met leren jas en oorbel. Pas gaandeweg, toen hij de rol van stadsdeelwethouder kreeg zag je hem plots vaker in pak en stropdas. Een beetje al la Maarten van Poelgeest. Maar nog steeds zich op zijn borst kloppen vanwege het arbeidersverleden van zijn grootouders.
Met de naam Bos en Lommer is op zich echt niets mis en zoals gemeld verwijst de naam niet naar groen maar naar een boederij.
William
-11-  William:
och Karin meisje, lees jezelf nu eens terug!

oorbelletje zus, evaluerende yup zo etc. etc. kabbel kabbel.
Dit gaat over een (klein) drama; voor de betrokkenen een ware ramp!

Niets college, het gaat over een raad.
Helaas (dat moet ik wel zeggen) zijn die juist weer in absolute meerderheid herkozen.
M.
-12-  M.:
@Karin: En al associeert men toch met groen, het Erasmuspark ligt er prachtig bij op dit moment.
@enige 54: Mee eens en dank voor het feitje.

Met een beetje ambitie op zich is niets mis, jammer (understatement) dat deze ergens is blijven steken. Desalniettemin moeten wij (de bewoners) ervoor zorgen dat het gezellig blijft in ons stadsdeel met of zonder verjupping.

Ik zelf denk dat een yup misschien wel iets zakelijker had gedacht (als we toch aan het generaliseren zijn) en zo'n ramp alleen al zou willen voorkomen vanwege het geld wat dit de gemeente gaat kosten. Over het leed van de bewoners nog maar te spreken, dat is niet te betalen (zelfs niet met Mastercard..).
Ik blijf erbij dat Bos en Lommer potentieel heeft en dit er al enigszinds bestaat om een fijn stadsdeel te zijn. Deze constructie 'fout' gaat verder dan een 'slecht' plan van de raad of staat er misschien zelfs wel los van! Wat is de waarheid nu?
Fred
-13-  Fred:
Inderdaad laten we ons bij de feiten houden. Het nu stilliggende plein is een regelrechte ramp voor bewoners/winkeliers en marktkooplieden. Daarnaast staat niet het stadsdeel Bos en Lommer hier centraal, maar het reilen en zeilen binnen het stadsdeelkantoor. Te klein, te onkundig te voortvarend, te.....Natuurlijk heb je slinkse bouwers (kijk alleen maar naar het project Noord Zuid Lijn), juist daarom is het noodzakelijk om bij dergelijke projecten de juiste kennis in huis te hebben. je kunt je dan ook afvragen of gemeentes/stadsdelen wel beschikken over deze kwaliteiten. Ik denk inderdaad dat ambtenaren/bestuurders daar nu net geen kaas van hebben gegeten. Die zijn veel meer bezig met regels, voorschriften, wenken. Ook al zijn de gedupeerde hier niet mee gebaat, het hele gebeuren leidt wel tot een zorgvuldig onderderzoek naar kwaliteit. Doet me uiteindelijk weer een beetje denken aan Volendam.
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Richard, Ik heb niet gezegd dat ik tegen vernieuwing ben. Ik heb wel gezegd dat er deskundig met vernieuwingen moet worden omgegaan en daar hoort een kundig bouwtechnisch Inspecteur bij. Niets meer, en niets minder.

Engine, Alle stadsdelen alhier zijn vernoemd naar oude boerderijen/plaatsen. dat heeft niet kunnen vehinderen dat er erg veel groen is verdwenen. Ik bedoel het soort groen waar vogels, insecten en slangetjes van houden..Tussen al het 'gereguleerde' groen en de nieuwbouw van nu, komt geen Mus meer kijken hoor!

M, Hoe heet jij voluit? Ik generaliseer niet als ik spreek over 'yuppen'. Ze bestaan namelijk echt. Ik weet heel goed het onderscheid tussen goede en, minder goede, bestuurders. helaas zitten daar nogal wat 'yuppen' tussen...
Ik zie liever deugdelijke nieuwbouw waar iedereen zich veilig in kan voelen. mens en dier. Lijkt mij niet zoveel gevraagd... Groet; Yanny
estherd
-15-  estherd:
@Yanny: er is echt veel meer groen dan je denkt in Bos en Lommer, ga maar eens routes lopen van de groene kaart die onlangs is verschenen. Bovendien staat er zwart op wit in beleidsnota's dat er nog veel meer groen bij gaat komen de komende 4 jaar. Bos en Lommer is absoluut een veelbelovend stadsdeel, daarom is het zo vreselijk jammer dat er zoiets gebeurt met het plein en heel erg duperend voor mensen die hier heel enthousiast zijn komen wonen.
M.
-16-  M.:
@Yanny: het ging meer om het principe dat ook niet iedere yup dezelfde ideeen hoeft te hebben. En ben het met je eens dat yuppen bestaan, maar ook niet-yuppen kunnen mindere bestuurders zijn. Verder was die opmerking niet specifiek naar jou gericht, ook niet persoonlijk bedoeld. Ik ken je tenslotte niet.
(P.s. Voluit is mijn naam Marieke)
yanny scutt
-17-  yanny scutt:
Esther, natuurlijk heeft Bos en Lommer het! De kunst is om dat zo te houden. Ik loop heel vaak door het Stadsdeel en ken het al zo'n 50 jaar...Als kind logeerde ik bij een Oma in de Gibraltarstraat die mij meenam naar het prachtige peuterbadje. Later heb ik dat badje in een vreselijke staat teruggezien. Ik hoop dat daar inmiddels iets aan is gedaan.

Het 'Theelichtje' (Pnielkerk) deed toen nog dienst als kerk. Daarna heb ik het jarenlang op een vreselijke manier zien af takelen. Maar dat is ten goede gekeerd! En degene die dat heeft gedaan verdient een lintje! Ik wordt bepaald vrolijk als ik het vanuit de 14 zo mooi opgeknapt zie! s'Winters met al dat licht doet het z'n naam weer helemaal eer aan. En nu, met dat heerlijke terras buiten...ik ga het van de week uitproberen!

Maar het groenbestand is er echt op achteruit gegaan over de jaren. Ik zie ook wel dat er bomen en struiken worden teruggeplant, maar helaas is het 'avontuur' eruit om het zo maar eens te zeggen. Het is allemaal erg eentonig, goedkoop en gericht op makkelijk onderhoud..Er wonen vast wel kinderen in Bos en Lommer die later hovenier willen worden!

Het winkelplein is te erg voor woorden..Ik kom er nooit meer. Gelukkig heb ik die keus...Ik vind het ingesloten plein heel erg depressief, in kleur en aankleding en de markt is ook al niet uitdagend.

Het gebouw over de A-10 met dat aparte dak dat s'avonds zo'n mooi kleurenspel laat zien vind ik dan weer een vondst! Maar dan blijft de Kolenkit er doodleuk naast staan...Een vlag op een modderschuit ziet er beter uit!

De mensen die er zijn komen wonen moeten vooral enthousiast blijven! Sterker nog, zij moeten hun stem laten horen naar de bestuurders/planners toe zodat het Stadsdeel van hun wordt, en blijft! Dus, vecht voor het prachtige Bos en Lommer! En wat mij betreft mag het Bos iets meer 'Lommeren' met het terugplaatsen van groen. Wandelgroet; Yanny
Hannes Minkema
-18-  Hannes Minkema:
Mijn vrouw en ik zijn in 1998 komen wonen in Bos & Lommer (Orteliusstraat-Noord). In een paar jaar tijd is de hele wijk om ons heen opgeknapt: het woonblok in de Robert-Scottstraat (Het Oosten) waarop we uitkijken, de Jan-van-Galenstraat heeft een face-lift en vrije fietspaden gekregen, het Erasmuspark is nieuw, mooi en aangenaam geworden, aan de kop van het Rembrandtpark staat nu een fonkelnieuw zwembad annex sportcomplex, het nieuwe bejaardenoord aan de Hoofdweg onttrekt het afgrijselijke GAK-gebouw (waarin mijn vader werkte) goddank aan het zicht, het voormalige, treurige (vond ik) winkel-marktplein Bos & Lommer is vernieuwd (niet zo mooi, wel praktisch, schoon en overzichtelijk), de Buskenblaserbuurt staat er straks weer fraai bij. Kortom: er is in korte tijd veel gebeurd. En daar ben ik blij mee.

Het bouwprobleem met het nieuwe plein is bijzonder vervelend, voor bewoners, eigenaren en voor andere Bos & Lommerianen die de naam van de buurt te grabbel gegooid zien. Want van bovenstaande vernieuwingen weet men in den lande niets, terwijl de verzakking op nationaal niveau bekendheid geniet.

Wat ik me afvraag: wie betaalt de rekening? Nee, effe concreet: wie betaalt de verhuizingen en het tijdelijk verblijf van bewoners? Wie betaalt het onderzoek naar de constructieproblemen? Wie betaalt straks het herstel?

Is het niet zo dat 'wij Amsterdammers' of 'wij Bos & Lommerianen' straks voor een aanzienlijk deel financieel de pineut zijn? Omdat een ambtenaar 'beter had moeten controleren' en/of de aannemer of architect te arm is om de rekening te voldoen? Ben benieuwd. Het zal wel weer van de grote hoop moeten. En *wij*, bewoners, zijn de grote hoop.
caroline
-19-  caroline:
En daar Hannes heb je groot gelijk in.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.