Home > > De juf

De juf

Maandagochtend op de peuterspeelzaal.
Gapend zit ik met mijn zoon een puzzel te maken voordat ik naar mijn werk ga.
Om ons heen zitten Turkse moeders hetzelfde te doen met hun peuters.
Te zitten, te gapen en en een puzzel te maken.
Er hangt een zekere saamhorigheid in de lucht.
Totdat één van de moeders een gesprek begint in het Turks.
Al snel wordt er levendig geconverseerd in een taal die ik niet versta.
Mijn zoon kijkt niet op of om. Als één van de zeldzame Nederlandse kindjes in zijn groep is hij meertaligheid in zijn omgeving gewend.
De juf, eveneens van Turkse afkomst, kijkt echter verstoord op als de moeders haar in hun gesprek proberen te betrekken.
Ze staat op en torent boven ons puzzelende moeders uit als ze zegt:
'Dames! Wat hadden wij nu afgesproken?'
Vragend en enigszins bedremmeld kijken de dames haar aan.
'Jullie zouden na de vakantie geen Turks meer spreken in de klas! Nederlands! Nederlands! Ik kan niet genoeg zeggen dat jullie Nederlands moeten leren!'
Uitgeput door haar emotionele uitbarsting zijgt ze weer neer op haar stoel.
Ze veegt haar voorhoofd af.
Ik zie ineens het enorme contrast tussen haar en de moeders.
Zij, perfect Nederlands sprekend, in moderne kleding, met een zelfstandige baan.
De moeders, in djellaba's en met hoofddoeken op, geen andere taal dan Turks sprekend en voor zover ik weet geen andere baan dan voor de kinderen zorgen.
Als ik opsta om naar mijn werk te gaan zegt ze: 'Ja, ik moet ergens beginnen toch?' tegen niemand in het bijzonder.
In stilte steun ik haar.
De kinderen iets leren en ook de meeste moeders nog op weg helpen, dat is niet misselijk.

29 reacties op "De juf"

Els
-1-  Els:
Petje af voor de Turkse juf.
Suffie
-2-  Suffie:
Evengoed een béést van een dilemma: je motiveert ze tot overgave aan integratie, maar evengoed snoep je wel een ontspannen stukje persoonlijke levenssfeer van ze af. Pfoei!
engine 54
-3-  engine 54:
Misschien is het een idee, Esther, om zelf eens een gesprek met deze vrouwen te beginnen. Genoeg om over te praten lijkt me en tevens een mooie gelegenheid om kinderen bij elkaar thuis uit te nodigen om te spelen en een hapje mee te eten.
Je zult zien dat deze Turkse kinderen dat prachtig vinden!!
-4-  :
Beste Engine, gesprekken met Turkse moeders heb ik genoeg en spelen met hun kinderen doet mijn kind al twee jaar. Je idee is goed en je conclusie dat ik daar nog niet op was gekomen voorbarig.
mark_ponte
-5-  mark_ponte:
wat ik me nou afvraag, spreekt je zoontje al Turks? Zo hoorde ik laatst dat een hele peuterschoolklas het woord cheval in plaats van paard gebruikt, door een jongetje dat thuis frans, portugees en Nederlands te horen krijgt. Interessante materie voor taalkundigen
-6-  :
Nee hij spreekt geen Turks voor zover ik weet; misschien moeten we eens beter luisteren naar de fantasiewoordjes die hij gebruikt of de woorden die we niet kunnen verstaan van hem. Grappig, nooit aan gedacht.
arie
-7-  arie:
al eerder gezegd: petje af voor deze juf!!!
yanny scutt
-8-  yanny scutt:
Esther,Ik ben benieuwd of ze het volhoudt! Ik bedoel; je bent opgeleid als peuterjuf nu moet je dan ook nog eens aan de moeders gaan 'werken'? Het is te zot voor woorden! Vooral, omdat Turken al meer dan 30 jaar in Nederland wonen en heel goed weten wat de voertaal is. Het lijkt er soms op dat zij een eigen staat willen binnen Amsterdam.

En ik, als rechtgeaarde 'Mokummer' van joodse origine zou graag veel Nederlands willen horen doorspekt met Turkse wijsheden..Net als elke andere immigrant dat deed vanaf 'pakweg' 1400.Iedereen deed toen moeite om de voertaal te spreken. En dat moest, want dan begrepen wij elkaar beter en dat was goed voor de 'handel'

Wat mij heeft gestoord aan jouw epistel is dat jij de juf 'in stilte' hebt gesteund. Wil jij alsjeblieft in het belang van alle kinderen in die peuterspeelzaal de peuterjuf LUIDRUCHTIG steun geven aan haar missie? Ze is daarmee beter gediend dan wanneer jij je mond houdt, en later een stukje schrijft op AC! Liefs; Yanny
-9-  :
@Yanny: het lijkt me nogal badinerend om daar als Nederlandse luidruchtig de juf te steunen. Ik denk juist dat deze moeders van haar iets aannemen omdat zij ook Turks is. Bovendien wil ik moeder onder de moeders zijn en niet iemand die met de vinger staat te zwaaien. De juf 'picked her battle' en dat doet ze goed en op haar eigen wijze.
Berend Oranje
-10-  Berend Oranje:
@ Esther: Petje af voor juf en jou. Mooi stukje voor 'mijn' CS. Zo lees ik ze graag.

@ Suffie: Dat 'béést van een dilemma', zoals jij dat noemt, mist waarom het belangrijk is Nederlands te praten: niet integratie maar kansen op succes voor hun kinderen en zichzelf. De taal spreken betekent zelfredzaamheid. Dat is iets heel anders dan 'overgave aan integratie'.
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Esther, het zou inderdaad badinerend zijn als wij juf gingen vertellen hoe ze het moet aanpakken. Ik twijfel er niet aan dat ze dat heel goed kan!

Maar het gaat om ondersteuning. Als iemand in mijn nabijheid had gezegd; “Ik moet toch ergens beginnen?” Dan zou ik dat mondeling hebben bevestigd. Met vingergezwaai heeft dat niets van doen. (en nergens voor nodig!)

Wat ik nu zo badinerend vindt, is dat je als Nederlandse kennelijk je mond dicht moet houden. Mij dunkt dat juist door die houding, grote problemen zijn ontstaan! Groet; Yanny
estherd
-12-  estherd:
Altijd maar je mond open doen, je overal mee bemoeien en doen alsof je overal verstand van hebt vind ik juist heel Nederlands, Yanny. Zwijgen kan soms heel verstandig zijn en ondersteunend.
yanny scutt
-13-  yanny scutt:
Leg dat dan eens uit Esther? Hoe werkt dat dan? Groet; Yanny
estherd
-14-  estherd:
Je lijkt me wijs genoeg om dat zelf te kunnen bedenken, Yanny.
kokkie
-15-  kokkie:
“Zien, horen en zwijgen”. 't Is maar net waar je voor kiest. Iedereen hier schrijft z'n eigen mening en verkondigt zijn/haar wijsheid en dat is goed. De juf had iets afgesproken met de moeders en die kwamen dat niet na. Je zal maar 10, 20 jaar of langer in een vreemd land wonen en nog steeds de taal aldaar niet spreken. Dat is toch verschrikkelijk! Of niet?
yanny scutt
-16-  yanny scutt:
Kokkie, Wat een mooi voorbeeld geef jij ons! Net zoiets als het spreekwoord; Spreken is zilver, zwijgen is goud'

En dat is het probleem .Wij durven onze mond niet meer open te doen omdat wij zo bang zijn anderen te kwetsen. Intussen wonen die 'anderen' al zo'n 30 jaar in ons midden en spreken nog steeds geen Nederlands en kunnen daarom ook niet hun spreekwoorden en gezegdes aan ons doorgeven.

Daarom vind ik dat die Turkse juf best een ietsie pietsie meer steun had mogen hebben van Esther!

Zij had ,bijvoorbeeld, even kunnen zingen; Een nieuw schooljaar, een nieuw geluid.. Ik durf te wedden dat iedereen dat leuk had gevonden. Alles is beter dan weer zwijgen, lijkt mij. Liefs; Yanny
Suffie
-17-  Suffie:
@Berend: heel mooi rationeel en doordacht neergezet. Ook heel waar! Maar volgens mij gaat een dilemma ook heel vaak over gevoel.

@Yanny: Steun is goed, maar vaak is het beter om iemand die afspraken gemaakt heeft dit vanuit zijn eigen authoriteit te laten handhaven.
kokkie
-18-  kokkie:
@Yanny: ik vind juist dat Esther heel goed heeft gehandeld. Die vrouwen nemen nemen eerder iets aan van een 'taalgenote' dan van wie dan ook. Reken maar, dat ze er thuis en/of met vriendinnen over gesproken hebben en er misschien nog over praten. De juf is in hun ogen een autoriteit...
yanny scutt
-19-  yanny scutt:
Kokkie en Suffie, Jullie hebben groot gelijk. Bovendien was Esther daar zelf en heeft gehandeld naar haar beste inzicht. Zelf zou ik er anders mee om zijn gegaan, zoals in mijn eerdere reactie's beschreven.

Wat ik vervelend vindt is dat Esther dan begint over Nederlanders die badinerend zijn en met vingers staan te zwaaien, en dan niet ingaat op mijn onderbouwing. Als ik een stuk zou schrijven op een discussie-site zou ik ook discussie terug verwachten en daar serieus op ingaan!

Intussen leef ik erg mee met de juf. Zij heeft een heel verantwoordelijke functie en als zij ook nog de moeders moet 'opvoeden' lijkt mij dat een behoorlijke taakverzwaring! Zelf heb ik ook zo'n soort publieke functie; 'Biebjuf' en ik weet hoe grillig mijn publiek kan zijn..Na een 'aanvaring' met iemand die zich niet aan de huisregels houdt (gewoon gezellig blijven) is het heel fijn om te horen; “dat heb je goed afgehandeld hoor!” Je staat dan gewoon weer wat steviger in je schoenen. En dat had ik de juf van Esthers kind ook graag gegund; een stukje verbale erkenning!

Dat Esther er anders over denkt kan zijn omdat zij heel ander werk doet. En Kokkie, in de Bibliotheek merk ik niets van verschillen tussen bevolkingsgroepen; er zijn horken en zeurpieten genoeg, bij allen! Maar ook...heel veel leuke (gelukkig in de meerderheid) mensen!

Suffie, Met de ratio alleen is het soms heeeel lang reizen..de emotie mag/kan niet worden genegeerd. Het grote gelijk van mensen komt dan vanzelf waar het thuishoort: In het midden. (Zei mijn Mamme altijd) Lieve groet aan allen; Yanny
kokkie
-20-  kokkie:
@Yanny: ik vind het allemaal prima wat je schrijft, maar schrijf dan zelf op z'n minst ook goed Nederlands.
Je schreef hier o.a. “wat ik vervelend vindt”...
Sorry hoor, de 'T' is echt overbodig.
Ik plaag graag. Ben je blont of swart?
Jaime
-21-  Jaime:
@Yanny: Gaat de discussie hier over wat de schrijfster van de column had moeten doen, of wat de juf in kwestie deed. Soms moet je je als buitenstaander niet met de kwestie bemoeien. Al ben je het nog zo eens met wat er gezegd wordt, nl. dat de betrokkenen aan hun afspraak gehouden worden. En dat is nou net juist waar het hier om gaat, de juf heeft met de Turkse moeders een afspraak gemaakt dat er meer Nederlands gesproken dient te worden. Dat is namelijk beter voor de kinderen, die opgroeien in een maatschappij waar je als tiener met een taalachterstand moeilijker aan de bak komt, en het is ook beter voor de Turkse moeders want de juf geeft ze wel een kans te integreren in de Nederlandse maatschappij. Ik vind het juist heel goed dat de schrijfster zich niet bemoeid heeft met de afspraak die de moeders en juf onderling hebben gemaakt.
yanny scutt
-22-  yanny scutt:
Kokkie, Je plaagt maar hoor! Ik ben grijs en dat zal soms aan m'n spelling te merken zijn...(: Groet; Yanny
yanny scutt
-23-  yanny scutt:
Jaime, Als je wilt weten waar de discussie over gaat; even terugrollen en lezen! Geniet ervan! Groet; Yanny
kokkie
-24-  kokkie:
@Yanny: ik ben ook een beetje oud, maar nog steeds niet grijs en houd mijn spelling en grammatica nog steeds op peil zoals ik dat in de goede onderwijsjaren geleerd heb (voor de Mammoetwet dus).
Blijf wel plagen...
kokkie
-25-  kokkie:
Huh? Staat mijn commentaar hier ineens in drievoud. Hoe kan dat?
yanny scutt
-26-  yanny scutt:
Kokkie, Ja vreselijk die Mammoetwet! Mensen hoeven NIETS meer te leren.. De Turkse juf komt niet eens toe aan het leren lezen en schrijven van haar kindertjes.

Zij moet zich veel te veel bezig houden met volwassenen. Die moeten tevreden gesteld worden.. Al die moeders (en vaders,( Nederlands of niet) WEG! uit het klaslokaal. Dan komt zij misschien nog eens toe aan lesgeven! (Dat geldt natuurlijk ook voor Esther)

Mischien komt het er dan ook eens van dat de kinderen weer eens leuk een schoolreis kunnen hebben. Samen met hun leraar. In mijn, en dat van mijn dochters , was dat altijd een hele beleving in de schooltijd! Kortom; leren lezen en schrijven en een mooie schoolreis gun ik elk kind! En dan zijn ouders even NIET gewenst. Groet; Yanny
estherd
-27-  estherd:
@Yanny: De juf hoeft de kinderen gelukkig nog geen lezen en schrijven te leren, het is namelijk een peuterspeelzaal en de kinderen zijn 2 en 3. Verder mogen de ouders altijd een kwartiertje blijven om rustig afscheid te nemen en dan moeten ze weg, dus zij nemen niets van de aandacht voor de kinderen weg. Ook schoolreisjes worden gemaakt met deze kleintjes, naar de dierentuin of andere leuke plekken. Het valt dus allemaal reuze mee, de juf kan haar werk prima doen en de kinderen komen niets tekort.
yanny scutt
-28-  yanny scutt:
Gelukkig maar Esther! Hmmm...mijn kleinkinderen ,2 en bijna 4, hebben in elk geval geleerd wat cijfers, letters en kleuren zijn, dus leren doen ze wel op die peuterspeelzalen.

Maar iemand begon over die Mammoetwet waardoor mijn gedachten een duik in de tijd namen vandaar mijn laatste reactie. Ik heb meegemaakt dat op de school ,waar mijn dochters op zaten , zo ongeveer werd overgenomen door een aantal ouders en de directeur van die school kon daar weinig tegen uitrichten. Ik ben nog steeds van mening; kinderen IN de klas, ouders ERUIT. Het contact tussen tussen ouders ,leraren en kinderen moet, omwille van die kinderen, duidelijk blijven. Ik bedoel er zijn medezeggenschapsraden en ouderavonden en gek genoeg, zie je die ouders daar dan weer niet! Gegroet en tot de volgende ronde! (ook om van mening te verschillen) Yanny
Jaime
-29-  Jaime:
@Yanny: Ik weet heel goed waar de discussie over gaat, en wat de intentie van de column is. Daar heb ik jou niet voor nodig. Misschien was je zelf de draad van de discussie een beetje kwijt, gezien het late tijdstip in de nacht waarop je reageerde en het feit dat je het ineens over schoolreisjes had. Het geven van een mening mag, maar je moet niet doen alsof jouw mening onderbouwd is met feiten en alsof jouw waarheid de enige echte is. Slaap lekker straks.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.