Home > > De Slimste Woning van Nederland

De Slimste Woning van Nederland

Stadsdeel Slotervaart heeft de intellectuele Grote Sprong Voorwaarts gemaakt. Jarenlang had men hiervoor zijn hoop gevestigd op de jeugd. Maar door het hoge percentage spijbelaars en vroegtijdige schoolverlaters wilde dit niet erg vlotten. Daarom werd het roer radicaal omgegooid. Binnenkort zal de kenniseconomie in Slotervaart worden getrokken door woningen. En wel slimme woningen!
Een voorbeeldfunctie moet uitgaan van de Slimste Woning van Nederland, die op 7 september naar Slotervaart verhuisde.
Het bovengemiddeld bijdehante pand bevat de modernste technologie. Daarmee kunnen ouderen en gehandicapten langer zelfstandig blijven wonen. Volgens het trotse stadsdeel 'zal er een wereld aan mogelijkheden opengaan op het gebied van comfort, veiligheid, zorg, ontspanning, entertainment, telewerken en e-learning'. Hieruit maak ik op dat je als toekomstige bewoner van zo'n huis zélf toch ook niet al te dom moet zijn, anders snap je al die moeilijke woorden niet. Een klein puntje van zorg dus. Maar voor de rest is het allemaal bijzonder indrukwekkend. Zo gaan de lichten vanzelf aan. Hopelijk ook vanzelf weer uit. Overigens lijkt me dát nou niet zó bijzonder, want dat kan 't eerste de beste lullige stoplicht óók.

De Slimste Woning van Nederland staat vlak bij mij in de buurt, op een terreintje bij zorgcentrum De Drie Hoven. Voorheen scharrelden daar wat kippen, konijnen en geiten. Die moesten nu halsoverkop verkassen, want al dat gekakel en gemekker is blijkbaar niet verenigbaar met het imago van 'slim'.
Zodra het gebouw was geplaatst ging ik eens kijken. Er was nog niemand thuis. De feestelijke opening is namelijk pas op 11 oktober. Niettemin besloot ik de Slimste Woning vast eventjes te testen. En dus riep ik brutaal in de intercom: "Hoeveel is de wortel uit 87?"
Dat weet ik namelijk zelf ook niet zo snel, dus in dat opzicht zou de woning een aanwinst voor de buurt kunnen zijn. Je hebt tenslotte vaak genoeg dat je over straat loopt en ineens denkt: wat is eigenlijk de wortel uit 87?
De Slimste Woning van Nederland wist het antwoord echter ook niet. Het bleef tenminste verontrustend stil. Maar misschien was ik voorbarig en was de stroom nog niet aangesloten.

De Slimste Woning krijgt van mij daarom vooralsnog het voordeel van de twijfel. Want het toppunt van slimheid is natuurlijk dat er geen mensen in gaan wonen!

Een reactie op "De Slimste Woning van Nederland"

René
-1-  René:
Goed stukje! Vrolijk cynisme, daar hou ik wel van.
Aangezien ik in de Drie Hoven (allesbehalve het meest intelligente gebouw van NL want totaal onleefbaar) werk, heb ik dit huis ook gezien. Ik zal er binnenkort ook eens langsgaan en dan wederom vragen hoeveel de wortel van 87 is. Maar dan na 11 oktober. Hopelijk krijg ik dan wel antwoord.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.