Home > > Hersens in de magnetron

Hersens in de magnetron

Als ik eens een momentje gelegenheid heb, ga ik een vereniging oprichten. De Vereniging tot Behoud van het Gezond Verstand (VBGV). Want dat lijkt hard nodig in dit land, ondanks het toenemend aantal doctorandussen, doctors, ingenieurs en andere wijsneuzen. Het gezond verstand wordt steeds zeldzamer. De afgelopen week waren hieromtrent weer verontrustende berichten.
Het eerste bericht ging over een UMTS-antenne die was geplaatst op het dak van de Troelstraschool in Geuzenveld-Slotermeer. Op een verhitte bijeenkomst eisten ouders dat de antenne zou worden weggehaald. Dat lijkt inmiddels te gaan gebeuren. Niettemin wijst VVD-kamerlid Charlie Aptroot op z'n voorhoofd en vindt hij het onzin dat het ding worden weggehaald.
Wie is Charlie Aptroot en waar bemoeit hij zich mee, vraagt u zich af? Hij is voorzitter van de vaste kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij weet dus alles van het grillen van kinderhersentjes.
Herrie in de tent
We hoeven ons niet te begeven in de discussie of de straling van UMTS- en GSM-antennes schadelijk is voor de gezondheid. Het onderwerp is nu eenmaal omstreden en ligt emotioneel bijzonder gevoelig. Er zijn mensen die hun hele huis volplakken met alufolie om zichzelf te beschermen.
Stadsdeelbesturen en telecomproviders moeten dus vooraf héél goed nadenken wáár ze die antennes plaatsen, want voor je het weet heb je herrie in de tent. Zelfs de meest grondige en onafhankelijke onderzoeken kunnen mensen soms niet overtuigen, want er zijn financiële belangen in het spel. Zeker bij UMTS. Voor de licenties zijn indertijd miljarden betaald en die moeten worden terugverdiend.
Maar nee, in plaats van het gezond verstand in deze kwestie te gebruiken, plaatsen de betrokken partijen de UMTS-antenne op welhaast de meest gevoelige en omstreden plek die je kunt verzinnen: een school. Wie vooraf niet kan bedenken dat dit onherroepelijk tot bonje leidt, heeft kennelijk zélf z'n hersens te lang in de magnetron gelegd. Zoals Charlie Aptroot.

Overval
Het tweede bericht betrof het ROC aan de Jan van Breemenstraat. Daar hadden ze een leuk filmproject voor de leerlingen verzonnen: een overval. Met bivakmutsen en neppistool stormden drie leerlingen daar door de gangen. Politie erbij, acteurs ingerekend. Grote commotie, want de school was al eens eerder écht overvallen.
Rijst de vraag: welke ontwikkeling van de beroepsvaardigheden had de bedenker van het scenario met dit project precies voor ogen? Is dit de bijdrage van het ROC aan De Talentenfabriek van Amsterdam? Is dit het soort werkgelegenheid waar Slotervaart op zit te wachten? Toegegeven, in het betreffende stadsdeel bestaat helaas wel degelijk een arbeidsmarkt voor de aspirant overvallertjes. Maar om nu met geld van het Ministerie van Onderwijs de keuze voor dit ambacht te stimuleren is enigszins onnozel. Moet de sigarenwinkelier soms voortaan eerst informeren of het een filmproject betreft als hij een wapen tegen het hoofd gedrukt krijgt? Moet de videotheek vragen of ze films komen máken of jatten?
Ook in deze kwestie constateren wij een schrijnend gebrek aan gezond verstand.

Van oudsher hebben we toch zulke mooie spreekwoorden en zegswijzen om ons te behoeden voor blunders als hierboven beschreven. 'Bezint eer gij begint'. Of: 'verder kijken dan je neus lang is'. Maar blijkbaar is het teveel gevraagd om eventjes verstandig vooruit te denken. Nu ik dan tóch lekker op dreef ben is misschien een Vereniging tot Behoud van de Vooruitziende Blik óók wel wat!
ouder:
Niks te melden
nieuwer:
Loverboys

21 reacties op "Hersens in de magnetron"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Arnoud, Het lijkt mij een goed idee om die UMTS antenne maar eens te plaatsen boven een winkelcentrum in Aerdenhout of..Wassenaar. ( De koeien gaan loeien..en geen konijn is meer veilig)

De 'toneelvaardigheden' kunnen plaatsvinden op de plekken op de Veluwe waar onze 'Nouveau riches' hun NBY's hebben.

Wij, de bewoners van de wijken waar dat alles echt gebeurt, hebben er ons bekomst van! Groet: Yanny
-2-  :
Arnoud, kan ik uit je zinnen:

“Zelfs de meest grondige en onafhankelijke onderzoeken kunnen mensen soms niet overtuigen, want er zijn financiële belangen in het spel. Zeker bij UMTS. Voor de licenties zijn indertijd miljarden betaald en die moeten worden terugverdiend.”

opmaken dat jij eigenlijk zelf gelooft dat UMTS zeker schadelijk is, maar dat we daar geen overtuigend bewijs van lezen vanwege financiële belangen?

Als dat zo is: in hoeverre is het dan eerlijk dat je als schrijver van dit stuk stelt dat 'we ons niet in die discussie hoeven te begeven', als jij er zelf wel een implicit standpunt in inneemt, maar die dan nit wil bespreken?

Overigens ben ik het wel met je eens met een VBVG.Zo vind ik het bijvoorbeeld een grove schande en een belediging van het gezond verstand dat we nog steeds en verzorgingstaat in stand houden, die alleen ten goede komt van de oudere en blanke generaties maar die steeds meer en meer betaald moet worden door de jongere en allochtone generaties. Iedereen met een beetje gezond verstand weet dat we allang de pensioensleeftijd hadden moeten ophogen, de vakbonden sterk hadden moeten inperken in hun macht en invloed, de AOW al heel lang geleden hadden moeten hervormen en het vrijgekomen geld hadden moeten steken in onderwijs, innovatie en open grenzen.

U bent het ermee oneens? Nou ja, dan beschikt u blijkbaar niet over gezond verstand - en dat is precies waarom Arnoud en ik deze partij willen oprichten, om u uit te leggen waar uw eigen verstand tekort, waardoor u het nu oneens bent met deze standpunten.
Marleen Zachte
-3-  Marleen Zachte:
@Daniel: ik begrijp dat Arnouds voorstel je prikkelt ;-) Maar om nu meteen de hele verzorgingsstaat hier ter discussie te stellen, gaat misschien wat ver. Voordat iedereen enthousiast inhaakt, stel ik voor dat we de discussie beperkent tot genoemde voorbeelden, of op zijn minst 'het Amsterdamse'.
Arnoud de Jong
Nee Daniel, ik bedoel precies wat er staat: mensen vertrouwen onderzoeken niet omdat er ook financiële belangen meespelen. Of UMTS-straling schadelijk is weet ik niet. Daar laat ik me dus wijselijk niet over uit.
Wél vind ik inderdaad dat men niet over gezond verstand beschikt wanneer men een UMTS-antenne uitgerekend op een school plaatst. Zolang iets omstreden is -al is het maar gevoelsmatig- moet je dat niet doen. We hebben in deze stad al eens eerder een affaire gehad met een transformatorhuis naast een school en dat gaf eveneens onrust. Ze hadden het dus kunnen weten. Nu draait de gemeenschap onnodig voor de financiële schade op. Dom.
Sasha Berkman
-5-  Sasha Berkman:
daniel,
wat ben jij een pathetische blaaskaak. Waar haal je die misplaatste positieve kijk op je eigen persoontje toch vandaan?

“U bent het ermee oneens? Nou ja, dan beschikt u blijkbaar niet over gezond verstand - en dat is precies waarom Arnoud en ik deze partij willen oprichten, om u uit te leggen waar uw eigen verstand tekort, waardoor u het nu oneens bent met deze standpunten.”
hoe krijg je het uit je pen, zonder je te schamen voor je enorme opgeblazen ego?
daniel s
-6-  daniel s:
hihhi, hap hap, Sasha.
Mechtild
-7-  Mechtild:
Ik ben het Marleen eens, laten we ons eens beperken tot Amsterdam en eens nagaan waar we allemaal bluners maken die de gemeenschap uiteindelijk op kosten jaagt.
Neem de bouw van het Bos en Lommerplein. Vooralsnog betaald de gemeenschap daar de kosten voor het falen van...ja van wie eigenlijk.
Dan hebben we sinds kort een talenfabriek (in de Beurs van berlage) waar mensen een jaar lang op kosten van de gemeenschap mogen laten zien waar hun talent ligt (of niet). Dan maken we tegenwoordig zogenaamde broedplaatsen (deels gesubsidieerd en dus op kosten van de gemeenschap) voor onbekend talent. Dan plaatsen we UMTS masten waar behoorlijk wat geld mee gemoeid is. Gek dat er nauwelijks inspraak plaatsvindt waar deze masten worden geplaatst. We hebben de mond vol over schotelcity maar UMTS masten vinden we kennelijk niet vervuilend voor het “landschap”.
Er is een plan van Economische Zaken Centrale stad waar heel veel geld gaat naar een kantorenloods (geen idee wie/wat dit is) en naar een stadspromotor om Amsterdam Europees weer op de kaart te zetten. Kosten: maakt niet uit maar wordt wel opgehoest door de gemeenschap. Waarom hebben Amsterdammers geen inspraak over waar Amsterdam haar geld zoal aan besteedt? Dan heeft dhr.Asscher het accent gelegd op de creatieven (geen idee wie of wat dit zijn en waar dit toe moet leiden) die nu de boventoon moeten gaan voeren. Ik vind mijzelf ook erg creatief maar kom nergens voor in aanmerking. Kortom: wat is het doel van al dit soort projecten? Daarom lijkt mij het idee van een werkgroep (niet gelijk een partij) best wel een goed idee. Ik doe in ieder geval graag mee.
Dr.D
-8-  Dr.D:
Ja, het is weer lachen Daniel.
Om te huilen...
mechtild
-9-  mechtild:
Correctie op wat taalfoutjes. Bluners moet zijn Blunders en Talenfabriek moet zijn talentfabriek. Excuus.
-10-  :
mechtild heeft wel een goed punt: ik ben ook héél erg creatief. waar is mijn subsidie, Lodewijk?
arie
-11-  arie:
eeehhhhhh Arnoud = Slotervaart ???? UMTS mast = Geuzenveld
Sasha
-12-  Sasha:
Dr. D.

Huilen is jullie generatie heel goed in.
Wiard
-13-  Wiard:
@Mechtild&Daniel: ik begrijp hieruit dat als jullie het niet snappen of jullie ergens niet voor in aanmerking komen, het per definitie weggegooid geld is of in ieder geval een onzinnig project? Toevallig de betreffende wethouder en/of ambtenaar nog om commentaar gevraagd voordat jullie je mening vormden?
f.bol
-14-  f.bol:
Als Sasha AC wat beter zou lezen zou ze zien dat Daniël Schut maar één grotere (discussie-) vijand op dit log heeft dan zijzelve: Namelijk Dr. D. Dr D. nam Sasha hier in bescherming en krijgt Stank Voor Dank. En wordt ook nog eens voor Oude Muis uitgemaakt. Of zoiets.
f.bol
-15-  f.bol:
On topic: het stadsdeel heeft inderdaad nogal stom gehandeld. Hoewel ik persoonlijk geen ene barst geloof van de schadelijkheid van UMTS, is het niet héél erg handig een mast op een school te pleuren. Je kunt je druk maken over de onterechte hysterie van de ouders ( wèg ermee, en wel nù ) , maar het viel enigszins te voorzien.
Arnoud de Jong
@Arie: ik ben correspondent voor Slotervaart. En het tweede deel van het stukje is in Slotervaart. Ik moest dus kiezen. ;-)
arie
-17-  arie:
ha ha ik ben geen zeikerd hoor maar die ROC is echt in de Baarsjes (wel een grensgeval :-) je ziet het goed, er is daar betaald parkeren voor de deur en zoals jij en ik weten in slotervaart niet

arie (is osdorper in hart en nieren maar mist de osdorpse inbreng :-(
-18-  :
@wiard: ja! en: Nee!
@f.bol: LOL
yanny scutt
-19-  yanny scutt:
Arnoud, Die titel boven jouw stuk verdient een groot COMPLIMENT! Ik heb heel erg gelachen. En nog (-: Vrolijke groet; Yanny
Arnoud de Jong
Inderdaad Arie, je hebt helemaal gelijk. Ik zat eventjes op het verkeerde spoor. En wat Osdorp betreft zoeken we nog iemand met een vlotte pen. En gezond verstand natuurlijk. ;-) Want Osdorp is inderdaad onderbedeeld wat AC betreft.
yanny scutt
-21-  yanny scutt:
Nu weet ik helemaal niets af van de welles/nietes schadelijke gevolgen van UMTS masten. Wel weet ik dat er al meerdere gevallen zijn van kinderen met hersentumoren waar zo'n ding was geplaatst bij scholen of speelplaatsen. Niet alleen in Nederland maar ook in andere grote steden van Europa. Er wordt intussen ook onderzoek gedaan naar eventuele schadelijke straling.

Laten we hopen dat dat snel iets oplevert.

Intussen is het gewoon verstandig om die masten bij voorkeur niet te plaatsen op plaatsen waar jonge kinderen hard aan het werk zijn hun hersens te ontwikkelen!

Wellicht moeten we met z'n allen ook wat minder mobiel bellen op tram, bus en trein. Vooral als dat telefoontje echt nog wel even had kunnen wachten. (die ruzie met je partner vecht je thuis maar uit...)

Overigens, bezit ik zelf een 'mobieltje' en gebruik hem graag wanneer dat nodig is! Groet; Yanny

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.