Home > > Cartoonrel!

Cartoonrel!

Standaard-voorbeeld van een slimme studente, met heel veel, ehh, talent. Uitvergroting van onderdeel van de gewraakte tekening van Peter van Straaten.
Wat hebben die Denen wél wat wij niet hebben? Want kijk, wanneer de Denen een discriminerende, onderdrukkende cartoon tekenen, dan staat direct de hele wereld in lichterlaaie: niemand koopt meer van die lekkere Deense blauwe kaasjes, ambassades staan in brand, lego wordt op de vuilnisbelt gegooid, et cetera. Maar wanneer we in Amsterdam een snoeiharde, wereldschokkende cartoon hebben, volgt er dan een rel? Nee! Het lijkt wel alsof niemand het kan schelen wat voor een misogyne, seksistische, chauvinstische zwijnen hun walgelijke propaganda in Amsterdam verspreiden.

Helemaal niemand? Nou, nee: er is één dappere heldin die zich verzet tegen de onderdrukking van het blanke patriarchaat: Joyce Goggin, docente aan de UvA.
Want is er gebeurd? Vorige week hield de UvA de 'onderwijsconferentie'. En als Amsterdamse Universiteit vroeg de UvA Amsterdamse tekenaar, Peter van Straaten, om een plaatje te tekenen voor de flyer. Deze tekening was het gevolg. Een hele mooi, typische Van Straaten: de hulpeloze, meer dan middelbare man met een wanhopig verlangen naar de tijd dat hij nog jong en stoer genoeg was om dergelijke van zoveel, ehh, zelfvertrouwen blakende dames naar hun telefoonnummers te vragen - een triest en melancholisch verlangen dat zoveel pijn doet dat hij het niet anders kan uiten dan via sarcasme.

Ik zie deze cartoon en ik denk aan Theodor Holman. Ik zie deze cartoon en denk aan de eenzaamheid van de middelbare man. Ik zie deze cartoon en denk: "die dame, die komt er wel, of ze nu haar brein, haar borsten of haar benen gebruikt - die man, die slijt de rest van zijn leven met een fles massage-olie en een stortvloed aan hete tranen van spijt van een niet-geleefd leven, vrijgezel, alleen, zonder de mooie, lieve vrouw die hij aan zijn zijde had kunnen hebben, als hij zich maar over zijn minachting voor de mooiheid en frisheid en danserigheid van mooie meiden heen had kunnen zetten...". Ik zie deze cartoon, denk aan de vele briljante cartoons die Van Straaten al jaren dag-in, dag-uit produceert, en ik weet: het slachtoffer is niet de jongedame. Het is de middelbare, door melancholie sarcastisch geworden leraar die hier te kijk wordt gezet.

De ultra-feministische UvA-docente dr. Goggin denkt daar geheel anders over. Deze van oorsprong Canadese, gepromoveerd op politiek klaverjassen, zag er de humor niet van in - en voelde zich zelfs persoonlijk gekwetst als vrouw. Volgens Joyce is iedereen die lacht om deze cartoon direct een MCP: een male, chauvinist pig. Joyce bepaalt namelijk wel even voor ons, de cartoon-kijker, wáárom precies wij lachen om deze cartoon. Dat heeft niks met de bovenbeschreven zieligheid van de man, maar alles met de onderdanigheid van de vrouw. Ondanks al mijn associaties over de melancholische middelbare man hierboven, de enige reden waarom ik lach om deze cartoon is omdat een misogyn varken ben - zegt Joyce.

Als dat zo is, dan heeft Amsterdam een groot probleem. Ik ken veel mensen die om deze cartoon hebben gelachen - ook vrouwen. Dat betekent dat het in deze stad stikt van de misogyne varkens: het is hier een baarlijke vrouwonvriendelijke zwijnenstal, waar zowel de beren áls de zeugen geloven in de mythe van het domme blondje. Mijn god, waarom besteden we niet meer aandacht aan de perfide staat van ons emancipatoire bewustzijn? Waarom springt er niemand met Joyce op de barricades om de gelijkheid van vrouwen, al dan niet sexy gekleed, te vuur en te zwaard te verdedigen? Waar blijft de Amsterdamse cartoonrel?

Tja.

Is dat misschien niet, mevrouw Goggin, omdat u zich een beetje aanstelt?

28 reacties op "Cartoonrel!"

yanny scutt
-1-  yanny scutt:
Een rel? Had iemand mij even kunnen tippen?! Heb ik weer iets gemist?

Maar nee. Niks rel.

Maar wel weer zo,n prachtige tekening van Peter van Straaten met als onderwerp; vermoeide leraar probeert het 'puberpupilletje' de juiste kant op te praten. Wetende; dat de ouders er ook wat met dat 'wicht te stellen hebben.. Peter van Straaten mag nooit dood gaan! Ha!

Jammer Daniel, dat je ons niet laat weten wie Mw. Joyce Goggin is! Daarom begin ik te denken dat zij een geoefende klaverjasser is in jouw club..

Je kunt niet tegen je verlies of; je kunt niet tegen je verlies EN bent heeeeel erg verliefd.. romantische Groet; Yanny
Emma
-2-  Emma:
Heb de discussie in Het Parool twee weken geleden met toenemend plezier gevolgd. De reactie van Van Straatens zaakwaarnemer op Goggins ingezonden brief was betrekkelijk briljant.

Ben het helemaal met je eens overigens: de docent die een paar jaar geleden een soortgelijke opmerking naar mij maakte vond ik eerder triest dan dat ik me geroepen voelde me voortaan anders te kleden. Of ik mijn eerste baan uiteindelijk dankzij mijn blauwe ogen heb gekregen of op basis van mijn cv: who cares? :-)

Blijkbaar zijn we in Nederland zó enorm gewend aan gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen, dat we zelf niet eens meer met andere ogen naar deze cartoon kunnen kijken.

Echter, van professor Goggin had ik toch een bredere (academische) kijk op de zaak verwacht. Jammer dat ze niet wil inzien dat normen & waarden (hoera! ik kan de term eindelijk een keer gebruiken!) zelfs in Westerse landen onderling flink kunnen verschillen.
-3-  :
@Yanny: ik had natuurlijk even moeten uitleggen dat ze hoogleraar was aan diezelfde UvA. Ik pas de tekst even aan.

Maar je hebt natuurlijk gelijk: ik heb weer een typische mannelijke reactie: wat ik niet kan krijgen, maak ik kapot. Ik overheers en brand liever af wat ik wil beminnen, zoals de vrouwonvriendelijke, warme gevoelens tot geweld sublimerende man die ik ben (<-- dat was ironie, voor de duidelijkheid)
-4-  :
@emma: PRECIES! Ik weet nog hoe ik ooit een keer bij een werkgroep zat van de nog radicaal-feministischer Marianne Marchand. Hoewel het een college 'Globalization and Identity' was, was het eigenlijk een college 'man-bashing'. TOe we het ooit eens hadden over het huwelijk en een medestudente gewoon heel eerlijk zei dat ze zelf echt liever gewoon wilde trouwen en kinderen wilde krijgen, stoof Marchand op en gilde ze, priemende vinger vals in haar richting prikkend: “DAT WIL JIJ NIET! DAT WIL DE MAATSCHAPPIJ!”

Het lijkt wel alsof dergelijke feministen een eigen orthodoxie hebben die ze koste wat kost aan iedereen willen opleggen.

Begrijp me niet verkeerd: gelijkheid tussen man en vrouw is iets waar we nog lang niet klaar mee zijn. Er zijn nog steeds ongelijkheden, bijvoorbeeld in loon, in promotiekansen, et cetera, om over de ehh 'Nieuwe Nederlanders' maar niet te spreken. Maar deze cartoon is daar géén onderdeel van.

Grappig dat jij iets vergelijkbaars hebt meegemaakt en het toen al direct zo interpreteerde als de doorsnee Nederlander deze cartoon interpreteert!
Brulaap!
-5-  Brulaap!:
@Daniel:

grotendeels mee eens, maar in je stukje lijkt het alsof de cartoon specifiek voor de uva was gemaakt. Dit is niet het geval. Hij stond een paar weken geleden ook in mijn 'zeurkalender' die ik al ongeveer een jaar heb (ze liggen rond deze tijd weer in de winkel).

Die hele rel is natuurlijk onzin. Als we Peter van Straaten aan gaan nemen als autoriteit op het gebied van normen en waarden, dan zijn we academisch niet hoog geschoold.
-6-  :
@Brulaap: Oh, dat wist ik niet - ik was daadwerkelijk onder de indruk dat hij speciaal voor de conferentie gemaakt was. Dat was blijkbaar 'speciaal voor de conferentie ter beschikking gesteld'. Dank voor de info!
benjamin
-7-  benjamin:
Dit laat maar weer eens zien dat die hele feministische beweging echt effect heeft gehad op mannen, hier dan. Heb het net even getest met wat collega's van me, en iedereen heeft het in eerste instantie over die treurige geile man....
Els
-8-  Els:
Als feministe voel ik mij persoonlijk gekwetst door Goggin's beeldvorming van feministen als oerdomme humorloze drammers.

Peter van Straaten speelt met beelden van mannen en vrouwen en laat mij elke dag weer lachen om zijn cartoons, zowel in het Parool als op de Zeurkalender.

Overigens heb ik nergens gevonden dat Goggin hoogleraar zou zijn. Universitair docent geloof ik, maar dat is al erg genoeg.
Thomas T.
-9-  Thomas T.:
Ze heeft gewoon veel last van penisnijd. Al zal ze dit als feministe ook tot het uiterste ontkennen.
Niko Paul Bovenberg
-10-  Niko Paul Bovenberg:
Is dr. Goggin geen een typetje van een een of andere mislukte cabaretière?
Ze komt me zo bekend voor.
Bestaat ze echt?
Geeft ze les?
Aan wie?
Is Daniel er niet ingetuind?
niko
estherd
-11-  estherd:
Ik vind het wel een beetje raar dat je haar Joyce noemt en aan het eind mevrouw Goggin. Dat geJoyce komt een beetje badinerend op me over.
En ach, het is haar mening, laat haar er lekker over vallen. Ze snapt waarschijnlijk niet dat van Straaten prachtige observaties doet en die tekent; het leven zoals het nu eenmaal soms is, en niet ontsproten aan zijn eigen brein.
AThomas: penisnijd? Mijn god, Freud is zo 1880! Weet je niks beters??
Flipper
-12-  Flipper:
Over onderukking gesproken: Dream-on (“Flipper ?”) wordt ook onderdrukt. Jullie gaan natuurlijk nu alweer direct over tot blokkade van mij en o.a. op: http://www.politiekdebat.nl en http://www.terdiscussie.nl doen ze dat ook al. Ik voel mij zo alleen op de wereld als in dat verhaal van Hector Mallot “Alleen op de wereld”
http://www.bloggers.nl/flipper
Flipper
-13-  :
@esther: “Dat geJoyce komt een beetje badinerend op me over”

badineren = luchtig schertsen, gekscherend.

Dan heb ik mijn tekst niet goed geschreven. De bedoeling is dat het sarcastisch overkomt: in plaats van de volwassen mevrouw Goggin die als universitair docent er een volwassen mening op na houdt, gebruik ik bewust haar voornaam, zodat duidelijk is dat haar mening in dezen net zoveel waard (zo niet minder) dan Annetje van de bakker, Tante Sien, of de daklozenkrantverkoopsters.

Bedoelde je misschien niet 'denigrerend', Esther?
estherd
-14-  estherd:
Ja, dat bedoel ik inderdaad, Daniel. En na je uitleg, die ik overigens niet goed begrijp (maar dat zal wel aan mij liggen, aangezien ik het woord 'badinerend' ook al onjuist gebruikte- ik ben ook een soort Tante Sien), vind ik dat nog steeds, geloof ik.
René
-15-  René:
Als mevrouw Goggin strijd wil voeren dan kan ze dat beter doen tegen seksistische reclames of (rap)videoclips op MTV. Jezes, dàt is pas seksisme. Ik denk dat Peter van Straaten mijlenver boven seksisme verheven is. Die is veel te intelligent om seksistisch te zijn. Laat men humor niet met seksisme verwarren. Als homo zijnde ken ik bijvoorbeeld strips over 'het homoleven', getekend door homoseksuele (en heteroseksuele) tekenaars waarin 'wij' behoorlijk op de hak genomen worden. Das humor en zelfspot en geen homofobie. Lang leven Peter!
-16-  :
@Esther: Mijn tekst komt dus denigrerend over. gefeliciteerd: je hebt hem begrepen. Wat was je punt precies?

@rené: daar heb je een goed punt - ik denk dat die clips een groot deel méér schade doen dan één ironisch bedoelde tekening van Van Straaten.
yanny scutt
-17-  yanny scutt:
Daniel, die mevrouw Goggin is volgens mij geen echte feminist. Zij is geboren met uiterlijke vrouwenkenmerken en mannelijk 'denkpatroon'. Wij moeten daar heel voorzichtig in blijven en onze oor en vooroordelen, even een heel groot HALT toeroepen!

Wij dienen respect te hebben voor de 'androgyne' mens( ook al is diezelfde mens er vast van overtuigd dat hij/zij man en! vrouw is..) 'macho'en/ of? 'femo'.

De 'androgyne' mens kan moeilijk overweg met zo'n tekening van Peter van Straaten. Mevrouw Goggin moet ZELF gaan tekenen, denk ik..

Groet; Yanny. (helaas, een erg saaie feministe)want geboren met...vul maar in!
-18-  :
@Yanny: LOL
estherd
-19-  estherd:
@daniel: bedankt voor je felicitatie. Volgens mij noemmde je eerder je toon sarcastisch, dat is iets anders dan denigrerend. Anyway, ik ben het verder gewoon eens met de strekking van je stuk, hoor.
Willem
-20-  Willem:
Hahaha, die Joyce Goggin heeft geen leven, laten we eerlijk zijn. Je druk maken over een plaatje, sorry maar dan heb je totaal geen leven. Die vrouw is waarschijnlijk vrij lelijk, zeer onvrouwelijk, ze is ongelukkig met zichzelf en uit dit via dit soort gejank. Ik zeg laten we een cartoon over die vrouw maken, zo anti-feministisch mogelijk, zo vrouw-vernederend mogelijk.

Groeten, Willem
Wessel
-21-  Wessel:
Het is een aardige, leuke vrouw hoor. Ik heb eens college bij d'r gevolgd.
Berend Oranje
-22-  Berend Oranje:
Moest beetje lachen om de cartoon.
Ik zal wel een MZP zijn... Ik weet ook niet om welk van de twee personen ik het hard moest lachen. De oude man of de jonge dame. Maarja, ik ben er nog steeds niet overheen dat ik vroeger tevergeefs bij de diskjockey om verzoeknummers vroeg waar meisjes op hun wenken werden bediend. Schande!

Om de ophef moest ik nog meer lachen. Peter van Straaten waarschijnlijk nog meer.
Berend Oranje
-23-  Berend Oranje:
MZP moet natuurlijk MCP zijn. Waar is de typex?
Aarnout
-24-  Aarnout:
Dat filmpje is gemaakt door een juffrouw Collignon. Ik vraag me af of dit niet gewoon een foodfight tussen twee tekenheren is.
Jan
-25-  Jan:
@Willem: Ik heb ook college gehad van haar, en het is een ontzettend lieve aardige vrouw die goed les kan geven. Hoe ze er ook over denkt, je hoeft haar niet zo naar af te schilderen.
Hadassah
-26-  Hadassah:
@jan: Willem zit ws zelf heel erg vervelend in zijn vel, dattie zulke uitspraken over vrouwen doet. Laten we wel wezen. Cartoons over Willem hoeven we niet te maken, die zijn er al zat.
-27-  :
Beledigende reactie verwijderd. Bij herhaling volgt een ip-ban.
Willem
-28-  Willem:
@Haddasah

Willem heeft tenminste een leven, dat kunnen we van Hadasaha niet zegge, hij heeft geen baan en profiteerd van de Nederlandse maatschappij. Waarschijnlijk is Haddassahh een vrouw, laten we wel wezen, hij/ zij maakt zich ernstig zorgen over een uitspraak op internet. Dus kijk eerst even naar jezelf Hadosah voordat je mensen begint af te kraken.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.