Home > > Politieke avond

Politieke avond

null
Een paar weken geleden werd ik gebeld.
Of ik het eerste Open Podium, voorafgaand aan de deelraadvergadering van Bos en Lommer, wilde openen met een gesproken woord.
Omdat ik liever schrijf dan spreek vroeg ik bedenktijd.
Aan de andere kant leek het me, als bijna Bos en Lommeriaan-af, een eer om mijn zegje te doen op een politieke avond in mijn eigen stadsdeel, alvorens ik naar een ver oord verhuis.
En dus zei ik ja.

Nee! dacht ik toen ik voor de deur van Podium Mozaiek stond, waar de avond gehouden werd. Nee, nee, nee. Ik doe het niet!
Het idee om voor alle mensen die daar zaten een -ineens ellenlang lijkende- column voor te dragen maakte me misselijk.
Koortsachtig liep ik de column door om te kijken of ik nog zinnen kon schrappen, zodat ik bijna niets zou hoeven zeggen.
Als een lam dat naar de slachtbank werd geleid sjokte ik naar binnen.
Nogmaals: ik schrijf liever.

Al snel bleek dat ik me geen zorgen hoefde te maken.
Alhoewel er naar mij nog enigzins geluisterd werd, aangezien ik het spits afbeet, bleek dat de aandacht van de dames en heren deelraadpolitici vrij snel afboog richting de bar, drankjes en elkaar.
Een buurtbewoner met klachten en een medewerker van het Huurteam stonden hun stinkende best te doen om een punt te maken achter het kathedertje, maar werden nauwelijks gehoord. Het gebabbel van de aanwezigen overstemde de sprekers. Daar hielp geen lieve microfoon aan.

Tot slot beende er dan ook een opgewonden buurtbewoonster naar voren, die meldde dat zij microfoonangst had, maar uiterst scherp onder woorden bracht wat zij van de desinteresse vond die zij deze avond om zich heen had gezien. Ik kon niet anders dan het met haar eens zijn.
Toen vervolgens een politicus de raadvoorzitter toebeet dat 'dit meteen afgeschaft moest worden' dacht ik even dat ik zojuist een fiasco had geopend. Een Open Podium dat meteen weer Gesloten werd.

Op de site zag ik dat er 1 november aanstaande toch weer een Open Podium is, voorafgaand aan de Politieke Avond. Wellicht scheelt het dat de lokatie dit keer geen café is. Onder het genot van een drankje denk je als politicus misschien al snel dat zo'n inspreekavond een grappig voorafje is aan je bloedserieuze vergadering. Gezellig, dat geneuzel van die burgers op de achtergrond.

Ik pleit aldus voor een kantine-achtige omgeving voor het Open Podium, waar de thee in plastic bekertjes wordt geschonken en de burger in fel TL-licht en voor een galmende microfoon zijn zegje mag doen. Zodat er voor de politici geen ontsnappen is aan de klachten, tirades, plannen en toespraken.
Een Politieke Avond en een Open Podium worden pas een succes als de Politiek met Open Oren luistert naar de Burger.

veertien reacties op "Politieke avond"

-1-  :
het nadeel van elk open podium, waar dan ook, is dat 'de burger' toch al vooraf gedesillusioneerd is in de politiek, omdat 'de poletiek' niet doet wat zíj willen. Dat dat dan komt omdat zij misschien teveel willen en de arme politici nog meer en andere burgerbelangen er ook maar bij moeten balanceren wordt door die gedesillusioneerde burgers maar even vergeten.
Berend Oranje
-2-  Berend Oranje:
@ Daniel: Ik heb het even opgezocht: 'poletiek' wordt gespeld als 'polletiek'. Zie ook 'penantie' en 'daanweebee'
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Esther, Bijna Bos en Lommeriaan af?! Hoezo, is het hier niet leuk meer dan...Groet; Yanny
yanny scutt
-4-  yanny scutt:
Daniel daar ga je weer met die ,inmiddels overbekende, neerbuigende toon over 'de burger' en z,n 'poletiek'!..

Je klinkt als die verstofde hoogleraren die ik heb gekend en het altijd hadden over die 'grijze massa' die niet tot ,denken, in staat zouden zijn.(Laat staan nadenken) De meest conservatieven onder hen benoemde het volk ook wel als 'gepeupel'..Die 'snobisten' hebben het zelf ,zonder uitzondering, nooit verder gebracht dan hooggeleerd gewauwel. Ga mij nu niet laten geloven dat jij dat daar een 'nazaat' van wilt zijn!

Esthers betoog ,en observatie, is ook al zo betuttelend; liever een kantine met neonlicht voor een verstandig debat (want dan zal de briljante geest van zich doen spreken?) dan een cafe..

Briljante geesten hebben de gewoonte zich uit te spreken op plaatsen waar je dat niet zou verwachten, betekenen over het algemeen echt iets voor samelevingen, en..zijn geboren uit 'de burger' ,dus, de 'grijze massa!

Om die te ontdekken zul je je overal thuis moeten voelen, ogen open zetten en.. goed luisteren! Groet; Yanny
-5-  :
@Yanny:

1. Ja, ik wil daar een nazaat van zijn. Praktijken uit het verleden, zoals oude professoren die hun kennis en inzicht delen, zijn niet noodzakelijkerwijs altijd slecht omdat jij er een slechte ervaring mee hebt gehad - of gewoon omdat ze in het verleden liggen. Ik geloof in goed professorsschap en luister graag naar iemand die zijn of haar leven heeft gewijd aan één moeilijk onderwerp en er daarom nu veel meer van af weet dan ik. Ik geloof daarom ook niet dat de meeste hoogleraren het niet verder brengen dan 'hooggeleerd gewauwel'. Als jij het academisch niveau hooggeleerd gewauwel vindt, dan moet je jezelf afvragen of het academische niveau wel geschikt voor jou is. Er is immers niets mis met andere opleidingen, er zijn ook hele slimme en fijne mensen die HBO doen of zelfs nooit verder zijn gekomen dan hun VMBO. Dit zijn gewoon mensen die minder van theorie en meer van praktijk houden. ALs dat je ding is, Yanny, moet je dat vooral gaan doen, maar niet proberen een onderwijsvorm die al sinds Aristoteles werkte proberen te delegitimeren.

2. je stelt: “Briljante geesten hebben de gewoonte zich uit te spreken op plaatsen waar je dat niet zou verwachten, betekenen over het algemeen echt iets voor samelevingen, en..zijn geboren uit 'de burger'”. Dat is een bizar argument en compleet irrelevant. Ten eerste is het bizar omdat iedereen die een paspoort heeft een burger is: dus of je nu bij de elite hoort, of bij 'het volk', jouw uitspraak is altijd waar en daarmee nietszeggend. Ten tweede is het irrelevant, omdat ik niet als een elitist (ik ben zelf immers in de bijstand opgegroeid) 'de elite' wil onderscheiden van 'de massa'. Het enige waar ik op wijs is de democratie als bestuursvorm inherent een aantal ontwerpfouten heeft en ook moet hebben, zodat 'inspraakavonden' zoals die waar Esther altijd over schreef op een voorspelbare wijze heel vaak leiden tot gemopper, geneuzel en gejeremieer van beroepsquerulanten. Dit is natuurlijk geen ijzeren wet maar als je ooit wel eens bij een inspraakavond bent geweest herken je het patroon.

Dus Yanny, voordat je zelf te veel oordeelt op basis van het door jou gevormde stereotype over mij, lees eens oprecht, schuif me geen woorden in de mond en denk eens na.
yanny scutt
-6-  yanny scutt:
Daniel! Je leeft in de verkeerde tijd! Dickens democracy is your cup of tea..

En nu doe je ook nog alsof je mij kent, want je suggereert dat ik niet bekend ben met inspraakavonden a la Esther in de Bos en Lommer. Ik was behoorlijk actief maar heb afgehaakt door (ahum!) de nieuwe elite, (waar jij zo graag bij wilt horen )vanwege het zeer hoge gehalte van; gemopper, geneuzel en gejeremieer..

Dan denk je ook nog dat ik een oordeel over jou hebt geschreven! Ha Daniel, dat doe je helemaal zelf, en daar heb jij mij niet bij nodig!

Ik verwacht van mensen ,die menen dat zij iets voor kunnen stellen voor de samenleving, dat ook eens een keer gaan doen! Het is prima om mooie liberale theorieen uit te storten over de samenleving (net zoals het prima was voor socialistisce theorieen) Er komt alleen zo weinig praktijk uit!... Groet; 'goedgeschoolde' Yanny
-7-  :
@daniel: het is toch de 'polletiek' zelf die zo'n inspraakavond organiseert; dan zul je als polletiekus misschien af en toe ook naar gedesillusioneerde mensen moeten luisteren, dat kun je verwachten. Het lijkt me dat je dan ook goede voorwaarden moet scheppen als organiserende partij. Dus: een omgeving waar al dat gezegd wordt goed verstaanbaar is, en waar men niet steeds naar de bar kan hobbelen. Dat, Yanny, bedoel ik met een kantine-achtige omgeving, TL-buizen en thee uit plastic bekertjes, en dat mag je ook met een knipoog lezen, alhoewel ik dus in essentie wel vind dat je een inspraakavond niet in een lawaaiig café moet houden.
Jaime
-8-  Jaime:
@Yanny, Jij als goedgeschoolde kan wel bijzonder slecht lezen dan.
yanny scutt
-9-  yanny scutt:
Jaime, Verklaar je nader. Groet; Yanny
-10-  :
wat een ge-jij-bak, Yanny, en ik ben het met Jaime eens: wat lees jij bijzonder slecht. Je interpreteert andermans woorden, niet alleen de mijne, continu op een manier zoals ze nooit bedoeld zijn.

@Esther: goed punt. Komt allemaal voort uit de noodzaak die de politici voelen tot het dichten van de kloof tussen politiek en burger, een kloof die net zo goed in stand wordt gehouden door de burgers als door de politiek zelf.
yanny scutt
-11-  yanny scutt:
Daniel jouw bewondering voor hierarchien is er inderdaad een om U tegen te zeggen! Groet; Yanny
kokkie
-12-  kokkie:
Komkommertijd in de 'polletiek'?
Eerst goed luisteren, dan nadenken en dan iets doen is mijn motto!
Helaas luistert de politiek m.i. onvoldoende. Nadenken doet men wel, maar dan vooral over het eigen straatje. Iets doen? Moet dat? Wat moeten we als politici dan doen?
We leven in een land vol regenten. Heel Den Haag zit er vol mee. Wanneer komen we daar een keer vanaf. Welke partij doet daar iets aan? Ik denk geen enkele partij, daar men de regentenstijl al eeuwen kunstmatig in stand houdt. Nog even en we leven in een soort 'Suriname', waar meer dan de helft van de beroepsbevlking voor de overheid werkt.
Egbert Rozeboom
-13-  Egbert Rozeboom:
Nog een politieke avond rond bar - debat met 4 gemeenteraadsleden - donderdagavond 2 november 1ste Helmersstraat 106 20:00uur.
zie http://www.sbow.nl.

sorry off-topic Esther, wel heel herkenbaar.
daniel schut
-14-  daniel schut:
Yanny zou je eens willen ophouden met mij woorden in de mond te leggen en eens oprecht proberen andermans standpunt te bergijpen, inclusief het mijne? Bij voorbaat dank.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.