Home > > Rampgebied Amsterdam

Rampgebied Amsterdam

Hangouderen bij AH...
Graag neem ik eventjes de belangrijkste commoties van de afgelopen week met u door.
Ten eerste hadden Jordaanjuppen en toeristen zich gestoord aan het carillion van de Westertoren. Het gepingel hield ze uit de slaap. Het Stadsdeel Centrum kwam verdacht vlot tegemoet aan de bezwaren en diende een voorstel in om het gebeier en gepingel dan 's nachts maar af te zetten. Dat kwam het bestuur te staan op vlammende protesten van de échte Jordanezen en dus werd het voorstel ijlings ingetrokken.
Het zou ook eigenaardig zijn geweest wanneer dit onzalig plan doorgang had gevonden. Generaties omwonenden hebben nooit ergens last van gehad. En dan zou de boel nu ineens op nul decibel moeten voor een stel verwende yuppen? Dezelfde club die toch al half doof is van de eigen Ipod?
Ik heb mij trouwens ook verwonderd over die zogenaamde klachten van toeristen. Is het in úw hoofd wel eens opgekomen om bij de Londense burgermeester te gaan jengelen over de Big Ben? Lijkt me sterk. Mocht zo'n vervelende toerist al bestaan, dan stuur je deze querulant natuurlijk met de complimenten van Verdonk onmiddellijk door naar het dichtstbijzijnde uitzetcentrum. Ga maar ergens anders tulpenbollen en kaaskoppen kijken! Nee, volgens mij zijn het in werkelijkheid de hotelmedewerkers geweest die tijdens hun nachtdienst telkenmale werden opgeschrikt uit hun dutje.

Wij moeten niet meegaan in elke waan van de dag, iedere scheet die een willekeurige walkantbewoner van de Amsterdamse grachten dwarszit. Als we daaraan gaan toegeven staan straks Ali B. en Lange Frans van de Westertoren te rappen. En dat dan elk kwartier! Omdat de yuppen dat mooier vinden.
Maar goed, de kwestie is weer van de baan.

Ander ophef ontstond er over de Albert Heijn in Osdorp. Die werd ruim een week geleden met spoed ontruimd vanwege aangetroffen scheurtjes in de constructie van de bovengelegen parkeergarage. Gelukkig had ik op dat moment nét mijn boodschappen binnen. In de supermarkt had ik eerder nog een vrolijk bord zien hangen: 'Wij werken voor u aan een nieuwe winkel!' Dat zal inmiddels wel zijn vervangen door de aanwijzing 'Bouwhelm verplicht!'. Na de perikelen in Bos en Lommer kunnen wij niet anders dan vaststellen dat onze stad op instorten staat.

In de krant las ik dat er scheuren van 25 centimeter lang en 1 milimeter diep waren vastgesteld. Is dit een foutje van de krant of moeten wij hier nadrukkelijk bij stilstaan? Scheuren van 1 milimeter diep. Menig Amsterdammer heeft grotere barsten in z'n eigen plafond. En daarvoor wordt dan bijkans de gehele plaatselijke economie op de hoek van de Tussenmeer platgelegd!

Veiligheid voor alles natuurlijk, maar ik maakte mij terstond grote zorgen over al die arme kindertjes die hun schoentje bij Albert Heijn hadden mogen zetten. Die zag ik in gedachten al wekenlang blootsvoets met twee doorweekte pepernoten in hun verkleumde knuistjes over het Osdorpplein scharrelen. Want dat onderzoek door de Dienst Milieu- en Bouwtoezicht gaat minstens een maand duren, zei de krant!
Maar gelukkig, de winkels zijn inmiddels weer open. De parkeergarage blijft dicht. Heel verstandig, want dat ding was één dag na de oplevering al een bouwval. Lek als een zeef, overal waterplassen op de grond en het gevaarlijkste van alles: de chipknipfunctie van de parkeerautomaat deed het al maanden niet. Direct slopen dus die handel!

Verwachte ramp voor de komende weken: de kerstboom op de Dam lijdt aan dennentakkentering en haalt de kerst niet! Stadsdeel Centrum ontruimt het hele gebied! De Kerstman krijgt een negatief reisadvies voor Amsterdam!

Foto: Albert Heijn Osdorp in betere dagen: hangouderen genieten een gratis kopje koffie.

achttien reacties op "Rampgebied Amsterdam"

ThomasS
-1-  ThomasS:
Beste Arnoud,
Waar heb je gelezen dat het iPod-luisterende yuppen zijn die klaagden en niet de oudere bewoners van de Jordaan? Je vergeet wel te vermelden dat het censureren van de Westertoren een plannetje van PvdA-stadsdeelvoorzitter en Haarlemmerpleinbrokkenpiloot Els Iping was. De Els Iping die met een hoogwerker vlaggen van het Krasnapolsky liet halen maar de reclameborden op het lelijke Damrak ongemoeid liet. De Els Iping haar oog al eerder op de Jordaan heeft laten vallen door bloembakken te willen laten verwijderen. En als Els Iping iets wil, kun je je afvragen of er uberhaupt iets waar is van de argumentatie. Over het Haarlemmerplein heeft ze al twee keer gelogen dat de bouw nu ging starten en ik kan zodoende ook niet geloven dat toeristen over het carrillion geklaagd zouden hebben, net zo min als Jordaanbewoners.
Els
-2-  Els:
Mag ik even kankeren? Daar zijn wij goed in, in de Jordaan.

Van mij mocht hij best wat stiller zijn 's nachts. Toen ik nog in de Bloemstraat woonde (eerste stuk vanaf de Prinsengracht), stond de Wester haast in m'n huiskamer. Overdag gezellig, op dinsdag geweldig, 's nachts was even wennen. Maar als ik om wat voor reden dan ook niet kon slapen werd ik gék van dat carillon. Elk kwartier werd ik eraan herinnerd dat het inmiddels weer later was en ik nog wakker. Drie uur, vier uur, half vijf.... om gierend gek van te worden. Bezoek dat overbleef kon niet slapen, dus die toeristen snap ik best. Tegenwoordig woon ik verder weg van de Wester, en overdag vind ik dat heel jammer, vooral op dinsdag, maar 's nachts is het een verademing.

Diagnose: Mevrouw, U Bent Geen Echte Jordanese. En weet je wat? Het klopt! Ik woon hier pas 22 jaar, maar iets meer dan de helft van mijn leven, en ik ben nét over de Leidsegracht geboren. En de Jordanezen weten het ook: 'Je ben hier wel nie gebore, maar je mag hier wel sitte hoor', zei iemand op een terras van een bruine kroeg aan de Prinsengracht. Echt heel hartelijk, mijn buurtgenoten. Toffe lui. De Lange Leidse Dwarsstraat, waar mijn wieg stond, en niet mijn stijfselkissie, is inderdaad geen Jordaan, dus feitelijk ben ik hier allochtoon. Geen recht van spreken dus, en al helemaal niet over het carillon van die ouwe wester.

De yuppen, verzamelnaam voor allochtone Jordaanbewoners, of ze nou jong, oud, professional of werkloos zijn, hebben het altijd gedaan hier. Mea culpa. Het is allemaal mijn schuld. Mijn oma was een rasechte Amsterdamse. Na de derde klas van de lagere school gehaald om te gaan schoonmaken bij een rijke familie op één van de grachten. Als de mevrouw naar de kerk was, wilde m'n oma mee, want meneer bleef thuis en kon z'n handjes niet thuis houden. Mijn opa heeft jaren biertjes getapt in een beroemd café in hartje Amsterdam, waarna hij z'n fooien elders ging opdrinken als mijn moeder, toen nog een heel jong meisje, hem tenminste niet had opgevangen om mee naar huis te komen. Was ik maar gewoon werkster geworden, zoals mijn oma, dan was het met die integratie in de Jordaan wel beter gegaan. Of alcoholist, net als mijn opa, nog beter, want dan had ik dag en nacht in de kroeg kunnen hangen. Maar ik heb mijn lagere- en middelbare schooltijd buiten de stad gewoond (op twintig kilometer afstand, dus dat is haast buitenland) en heb ook nog gestudeerd. Stom, stom, stom! Nooit moeten doen! Mijn hele afstamming verloochend. Mijn erfgoed verkwanseld.

Weet je wat? Ik ga mijn leven beteren. Ik ga een angoratrui voor mezelf breien (eerst leren breien), mét tijger, en ik maak gelijk een afspraak om mijn haar te laten blonderen. M'n accent poets ik wel even op in de kroeg, want dat komt na een paar pilsjes wel tevoorschijn. En daarna ga ik een paar van die yuppen de les lezen. Ik weet nog niet waarover, maar dat verzin ik wel, want als echte toffe Jordanees zit ik nooit om een reden verlegen om iemand verrot te schelden. En als het niet terecht blijkt te zijn, kan ik altijd nog m'n excuses aanbieden toch? En zo is het altijd weer gezellig in de Jordaan. Mag ik nu m'n inburgeringsdiploma? Dan wil ik even klagen over het nachtelijke carillon, want dat mag ik nu.
Els
-3-  Els:
Ik ben niet Iping trouwens. Dat scheelt weer...
Brulaap!
-4-  Brulaap!:
Oordopjes bij de Hema. 1 euro 95.
Els
-5-  Els:
Altijd verstandig om die mee te nemen als je op vakantie gaat. Maar in je eigen huis? Weet je wat, ik zet mijn iPod op!
estherd
-6-  estherd:
Toen ik in de Bloemstraat woonde, was ik het heel snel gewend. Misschien omdat ik in mijn jeugd niet ver van het spoor woonde en sowieso gewend was omgevingsgeluid snel 'in te burgeren' in mijn leven.
Els
-7-  Els:
Waren wij buren?
estherd
-8-  estherd:
@Els: ik heb er een klein jaar gewoond, boven de garage, en dat is 16 jaar geleden.
Max
-9-  Max:
Ik woon op de Westermarkt, dus zo'n 20 meter naast de kerk. Als er een ding is wat gezegd kan worden over het carillon is dat de deuntjes om het kwartier wel eens op je zenuwen kunnen werken als je niet kunt pitten, maar kom op zeg. Dat er überhaupt aandacht aan werd besteed. En wanneer je slapers hebt die over zoiets zeuren in plaats van dat ze trots zijn dat ze met hun kont in een bedje liggen op hoorafstand van de Wester, get a life!

En ThomasS heeft gelijk: nooit hoor je iets van het stadsdeel als je hier woont, behalve als het Els is met een idioot plan. Denk je nu echt dat er geen belangrijkere zaken zijn die hier maar voortsudderen. Iping is een schande. Een netwerkende calculerende koude vrouw. Ik zie haar ook nooit bij een evenement zoals de gaypride ofzo, Brr wat een griezel.
f.bol
-10-  f.bol:
Maar maak je geen zorgen, ze is niet heel erg slim, dus dat kille calculerende trekje kan ze niet ten volle benutten, blijkt steeds weer....
Margriet de Groot
-11-  Margriet de Groot:
Els Iping en haar bestuurlijke talenten. Je lacht je er werkelijk helemaal ziek om. Nu weer het Carillon. Waar komt ze de volgende keer weer mee aanzetten? Maar ja, ze heeft wel flink wat aanhang anders had ze nooit opnieuw verkozen kunnen worden. Ach ze heeft een mee regerende echtgenoot die haar volgens mij elke avond voor het slapen gaan wat nieuwe zaken influisterd. Goed even terug naar het onderwerp. Een volgens bewoners en toeristen overlast veroorzakend ding dat carillon. Ik ben toch heel benieuwd wie dan de mensen zijn die dit punt hebben aangekaart. Wanneer komt een dergelijk onderwerp op een politieke agenda? Wanneer wordt iets aangemerkt als overlast? Wordt het niet eens tijd dat Els echt leert wat het is om een centrum politiek te besturen? Mij lijkt dat het Centrum steeds meer aangeharkt moet worden tot een suf dorp waar nog slechts mensen naartoe willen komen als er een bijzondere tentoonstelling is. Wat doet Els eigenlijk om de stad en dan zeker het Centrum aantrekkelijk te houden voor bewoners en niet onbelangrijk werkbaar voor diegene die er hun boterham moeten verdienen. Kijk eens naar Maastricht, Breda, Antwerpen, Londen, Madrid, Milaan, Turijn. Daar vind je klasse en wordt ruimte gegeven aan mensen met nieuwe initiatieven die de stad aantrekkelijk maken om er te wonen, te werken, te winkelen en uit te gaan. Nee Els Iping wil niets, ze wil rust, ze wil dat mensen vroeg naar bed gaan, ze wil niet dat mensen ook in de winter gezellig op een terras kunnen zitten, ze wil geen ijsbaan op de Dam, geen nieuwe initiatieven, geen kaartenmolens voor de deur, geen kranterekje buiten, geen bloembak in de straat, geen vlaggetje aan de deur, geen feest op de Dam, geen muziek, geen stoeltje voor de deur. Els Iping wil niet dat mensen met trots en plezier gebruik maken van hun stad. Els is volgens mij gewoon een narrige handwerkjuf die gewoon een stil klasje wil waar de kinderen keurig met hun handjes over elkaar zitten en luisteren naar de verhalen van weleer. Als ze haar maar aardig vinden. Ik zou zeggen zet em op Els Iping. Maak de komende jaren een keurig aangeharkt slapend dorp van het Centrum. Geweldig! Slaap Lekker, ssssssst.
Remmert
-12-  Remmert:
Volgens mij was het helemaal geen 'plannetje' van die 'domme-domme-Elsje'. Volgens mij was het idee met name gebaseerd op een aantal uitspraken van de Raad van State over carillons in andere steden. De klager kreeg daar gelijk.

De deelraad keurde het voorstel hier overigens eerst goed, maar trok het via een motie terug toen 'echte Jordanezen' begonnen te klagen met hulp van D66 (de rechterhanden van de 'Vrienden van de binnenstad'). Maar ik zal mijn feiten wel weer niet op een rijtje hebben. Het is immers veel logischer dat werkelijkheid simpel is en dat alles de schuld is van Elsje.
Roel
-13-  Roel:
@Remmert: Els Iping is voorzitter van het stadsdeel Centrum. Dan ben je ook politiek verantwoordelijk. Als Els Iping zich stort op dit soort kwesties in plaats van dat ze haar ambtenaren eerst de boel eens goed laat onderzoeken, dan krijg je dit soort dingen. Ik zou zeggen, bezoek eens een vergadering dan kun je zelf beoordelen hoe een en ander in zijn werk gaat. Dan heb je gelijk je eigen feiten ook beter op een rijtje. Dat zouden gewoon eens wat meer mensen moeten doen. Erg verhelderend (of beter ontluisterend) zou ik zeggen.
Remmert
-14-  Remmert:
@Roel: Uiteraard is het dagelijks bestuur verantwoordelijk, maar het is nog altijd de deelraad die hier de eindbeslissing heeft. En naar ik heb begrepen kwam het hele idee uit de deelraad, werd daar vervolgens ook goedgekeurd, maar daarna ijlings teruggetrokken, na wat protesten uit de buurt. Waar ik maar mee wil zeggen dat niet alleen de kwaliteit van bestuurders ter discussie staat, maar wat mij betreft misschien nog wel eerder de kwaliteit van al die deelraadsleden.

En gut, waar hebben we het eigenlijk over, carillons die 's nachts wel of niet luiden. Laat me niet huilen.
poptrash
-15-  poptrash:
Ik woon in de warmoesstraat ,als ik mijn hand uitsteek dan kan ik de oude kerk aanraken ,en deze speelt s'nachts niet maar overdag wel ,en ik vraag me af of er cd's van zijn zodat ik buiten de gebruikelijke speel uren en minuten ook kan genieten van deze fantastische melodietjes,ook als ik zomers op mijn balkon zit en een beetje wegdommel is dat snoeiharde(hoe harder hoe beter)klok geluid een heerlijk moment.Zelf zet ik ook vaak mijn boxen op het balkon om iedereen te laten genieten van mijn muziek en mensen die bij de snelweg wonen moeten ook niet zeiken over dat autogeluid en ook mensen die bij schiphol wonen koop lekker oordoppen en doe zomers de deuren en ramen dicht,ik woon lekker in het centrum en al die geluiden daar wen je aan ,net als dat iemand je elke dag voor je smoel slaat je went eraan maar of het leuk is ....
anoniem
-16-  anoniem:
ik wil een baan!:P
herma
-17-  herma:
de westerkerk

de westertoren deze klok geluid
blijf steeds in mijn oren
in de bloemstraat ben ik geboren
als mijn zusje huilend weer naar boven komt
er is weer ruzie onder elkaar
dan gaat mijn moeder
met haar hoofd uit het raam,en praat flinke taal
met de kinderen van de straat
daarna is het weer over
en spelen weer met elkaar
herma
-18-  herma:
de wester toren

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.