Home > > De uitdaging van de Macht

De uitdaging van de Macht

de raadszaal
Amsterdam - Vandaag wordt in de AT5 serie de macht in de Stopera bekendgemaakt wie de beste en wie de slechtste wethouder van Amsterdam is. Deze week werd reeds bekend welk cijfer het college kreeg en wie het beste raadslid was. En natuurlijk welk cijfer Cohen kreeg. Morgen wordt antwoord gegeven op de hamvraag: wie is de machtigste persoon aan de Amstel nummer 1?

Cohen kreeg een 8. Het college een 6. Moet ik dan nog gokken wie de machtigste is in de Stopera? Wederom wordt het Cohen.
Eric van der Burg werd het beste raadslid. De vraag is natuurlijk: waarom hij? Hij sloeg bij de begrotingsbehandeling geen gat in een pakje boter. Dan moet het zijn omdat hij het meest zichtbaar is. Dat laatste klopt ook, omdat hij de leider is van de grootste oppositiepartij en als voornaamste criticus van het roodgroene beleid van het stadsbestuur bekend staat. Maar ook omdat hij zijn eigen radioprogramma heeft en dus mediatechnisch gezien flink aan de weg timmert.

Moet hij trots zijn op die prijs? Nee! Het zegt namelijk net iets te weinig over de kwaliteit van hem, maar meer over de matige kwaliteit van zijn mederaadsleden. De PvdA bezet 20 zetels en heeft geen enkele uitblinker in de volksvertegenwoordigersbankjes zitten, GroenLinks is te flets en volgzaam naar het eigen college, de SP heeft inhoudelijk nauwelijks een poot om op te staan tegen het linkse college. D66 en CDA zijn te marginaal en komen ook niet met interessante plannen. Tja, en de VVD fractie in zijn geheel valt toch ook een beetje tegen. Dus: Eric heeft het niet zo moeilijk de beste te worden.

Wie de beste en de slechtste wethouder wordt? De beste: Asscher. Die heeft de touwtjes goed in handen. En slechtste: tja, het zal denk ik Buyne worden, omdat die het minst zichtbaar is en het meest moet wennen aan het politieke spel. Maar qua zichtbaarheid blinkt ook Vos niet uit. Van Poelgeest, Gehrels en Herrema komen niet in aanmerking voor slechtste wethouder. Kortom: het gaat tussen de twee dames.

Het is natuurlijk prima, zo'n verkiezing. Representatief is het natuurlijk niet gezien het aantal personen dat de enquete in heeft gevuld. Het gaat dus meer voor de vorm dan voor de inhoud. Desalniettemin geeft het voldoende aanleiding voor het college, maar met name voor de raad om zich eens te bezinnen op hun eigen fucntioneren. Een cijfer voor de raad als geheel zou gegarandeerd op een onvoldoende uitkomen. De Amsterdamse politiek heeft dus een flinke uitdaging voor 2008.

achttien reacties op "De uitdaging van de Macht"

RudiPensionado
-1-  RudiPensionado:
Je kon er gif op innemen dat Vos in de prijzen zou vallen.
Van die 8 voor dhr Pickwick begrijp ik helemaal niets.
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
@ Jelmer: Gehrels is volgens jou geen dame?
Huub Verweij
-3-  Huub Verweij:
Even een kleine opmerking over de VVD fractie. Ik vind ook dat de schrijver gelijk heeft dat de mensen in de raad zich beter moeten profileren en dat de analyse correct is dat de PvdA té groot is om een goede balans te krijgen. De opmerking echter over de fractie waar ik deel van uitmaak vind ik niet zo terecht. Het zou toch vreemd zijn als onze fractievoorzitter minder zou scoren dan een fractielid? Wij hebben namelijk bewust gekozen om Eric onze voorzitter te laten zijn die als generalist kan optreden overal in de stad en in de media. Dat lijkt ons ook wel handig vanuit mediacriteria gezien. Fractieleden bij ons kennen aparte portefeuilles en roeren zich goed op die vlakken; tel het aantal mediamomenten maar eens van bv. januari. Het is altijd slimmer om een politiek leider het meest bekend en het beste Raadslid te laten zijn. Onze fractie werkt hard aan beleid en inhoud en over die begrotingsbehandeling...al onze moties werden door de PvdA weggestemd..dan is er zelfs geen pakje boter om een deuk in te slaan. Zelfs bij voorstellen waar ze wel wat in zagen kon de partij niet meegaan zonder oeverloze debatten in hun fractie.
f.bol
-4-  f.bol:
Tuttut.
Wel aardig van meneer Verweij dat hij zelf reageert op deze site, zouden meer politici moeten doen. Dat gezegd hebbende, vind ik hemzelf nu niet het schoolvoorbeeld van het hoge niveau van de vvd fractie.
Ik noem even de opportunistische reacties op het stadsdeel-gedoe omtrent de onthulling van het van Gogh beeld en de wauw put.
Verder hoef je maar even op z'n eigen website te kijken en het niveau is duidelijk.
John Zwart
-5-  John Zwart:
het scoren van een hoog aantal “media momenten” is geen maat voor kwaliteit.
vaak zelfs het tegendeel. ik ga geen voorbeelden noemen, want dan krijgen ze nóg meer “mediamomenten”.
f.bol
-6-  f.bol:
Ja geweldig die mediamomenten van de VVD. Met die smurfen maakte de Geachte Fractievoorzitter zich in één klap “nationwide” belachelijk.
RudiPensionado
-7-  RudiPensionado:
Wat is er mis met de VVD?
Dr.D
-8-  Dr.D:
So!
Dat is een open deurtje...
Dr.D
-9-  Dr.D:
Voorbeeldje:
Frits Huffnagel is per direct afgetreden als wethouder van financiën en economische zaken. Dit maakte hij zondagmiddag bekend tijdens een persconferentie in het stadhuis.

De positie van de VVD-wethouder kwam de afgelopen weken onder druk te staan, nadat bekend was geworden dat hij twee jaar lang geen belasting betaalde over de onkostenvergoeding de hij als fractievoorzitter ontving.

Huffnagel kreeg in de periode mei 2002 tot december 2003, toen hij nog fractievoorzitter van de VVD was, ruim 20.000 euro aan onkostenvergoedingen van de Stichting Bestuursassistentie VVD. Huffnagel was ook voorzitter van deze stichting.

Nog meer voorbeelden nodig?
Dr.D
-10-  Dr.D:
Vooruit, Geert Dales ! Die de gemeenteraad om de tuin leidde met onjuiste cijfers om de Noord/Zuidlijn erdoor te drukken en `m vervolgens smeert naar Leeuwarden...
f.bol
-11-  f.bol:
Nou er is niet veel in het bijzonder mis met de VVD, behalve dan dat de VVD altijd de grootste muil opzet over de vriendjespolitiek van de PvdA, maar ze zijn minstens even erg. Voorbeeld ( aansluitend op DrD) : Toen Huffnagel hier moest vertrekken kreeg hij meteen een baan bij Berenschot, die hij heel wat opdrachten had toegespeeld als wethouder. Hierna had de VVD al snel geconcludeerd dat Huffnagel brandschoon was, en werd deze wethouder in Den Haag. Alwaar Bureau Berenschot natuurlijk weer véél opdrachtjes krijgt.
RudiPensionado
-12-  RudiPensionado:
Het zijn dus eigenlijk allemaal zakkenvullers.
Die onkostenvergoeding is wel erg hoog en vraag mij af welke onkosten daarmee gedekt zouden moeten worden.
Wie ziet toe op juiste naleving?
Dr.D
-13-  Dr.D:
Meen dat alleen de SP zo nu en dan de deksel van de beerput oplicht,
maar die hebben door hun (te) snelle groei ook diverse rotte appels in hun mand.
Die worden echter, als het bekend wordt, daadkrachtiger aangepakt vergeleken met de andere politieke partijen.
Dit is geen partijpropaganda want dit land is verre van een democratie.
Want stel U gaat stemmen...komt de persoon met de meeste stemmen in de 2e kamer? Neen! Dat bepaalt de partij! Provinciale staten? Mag U niet op stemmen! Burgemeester? Mag U niet op stemmen! De 1e kamer? Gaat helemaal zijn eigen gangetje...etc.etc.
Als je het maar lang genoeg herhaalt in de media dat we in een democratie leven wordt het op een gegeven moment als waarheid beschouwd.
Vergelijkbaar met de man in de witte jas die zegt dèze tandpasta Uw gebit kan redden...
Dr.D
-14-  Dr.D:
Waar ik zei provinciale staten moet zijn commissaris van de koningin- stop de tijd.
RudiPensionado
-15-  RudiPensionado:
de SP is geen democratische partij zoals wij dat gewoon zijn en daarnaast durven zij geen verantwoordelijkheid te nemen. Nee, lekker schoppen, alsof dat wat oplost. En die arme kinderen die op ze stemmen weten niet dat ze in de maoling worden genomen.
Dr.D
-16-  Dr.D:
Je mond opendoen is wat anders dan schoppen.
En zoals reeds eerder aangegeven is de democratie hier een illusie die louter is gekoppeld aan financieel gewin en daaruit voortvloeiende verkwisting.
Denk hierbij aan raamambtenaren en chef lege dozen.
Maar ook de miljoenen verslindende falende ICT projekten van de overheid.
http://www.nu.nl/news/14089...
Frederick
-17-  Frederick:
Ach en dan al die schnabbeltjes zo hier en daar. Nee, er wordt geen geld geschoven maar wel met poppetjes. Aboutaleb heeft er volgens mij spijt van dat hij naar Den Haag is gegaan. Komt daar nauwelijks meer in het nieuws. Dan zorg je er gewoon voor dat je weer wat zichtbaar wordt op projecten in Amsterdam. En dan afgelopen week alweer Marcouch in special bij de Volkskrant. Wat zijn ze toch goed bezig bij de PvdA. Vooral laten zien dat het mogelijk is van krantejongen op te klimmen tot wethouder/staatssecretaris. En laten we niet vergeten hoe de PvdA de Wallen schoonveegd, de OS binnen haalt etc.etc.. Opvallend, Gehrels kwam bij Berenschot vandaan en datzelfde Berenschot voert allerlei opdrachten uit voor Amsterdam.
RudiPensionado
-18-  RudiPensionado:
Moet nog zien dat de OS gehaald worden en door wie want veel mensen ter linker zijde willen dit liever niet.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.