Home > > Grootheidswaanzin en zelfoverschatting

Grootheidswaanzin en zelfoverschatting

Foto: Wikipedia
Stadsbestuurders uit heden en verleden hebben toch altijd de neiging gehad om aan enige zelfoverschatting te lijden wat betreft het organiseren van grote internationale evenementen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw probeerde burgemeester Ed van Thijn de Olympische Spelen van 1992 naar Amsterdam te krijgen. Die poging heeft heel veel geld gekost en liep uit op een jammerlijke mislukking. Inmiddels heeft men deze ervaring verdrongen en men krijgt er zo langzamerhand weer zin in.
Want wat zou het toch prachtig zijn wanneer Amsterdam de Olympische Spelen van 2028 zou krijgen, een eeuw na de vorige spelen! Of wanneer Amsterdam gastheer mocht zijn voor het WK voetbal!
Bij die laatste ambitie kregen we meteen al de kous op de kop van de FIFA, want die vond de Amsterdam ArenA voor zoiets veel te klein. Hierdoor liet wethouder Gehrels zich natuurlijk niet uit het veld slaan en ze stelde direct maar een nieuw megastadion voor. Zo'n immense sportkrater in het landschap moet natuurlijk ergens staan en de wethouder liet haar fantasie de vrije loop. Het kon in het IJmeer, tussen Noord en Zaanstad of tussen Amsterdam en Almere. Misschien zelfs op een eiland voor de kust! Dat wordt nog lastig voetballen bij windkracht 10, maar niets lijkt de wethouder te dol om de wereld te laten weten dat Amsterdam heus niet onderdoet voor Beijing of Kaapstad!

Grote broek
GroenLinks torpedeerde direct de voorgestelde locatie in het IJmeer, maar voor de rest zijn alle opties nog open. Waarom trekt Amsterdam toch altijd zo'n grote broek aan wanneer het om dit soort evenementen gaat? Kunnen wij nu niet de nederigheid opbrengen om te erkennen dat Amsterdam op wereldschaal domweg een maatje te klein is voor deze dingen (Amsterdam: 800.000 inwoners, Beijing: 14 miljoen inwoners, Kaapstad: 3 miljoen inwoners)?
Dat is toch zoiets als: Liechtenstein gaat de Olympische Spelen organiseren.

Kosten
Bij oppervlakkige beschouwing lijkt het allemaal prachtig: Amsterdam staat wereldwijd in de belangstelling en het bedrijfsleven verwacht zoals altijd goede zaken te doen. Ook de impuls voor de werkgelegenheid wordt er telkens bijgesleept. Maar wie kritisch kijkt ziet direct al veel nadelen. De organisatie van evenementen op wereldschaal doet een zware aanslag op de portemonnee. De ervaring leert dat Olympische steden zelden uit de kosten komen, dus het is uiteindelijk de belastingbetaler die opdraait voor de verliezen.

Bij dergelijke grote evenementen heb je natuurlijk niet voldoende aan één enkel groot stadion. Er moeten tientallen accommodaties komen die allemaal moeten voldoen aan de eisen van het IOC of de FIFA. Daarnaast moet de infrastructuur drastisch worden uitgebreid en extra onderdak worden gecreëerd voor honderdduizenden mensen: bezoekers, medewerkers, sporters, internationale pers etc.
Het bouwen van grote sportaccommodaties gaat onvermijdelijk ten koste van de kleinschalige sport in de wijken en buurten. Een euro kan immers maar één keer uitgegeven worden.

Beveiliging
De beveiliging van een WK Voetbal of Olympische Spelen is nog een verhaal apart. Wanneer de Spelen in 1992 in Amsterdam zouden zijn doorgegaan, waren de buurten rondom het toenmalige Olympisch Stadion veranderd in een vesting. Bewoners zouden uitsluitend met pasjes toegelaten worden tot hun eigen woonomgeving. Het laat zich raden dat de beveiligingsmaatregelen in de huidige tijd, na de 11 september-aanslagen, nog veel draconischer zullen zijn. Immers, de terrorismedreiging en het supportersgeweld zijn de afgelopen twintig jaar alleen nog maar toegenomen. De Amsterdammer zal zware offers moeten brengen waar het z'n persoonlijke vrijheid betreft. En het valt zeer te betwijfelen of daar een ruimhartige compensatie tegenover staat, bijvoorbeeld in de vorm van goedkope toegangskaarten. De praktijk leert dat het vooral de bobo's zijn die op de eerste rij zitten, het plebs krijgt de lasten, niet de lusten.

Fonkelnieuw
Het is dus te hopen dat het stadsbestuur zich niet wederom laat verleiden tot megalomane plannen. Normaal gesproken hebben we helemaal geen nieuw en nóg groter stadion nodig. De huidige ArenA staat er nota bene pas elf jaar en wordt door de Amsterdammers nog als fonkelnieuw ervaren. Het heeft een vijf-sterrenstatus bij de UEFA, er kunnen bijna 52.000 mensen in en het dak kan ook nog dicht. En zelfs daarvan is het oorspronkelijke ontwerp indertijd al vereenvoudigd wegens gebrek aan centjes!
Dus laat die FIFA maar het heen en weer krijgen, dan kan Amsterdam intussen z'n geld aan iets nuttigers besteden.

35 reacties op "Grootheidswaanzin en zelfoverschatting"

Victor
-1-  Victor:
En naast mensen met grootheids waanzin heb je ook altijd mensen zonder visie. Als iedereen zou zijn zoals Arnoud dan waren we nu nog niet op de maan geweest.

Weer eens enthousiast! Altijd dat middelmatige gelul van ons Hollanders. Laten we eens proberen boven ons zelf uit te steigen! Kom maar op met die Olympische Spelen! En het WK!
Flipper
-2-  Flipper:
Eens met Arnoud. 't Zal ons zeker uiteindelijk alleen maar kosten opleveren !
Als alles hier in Nederland nu al op rolletjes liep, zou ik het misschien met Victor eens kunnen zijn, maar tsja, dààr mankeert nogal wel het een en ander aan !
Flipper
Michiel
-3-  Michiel:
Was wellicht het maken van een groot stadion tussen Amsterdam en Almere een slinkse move om toch deze twee steden aan elkaar te knopen? Immmers, het plan van Duyvestein (partijgenoot van gehrels) liep ook al spaak. Ik vermoed namelijk dat Duyvestein expliciet hiervoor is aangetrokken bij Almere. Oh ja, want in plaats van de ROA plannen hebben we het nu over de Metropool Amsterdam plannen.
Ik ben het er mee eens dat zolang wij in Amsterdam nog niet eens de dagelijkse beheer problemen kunnen oplossen (vuil, graffiti, werkgelegenheid, scholen, verzorging) laten we dan vooral niet denken over het binnenhalen van de Olympische Spelen. Maar....de plannen passen mooi in het kader in 1 klap het vermeende hotelprobleem op te lossen, te bouwen waar het nu eigenlijk niet kan etc.etc.. Als er nu eerst eens plannen zouden komen om Amsterdam als stad goed op orde te brengen, dan kunnen we altijd nog verder praten.
Suffie
-4-  Suffie:
Victor, wat heeft die maan ons ook al weer opgeleverd?
John Zwart
-5-  John Zwart:
En de muis riep tegen de olifant:
Wat stampen we lekker he?

En Victor riep:
Wat hangt die maan toch weer mooi in de lucht he?
Dr.D
-6-  Dr.D:
Kom,kom niet zo positief Victor, dat gaat vanzelf wel weer over...
dada
-7-  dada:
Waarom is er gelijk weer sprake van zelfoverschatting? Ik ben het eens met Victor: “mensch, durf te dromen!”

En natuurlijk kost het geld, en moeite, de spelen in Amsterdam. Net zoals wanneer je zelf een feestje organiseert: het kost geld omdat je de drankjes en hapjes moet verzorgen en moeite omdat je een locatie moet hebben en die bruikbaar en schoon moet houden. Maar het resultaat is er dan ook naar: je hebt een mooi feestje!

Ik weet toevallig dat dhr. De Jong een groot voorstander is van kunstsubsidies. Waarom is het organiseren van de Spelen specifiek anders dan het subsidiëren van een hele trits aan beeldend kunstenaars die verder geen publiek trekken? De Spelen leveren in entertainmentwaarde beduidend meer op!
John Zwart
-8-  John Zwart:
Ja feestje.
Alleen maar plezier voor het hele land.

En dan krijgen we weer een lading meer beperkende wetten wegens het verhoogde terreurrisico, meereizende criminelem, intensieve preventieve fouilleringen, enz. enz.
Feestelijk hoor, vooral voor de mensen die de exorbitante toegangsprijzen niet kunnen betalen en het - net als altijd - gewoon op de tv zullen blijven volgen.

Er zal een kleine groep rijker van worden, we zullen met nog meer marketing worden platgeschreeuwd, en de begroting blijft achter met een gat.
En wie moeten dat vullen ?? De feestgangers ?? da dadadada dada
Bart
-9-  Bart:
@ Arnoud: goed stuk, de grootheidswaanzin van een klein landje ten top! laten we wel wezen, het is net 2008!!.
En al die sport, dat kan nergens goed voor zijn, denk maar aan al die blessures, de omkopingen en al die doping!
Voetballen is al 20 jaar niet meer leuk, die echte elfstedentocht komt er toch niet meer, en de Tour de France is ook niet meer wat het geweest is, sinds bijna alle deelnemers bezweken zijn aan de doping.
Maar ja, het volk wil nog steeds brood (met dik beleg) en spelen.
Er is niets nieuws onder de zon...
Frank
-10-  Frank:
keep dreaming Victor, de spelen en het WK zijn echt niet voor het 'gewone'volk maar voor allerlei zich belangrijk vindende bobo's (hoeveel plaatsen eist de Uefa/Fifa niet op bij europacup en ek/wk's)Vind het zelf ook jammer want ik ben een echte sportfanaat, maar Amsterdam?Nederland wordt hier echt niet beter van.
Amsterdammer
-11-  Amsterdammer:
Zeg azijnpissers.... hoeveel denken jullie wel niet dat al die beveiliging, bouwlocaties, horeca e.d. aan werkgelegenheid voor het plebs oplevert? Het kost meer dan het opbrengt is in deze juist goed voor de locale economie !
RudiPensionado
-12-  RudiPensionado:
Het clubje dat destijds tegen de OS was kreeg teveel podium van een bepaalde groep in de media. Deze groep is nu kleiner en de restanten daarvan zijn op leeftijd en hebben hun wilde haren verloren.
Marjolein van Beek
-13-  Marjolein van Beek:
@Amsterdammer, we kunnen nu al niet door tekort aan mensen in de bouw voldoende huizen bouwen, laat staan een heel Olympisch dorp. Laten dan ook vooral niet vergeten dat elk land wat tot nu toe de OS heeft georganiseerd na deze spelen met een enorm financieel tekort werd geconfronteerd. Kan Gehrles zich niet beter met het hier en nu bezighouden in plaats met plannen die mogelijkerwijs pas over tig jaar gerealiseerd worden. Het lukt nu al niet om een stukje Metro binnen de gestelde termijn en budget te houden, De bouw van het Stedelijk loopt uit etc.etc. Er is nu al geen geld om het Damrak op te knappen, dus waar hebben we het eigenlijk over. Moeten mensen nu een beslissing nemen die tegen die tijd hun AOW hebben?
Arnoud de Jong
@Dada:
Hoezo 'net als je een feestje organiseert'? Dit feestje wordt georganiseerd dóór anderen vóór anderen. Alleen: wij mogen het betalen!
En hoe kom je trouwens aan de wetenschap dat ik voor kunstsubsidies zou zijn?
Bart
-15-  Bart:
@Victor:over het algemeen is het zo dat mensen zonder visie vaak lijden(net als stijgen met een lange ij)aan grootheidswaanzin,denk maar eens aan dat mannetje uit Duitsland destijds...
En als je mij gaat vertellen dat de maan meer aan baten opgeleverd heeft dat het 'feestje' destijds gekost heeft, dan denk ik erover je te gaan geloven...
bart
-16-  bart:
En @ in het algemeen: waarom zou je zo'n soort 'feestje' als die
olympische spelen nog organiseren, in 2028 staan al die atleten toch helemaal 'stijf'(misschien is dat niet het goede woord) van soorten dope waar we nu nog niet eens van kunnen dromen... De mensen, buurtbewoners en bezoekers hebben dan waarschijnlijk allemaal al jaren een OV chip en een DIGI-D chip geimplanteerd gekregen, dus waar maken we ons nog zorgen over??
Of het een leuk evenement wordt, waag ik persoonlijk overigens te betwijfelen, ik hoop dan naar Verweggistan verhuisd te zijn..
Ben Notmeijer Oregon-USA
-17-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Ik weet wel dat er velen zijn die het niet met mij eens zullen zijn zijn maar mensen vergeet dat feestje bouwen maar van de Olympische spelen en zo de WK voetbal, daar is Nederland en Amsterdam te klein voor geworden,ja het is leuk ik herinner mij de spelen in Amsterdam nog goed,maar dat was toen en het is nu 2008 jammer genoeg, want dat maakt mij een ouwe vent.Zelfs de grotere landen en steden hebben er geld bij moeten leggen de laatste jaren,en je weet wie dat gelach moet betalen,Don't you ??ja right ---you. Ben, happy in Oregon
Martin Wisse
-18-  Martin Wisse:
Het kost London op dit moment al zo'n 12 miljard pond --een slordige 18 miljard euri-- om de Olympische Spelen van 2012 te organiseren. Dat zal alleen maar meer worden en is dus amper te betalen door Nederland als geheel, laat staan Amsterdam.

En dan zijn die spelen geweest en dan blijf je achter met een infrastructuur die moet worden blijven onderhouden, met sportaccomodaties vele malen te groot en niet goed afgesteld op de behoeften van de Amsterdamse sporters. Ga voor de gein is kijken in Atlanta, van de OS van '96 en wat ze er daar achteraf van vinden.

Bij dit soort evenementen moet je altijd naar een aantal dingen kijken: 1) wat kost het, 2) wie gaat het betalen, 3) wat levert het op, 4) wie gaat er met de winst vandoor. Breng dat eens in kaart en je zal al snel zien dat de Spelen Amsterdam meer kosten dan opleveren, waarbij de winst gaat naar mensen die dat toch niet nodig hebben, terwijl alle alledaagse zaken eronder gaan lijden.
R. Groot
-19-  R. Groot:
Toch opvallend; het is nog maar 7,5 jaar geleden dat Nederland samen met België het EK voetbal mocht organiseren, het op twee na grootste sportevenement ter wereld. Ik weet niet hoe Arnout dit heeft ervaren, maar volgens mij was Amsterdam niet volledig ontwricht. Ik herinner mij vooral een prettige sfeer en positieve wereldwijde exposure voor de stad Amsterdam. In de praktijk komt zo'n toernooi neer op vier tot maximaal vijf wedstrijden per stadion in een periode van vier weken. Volstrekt onvergelijkbaar met Olympische Spelen. Ik ben het er namelijk mee eens dat het organiseren hiervan voor Nederland niet of nauwelijks haalbaar is. De organisatie van Olympische spelen is echter volstrekt onvergelijkbaar en vele malen ingrijpender dan de organisatie van een WK voetbal.
Een WK voetbal kunnen wij uitstekend aan. Mag ik u er verder fijntjes op wijzen dat er tijdens Euro2000 winst is geboekt.
R.Groot
-20-  R.Groot:
ter onderbouwing, zie onderstaande link:
http://www.meerwaarde.com/d...
RudiPensionado
-21-  RudiPensionado:
De ontwrichting van Amsterdam is er regelmatig als het paleis (stadhuis) op de Dam weer eens in gebruik is voor een koninklijke ontvangst en dat natuurlijk altijd aan het einde van de dag als Jan Modaal van zijn werk komt. Als er rond dat tijdstip steeds gasten aangevoerd worden met escorte dan raakt het verkeer ontwricht.
Daarnaast raakt het centrum ontwricht als de EU-ministers zonodig een paar dagen overleg moeten voeren of zijn wij dat vergeten?
OS in Amsterdam lijkt mij een verkeerd uitgangspunt omdat er veel buiten Amsterdam zal plaatsvinden of gaan wij soms zeilen op de Sloterplas? Nee dus want dat zou richting Medeblik gaan en zo kan je nog veel meer verdelen over de regio.
EK of WK voetbal gaat toch ook over een grotere regio?
Beter is dus om te zeggen dat er een toernooi naar Nederland gehaald moet worden en niet naar Amsterdam. Misschien dat het dan wel lukt?
John Zwart
-22-  John Zwart:
@ Rudi
Bestaat voor jou Nederland uit Amsterdam + “de regio”?

Amsterdam op de kaart zetten, en het hele land tegen heug en meug opzadelen met de gevolgen van hoofdstedelijke megalomanie?
Een super Arena in het IJmeer, nooit!
Een metro noord-zuidlijn die twee tot drie keer meer gaat kosten en veel te laat wordt opgeleverd. En nog niets geleerd?
Laat de stad zijn eigen zaakjes maar eens op orde proberen te houden alvorens zich te gaan vertillen aan prestigezaken ver buiten de stadsgrenzen.

De argumentaties van andere inzenders als Frank, Marjolein van Beek en vooral Martin Wisse gaan bij vele kortzichtige mensen het ene oor in en het ander oor uit. Dat is altijd zo jammer, standpunten worden op emoties ingenomen met voorbijgaan aan onderbouwde argumentaties. Van superprojecten met een twijfelachtige uitkomst blijven aan het eind altijd zware lasten over en hebben een klein aantal zeer grote bouwondernemers hun zakken gevuld en zich weer op het volgende project gericht. Een Olympisch avontuur heeft alles in zich om een volgende Betuwelijn te worden.
Zo snel mogelijk uit bestuursfuncties wegstemmen, die politieke zelfoverschatters!
RudiPensionado
-23-  RudiPensionado:
Nee John, het lijkt eerder andersom.
Het is Nederland en dan Amsterdam. Wij moeten Amsterdam niet groter praten dan het nu is en dat is, in vergelijking met andere hoofdsteden, niet veel.
Amsterdam zou, met zijn kabouter-bestuurders en deelraadjes nooit is staat zijn om zoiets te organiseren maar zoals gezegd, landelijk lijkt mij dit haalbaar.
R. Groot
-24-  R. Groot:
@ John Zwart
De organisatie van een WK vergelijken met de aanleg van de Noord-Zuidlijn gaat natuurlijk volledig mank.
Bovendien zal ook jij over 15 jaar moeten toegeven dat de aanleg daarvan de bereikbaarheid van de stad enorm veel goed heeft gedaan (geldt immers ook voor de huidige metro en de ringlijn; waarvan de aanleg ook ooit uiterst controversieel was).
Zonder te verzanden in een volledige off topic discussie wil ik ermee aangeven dat grote bouw-en infrastructurele projecten horen bij een zich ontwikkelende, ambitieuze stad. En wat de kostenrisico's betreft wil ik nogmaals wijzen op mijn eerder geplaatste link over de resultaten van euro2000. Ook de Amsterdam ArenA kent trouwens een meer dan gezonde exploitatie.
John Zwart
-25-  John Zwart:
A A-A dankzij skybox exploitatie en allerlei
spektakel evenementen.
Heeft niets met sport van doen.
Een WK stadion met A A-A zouden elkaar moeten beconcurreren op dat vlak.
Onmogelijk dus, de dood in de pot,
of denk je dat we straks met zijn allen alleen maar met feesten in de weer zijn?
Nog afgezien van het feit of we het IJmeer zouden willen offeren voor zo'n eenmalig doel.
Brood en spelen...
O. Schmidt
-26-  O. Schmidt:
@ Martin Wisse:

Je haalt Atlanta aan als voorbeeld waar de OS 'slecht' schijnen te hebben uitgepakt. Maar ken je het verhaal van Barcelona, dat helemaal terug is als wereldstad sinds de Spelen van 1992?

@ Bart:
Als ik zo'n azijnzeiker als jij was had ik al lang m'n polsen doorgesneden.
Bart
-27-  Bart:
@O.Schmidt: over het 'azijnzeikerschap' zijn de meningen verdeelt:aan de ene kant zijn er mensen die 'rucksichtlos' gaan voor 'herrie, lawaai, rellen, en zuipgedrag, kortom: ikke, ikke en de rest kan stikke' bij welk evenement dan ook, en zich vooral niets, maar dan ook niets van welk medemens en zijn/haar gevoelens en beleving aantrekt..Aan de andere kant zijn er mensen die zich het lot van een 'wereldstad' als Amsterdam aantrekken, en dus zeggen: daar(OS) is deze stad, zelfs Nederland te klein voor geworden, zeker als je economische risico's meeweegt. En tot slot: ik ben geen azijnpisser, maar gewoon een kritische burger van Amsterdam, die inmiddels tot grote tevredenheid naar Lelystad verhuisd is!
Je laatste suggestie is overigens immoreel en abject, dat wens ik niemand toe, ook deze zichzelf daaroe verlagende persoon niet..
Bart
-28-  Bart:
En:@O.Schmid:Die opmerking over die die 'OV/DIGD chip geimplanteerd', was toch zo gek niet: die staatssecretaris Tineke Huizinga weet ook niet meer wat er nu moet gebeuren nu die kaart al gekraakt is, dus misschien is implanteren dan toch de beste oplossing, ook bij voetbalwedstrijden (haat ik) en ander'“ Olympisch”' geweld.
Waarom kunnen mensen niet gewoon sporten zonder daar onmiddelijk financiele en prestigieuze argumenten aan te verbinden? Gewoon: lekker een beetje sporten, omdat het je conditie verbetert bijv., of 200 km fietsen omdat je het leuk vind? Dat gezanik over topsport en WK/EK/OS is echt alleen voor de sector die daar grof geld aan verdient.
Maar helaas, onze maatschappij is zo verweven met het idee dat sport=geld, dat gewoon lekker bewegen voor ieder individu, of in teamverband niet meer telt!
Bart
-29-  Bart:
@Arnoud: kun je deze discussie niet meer wat sturen, er is inmiddels al iemand die mij vraagt om mijn polsen door te snijden..
Ik ben gewoon een goedbedoelende, eerlijke ex-Amsterdammer, die nog vaak in Mokum vertoeft, en daar zo z'n observaties doet..
RudiPensionado
-30-  RudiPensionado:
Er worden wel ergere dingen geventileerd hier maar het staat er niet zoals je het beschrijft.
Niet overdrijven dus.
In het vuur van de discussie worden er over en weer wel eens wat scherpe opmerkingen gemaakt maar als je binnen de regels blijft hoeft de redactie niet in te grijpen.
Nu dus ook niet.
Fabienne
-31-  Fabienne:
Er wordt gemeld dat Barcelona op de kaart is komen te staan vanwege de Spelen. Nou dat is erg ver bezijden de waarheid. Barcelona heeft zeker tot ver na die spelen een giga tekort gehad. De accomodaties welke zijn gebouwd voor de Spelen (het zogenaamde Barceloneta) is de grootste mislukking ooit geweest. Veel leegstand, nooit gebruikte woningen, geluidsoverlast en erg duur. Engeland heeft nu ook een exploitatie tekort. Dus.....
Nederland heeft de Floriade georganiseerd en zelfs daar was het tekort enorm.
Het zou beter geweest zijn om eerst eens te bekijken waar je de O zou willen hebben en wat dit zou gaan kosten. Nee, Amsterdam maakt een filmpje uit het jaar nul en roept maar wat. Pas daarna wordt onderzocht wat het moet kosten en wat er tegenover staat.
Mogen we wat in het hier en nu blijven? Volgens mij is de PvdA met stuntwerk bezig. Kijk ons eens goed bezig in Amsterdam. Wallen opschonen, OS plannen, WK plannen. Groot, grootser grootst maar wel de daadwerkelijke problemen onder de mat schuiven.
Arnoud de Jong
Ja Bart, je hebt gelijk: als ik deze opmerking eerder had gelezen had ik hem verwijderd.
Maar enige persoonlijke omstandigheden maakten dat ik een paar dagen afwezig was.
Dus O. Schmidt: beetje minder kan ook wel. En drink anders een paar liter azijn, dan lost het probleem zich vanzelf op. ;-)
Storm
-33-  Storm:
Zullen we gewoon eerst een proberen de metro af te bouwen, het Rijksmuseum en het Scheepvaartmuseum op tijd af te hebben en IJ-burg binnen de gestelde termijn en budget af te hebben en ons dan pas weer eens te storten in een nieuw en onbezonnen avontuur?
Sanne
-34-  Sanne:
En Storm, niet te vergeten:
Eerst het Amstelveld herinrichten en de Anne Frankboom kappen!
Chantal
-35-  Chantal:
@Amsterdam West opknappen! By the Way, snap niet dat ze daar die creatieve modefreaks niet in die verloederde winkels hebben gezet. Of in de afgebroken flats in de Bijlmer.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.