Home > > Positief nieuws uit Bos en Lommer

Positief nieuws uit Bos en Lommer

De zaden zijn geplant
Is er eens iets positiefs te melden uit Bos en Lommer, komt er geen journalist opdagen! Dat overkwam Leo Pool, die namens ondernemingsstichting SOBEL de marketing doet. Vrijdag 1 februari ondertekenden stadsdeelbestuurders, ondernemers, politie en andere betrokkenen een Plan van Aanpak om de veiligheid van Bos en Lommer te verbeteren. Er gingen 80 uitnodigingen naar de pers toe, maar het werd een gezellig onderonsje van mensen die toch al betrokken waren bij het plan.

Het is geen onbekend gegeven dat spanning en sensatie beter scoren dan handgeklap en glimlachjes. Met het risico dat de volgende alinea's dan ook worden overgeslagen door u, de lezer, bij deze een poging om eens een paar positieve krenten uit de Bos en Lommer-pap te halen. (En o wee als we hierop minder reacties krijgen dan op een bepaald eerder bericht over een bepaald hotel!)
Ten eerste moet winkelen dus veiliger worden in Bos en Lommer. Hiervoor zijn de winkeliers en andere ondernemers al een tijdje bezig om het Keurmerk Veilig Ondernemen binnen te slepen. Het Plan van Aanpak dat vorige week is ondertekend, is een onderdeel van die revitalisering van het winkelgebied. Vanuit Brussel is geld voor dit keurmerk beschikbaar gesteld, 300.000 euro om precies te zijn. 800.000 Euro gaat naar fysieke maatregelen in het winkelgebied, en 100.000 gaat naar het professionaliseren van de Samenwerkende Ondernemers Bos En Lommer (SOBEL).

Die professionalisering is ook terug te vinden in het aantrekken van de communicatieadviseur Leo Pool. Eerder bracht hij het imago van de Tsjechische autofabrikant Skoda uit een diep dal, nu is hem gevraagd om hetzelfde te doen met imago van het winkelgebied van Bos en Lommer. Naar eigen zeggen wil hij het negatieve aspect van Bos en Lommer ombuigen naar iets positiefs.

Vorig jaar kwam hij, al thuis mijmerend op de bank, met de slogan "Je voelt je thuis in Bos en Lommer". Lekker positief en huiselijk dus. "Beter dan de andere optie 'Kleurrijk Bos en Lommer', die werkt stigmatiserend," zegt Pool nu. "Turken en Marokkanen willen ook gewoon lol en gezelligheid hoor". Het is nu de kunst voor Pool om de bestuurders van Bos en Lommer de term ook vaak te laten gebruiken, maar dat lukt nog niet altijd even goed.

Een beetje een steun in de rug kan de veiligheid in het winkelgebied trouwens wel krijgen, zo lijken de misdaadcijfers van vorig jaar te zeggen. De daling van de criminaliteit laat een kleine stagnering zien...

Maar snel weer iets positiefs. De 244 woningen van het Buskenblazerproject naderen hun voltooiing. Evenals de woningen dichter bij het Bos en Lommerplein. Het ene gebouw moet rond mei opgeleverd zijn, het andere is waarschijnlijk aan het eind van de zomer klaar. Verwacht een feestelijke opening! Ergens dit voorjaar moet verder worden begonnen met de woningen bij het Jan van Schaffelaarplantsoen. Hier komen 106 vrije sector- en 82 sociale woningen die in 2010 klaar moeten zijn.

Zijn er verder nog initiatieven? Jazeker. Zo komt er dit jaar nog een drijvend restaurant op de Erasmusgracht. Andere initiatieven sneuvelden in de ambtelijke molen. Zo wilde Emiel van de gelijknamige bloemenzaak een beautyfarm beginnen in de flat die over de A10 gebouwd is. Maar het bestemmingsplan liet het niet toe, en dus week de beste man uit naar de Spaarndammerbuurt. Het is niet de eerste keer dat het Stadsdeel dergelijke initiatieven in de kiem weet te smoren.

Shit, daar ga ik weer. Laat ik dan besluiten met nog wat kleinigheidjes. De extra 'koop'-dagen voor het winkelgebied (24-2, 24-3, 1-5, 12-5, 14-9, 26-10, 30-11 en 21-12) krijgen dit jaar een thema mee. En onder het motto 'alle kleine beetjes helpen' heb ik ook het intiatief in eigen hand genomen. Ik heb een extra fleurig naambordje op mijn deur gedaan (zóó cute in het straatbeeld). En mijn voortuin van 13 bij 215 centimeter heb ik ook een opknapbeurt gegeven. Dit voorjaar bij u in de buurt: Bloeiende tulpen en krokussen.

Ik nodig u van harte uit mij aan te vullen!

28 reacties op "Positief nieuws uit Bos en Lommer"

Simon van Endt
-1-  Simon van Endt:
300.000 voor veiligheidsmaatregelen? Wat moet er dan gebeuren? Beetje absurd Thijs, sorry. Zeker als je bedenkt dat andere winkelgebieden hooguit 10.000 euro krijgen. Dan een communicatieadviseur aanstellen om een imagocampagne op te starten. Wat gaat deze man wel niet vragen. Sorry hoor Thijs maar is het dan zo beroerd op het vernieuwde Bos en Lommerplein. Ik vind het heel jammer, maar er wordt wel heel erg met geld gesmeten om Bos en Lommer positief neer te zetten. Kan het niet wat minder? Ik vind het een beetje megolomaan allemaal. kijk je kunt roepen wat je wilt, maar als iets niet goed is, dan krijg je dat echt niet goed door het duurste bureau in te schakelen en het van de daken te schreeuwen. Is het hele Plein niet een beetje overtrokken? Laten ze nu toch eens gewoon doen daar in Bos en Lommer en gewoon eens heel stilletjes zich gaan beseffen dat het maar een stukje van Amsterdam is en niet een wervelend grootschalig stuk van Amsterdam. Wie weet, als het Bestuur zich wat meer zou realiseren dat Bos en Lommer geen Manhatten is, dat het na verloop van tijd misschien nog eens wat kan gaan worden.
daniela
-2-  daniela:
En weet je of een natuurwinkel in B&L komt?
yanny scutt
-3-  yanny scutt:
Thijs Roes, wat een heerlijk stuk heb jij geschreven!

Ik heb erg genoten van de ervaringen van de PR-functionaris in jouw verslag omdat ikzelf nogal eens te maken heb met deze 'Marketeers' (zoals zij zichzelf graag noemen)

Mijn collega's en ik werden ooit gevraagd -door ons HOOFD PR -medewerker om mee te denken over hoe wij onze klanten beter kunnen aanspreken. Binnen 10 minuten (sic!) besloot deze -duurbetaalde- PR-medewerker dat er een groot digitaal scherm moest komen met daarop de zin: WELKOM...

Ik denk dat er wel wat meer nodig is op het Bos en Lommerplein. Het zou al een verademing zijn als daar wat minder vaak goedkope 'vodden' wordt verkocht.

Daar bedoel ik mee; nieuwe kleding die uit de goedkoopste stoffen worden gemaakt. Iedere keer als ik iets koop wat ik echt leuk vind bekruipt mij het gevoel; dit komt uit een kinder-atelier..

Ik vind dat heel erg, vooral ook omdat ik de hoop had dat het beter werd met die markt en de woonomgeving.

Maar ja, dat krijg je dan wanneer 'zieners' (stads-planners) menen te weten wat goed voor ons is!

Groetjes, Yanny
daan
-4-  daan:
Die communicatieadviseur lijkt me een goeie stap, itt wat yanny roept, die duidelijk anti-marketing is. Heb wel vertrouwen in meneer Pool.
Ben het wel met 'r eens dat er gewoon wat 'echte' winkels op dat plein mogen komen. Ik stem op een hema!
Arnoud de Jong
Met de HEMA is gepraat. Die wilden simpelweg niet.

Of er een natuurwinkel komt? Het zou me mooi lijken, maar ik heb nog niet iets dergelijks gehoord.

Wat het winkelgebied betreft is het een beetje een wisselwerking. Als het winkelklimaat beter is, en er meer mensen komen, willen er vanzelf betere winkels zitten. Dat heeft flink tijd nodig.

Van mij hoeven het trouwens niet per se ketens te zijn hoor, die er komen. Maar de verhuurder kan zijn ruimte natuurlijk eenvoudig slijten aan een Zeeman of Wibra.
Jeanette
-6-  Jeanette:
Je krijgt wat je verdiend! Natuurlijk komt die HEMA niet, zit toch al op Plein 40-45. Waarom wil elk stadsdeel toch een geheel eigen winkelcentrum, dat is toch onmogelijk. Bos en Lommer is een wijk in Amsterdam, geen arrondissement zoals in Parijs. Hoeveel bewoners telt Bos en Lommer en hoeveel geld kunnen mensen daar uitgeven? Ik zou zeggen, stop toch eens met die maakbare samenleving. Het enige wat nu gebeurt is dat je het voor andere stadsdelen die dicht bij Bos en Lommer liggen weer onmogelijk maakt dat deze een fatsoenlijke winkelstraat krijgt. Als elk stadsdeel een volledig eigen winkelcentrum wil gaan maken dan is dat onmogelijk. Zoveel wordt er toch niet door Amsterdammers gekocht. En laten we wel wezen, heb als Stadsdeel nu niet de illusie dat er ook nog eens mensen van buiten Amsterdam naar een stadsdeel komen. Uitgaan doe je in het centrum en boodschappen haal je bij de winkel op de hoek van de straat.
Fre
-7-  Fre:
In dit geval heeft Yanny het helemaal bij het rechte eind. Het is (Europees geld) over de balk gooien. Uit de categorie: we vragen subsidie en dan bedenken we wat we willen. En natuurllijk met dure inhuurkrachten.
En de voorgestelde oplossingen? Bizar als je bedenkt hoe er niet is geluisterd naar de ondernemers in het pre-traject van de bouw van het plein. Voor veel dingen waar nu tegen aan gelopen wordt, is toen al gewaarschuwd. En dat keurmerk dan? Dat is een bureaucratisch speeltje; gebakken lucht.
Peter
-8-  Peter:
Elk stadsdeel zijn eigen stadsdeelpaleis, nu elk stadsdeel zijn eigen winkelcentrum....wat is de volgende stap? Dat we ze dorpjes gaan noemen ofzo?
Ronald
-9-  Ronald:
Stadsdeelpaleizen, megalomane winkelcentra, dorpsomroepers, en die bouwers/projectontwikkelaars lachen zich helemaal suf. Kassa, maar je kunt je afvragen voor wie.
Xavier
-10-  Xavier:
@Thijs:
Goed stuk! Ik ben benieuwd naar de ontwikkelingen.
Sanne
-11-  Sanne:
Zoals gewoonlijk op dit forum: zuur, zuurder, zuurst..
Arnoud de Jong
Ik kan er wel om lachen. Schrijf je een negatief stuk, dan zeurt iedereen dat je eens positief moet zijn.

Schrijf je een positief stuk, dan zeurt men over alles dat los en vast zit.

Optimisme is den Hollander vreemd...
Sanne
-13-  Sanne:
De Amsterdammer is de vervelendste diersoort van Nederland..een Hollander, maar dan in het kwadraat!
Fre
-14-  Fre:
@Bij mijn weten ga je als journalist niet vooraf zitten te bedenken of je nu een lekker positief danwel negatief stuk gaat schrijven. Wat is er overigens positief aan dit stuk? Het is een pr stuk van het project. Praat eens met de ondernemers zelf.

Je bent wel erg verongelijkt.
RudiPensionado
-15-  RudiPensionado:
Thijs,
Prima stukje over een buurt die dat ook wel eens kan gebruiken. Hopelijk kan je over een tijdje weer eens zoiets schrijven over Bos en Lommer.
Zou het dan ooit echt beter worden daar?
Natuurlijk kan je het hier niet iedereen naar de zin maken (doe ik ook niet) maar ik ben van mening dat één van de respondenten wel erg ver gaat met haar vergelijking tussen Amsterdammers en de vervelendste diersoort (de kat?) van Nederland.
Arnoud de Jong
Ik woon hier nou een half jaartje, en ik vind het sowieso hier niet echt slecht gaan hoor. Laat ik 't zo zeggen: Ik heb nergens last van!

Nouja, er gooit wel eens iemand een propje voor m'n deur, en een onbekende hond heeft m'n voortuin omgespit. Een jongen gooide pas m'n fiets om omdat ie dat leuk vond.

Maargoed, dat gebeurde in het dorp waar ik vandaan kwam ook. En daar krijgen ze geen Vogelaargeld ;).

Fre: “Het” project? Welk project?

Volgende keer ga ik weer eens lekker negatief schrijven ;).
Leo
-17-  Leo:
Ik ben die 'duur betaalde' marketingmeneer. Maar even voor de goede orde, de slogan die we hebben bedacht heeft nog een kleine aanvulling, die gaat over wonen, winkelen en werken in deze buurt. Een buurt die terug zal moeten naar het gezellige van vroeger tijd. Ben ik een omhoog gevallen malloot met megalomane ideetjes? Nee! Ik zat ooit in deze buurt op school. Heel lang gelden. Problemen horen bij Amsterdam, ook toen was het geen koek en ei. Een buurt maak je samen, ondernemers, winkeliers, bewoners, en bestuurders. Niemand aan de zijlijn, zelf ook komen met initiatieven. Die laatste komen nu uit de ondernemershoek. Omdat er voor hen vorig jaar een klein rampjaar werd afgesloten. En verhuurders niet bereid om heel lang te wachten met het leeg laten staan van panden, de onderhandelingen met de grote ketenwinkels niet te lang lieten lopen, maar kozen voor het snelle geld. Maar let maar op, als iedereen samenwerkt om van deze wijk iets moois te maken, wordt het ook iets moois. Ik ben een paar maanden bezig en heb al heel veel positieve mensen gezien die er samen met de ondernemers iets van willen maken. Dat was ook mijn verhaal naar Thijs toe en die heeft dat prima verwoord hier. Als dit als 'te positief' wordt gelezen dan heb ik gelijk gehad met mijn kritiek op de regionale pers. Dan verkoopt uitsluitend en alleen het negatieve nieuws en beamen we met zijn allen dat het niet goed zit in 'onze' buurt. Het staat immers in de kranten!
Robin
-18-  Robin:
@Leo. Er zit iets vreemds in je opsomming. Het is dus de “schuld” van anderen dat het allemaal niet goed zit, zeker de bouwers/ontwikkelaars. Waarom nemen deze hun verantwoordelijkheid niet? Verkeerde winkels, fouten in de bouw etc.etc. Maar zou het allemaal daar aan liggen?
Leo
-19-  Leo:
@Robin - Het is nooit de schuld van een partij. Het is in een stad als de onze altijd een optelsom van gebeurtenissen. En in de micro-economie rond het B&L Plein spelen zeker ook zaken een rol die met het grote gebeuren daarbuiten van doen hebben. Ik heb ook elders in de stad te maken gehad met een soortgelijke problematiek. Het ene haalde het andere aan en versterkte een negatieve trend. Toen iedereen daarin ging geloven werd het nog slechter en bleven de positieve impulsen uit. IK ben daar niet voor en dat is de reden dat we komen als ondernemers-koepelorganisaties met nieuwe concepten, kleinschalig, maar voldoende om eenieder aanleiding te geven zelf ook eens iets te doen aan zijn of haar woon/werkomgeving. Helaas ontbreekt het mij in mijn vooral adviserende en communicatierol aan voldoende mogelijkheden om alle problemen in een klap op te lossen. Maar gezien de sturende rol die nu vanuit het Stadsdeelkantoor wordt los gelaten op de buurt (revitalisering is op komst) kan het alleen maar mooier en leuker worden. Of ben ik gewoon te optimistisch gestemd?
Robin
-20-  Robin:
Nee hoor niet te optimistisch alleen gebruik je wel erg een ambtelijk taal. In Bos en Lommer komt nu pas de revitalisering van de grond? Nou volgens mij is deze al jaren aan de gang. Trouwens en ondernemers-koepelorganisatie, wat is dat. Bos en Lommer is toch gewoon een onderdeel van Amsterdam of heeft het stadsdeel het nu erg hoog in de bol gekregen? Dit soort kretelogie maakt het allemaal een beetje ongeloofwaardig. Maar, ik wens je succes hoor.
Leo
-21-  Leo:
@Robin - dankjewel voor je wens, maar jammer dat je mijn uitleg als ambtelijk beschrijft. Ik dacht het op een keurige manier uit te moeten leggen. Verkeerd ingeschat.
Carina
-22-  Carina:
Ik ga met Robin mee, al die kreten om Bos en Lommer maar positief onder de aandacht te krijgen. Adviseurs, communicatiemedewerkers, koepelorganisaties, een sturende rol. Tjonge, tjonge tjonge. Maar ja je moet wat. Blijkt het internationale multiculti theater ook maar een doodgewoon buurttheater te zijn. Natuurlijk niet juist, die Kunstraad ziet het helemaal verkeerd. Is de Directeur gelijk helemaal ondersteboven van (oh ja, is wel politiek gekleurd de oprichter en tevens lid Provinciale Staten). Ik zou ook als ik er zelf een belang bij had in alle toonaarden ontkennen dat het een buurttheater is, net zo goed als het winkelcentrum maar heel gewoontjes is. Voor de buurt, niet meer en zeker niet minder. Maar wat is daar nu mis mee? Moet het allemaal met grote woorden? Het was toch gewoon een buurtwinkelcentrum dus waarom nu plots of je een centrum van internationale allure hebt. Maar leo, ik zou zeggen ga lekker aan de slag met je adviserende, cumminicerende en sturende rol/taak.
Arnoud de Jong
Nou Robin, je kan je gelijk proberen te halen, maar het proces van revitalisering is nog lang niet afgerond hoor. Als we het over ondernemers hebben, is er nog een lange weg te gaan.

De winkels zijn schraal, de markt is klein, de kantoren staan leeg, de kroegen zijn niet bijzonder.

Dat het prima wonen is hier maakt niks uit. Maar je kan als stadsdeel binnen de ring niet zeggen dat de ambitie is om eeuwig een ingedut buurtje te blijven.

Een winkelcentrum van internationale allure is inderdaad wat te hoog gegrepen, maar op z'n minst moet de ambitie toch zijn dat mensen van buiten B&L nog eens een keertje omfietsen omdat het hier zo leuk is! (En to remind you: zover is het nog niet ;))
Valentijn
-24-  Valentijn:
Sneu, heb je een zaak met wat betere produkten, rammen ze je hele pui eruit. Ja dan wordt het wel lastig een beetje positief te zijn/blijven.
de buuv- van drie hoog
-25-  de buuv- van drie hoog:
ha, eindelijk ben ik erachter wat die drijvende betonbak in de Erasmusgracht doet!
Als het daar net zo leuk wordt als innertijd op de Dive-In weet u ons te vinden deze zomer.

@Thijs: was is er toch in hemelsnaam mis met 'ingedut'? Ingedut betekent ook veel groen, en doodse stilte op zondag.
We kunnen toch niet allemaal de Pijp zijn, of Westerpark? Dit is Amsterdam, nooit langer dan 20 minuten fietsen naar hip, kek en happening.
Hanky
-26-  Hanky:
Weet je wat helpt tegen een troosteloze uitstraling van Bos en lommer? Niet meer die vreselijke, deprimerende braderie elke zoveel maanden. Met 'vijf paar sokken voor een euro' trek je echt niemand uit andere stadsdelen. Brrr. Elke keer weer wil ik meteen verhuizen.
En de vorige keer was het ook nog middenin de ramadan. Nee, dan staan die etenswarententjes er echt voor niets. Daar was even niet over nagedacht.
Hanky
-27-  Hanky:
En journalisten hebben wel wat beters te doen dan naar een egoshow als de presentatie van een plan van aanpak te gaan. Wat was nu eigenlijk het nieuws? Handgeklap en glimlachjes? Dat zou je zelf ook niet in krant willen lezen. Veel te saai.
Charley
-28-  Charley:
Ach en die Leo maar zijn best doen! Maar inderdaad van die troosteloze braderien gaat je hart echt niet sneller kloppen. En zeg nou zelf, wat is er nu zo bijzonder aan het Bos en Lommerplein. Wat valt daar nu te zien/te kopen? Laten we toch eens ophouden met die idiote ideeen half nederland naar bepaalde wijken te trekken. Laat mensen eerst eens fatsoenlijk wonen en hun boodschappen doen. tensltte moeten de bewoners het hele jaar daar hun draai vinden, zij maken (of breken) een wijk/buurt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.