Home > > Amstelveen hoort bij Amsterdam

Amstelveen hoort bij Amsterdam

Amsterdam -Ik zit nu vlak bij station Bijlmer Arena. Dat ligt 11 kilometer van de Dam vandaan. De Ookmeerweg 9,9. Zo groot is de stad. Of eigenlijk: Van Uilestede naar de Dam is 8,1 km. En Uilestede ligt in Amstelveen.

Het Amsterdamse Bos ligt in de gemeente Amsterdam, voor het grootste gedeelte in de gemeente Amstelveen en voor een klein deel in de gemeente Aalsmeer. De bosbaan is zo ongeveer de grens van Amsterdam en Amstelveen. Het deel van het bos dat in Amsterdam ligt is ongeveer 1/8 van het gehele groene gebied.

Toch is de gemeente Amsterdam voor de volle honderd procent verantwoordelijk voor beheer en financiering van het bos. Nou ja, voor vrijwel 100%. De gemeente Amstelveen heeft in zijn begroting letterlijk maar twee keer het bos genoemd in hun programmabegroting. Ze doen er dit jaar een veiligheidsonderzoek, en betalen mee aan het theater dat er 's zomers plaatsheeft. Een marginale bijdrage. Het Amsterdamse bos is dus echt Amsterdams. Alleen ligt het op het grondgebied van Amstelveen.

Ik wil niet zeggen dat wij Amsterdammers het beheer van het bos nu maar moeten opgeven. Het bos is een prachtige plek om naar toe te gaan. Er kan volop gerecreeerd worden. Het zou zonde zijn als wij het bos laten verkommeren. Maar vreemd vind ik de constructie wel. Amstelveen krijgt een enorm cadeau van de Amsterdam, al jaren lang.

Het Amsterdamse Bos hoort bij Amsterdam, wellicht in het stadsdeel Amstelveen. Het Amsterdamse Bos is het bewijs dat de zelfstandige positie van Amstelveen ter discussie moet komen te staan. Het hoort gewoon onderdeel te zijn van de echte stad.
ouder:
Van onderen!
nieuwer:
Karikatuur

35 reacties op "Amstelveen hoort bij Amsterdam"

John Zwart
-1-  John Zwart:
Je kunt het ook zo zien:
Veel meer Amsterdammers genieten van / maken gebruik van / hebben behoefte aan / het Amsterdamse Bos, dan Amstelveners.
Logisch dat de beheerskosten voor het grootste deel gedragen worden door de grootste gebruiker.
Arnoud de Jong
Het is altijd de vraag wat nu eigenlijk het nut is van het daadwerkelijk samenvoegen van grote gemeentes, behalve dan dat Amsterdam haar bewoneraantal opkrikt.

Aan de andere kant is het natuurlijk hartstikke vreemd dat plaatsen die zo afhankelijk van elkaar zijn, niet veel nauwer samenwerken. Op dit moment is dat alleen de stadregio, goed voor 1.5 miljoen inwoners en eigenlijk het daadwerkelijke Amsterdam.

Wat 'een stad' definieert is natuurlijk heel moeilijk te zeggen. Want als je kijkt naar directe relaties tussen steden, kan je eigenlijk zo'n beetje alles ten noorden van Eindhoven en ten Westen van Amersfoort tot 1 stad rekenen.

Maargoed. Om historische redenen liggen de grenzen nou eenmaal op de plaatsen waar ze liggen, en worden mensen dus boos als je zegt dat Haarlem en Almere buitenwijken van Amsterdam zijn.

Maargoed. Het spreekt eigenlijk voor zich dat Amstelveen, Diemen, Weesp, Ouderkerk, Zaanstad en de Haarlemmermeer nu maar eens geannexeerd worden. ;).
estherd
-3-  estherd:
Vind je het zo'n aanwinst dan, dat bos? Met elke 10 minuten een vliegtuig over je hoofd, wat een lawaai. Nee, doe maar lekker over aan Amstelveen ;)
John Zwart
-4-  John Zwart:
@ Thijs Roes
Laat de Rotterdammers je maar niet horen / lezen. Lijkt me niet gezond de kring zo ruim te trekken om mokum.
Overigens is de belangrijkste drijfveer van besturen om omliggende gemeenten te (willen) annexeren gewoon heel ordinair de portemonnee. Meer inwoners meetellen, groter begrotingsbedrag uit Den Haag *oje ook al geannexeerd?* en groter inwonertal = hoger salaris voor burgemeester, wethouders, politiecommissaris enz. Veel inwoners van voormalig zelfstandige gemeenten zijn niet blij, dus kennelijk zijn ze niet beter af met kannabalisatie van grote buurmannen.
Sigi
-5-  Sigi:
Ik dacht vroeger altijd dat Amstelveen gewoon een wijk van Amsterdam was. Toen ik erachter kwam dat het echt een andere gemeente was, was ik stomverbaasd.
Xavier
-6-  Xavier:
@John Zwart:
Als we de onderhoudskosten gaan onderverdelen naar gebruik, dan spreekt het natuurlijk voor zich dat de Amstelveners voortaan ook een deel belasting afdragen aan de gemeente Amsterdam voor het gebruik dat ze van onze binnenstad maken en het economische voordeel dat Amstelveen geniet door de nabijheid van Amsterdam ;)
John Zwart
-7-  John Zwart:
O ja, Xavier,
en dan moeten we ook subsidie gaan geven aan de plattelandsbewoners die allemaal veel tijd, moeite en geld kwijt zijn om gebruik te kunnen maken van alle rijks- en gemeentegesubsidieerde cultuur die rijkelijk in de hoofdstad voor handen is en waar de stedelingen met één stempeltje op de strippenkaart van kunnen profiteren.
Sanne
-8-  Sanne:
Nutteloze discussie
Polder
-9-  Polder:
Amsterdam heeft half Amstelveen geannexeerd. Het hele gebied van Kalfjeslaan tot aan het Concertgebouw is in 1900 ingelijfd door Amsterdam. Het voormalige Gemeentearchief aan de Amstel was ooit het gemeentehuis van Nieuwer-Amstel (Amstelveen). De begraafplaats Zorgvlied is een Amstelveense enclave op Amsterdams grondgebied, omdat Nieuwer-Amstel toen bij de annexatie bedongen heeft dat het de begraafplaats wilde houden. Amsterdam heeft dus een enorm cadeau van Amstelveen gekregen. Als tegenprestatie onderhoudt Amsterdam het bos slecht. Vele wandel- en fietspaden verkeren al jaren in een slechte conditie. Degene die zeurt over het Amsterdamse Bos als te grote kostenpost voor de gemeente Amsterdam die kent de geschiedenis niet.
yari
-10-  yari:
Zullen we ook al die provincialen die elk weekend rembrandtplein en omgeving ook vast bij binnenkomst in de stad laten betalen voor het paraat houden van ME en ambulance....
yari
-11-  yari:
goed ik bedoelde dus: die provincialen die elk weekend rembrandtplein en omgeving onveilig makenetc
Amstelvenert
-12-  Amstelvenert:
UileNstede
Jorrit
-13-  Jorrit:
Dat bos is prachtig, maar de paden kunnen wel een opknapbeurt gebruiken. En die grenzen? Boeiend, zal mij echt aan me reet roesten of amstelveen eigen gemeente is ja/nee. Waarom daar alle bestuurstijd in steken is me echt een raadsel.
Een Amsterdammer in Amstelveen
-14-  Een Amsterdammer in Amstelveen:
Amstelveen is het mooiste stadsdeel van Amsterdam :). Maar, dat is het natuurlijk alleen maar omdat het een eigen gemeente is die volledig verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen binnen de gemeentegrenzen. Zou Amstelveen werkelijk een Amsterdams stadsdeel worden, dan krijgen we ook alle negatieve aspecten daarvan binnen de gemeentegrenzen. Amstelveen en Amsterdam zouden misschien wel nog meer samen moeten werken, maar ik ben zeer tevreden over hoe het een en ander nu allemaal geregeld is.
Ben Notmeijer Oregon-USA
-15-  Ben Notmeijer Oregon-USA:
Met der jaren vormen al die kleinere plaatsjes en dorpen die we zo rond de stad hebben liggen een grote stad,daar valt niet aan te ontkomen,en de dorpen worden dan zeer waarschijnlijk wijken genoemd zoals het in andere landen is gegaan,hoe lang dit
nog zal duren dat blijft een vraagteken,
misschien 20 jaar of zo,maar kan ook best eerder zijn.Wat de stad zelf betreft, het heeft zich ongelovelijk snel uitgebreid,in 1930 ik was toen 5 jaar woonde wij in de Trompenburg straat pal bij de Amstel dat was de laatste straat in Zuid en tevens de eindhalte van de tram lijn 4. Van achter onze straat keek je over de zandvlakte naar Amstelveen en kon je de viegtuigen zien landen,als er geen bomen hadden gestaan had je zo Oudekerk a/d Amstel kunnen zien,wel was Zorgvliet er al dat lag dus uit de bebouwde kom,maar nu ook al lang niet meer natuurlijk,de Berlage brug was er nog niet,wel de plannen om de brug te bouwen en ook de eerste wolkenkrabber op de splitsing Noord en Zuider Amstellaan,Ook ging de aanleg van het Bosplan en de roeibaan van start en daar heb ik dan wat ook veel roeiwedstrijden gezien,maar ja het lag buiten de stad.In de oude stad en de binnenstad kan ik mijn weg nog wel vinden ook al omdat ik als een fietsjongen overal bestellingen rond moest brengen voor schrik maar niet 3 gulden per week en de werkweek was 6 dagen 52 uur in totaal.Dat moet ik mijn kleinkinderen vertellen en mijn schoonzoons,ze geloven het niet eens dat is toch niet echt waar Opa maakt maar een grappie.Maar om bij het onderwerp te blijven ja Amsterdam wordt een grotere wereld stad,dat voorzie ik wel.Groetjes
Theroge
-16-  Theroge:
Alleen al om de Amstelveners het waardeloze, machtswellustige, amateurische bestuur van Amsterdam te besparen zou Amstelveen autonoom moeten blijven.
Henk
-17-  Henk:
Ik vind dat als 2 steden zo in elkaar overlopen dat je zelfs als bewoner amper meer weet in welke straat precies de grens begint, het best gewoon 1 stad mag zijn.

Iets 2 aparte gemeentes houden wat feitelijk 1 stad is, is toch alleen maar overbodige bureaucratie in stand houden? Pak gewoon eens de landkaart erbij en kijk naar het gebied. Amstelveen en Amsterdam zijn volledig in elkaar gegroeid. De tram en sneltram lijnen lopen gewoon door. 1 tram halte ben je nog officieel in Amsterdam, de volgende tram halte is het officieel Amstelveen, zonder dat er iets aan het straatbeeld of wat dan ook is veranderd. Als ik op de van nijenrodeweg woon pak ik zo de tram naar het binnenhof, zonder dat ik ook maar ergens het gevoel heb dat ik de ene stad uit ga en de andere stad in kom. Toch is het binnenhof officieel niet 'mijn stad', terwijl ik er misschien vaker kom dan in b.v. het centrum.

En als we toch bezig zijn, wat dachten we van Duivendrecht? Dat is aan 3 kanten omsloten. Zowel de sneltram/metro als de trein gaan er door heen. 1 halte ben je in Amsterdam, dan 1 halte in Duivendrecht, en de volgende halte weer in Amsterdam. Dat laatste is ook verwarrend voor bezoekers. Zomaar opeens 'midden in Amsterdam' een halte waarvoor je voor het kaartje niet onder Amsterdam moet zoeken. Amsterdam Centraal, Amsterdam Muiderpoort, Amsterdam Amstel, Duivendrecht, Amsterdam Bijlmer Arena. Dat is toch redelijk vaag?

Zelfs een aantal 'echte Amsterdammers' is er niet van op de hoogte dat halte van de Madeweg officieel bij Duivendrecht hoort.

Gewoon die Burgemeester verjagen daar en annexeren die hap! :P
engine 54
-18-  engine 54:
Hmmm, morgen, zondag, wordt het mooi weer.
Lekker fietsen dus door het Amsterdamse Bos.
Wel op het voetpad, want daar is het rustig. Het fietspad is vol met wandelaars, die verveeld om kijken als je belt en vaak niet eens aan de kant gaan.
En als je ze dan bija van de sokken rijdt, lopen ze nog te schelden ook.
Sanne
-19-  Sanne:
@ Henk, gewoon Amstelveen en Ouder-Amstel annexeren, en vervolgens die lelijke Duivendrechtse en MiddelPolder volbouwen met huizen, is meteen het woningprobleem opgelost.
Henk
-20-  Henk:
@Sanne

En om het compleet te maken pakken we dan ook nog even Diemen erbij :P Is Amsterdam eindelijk eens officieel wat groter dan die 'dorpse' 750.000 inwoners.
John Zwart
-21-  John Zwart:
Henk - Heet je eigenlijk Heinrich ?
Randgemeenten ? Zie: Theroge
De eerste grote stad die het er voor de randgemeente-bewoners beter op maakt moet nog gesticht worden.
Meestal gaat het om machtsbelustheid. Na de annexatie kalft alles af, dan valt er immers niets meer te behalen.
Arnoud de Jong
Er is al zoiets als de Amsterdamse Stadsregio. Goed voor 1.5 miljoen inwoners.
Daar wordt al in beperkte mate met elkaar samengewerkt. Voornamelijk op het gebied van OV.

Dat zou misschien iets meer kunnen worden?
-23-  :
Jelmer, enerzijds begrijp ik je argumentatie volkomen (en sta ik er zelfs achter). Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat, zodra de moloch Amsterdam zijn grijpgrage vingers rond de strot van Amstelveen kan leggen, het Amsterdamse Bos hetzelfde lot zal ondergaan als mijn arme Bijlmerpark.

Duizenden gezonde bomen zullen worden gekapt, en bij Vara's Vroege Vogels zal Marijke fucking Vos komen uitleggen dat dat allemaal nodig was omdat die gezonde bomen misschien over vijf jaar wel niet meer gezond zouden kunnen zijn. Mocht je je willen beklagen over de teloorgang van Bosplan (en over het stinkende industrieterrein dat er, onder auspiciën van diezelfde wethouder Vos, zal worden neergelegd), dan zal ze je vrolijk wijzen op de voordelen van IJburg. Da's namelijk een enorm groen stadsdeel, vindt ze.

En dan is Vos nog van mijn eigen partij ook!

Dat denkt ze tenminste.
Michiel
-24-  Michiel:
Ach Vrouw Vos! Snapt ze eigenlijk wel wat er zich in Amsterdam afspeelt, hoe de stad in elkaar steekt, wat haar rol als wethouder is. Of heeft ze het idee dat ze nog steeds bij milieudefensie werkt of lid is van de Tweede Kamer? Haar milieubeleid is de stad Amsterdam onwaardig. Verkeerde influisteraars op de achtergrond?
Bernd
-25-  Bernd:
Beetje tendentieus stukje dit. Jelmer is er blijkbaar niet van op de hoogte dat de grond waarop het Amsterdamse Bos geplant is, eigendom is van de gemeente Amsterdam. Dan mag die grond wel in andere gemeenten liggen, Amsterdam is gewoon verantwoordelijk voor het onderhoud. Dus HOEFT de gemeente Amstelveen ook niets in haar begroting op te nemen. Als mijn tuinpad verzakt raakt, of als mijn boom gesnoeid moet worden, hoef ik toch ook niet bij de gemeente aan te kloppen?

Overigens ligt van het oorspronkelijke Amsterdamse Bos helemaal niets meer in de gemeente Aalsmeer. Voorheen lag het gedeelte ten zuiden van de A9 in Aalsmeer, maar sinds een grondruil tussen Aalsmeer en Amstelveen van een paar jaar geleden, is dat nu volgens mij alleen nog maar het Schinkelbos, ten zuiden van de Bosrandweg.

Dus beste Amsterdammers, als jullie het Bos zo graag willen hebben, wellicht kunnen we het dan eens worden over nog zo'n grondruil? Het Amsterdamse Bos in ruil voor Buitenveldert?
O. Schmidt
-26-  O. Schmidt:
@ John Zwart
Dan vind je vast ook dat terminale kankerpatienten meer zorgpremie moeten betalen? Zij maken immers veel meer gebruik van de zorg.
John Zwart
-27-  John Zwart:
@ Schmidt ga je schamen - hoop dat de redactie je verwijdert, misschien heb je er nu al spijt van.
Arti
-28-  Arti:
@Thijs
Er was zoiets als een Amsterdamse Stadsregio. Nu heet dat Amsterdam Metropolitan Area .
Zodra Amstelveen een ondergrondse OV-aansluiting krijgt op de NZ-lijn is t een deelgemeente van Amsterdam.
Zeg 2030.
We kunnen dus nog een generatie lang genieten van de status quo.
Arnoud de Jong
Arti: Je hebt gelijk! Maar dat is nog wel heel pril allemaal he? De websites zijn allemaal nog erg versnipperd iig.
Henk
-30-  Henk:
@Thijs
Over welke websites heb je het?
 lol lol lol lol lol lol
-31-   lol lol lol lol lol lol:
lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol
O M F G
-33-  O M F G:
O M F G
O M F G
-34-  O M F G:
O M F G
Jos Dinkelasr
-35-  Jos Dinkelasr:
Diemen bij Amsterdam voegen , wil je provincie Noord Holland dat niet afdwingen

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.