Home > > Karikatuur

Karikatuur

Thuiszorg
Amsterdam - Het kan u niet ontgaan zijn dat er de afgelopen week veel commotie was over de thuiszorg-spot van de SP. Daarin voert een bejaarde dame een striptease op. Ze stelt ermee aan de kaak dat ze tegenwoordig steeds andere verzorgers krijgt om haar te wassen en uit te kleden.
"Dan kan ik me net zo goed voor heel Nederland uitkleden," is haar conclusie.

Ai, dat viel helemaal niet goed in de Tweede Kamer. Met name bij CDA en VVD. En ook de verantwoordelijke bewindslieden 'herkenden zich niet' in het beeld dat door de SP werd geschetst van de thuiszorg. Het spotje was 'een politieke partij onwaardig', het was een 'belediging voor de werkers in de thuiszorg' en de partij maakte er een 'karikatuur' van.
Volgens de SP zijn de problemen te wijten aan de marktwerking in de thuiszorg. In het radioprogramma Kamerbreed ontkende staatssecretaris Jet Bussemaker op zaterdagochtend echter glashard dat er sprake was van marktwerking in de AWBZ, de pot waaruit de thuiszorg wordt gefinancierd. Dit roept toch enkele vragen op...
Als er volgens de staatssecretaris geen sprake is van marktwerking in de thuiszorg, waarom moeten gemeenten dan tegenwoordig in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning de zorg openbaar aanbesteden? Waarom moeten de zorginstellingen dan op prijs en kwaliteit met elkaar concurreren om het contract in de wacht te slepen? Waarom gaan er zelfs thuiszorginstellingen over de kop omdat zij achter het net visten? Waarom zijn duizenden professionele hulpverleners ontslagen omdat zij in deze concurrentieslag te duur waren?
En waarom bundelen zorginstellingen hun krachten in een coöperatieve vereniging om zodoende een sterkere marktpartij te vormen?
Tja, ik ben maar een leek op dit gebied, maar volgens mij heet zoiets toch écht marktwerking!

Postbode
Vorig jaar schreef ik op Amsterdam Centraal al twee keer een stuk over diezelfde thuiszorg (zie: Zorgen om de thuiszorg en Overheid ruimt senioren).
Toegegeven, dat zijn persoonlijke ervaringen en daaruit mag ik niet zonder meer afleiden dat het in heel Nederland zo is. Bovendien is de zorgverlening breder dan alleen thuiszorg aan senioren.

Maar juist dát feit biedt politici de gelegenheid om te doen of hun neus bloedt. Ze komen dan altijd aanzetten met voorbeelden waarin het wél goed gaat.
Zoals Bussemaker, die op een 'werkbezoek' had vernomen dat sommige bejaarden het juist zo gezellig vonden dat er telkens weer andere mensen kwamen. Maar ja, die ene bejaarde die het zelfs lekker vindt om door de postbode te worden verschoond kunnen we natuurlijk ook niet als maatstaf nemen.
Aan de andere kant wekken de staatssecretaris en protesterende kamerleden bijkans de indruk dat het SP-spotje uitsluitend is gebaseerd op de ervaringen van mijn eigen ouders en de stukjes die ik daarover schreef. Dat zou teveel eer zijn en er is natuurlijk veel meer aan de hand. Het spotje is terecht en voor velen zeer herkenbaar. En daarvoor hoef je helemaal geen SP-aanhanger te zijn.

Zeuren
In plaats van te gaan lopen zeuren over een televisiespotje dat misstanden in de zorg aan de kaak stelt, kan de overheid beter de problemen erkennen en goed laten zien wat zij daaraan doet.
Bijvoorbeeld: wat doet Amsterdam om de ongerustheid bij haar senioren weg te nemen? Zorgverleners komen bij de mensen over de vloer met verhalen dat het een 'puinhoop' is bij de Amsterdamse Thuiszorg en dat die instelling feitelijk failliet is.
Kijk, daar slapen de oudjes niet rustig van. Dus hoe zit dat en wat gaan we eraan doen?twintig reacties op "Karikatuur"

John Zwart
-1-  John Zwart:
In het programma Kamerbreed kreeg Bussemakers uitgebreid gelegenheid “uit te leggen” dat er helemaal geen “marktwerking” bestaat in de AWBZ. Het was beschamend dat ze nauwelijks weerwoord kreeg, terwijl er stapels argumenten voorhanden zijn. Het programma is sterk in mijn achting gedaald. Dat zij zonder tegenwerping ook nog de kans kreeg om te vertellen “dat heel veel ouderen het wel gezellig vinden af en toe weer eens een ander gezicht te zien bij de verzorging” vind ik een gotspe. Alsof het hier gaat om een praatje en een kopje thee.
Ik maak ook wel eens een praatje met een oudere, maar ze hoeven zich niet voor me uit te kleden. Mijn visie kun je lezen in de Redactieblog op Hernehim Cultuur.
estherd
-2-  estherd:
Ik werk in Drenthe in de thuiszorg en hoor van bijna alle clienten hoe vervelend het is dat er zo vaak verschillende gezichten verschijnen. Het lijkt me zelf ook vreselijk om elke dag opnieuw te moeten uitleggen wat er moet gebeuren, of je inderdaad te ontkleden voor telkens een ander. Bovendien moet je haasten, haasten om bij iedereen op tijd te zijn, want de route wordt helemaal volgepropt en voor een praatje heb je echt maar heel weinig tijd. Laten we het al helemaal niet over de betaling hebben voor dit werk, dat is echt bedorvend weinig, en ik kan nog steeds niet begrijpen waarom werken in de gezondheidszorg en het onderwijs financieel zo wordt ondergewaardeerd. Jonge mensen willen de zorg niet meer in vanwege die reden en al zou het je roeping zijn, van een roeping kun je echt niet leven. Dus welja, ga maar door met die uitholling, dan is er tegen de tijd dat ik oud ben echt geen kip meer die mij uit wil kleden.
Eveline
-3-  Eveline:
Die zalvende stem van Bussemaker die alsmaar blijf roepen dat het allemaal ontzettend meeviel met die gesignaleerde toestanden in de ouderenzorg. Werkelijk erg ver van de waarheid vandaan. Het is inderdaad wat Estherd meldt rennen om de hoogst noodzakelijke “klusjes” te doen. Als het allemaal teveel wordt dan huppa naar een zorghuis, waar deze oudjes dan wegkwijnen. Oudjes in de zorg, ze worden behandeld als dingen, niet als mensen. Er wordt alleen nog maar gecalculeerd. Vanuit mijn directe omgeving kan ik slechts beamen dat hetgeen de SP nu heel indringend laat zien gewoon klopt. Misschien moet mevr.Bussemaker eens twee maanden meelopen in de zorg, wellicht piept ze dan anders. Het is o zo makkelijk vanuit je regentenstoel te reageren. Het systeem van de zorg is echt door en door verrot. Je zult maar oud zijn/worden in dit land en aangewezen/afhankelijk zijn van anderen. te gek voor woorden in zo een rijk Westers land.
Arnoud de Jong
Waarom moet er nu weer een principiele discussie over marktwerking zijn? Natuurlijk is die er, daar hebben we nou eenmaal met z'n allen voor gestemd in de jaren '90. (Jippie!) En vooralsnog ben ik daar erg blij mee.

Volgens mij gaat het op dit moment om problemen in de thuiszorg. Bijvoorbeeld het probleem dat ouderen niet constant door een andere verzorgd willen worden.

Ik kan me niet voorstellen dat er elke dag 'een vreemde' op de stoep staat. En als het er teveel zijn, plan het dan beter in of ga anders om met het introduceren van die onbekenden.

Ik zat Buitenhof te kijken, en elke keer komt maar zo'n jaren '70 zweem bovendrijven dat wij als samenleving verantwoordelijk zijn voor alle zorg voor alle ouderen. Van medische zorg tot wassen, tot een praatje maken en de eenzaamheid verdrijven. Zijn we dat inderdaad...?
Suffie
-5-  Suffie:
@Thijs: Ja.
Miriam
-6-  Miriam:
@Thijs, iets waar wellicht voor gekozen is maar niet werkt, kan alsnog herzien worden. Daar is niets mis mee. Daarnaast veronderstel je dat het dus niet klopt dat er steeds “vreemden” op de stoep staan. Nou Thijs, dat is wel zo. En ja Thijs, net als Suffie vind ik dat we verantwoordelijk zijn voor de ouderen in onze samenleving. Het is te hopen dat het jou niet overkomt dat als je oud bent je aangewezen bent op anderen.
estherd
-7-  estherd:
@Thijs: typisch geroep van iemand die geen enkele ervaring heeft in de zorg of met ouderen. Het lijkt nu nog ver van je bed misschien, maar dit soort problemen gaan ook jou raken in de toekomst. Het zijn niet alleen ouderen trouwens die thuiszorg hebben, maar ook jongeren en kinderen! Een vriend van mij die tot aan zijn nek verlamd is, is bijna krankzinnig geworden van het continu aan verschillende mensen uitleggen wat er moest gebeuren met hem. Ga dat maar eens doen namelijk als je nog maar een derde van je longcapaciteit hebt, 6 uur per dag zorg nodig hebt en onbekwame, niet opgeleide mensen aan je bed krijgt. want dat is ook nog eens zo: jan en alleman mag in de zorg werken, geen enkel probleem, ook onervaren word je zo een baan aangeboden in de thuiszorg of in het verpleeghuis. Mensen zijn vaak verbaasd als er een verpleegkundige langskomt! (wat ik ben)
Goodfella
-8-  Goodfella:
Ik ben het sowieso nooit eens met de SP, maar deze commercial vind ik best goed. Hard en confronterend werkt!
John Zwart
-9-  John Zwart:
Ik ben gelukkig niet afhankelijk van dit soort zorg, maar ik gelóóf die mensen, wat zij beweren wordt me telkens bevestigd door zorgwerkers die in deze sector werken (en dan bedoel ik niet de bobo's maar wat zo modieus 'de werkvloer' wordt genoemd.)
Wat de ondoordachte reactie van Thijs Roes betreft: het is onzin een begin jaren 90 ingezette beweging als onwrikbaar en heilig te beschouwen. Koerswijzigingen in de politiek hebben altijd de neiging om dóór te slaan. Signalering en bijsturen is een zaak van verstandig beleid. Voortschreidend inzicht doet kapiteins tijdig de koers wijzigen als het schip risico van stranding loopt. Het kabinet Balkenende heeft op dit punt oogkleppen op en dat is geen goede uitrusting als je op de brug staat.
Het ziet er slecht voor ons allemaal, inclusief Thijs, uit als de ogen gesloten blijven voor de akelige neveneffecten van de privatisering.
John Zwart
-10-  John Zwart:
excuus Arnoud dat ik iets off-topic aanroer:
maar je eigen site schijnt niet helemaal ok. Reacties lezen op het actuele thema is niet mogelijk, de scrollfunctie is geblokkeerd.
Arnoud de Jong
@John:
Ja, het was mij ook al opgevallen. Er ontbrak ergens een afsluitend 'div-je'. Is nu weer opgelost.
Arnoud de Jong
Tsja, als mij een andere mening is toegedaan, is dat niet meteen “ondoordacht” of “ver-van-m'n-bed” hoor.

Mijn mening is dat we als samenleving ervoor moeten zorgen dat aan de basis alles klopt. Hou ik ook van. En natuurlijk mag je vraagtekens zetten bij de privatisering van de zorg.

Maar dan zet ik ook graag vraagtekens bij onze verantwoordelijkheden. (Ik zeg: Zijn we als samenleving verantwoordelijk voor alle zorg voor alle ouderen.)

En nu niet doen alsof ik ouderen graag een spuitje geef. Maar de sociale functie van de zorg hoeft natuurlijk niet aleen maar gedaan te worden door mensen die wij met z'n allen betalen.

Vooral nu de vergrijzing inzet moeten we zorgen dat de ouderen van morgen (wij) zich
ervan bewust zijn dat een breed persoonlijk netwerk (kinderen?) belangrijk is.

Dat lost vandaag nog niks op, dus ik hoop dat er iets wordt gevonden. Maar met een principiele discussie over de marktwerking kom je niet zo ver in dit geval.

(Bovendien ga ik steigeren als ik lees dat in Nederland het zorgsysteem “door en door verrot” is. Man o man wat een overdrijving. Tuurlijk zijn er problemen, maar 't is hier Afrika niet. Vind de commercial briljant trouwens.)

Estherd: Zit je ook in de thuiszorg? Wat zou volgens jou dan een oplossing zijn?
Carolien
-13-  Carolien:
Verzorging & Verpleging van de thuiszorg valt nog niet onder de WMO. Maar dat wil niet zeggen dat V&V niet aanbesteed wordt zoals de staatsecretaris beweert. Ook voor V&V moet dit jaar worden aanbesteed bij het zorgkantoor (in ieder geval regio Roosendaal). In de openbare gegevens staat duidelijk dat er ook op doelmatigheid wordt aanbesteed, hoe lager het aantal uren zorg per klasse per client hoe grotere hap uit de financiele taart. Een dergelijke aanbesteding lokt de situatie uit dat clienten in sneltreinvaart gewassen en verzorgd worden, daarbij wordt de kans natuurlijk veel groter dat dingen worden vergeten, niet gezien worden of ronduit fout gaan lopen. Zo gaat Nederland met zieken, gehandicapten en ouderen om ! Hun zorg moet zo weinig mogelijk kosten. Dat dat tenkoste gaat van de kwaliteit lijkt niet eens meer ter zaken te doen. De SP heeft dan ook groot gelijk met hun campagne. Het is de werkelijkheid. Voor zowel V&V als de huishoudelijkezorg. Het wordt tijd dat de andere politieke partijen dat ook in gaan zien.
Suffie
-14-  Suffie:
Thijs, volgens mij hebben wij al samenleving een verantwoordelijkheid jegens iedere zwakkere, of het nu ouderen zijn of ontsporende jongeren. Die verantwoordelijkheid hoeft niet perse omgezet te worden in een absolute zorgplicht, maar wel in een minimale inspanning om te zorgen dat iedereen een menswaardig bestaan heeft. Overigens durf ik te beweren dat er geld genoeg de zorg in gaat, maar dat er door alle waterhoofden en burocratie domweg te weinig bij de eigenlijke zorgverleners terecht komt.
estherd
-15-  estherd:
Het is hier Afrika niet? Nee, dat niet, laten we zeggen dat het hier behoorlijk op de VS begint te lijken en dat zorgverzekeraars steeds meer vingers in de medische pap krijgen. een hele zorgelijke, foute ontwikkeling wat mij betreft. En ja, natuurlijk zijn we verantwoordelijk voor alle zorg aan alle ouderen! Zou je willen dat als jij straks oud en gebrekkig bent, je het allemaal zelf maar uit moet zoeken? En mantelzorg is ook lang niet altijd de oplossing- tegenwoordig werken mensen hard, en het is dan ook een hele belasting qua tijd om voor zieke familie te zorgen.
Ik werk inderdaad in de thuiszorg als verpleegkundige, en voor mij is de oplossing simpel: alle dure interim-managers weg uit de zorg, de mensen aan het bed veel beter betalen en de opleidingen een stuk aantrekkelijker maken voor jongeren van nu. En verder alleen nog gediplomeerde mensen in de zorg!
Dr.D
-16-  Dr.D:
April 2005


Dit land is hypocrisie kampioen!!!
DocD, 16:08h
En de klok kan niet teruggedraaid.
Hoe krampachtig de overheid dat ook probeert.
Met normen en waarden debatten en
sukkels met stropdassen die als 'excellentie'
wensen te worden aangesproken.
Als een soort opwaardering van de beschaving
tussen de mensen onderling???

De mensen die zich die tijden
nog kunnen herinneren zijn nu oud.
De mensen die hun hele leven hebben gewerkt
en hun premies hebben betaald.
Belastingontduiking en fraude bestond amper.
Plichtsbesef en fatsoen was een hoog goed...

Tegenwoordig ziet een kabinet dat als oplossing
voor de maatschappelijke problemen.
Een kapitale denkfout!!!
Door de jarenlange minachting van de overheid
voor de burgers is de situatie zo gegroeid.
Want waarom wetten volgen als de overheid
zich niet aan zijn eigen wetten houdt?
De papiermolen die men elkaar voor de ogen draait.
Diezelfde molen waarmee miljarden naar
sluizen worden gepompt.
En in die maalstroom bevinden zich de elementen
die nooit genoeg hebben van macht/geld.

De machtelozen staan niet aan de zijlijn,
ze hebben een stadionverbod!!!

Dr.D doelt op de oudere generatie van nu.
In verzorghuizen sterven de ouderen
aan uitdroging en ondervoeding.
Iemands opa of oma ligt verkleefd aan de lakens
vanwege doorligplekken.
Dezelfde mensen die ervoor hebben gezorgd
dat pensioenfondsen uitpuilen van de euro`s.
(waarmee zo`n fonds dan de beurs opging
om vervolgens miljarden te verspelen.)

Nu wordt er verkondigd dat er geen geld is voor hun verzorging.
Ook in de nabije toekomst is er geen zicht op verbetering.
JSF, Betuwelijn etc. hebben een hogere prioriteit.

De ouderen die minder hulpbehoevend zijn
en nog redelijk zelfstandig functioneren
hebben daar minder last van.
Zij zien alleen hoe alle voorzieningen
en activiteitmogelijkheden zijn ingetrokken.
Bezuinigen is namelijk niet het juiste woord...
Bij deze groep is vaak eenzaamheid
een veel voorkomend probleem.
Het sociale netwerk valt door de ouderdom uit elkaar.
Kennissen en familie overlijden.

Maar nu heeft de SVB(sociale verzekeringsbank?) ze te pakken!!!
Ruim 3800 AOW'ers werden bestraft wegens onregelmatigheden.
In de meeste gevallen verzwegen AOW'ers dat ze samenwonen.
In dat geval is de uitkering per persoon vijftig procent van het minimumloon.
Een alleenwonende AOW'er ontvangt zeventig procent van het minimumloon.
(n sommige gevallen zouden bejaarden zelfs
van bed gelicht worden om te zien
of ze niet stiekem samenwonen).

Nog steeds slaat het ministerie van sociale zaken zichzelf op de borst:
“Nederland beschikt over een hoogwaardig, solide en breed toegankelijk pensioenstelsel dat door veel andere Europese landen als voorbeeld wordt gezien”.

Lieg jezelf voor!!!
Want waar hebben we het over???
Voor allenstaanden maandelijks:

Netto ¤ 834,79 zonder Loon(!) heffingskorting ¤ 697,21

Stel dat in het licht van een spilziek ambtenarenapparaat.
En terechte schaamte is op zijn plaats...
Rogier
-17-  Rogier:
Gezinnen worden kleiner, mantelzorgers wonen vaak niet in dezelfde woonplaats als hun ouders. Families zijn in de loop der jaren verdund. Steeds meer nadruk op langer zelfstandig blijven wonen. Er wonen ook steeds meer mensen op zichzelf. Zowel oud als jong. De zorg waarover we het hier hebben is inderdaad niet alleen de zorg voor ouderen. Het is zorg als je zelf niet verder kunt. Net als Estherd ben ik van mening dat het steeds meer op de VS begint te lijken mbt ons zorgstelsel. Lijkt mij een ongewenste ontwikkeling. Marktwerking in de zorg is ongewenst, net als marktwerking in gas/elektra/wonen/onderwijs. Basis elementen waar je uitermate zorgvuldig mee om dient te gaan. Marktwerking heeft tot nu toe alleen gezorgd voor dikke salarissen, een enorme bureaucratie, grote kantoren en een uitgebreidt wagenpark. Alleen degene die afhankelijk is, dus degene waar het allemaal voor bedoelt is, snapt er helemaal niets meer van.
Arnoud de Jong
Dat het hier “op Amerika gaat lijken” is een holle uitspraak. Het lijkt hier helemaal niet op Amerika. Als je daar boven het minimum geld verdient kan je de zorg krijgen die je wil. Als je hier meer verdient dan een ander kom je nog steeds op een wachtlijst terecht.

Het probleem in de VS is dat de onderlaag van de bevolking geen enkele toegang tot zorg heeft. De kwaliteit van de gezondheidszorg voor mensen die er wél toegang tot hebben, is hoog.

In Nederland moest rijk en arm het doen met dezelfde eenheidsworst. En kunnen alleen de superrijken de wachtlijsten ontlopen. Dat is ook niet eerlijk.

Verder ben ik het met je eens estherd. Als we het werk zo belangrijk vinden, mogen we ze ook wel veel betalen. En wat Rogier zegt klopt ook. Indivualisering speelt al langer. Marktwerking is hier nou eenmaal het gevolg van.
Berend
-19-  Berend:
@Thijs,

Ik word zo moe van mensen als jij. Waneer wil je het dan wel aannemen? Als jij straks 65 en alleen bent en er komt niemand om je been te zwachtelen en je luier te verschonen? Heb je geen empathisch vermogen, of ben je hier alleen maar aan het rondhangen om mensen tegen de haren in te strijken. Het is goed dat de SP deze spot maakte en dat deze discussie loskomt. HEt neoliberale geloof is niet zaligmakend.
yanny scutt
-20-  yanny scutt:
Arnoud, de term striptease vind ik wel misplaatst hoor! Maar verder heb je groot gelijk. Dit land gaat aan marktwerking ten onder, en niet alleen in de zorg.

Het gaat -lijkt wel- alleen over 'centjes' terwijl ikzelf altijd dacht dat het doel was dat er efficienter omgegaan wordt met de tijd die besteed wordt door de werknemers in gesubsidieerde diensten.

Bij voorbeeld; een thuiszorg-medewerker moet naast het aantrekken van steunkousen niet ook nog eens 2 urenlang blijven koffiedrinken terwijl daar geen enkele reden voor is. Dat de overheid daar iets aan wilde doen is natuurlijk logisch.

Maar ja toen kwam de mafkees Hoogervorst (voormalig minister van gezondheid) met zijn maniakale ideeen: Eigen verantwoordelijkheid! De kinderen moeten zelf wat meer voor hun ouders gaan zorgen! (want dat was vroeger heel normaal)

Deze man was het er helemaal niet om te doen de zorg te te verbeteren. Hij wilde fijn scoren en de overheidskas flink spekken over al onze ruggen heen! Uiteindelijk blijkt nu dat het veel meer geld heeft gekost in papierwerk omdat de thuiszorger allerlei formulieren in moet vullen en iemand anders weer moet gaan controleren of die informatie klopt...

In de laatste week van het leven van mijn moeder kwamen er zoveel mensen langs dat mijn vader en ik ze nauwelijks uit elkaar konden houden.

Mijn moeder was daar heel duidelijk over in de voorlaatste nacht van haar leven. Op mijn vraag of de 'nachtzuster' -de zoveelste in die week- bevallen was antwoordde zij; 'Ze is lief hoor kind, maar morgen mag ze met pensioen!'

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.