Home > > De afgeplakte stad

De afgeplakte stad

Donate Your Space
Amsterdam - Onlangs werd tijdens het krantje lezen mijn aandacht getrokken door de woorden 'Amsterdam Centraal' en 'uitkleden'. Ik veerde overeind. Had ik op de redactievergadering een puntje gemist?
Het was loos alarm. Het bleek te gaan om acht modellen die voor het Centraal Station uit de kleren gingen en zich daarna hulden in stickers en tape. Onder het motto 'donate your space' doneerden zij een stukje van hun lichaam.

Was dit een radicale actie voor het donorcodicil? Ik snapte er geen ruk van, eerlijk gezegd. Na het artikel drie keer gelezen, gespeld en ontleed te hebben, begreep ik eindelijk dat het hier een actie voor de millenniumdoelen betrof. Voor een betere wereld dus. Georganiseerd door Move Your World.

De bedoeling is geloof ik dat iedereen die ergens een stukje ruimte over heeft, die ruimte afplakt met stickers en tape. Daarop staat dan één van de millenniumdoelen genoemd. Overal schoon water, minder kindersterfte, uitbanning van honger en armoede enzovoort. En wanneer een heleboel mensen en instanties dat doen, komt er vanzelf meer aandacht voor de noden en misstanden in de wereld.
Nou, sympathieke actie! Maar zeg dat dan meteen!
Ik zie het al voor me: de hele stad ondergeplakt met stickers en tape. De eerste vraag die zich dan opdringt: is dat plakspul allemaal wel zo milieuvriendelijk? Want ook al plak je die zooi op je eigen spullen, ééns wordt het allemaal toch weer weggegooid. En er is op dit moment 9658 meter gedoneerd. Dat is al bijna tien kilometer eh... ja, laat ik het beestje maar bij de naam noemen: troep!
Maar goed, laat ik niet moeilijk gaan doen over bijzaken.

Parkeerbeheer doneerde meteen al ruimte voor een millenniumdoel. Ja, dat is makkelijk zeg! Iets weggeven dat niet van jou is! Zie ik daar een parkeerbeheerder pronken met zijn ondergeplakte scooter! Een van overheidswege beschikbaar gesteld vervoermiddel ter uitvoering van een dienstopdracht! Die kant moeten we niet uit natuurlijk.

Er is nog genoeg ongebruikte ruimte in Amsterdam die eerder in aanmerking komt. Op de wallen kunnen we de vrijgekomen bordelen doneren aan de millenniumdoelen. We hebben ook nog tienduizenden vierkante meters leegstaande kantoorruimte. Kunnen we allemaal afplakken en onderstickeren. Want dat zijn ze bij die millenniumdoelen nog vergeten: de woningnood en de speculatie in onroerend goed.
Ook in het Westelijk Havengebied zie ik nog genoeg braakliggende terreinen om in te tapen. Gebeurt allemaal niks mee. Hooguit wordt er af en toe een lijk of ander illegaal afval gedumpt.

Ik roep de Gemeente Amsterdam dus op om alle ongebruikte ruimte in de stad te gaan voorzien van stickers en tape. Daarmee geven we dan niet alleen aandacht aan de acht millenniumdoelen, maar maken we tegelijk ook duidelijk zichtbaar op hoeveel plekken we ruimte aan het verspillen zijn. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Wij van Amsterdam Centraal hebben met dit verhaaltje ook ons steentje bijgedragen aan de millenniumdoelen. Zonder stickers en tape. Als ze die millenniumdoelen nu nog niet halen heeft het niet aan ons gelegen.
Maar, jongens en meisjes van Move Your World: mag het volgende keer iets minder ingewikkeld en gewoon in het Nederlands? Van onze nieuwe Nederlanders verlangen we tenslotte óók dat ze Nederlands praten.

twee reacties op "De afgeplakte stad"

John Zwart
-1-  John Zwart:
zo is het:
vestig aandacht op de verspilling
en stop met de stikkervervuiling.
dat werkt toch niet in een wereld van elkaar overschreeuwen.

maar ja daar verdient natuurlijk geen reclamebureau aan, en moeten die modellen ook bloot blijven rondlopen en dat in deze temperaturen...
Jan Westerhof
-2-  Jan Westerhof:
Het is een epidemie, dat 'aandacht vragen voor'. Mensen doen tegenwoordig de gekste dingen om 'aandacht te vragen voor X'. Vul voor X maar in..... honger, vrede, oorlog, Tibet, milieu, water....
Fietsen van Amsterdam naar Peking om aandacht te vragen voor, pak 'm beet, borstkanker.....
Of skien naar de Zuidpool voor de klimaatverandering (http://www.arcticalert.nl/?...). En dan natuurlijk eerst helemaal uit Canada naar de Zuidpool vliegen....
Jezelf 3 dagen opsluiten in een glazen kist en plaatjes draaien om aandacht te vragen voor... wat was het ook al weer?
En net als je denkt dat je het gekste wel gehad hebt, moeten we nog 's wat er over is volplakken met stickers om aandacht te vragen voor alles wat erg is in het algemeen.
Zoek in Google op 'aandacht te vragen voor' en vind 122.000 pagina's (http://www.google.nl/search...).

En als er nou nog 's iemand een half jaar ging werken, en het verdiende geld geven aan het kankerfonds of zo, dan hielp het tenminste nog een beetje. Maar dat hoor je nooit.
Nou ja, daar wou ik nou eens de aandacht voor vragen.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.