Home > > Fraudefantasieën op zondag

Fraudefantasieën op zondag

Foto: Thomas Schlijper
Amsterdam- Tijd voor de zondagoverdenking. U bent (hoop ik) allemaal bekend met de Nigeriaanse email-fraude. Hoge functionarissen in Nigeria willen een enorm bedrag naar het buitenland sluizen en hebben daarbij uw hulp nodig. Als u nu zo vriendelijk bent om daarvoor uw bankrekening ter beschikking te stellen en discreet blijft, krijgt u uiteindelijk als beloning 30 procent van het totale bedrag als 'bemiddelingskosten'.
Voor het zover is moet u de kosten die vooraf worden gemaakt voorschieten. Telkens opnieuw wordt u gevraagd nieuwe bedragen over te maken. Advocaatkosten, bankkosten, personeelskosten, er lijkt geen einde aan te komen. Maar geen nood, als u die allemaal netjes bijhoudt krijgt u ze uiteindelijk weer terug. Zeggen ze. En aan het eind van de rit is er natuurlijk die grote hoofdprijs, die 30 procent van miljoenen dollars, waarmee u voor de rest van uw leven binnenloopt! Al gaat het alles bij elkaar wel steeds langer duren...

Dit verhaal komt mij ergens heel bekend voor. Waar ken ik dit van? Toen dit weekend de zoveelste damwand scheurde wist ik het: de Noord-Zuidlijn! Steeds weer nieuwe tegenvallers, steeds weer hogere kosten, steeds weer uitstel! En telkens trappen we er weer in, want de nieuwe metrolijn is natuurlijk niet het eerste megaproject in Nederland dat volgens dit scenario verloopt.
Ik fantaseerde hier even op door. Want we moeten voorlopig maar aannemen dat al die ondergrondse activiteiten ook werkelijk plaatsvinden! Wordt er eigenlijk wel echt gegraven en geboord in de Amsterdamse onderwereld? Die Nigerianen huren om de schijn op te houden óók allerlei kantoortjes in officiële banken en overheidsgebouwen, dus dat principe kun je met gemak in de Amsterdamse straten toepassen.
Bovengronds ga je wat indrukwekkend lopen doen met het gigantisch overhoop gooien van Rokin, Damrak, Vijzelgracht en Ferdinand Bol, je ramt wat roestige ijzeren platen in de straat en je saboteert hier en daar wat funderingen. Als er dan wat huizen verzakken lijkt het allemaal heel wat en net echt.
Geboord wordt er natuurlijk niet. Dat is niet te doen in die slappe veengrond van ons, dat weet een kind.

Pas in 2015 komen we erachter dat we zijn genept en dat alle metro-miljarden naar geheime Zwitserse bankrekeningen zijn verdwenen.
Maar nee, zo zijn onze gezagsdragers toch niet? Nou, theoretisch is alles mogelijk natuurlijk.
Tenslotte zijn ook in Nigeria veel overheidsfunctionarissen en politici zelf betrokken bij de email-fraude. En laten we wél wezen, onze eigen bouwwereld heeft nu ook niet bepaald een smetteloze reputatie. Het meeste geld van de bouwfraude hebben we nog steeds niet terug.
Al ons vertrouwen is dus eigenlijk nergens op gebaseerd.

Best een leuk tijdverdrijf, zo in het weekend: complottheorieën verzinnen. Jammer alleen dat die financiële strop géén fictie is...

zes reacties op "Fraudefantasieën op zondag"

Ing. Ad van Wensen
-1-  Ing. Ad van Wensen:
De Stichting Platform Fundering Nederland loopt tegen steeds meer ondeskundigheid aan daar waar het gaat om bouwputten en damwanden. De schade is fenominaal. De veroorzakers proberen er vrijwel altijd onderuit te komen. Zie de diverse krantenartikelen op http://www.platformfunderin...
Bij congressen over bouwputten blijkt oo steeds duidelijker dat er in de berekening te veel aannames zitten en ervaringscijfers ingevoerd worden door vrij onervaren zogenaamde deskundigen.
Sigi
-2-  Sigi:
Erg leuke theorie :)
John Zwart
-3-  John Zwart:
Iedereen weet dat de echte kostenramingen altijd een factor 3 tot 10 hoger liggen. Dat valt natuurlijk niet te verkopen, dus worden de begrotingen altijd op de helft van een natte vingerschatting gesteld. De ambtenaren steunen de politici door net te doen of die ramingen serieus zijn en zo krijgen we elk gigaplan erdoor gejast. Naderhand wordt het net zolang zwartepietenspel tot er niemand verantwoordelijk is.
Dr.D
-4-  Dr.D:
Mijn complimenten voor de metafoor...
Metten
-5-  Metten:
Het is inderdaad een mooie metafoor, maar er zijn bij dit project toch net teveel mensen dusdanig nauw betrokken dat een dergelijke 'scam' onder de pet zou kunnen blijven.
Wat betreft het bodemloze-put-effect van dergelijke bouwprojecten: meestal is het leed van dergelijke projecten van korte duur. Een paar jaar na realisatie hoor je er bijna niemand meer over en plukt de hele stad er vruchten van.
Want laten we wel wezen: het tram/busnet van amsterdam is overvol en de reistijden slaan eigenlijk nergens op. Toch jammer dat een volgende (oost/west?) metroverbinding politiek dusdanig gevoelig zal liggen dat de eerste woorden daar pas omstreeks 2020 over gesproken zullen worden. Als het ding er eigenlijk allang had moeten liggen dus...
Bart
-6-  Bart:
Hoe dieper de put, hoe bodemlozer!
(En hoe oeverlozer de discussies over hoeveel geld er nog in moet...)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.