Home > > Gelegaliseerde diefstal bij thuiszorg

Gelegaliseerde diefstal bij thuiszorg

Amsterdam - We hebben er weer een relletje bij. De website Zorgvisie meldt dat de voormalig directeur van de Amsterdamse Thuiszorg, Gerard Tanke, bij zijn vertrek een gouden handdruk heeft meegekregen van 650.000 euro. Opgeteld bij zijn jaarsalaris is zijn bruto inkomen voor 2008, inclusief werkgeversbijdragen, 923.538 euro. Tot februari 2009 mag hij nog in een lease-auto van de zaak rijden, aldus Zorgvisie.

Zoals bekend stond Amsterdam Thuiszorg op de rand van het faillissement. Staatssecretaris Bussemaker weigerde met extra geld over de brug te komen, omdat 'slecht bestuur niet beloond mag worden'. Dat slechte bestuur sloeg onder meer op Gerard Tanke. Ondertussen werden de medewerkers van Amsterdam Thuiszorg die het échte werk doen bij bosjes ontslagen.
Een land waarin dit mogelijk is dreigt af te glijden naar de status van bananenrepubliek, waarin criminele zelfverrijking door topbestuurders een geaccepteerde gewoonte is geworden. Of overdrijf ik nu?
Zeshonderdvijftigduizend euro. Dat laten we even op ons inwerken...
Een uurtje thuiszorg staat op de factuur van het CAK-BZ (Centraal Administratiekantoor Bijzondere Zorgkosten) gespecificeerd als ¤ 12,40. Daarvan betaalt de cliënt nog een gedeelte als eigen bijdrage, afhankelijk van het inkomen. Ik heb er geen verstand van hoe dit soort berekeningen tot stand komt, dus waarschijnlijk zijn de werkelijke kosten veel hoger. Overhead, sociale lasten, personeelsuitje, weet ik veel wat er allemaal bovenop komt. Laat ik daarom eens ruim schatten dat een uurtje thuiszorg in werkelijkheid ¤ 30 kost.
Die meneer Tanke consumeert daarmee in z'n eentje een equivalent van minstens eenentwintigduizendzeshonderdzesenzestig uren thuiszorg. Nog even exclusief zijn riante jaarsalaris.

Het was allemaal afgesproken werk. Toen meneer Tanke in dienst kwam was het zo geregeld. Wij als gewone, modaal (of misschien wel minder) verdienende burgers mogen daar een oordeel over hebben, maar dan moeten we ons wel in beschaafde termen daarover uitlaten. Zo hoort dat, zo zijn we opgevoed. Want als we dat niet doen krijgen we te maken met een 'ontbieding' op het politiebureau voor een ernstig gesprek.

Ondanks deze dreiging moeten we misschien die beschaafde omgangsvormen maar eens doorbreken.
In mijn beleving (dat moet ik zo zeggen van mijn advocaat) zijn de verantwoordelijken die deze gouden handdruk met meneer Tanke afgesproken hebben namelijk volkomen geschift.
Het is bovendien (alweer in mijn beleving) onterecht gelegaliseerde diefstal van gemeenschapsgeld. Meneer Tanke is (nogmaals in mijn beleving) een ordinaire dief die op één lijn gesteld kan worden met een boekhouder die er met de kas vandoor is.

Vooral ook omdat dit moreel bijzonder verwerpelijke gedrag ertoe heeft geleid dat vele werknemers van Amsterdam Thuiszorg op straat zijn komen te staan of slechtere arbeidsvoorwaarden hebben moeten accepteren.
Nog erger is dat cliënten van deze organisatie niet meer of onvoldoende worden geholpen en dat de samenleving voor een groot bedrag getild is.

Samenvattend: Gerard Tanke, ik kan wel janke!
Hè, hè, dát is er uit! Het moest maar eens gezegd worden.
Hoe is dit alles eigenlijk in uw beleving?

zestien reacties op "Gelegaliseerde diefstal bij thuiszorg"

Frans
-1-  Frans:
Het is een beetje als met de privatiseringen in Rusland na het ineenstorten van de Sovjetunie: de handige jongens graaien in de publieke pot, en degenen die er toezicht op horen te houden hopen op een dag een zelfde beloning te krijgen, ze horen er (vinden ze zelf) immers ook bij.

Maar, misschien gaf Dr G M H Tanke simpelweg niet zoveel om Amsterdam. In zijn domicilie Breda liggen dat soort zaken misschien heeel anders...
John Zwart
-2-  John Zwart:
Frans treft het juiste pijnpunt.
De eerste aanzet (in onze niet-communistische maatschappij) zit nl in de Raden van Bestuur die jaar na jaar onder de ogen van machteloze (?) politici deals met directies afsluiten waarin de sluizen openstaan voor royale zakkenvullerij (ook, en soms zelfs vooral) bij wanprestatie.
Gewoon omdat men weet: heden hij, morgen ik wellicht.
Kritiek hierop wordt schamper als linkse jaloezie terzijde geveegd.
Sja, als je dan publieke diensten gaat privatiseren, verspreidt die ziekte zich steeds verder in de maatschappij.
Maar, zijn we gaan makke schapen?
Vroeger gingen we voor minder de straat op.
Of is het zo dat we ons erbij hebben neergelegd dat het nu eenmaal zo gaat in de wereld, of er nu een Poetin of een Berlusconi is die de scepter zwaait...
En stellen we ons tevreden met de ijdele hoop op de super kanjer hoofdprijs van de Staatsloterij? Om ook op dezelfde voet mee te mogen doen...
JoshuaAdam
-3-  JoshuaAdam:
Ik raad u aan om het (arbeids)verleden van de heer Tanke eens goed na te gaan. Het is niet de eerste keer dat hij een puinhoop achterlaat tegen buitensporig hoge vergoedingen.
Alfred
-4-  Alfred:
burgers van Amsterdam,dit is pure diefstal van gemeenschapsgeld.
(in mijn beleving)gewoon terugvorderen wegens wanprestatie
amsterdamboy
-5-  amsterdamboy:
Wie weet eindigt dhr tanke ooit in een verpleegtehuis waar hij met een overdosis kalmeringsmiddelen rustig gehouden wordt, en 1 keer per week mag douchen omdat er te weinig personeel is.
Maar ja hij zal wel genoeg geld hebben om zijn zaakjes beter te regelen.
En dat over de rug van mensen die afhankelijk zijn van gemeenschapsgeld voor hun zorg.
ouderenbescherming
-6-  ouderenbescherming:
Tamelijk schokkend!
Rob
-7-  Rob:
je zou zo verwachten dat staatssecretaris Bussemaker, na de aanhoudende kritiek op de instellingen die onder haar vallen, eens orde op zaken zou stellen. Niets van dat alles; ze doet helemaal niets.
Zoals ze zelf vindt: “ik ben verantwoordelijk voor het systeem maar niet voor de uitvoering”

Een uitspraak van een volslagen incapabele PvdA politica.
Laat zij ook maar uit haar funktie ontheven worden; en zonder gouden handdruk om een voorbeeld te stellen.
Arnoud de Jong
@ Rob:
Ik denk dat een VVD- of CDA-politica hetzelfde gezegd zou hebben, want de staatssecretaris is inderdaad niet verantwoordelijk voor de uitvoering.
Maar goed, je hebt weer even je antipathie tegen links kunnen ventileren en dat is natuurlijk altijd goed voor de bloeddruk. ;-)
Frans
-9-  Frans:
Er is nu ook een reactie van een van de mensen die verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van deze fooi: Eggo Boer stelt hier http://www.zorgwelzijn.nl/h... dat zonder het afkopen van Tanke de fusie met Cordaan was mislukt, en Amsterdam Thuiszorg ten onder was gegaan. Cordaan wilde dhr Incompetenterik niet, en derhalve moest hij bijna een miljoen toegeschoven krijgen.

Eggo Boer; onthoud die naam. Boodschap aan eventuele googelende headhunters : Met het inhuren van deze man stelt U Uw organisatie bloot aan onnodige financiele risico's.
Bart
-10-  Bart:
Uitleveren aan de Taliban, die Tanke, daar kan ik niet om janke, en doe tegelijk die Eggo Boer ook maar mee, die ruikt ook niet kosher! Wat een ongelofelijke zakkenvullers en Uitvreters.. (geen Titaantjes dus!)
Bij de Taliban zullen ze ongetwijfeld de tegenwaarde van heel veel gijzelaars vertegenwoordigen, dus gewoon inruilen!
Observator
-11-  Observator:
Als je uitgaat van vier uur thuiszorg per week á 30.- euri en een totaal van 923.538.-
bijeengegraaid gemeenschapsgeld, komt dat neer op een kleine 150 jaar thuiszorg. En dit land is vergeven van dit soort regelingen en mannetjes (het zijn meestal mannetjes, hier is de emancipatie, gelukkig zou ik zeggen, nog niet doorgedrongen ).
Mark my words, meneer Tanke heeft binnen een jaar opnieuw een positie op vergelijkbaar niveau.
“Old boys network” is in werkelijkheid een eufemisme voor verrotingsproces. Qua samenleving fundamenteel dus, lettelijk en figuurlijk.
Arnoud de Jong
Meneer Eggo Boer had de gouden handdruk beter uit eigen zak kunnen betalen als meneer Tanke niet voldeed. Hij heeft hem tenslotte zelf aangesteld waarschijnlijk en hem ook die gouden handdruk beloofd.
Frans
-13-  Frans:
Oh, het houdt niet op! Uit het Parool van vandaag (http://www.parool.nl/parool...):

“De tijdelijke opvolger van Tanke, de extern ingehuurde Karel Verwey, ontving 55.000 euro onkosten- en reiskostenvergoeding voor twee maanden werken in 2007.” 55K onkosten voor twee maanden werken, wat dóet zo'n man dan?
Observator
-14-  Observator:
De vraag moet zijn wat doet zo'n man niet.
En, wat was zijn salaris. Er wordt hier alleen maar gerept over reis-en onkosten.
Waar je volgens mij ook geen belasting over beraald.
Gaat lekker zo. Belangrijker dan ons al te druk te maken over dat gajes is de vraag wanneer krijgen de mensen weer de hulp die zij behoeven.
yanny scutt
-15-  yanny scutt:
Goed geschreven Arnoud! Maar ja, wij zijn niet de ELITE en worden niet geacht gelijkwaardig te zijn aan Prins Bernhard...(-:
pieter
-16-  pieter:
al dat gekwetter over gerard tanke is wel gezellig maar zet geen zoden aan de dijk. Terwijl tanke zich rot lacht om al dat gezemel is hij alweer aan het soliciteren(nou ja ...zijn kliekje bellen). Misschien werkt één ding : zijn naam opschrijven,en verschrikkelijk kabaal maken bij iedere dreigende nieuwe benoeming. dat spaart veel geld.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.