Home > > Een stadsgreep

Een stadsgreep

Foto: Thomas Schlijper
Amsterdam - De afgelopen week ontstond er enige opwinding doordat bekend werd dat onze dagelijkse stadsbestuurders allemaal tegelijk op vakantie waren. Hoe konden zij de stad zo stuurloos achterlaten? Wie moest er nu de besluiten nemen? Het was on-ver-ant-woor-de-lijk, zo vond men. Vooral bij de SP.
Er werd een noodoplossing gevonden door VVD-raadslid Eric van der Burg tijdelijk tot locoburgemeester te benoemen. Een zwaktebod natuurlijk, maar goed, de man is de vleesgeworden noodoplossing, dus de keus zal wel voor de hand hebben gelegen.

Deze situatie zou een uitgelezen kans zijn geweest voor de Amsterdammers om zelf het heft in handen te nemen en eventjes wat zaken recht te zetten. Een staatsgreep te plegen, of beter gezegd: een 'stadsgreep'. Wanneer u dus nog iets wilt ondernemen in die richting moet u opschieten, het kan geloof ik alleen vandaag nog.
We zouden bijvoorbeeld om te beginnen stadsdeel Centrum onder curatele kunnen stellen, de bouwput op het Haarlemmerplein kunnen dichtgooien met aarde en er een park aanleggen met kinderboerderij. Of een volkstuincomplex. Maar goed, dat maken ze daar in die buurt dan zelf maar uit. Ze hebben daar ervaring genoeg met bestemmingsplannen, schijnt het.

Soms moeten we ook niet terugschrikken voor krassere maatregelen. Zo gaat dat nu eenmaal bij staatsgrepen en stadsgrepen. De directeur van het GVB gijzelen bijvoorbeeld in een tochtig wachthok op een van de metrostations, net zolang tot alle roltrappen en liften zijn gemaakt. Gek genoeg heb ik zo'n idee dat hij daar dan ineens maar een dag of wat hoeft te zitten. Want zo gaan die dingen.

Nu we toch lekker op dreef zijn schrijven we een ludieke wedstrijd uit tussen de aannemers van de Noord-Zuidlijn en het Rijksmuseum. Wie het eerste klaar is. Wie wint mag zijn miljoenenwinsten houden, wie verliest moet alles terugbetalen. De opleveringsdatum van beide projecten kan nu worden bijgesteld naar 2010. Ja, het is ongelooflijk hoe motiverend dat kan werken, als je er even zo'n wedstrijdelement in brengt!

Natuurlijk zullen er ook stadsdelen zijn die misbruik willen maken van de situatie. Daar moeten wij alert op zijn. Best kans bijvoorbeeld dat Ahmed Marcouch de gelegenheid wil aangrijpen om alle basisscholen in Slotervaart per decreet islamitisch te maken. Dat moet je niet proberen, Marcouch, want anders laten we je wegens stadsverraad oppakken door je eigen straatcoaches! En je weet: die gaan óók met je ouders praten!
Ja, zo gaat dat bij staats- en stadsgrepen!

O, ik zie dat inmiddels de Stopera gekraakt is. Loco-noodoplossing Van der Burg als anti-kraakwacht was geen succes. Was te verwachten natuurlijk. De eerste maatregelen van krakerszijde zijn al genomen. Er komen kraaksubsidies (Let op: aanvragen indienen voor 18:00u, want als Asscher eenmaal terug is kun je het schudden natuurlijk), leegstaande kantoorpanden worden gevorderd en de ME krijgt een samenscholingsverbod.

Nou, laat ik niet al het gras voor de voeten van de lezers wegmaaien, komt u gerust met aanvullende ideeën. Er is genoeg dat niet naar wens gaat tenslotte. Leeft u allen uit!

Wat zullen die lui van B&W opkijken als ze vanavond thuiskomen van vakantie! Ze kunnen zó weer vertrekken! Alle problemen in één klap opgelost!

zeventien reacties op "Een stadsgreep"

engine 54
-1-  engine 54:
Nou, laten we dan voor de fietsers maar net zo'n fietsbrug aanleggen van Centrun naar Noord als van Diemen naar IJburg.
Schitterende brug en hoeft alleen maar open voor die reuzachtige cruise schepen.

En voor de niet fietsers trekken we dan de ringlijn in West door naar het Centraal Station. Nu eindigt hij in de middle of nowhere achter Station Sloterdijk en vokgens mij zijn er mensen genoeg die er gebruik van zullen maken.
Bart
-2-  Bart:
Goed idee, zo'n 'stadsgreep'!
Als ik nog in Oudzuid woonde had ik het wel geweten: het stadsdeel bestuur gijzelen en een heel palaver aan zgn. 'noodzakelijke maatregelen' teruggedraaid, en andere goede ideen van de buurt er 'effe snel doorgejast', eigenlijk precies wat het stadsdeel doet (niets menselijks is hen vreemd?!)
Misschien moeten de inwoners van A'dam jaarlijks, tijdens reces van B&W tijdelijk de macht grijpen om onzinnige besluiten en voorstellen effectief terug te draaien, of de nek om/.. De brave burgers die dan ook op vakantie zijn grijpen helaas naast de prijzen! Alleen de oplettende, spitse, waakzame burger die dan nog op zijn/haar post is, heeft de kans om ingrijpende beleidswijzigingen door te voeren. En: allemaal indienen voor 18 aug., dan heb je kans dat het uitgevoerd wordt.
Anders is die vervelende Asscher er weer...
P.S.: ik dacht dat die 'wedstrijd' tussen de aannemer van de NZlijn en het Rijks wel degelijk bestond: op tijd klaar, geld, niet op tijd klaar, geen geld en met pek en veren de stad uit, niet dan?
baviaan
-3-  baviaan:
De Bijenkorfgarage ombouwen!
Beneden wordt bewaakte stalling voor fietsen(10 cent per uur).
De volgende verdieping woon/verblijfsruimte voor bejaarde buurtbewoners.
Dan ´n verdieping voor vrije meningsuiting en open discussie.
Dan eentje voor vrije kunstuiting in zeer brede zin.(kantklossen en vuurspuwen door elkaar!)
En vervolgens op het open dak 'n kuuroord voor computerverslaafde kindertjes, stopcontacten zijn er verboden, skaten, balspelen en krijten verplicht!
Bart
-4-  Bart:
En wat dacht je van een wedstrijd tussen de vastgoedboys van de Zuid-as en horeca tycoon Sjoerd Kooistra, die daar in een penthouse in een heel hoogen lelijk gebouw zijn intrek neemt, over wie in Amsterdam de meeste en duurste trendy horeca gelegenheden kan ontwikkelen...
Zelfde spelregels: eerder klaar en betaalbaar voor jan met de pet: money, niet op tijd af,te lelijk,te duur of vals gespeeld: in de gevangenis, vervolgd wegens witwassen of zwart geld; of gewoon wegens wansmaak...
Bart
-5-  Bart:
Bij herlezing van mijn reactie ben ik me bewust van een contradictio: de duurste horecagelegenheden zijn nooit betaalbaar voor Jan-met-de-pet, we passen daarom de spelregels onmiddelijk aan: de beste, meest betaalbare en toch trendy horecagelegenheden (zie ook de aanklacht van Thijs Roes, elders op AC).
Ik ben benieuwd, hoewel ik Sjoerd Kooistra er van verdenk dat ie de markt nu al geheel verziekt heeft, dus de 'onttroonde' vastgoedboys van de Zuidas nu al een forse achterstand hebben, ze hebben immers ook nog te maken met schadeclaims van de gem. Amsterdam, die heeft Kooistra al achter zich...
Corinne
-6-  Corinne:
He wat jammer dat ik dit bericht nu pas lees. Ik had die idioterie rondom rookbeleid en terrasbeleid willen terugdraaien. Want nu weten we nog niet hoe we met peuk en glaasje in de hand buiten moeten zitten, liggen staan, hangen. Ik durf te wedden dat een aatal DB-ers/wethouders/ambtenaren zich in andere steden lekker hebben uitgeleefd deze week. Ach nee, natuurlijk niet. Die bijzondere diersoort rookt niet, drinkt niet, rijdt geen auto, vliegt niet en gaat natuurlijk vroeg naar bed.
Sanne
-7-  Sanne:
De inspraakverordening afschaffen....
Vincent
-8-  Vincent:
Inspraakverordening afschaffen? Dat is wel heel radicaal en erg ondemocratisch. Er wordt nu al zoveel achter de schermen bekokstoofd.
Jochem Floor
-9-  Jochem Floor:
Op de rand van de dag: alle taxi's vallen onder het nieuw op te richten STB, waarbij alle taxichauffeurs in loondienst komen. We verdubbelen het aantal taxi's, maar ze moeten wel 'schoon' zijn; electrisch, hybride of op benzineen met 6-maandelijkse APK..
pfffff
-10-  pfffff:
De Socialistische Partij = ongelofelijke 'storm-in-een-glas-water'partij. Bij het minste of geringste schreeuwen ze met z'n alle.......... SCHANDE!
Bart
-11-  Bart:
@pfff: off topic en slaat nergens op, schande!
Efffe nadenken over een echte kwestie!
Suffie
-12-  Suffie:
Nieuw Sloten en de MAP platgooien en teruggeven aan de natuur...
bart
-13-  bart:
Eigenlijk geen slecht idee @suffie, die Middelveldse Aker Polder was vroeger prachtig! net als de rest van de polder van Nieuw-Sloten,....
Maar ja, gedane zaken nemen geen keer...
John Zwart
-14-  John Zwart:
@bart

uit gedane zaken trekt men geen leer...
Arnoud de Jong
@Suffie:
Nieuw-Sloten was vroeger een ontoegankelijk gebied vol broeikassen. We moeten dus nóg verder terug...
tffoe
-16-  tffoe:
goed dat B en W ook ff rust nemen, alle etterbakken zijn immers vertrokken en op vakantie, dus dit is het moment ook voor bestuurders om achterover te leunen. Maar daarna verwachten we wel een b en w in goed conditie die keihard gaat aanpakken.
tripleX
-17-  tripleX:
Ik zou graag weer vrij de deur uitgaan zonder nadenken, zoals ik vroeger deed, zonder het risico te lopen dat ik (preventief) gefouilleerd word, zonder het risico op boetes omdat ik geen identiteitsbewijs bij me heb, of onnadenkend een sigaretje opsteek, of geen fietslicht bij me heb, zonder het gevoel bekeken te worden door camera's, zonder het risico in een auto besnuffeld te worden door honden.
Zucht...
En de ramen op de Wallen weer terug naar de hoertjes, en de Lach weer open, alstublieft...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.