Home > > Vuilnisviespeuken

Vuilnisviespeuken

Afbeelding: AT5
Zuid-Oost - Opvallend nieuws was laatst het bericht dat stadsdeel Zuid-Oost verborgen camera's gaat inzetten om viespeuken te betrappen. Daaronder verstaat men in dit geval geen pedofielen of potloodventers, maar asocialen die hun vuilnis dumpen op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Vuilnisviespeuken dus. In Zuid-Oost wonen blijkbaar veel milieucriminelen die hun doorgezakte bankstellen, dichtgeschimmelde koelkasten en afgedankte buitenvrouwen maar gewoon van acht hoog van de galerij flikkeren.
Stadsdeelwethouder Emile Jaensch is al die smeerpijperij nu helemaal zat, Zuid-Oost mag niet het Napels van het Noorden worden. En dus wordt ook hier de techniek uit de kast gerukt die ons de afgelopen jaren al zoveel goede diensten heeft bewezen: de verborgen camera. Binnen afzienbare tijd kunnen wij dus in Zuid-Oost heftige taferelen verwachten in de strijd tegen het illegale afval!
Allereerst zal elke inwoner van het stadsdeel voortaan gedwongen zijn met een bivakmuts op zijn vuilnis buiten te zetten. Want ook al gebeurt dat netjes volgens de regels, u kent de overheid: als eenmaal de grote vissen gevangen zijn, gaat men op de kleintjes letten. En dus hoef je straks maar een ongewassen jampotje mét deksel in de glasbak te gooien en je bent er gloeiend bij! Vijftig euro boete!

Ook zie ik al zwaarbewapende teams van de Bijzondere Bijstands Eenheid over de galerijen rennen, deuren inbeuken (politie! politie!) om de zwerfvuilmaffia met veel machtsvertoon in te rekenen. Er komt een speciale website met foto's van gezochte verdachten (www.viespeukengezocht.nl). Ongetwijfeld zal het stadsdeelbestuur binnenkort tevens overwegen om zogeheten 'lok-containers' in te zetten.

Het kan natuurlijk ook anders en eenvoudiger: niets doen. Laat het vuil zich maar ophopen tot drie hoog Kikkenstein. Dwing vervolgens de boosdoeners te verhuizen naar de onderste verdiepingen. Dan zitten ze nog tot in lengte van jaren tegen hun eigen afgebladderde dressoir aan te kijken en iets naar buiten gooien lukt niet meer. Dat zal ze leren.

Nog enige andere praktische voorstellen mijnerzijds: verhoog de boete van vijftig naar vijfhonderd euro. Dan kunnen alleen de rijken zich nog permitteren hun meubilair op straat te kieperen en vinden we tenminste nog eens wat beters langs de weg dan die zooi van Leen Bakker. Neem van mij aan: een afgeschreven Jan des Bouvrie bankstelletje met slechts een paar druppeltjes kattenkots erop verdwijnt binnen het uur vanzelf, daar hoeft geen stadsreiniging aan te pas te komen.

Verder: Ikea moet weg uit Zuid-Oost. Woonboulevard Villa Arena is eveneens te dichtbij. Dergelijke vestigingen geven nu eenmaal een verkeerd signaal af naar de omgeving. Het moet de mensen niet te gemakkelijk worden gemaakt om elk jaar het interieur te vernieuwen en de na drie maanden al doorbuigende Billy-boekenkasten naast de container te dumpen. Zo creëer je meer afval dan nodig is.
Op ze minst mogen wij verwachten dat al deze meubelboeren een verwijderingsbijdrage gaan heffen.

Nou, dat was het wel zo'n beetje, denk ik. Had iemand nog iets over de privacy van de viespeuken of zullen we die deze keer maar laten zitten?
Volgende keer misschien: verborgen camera's op de wc. Want daar wordt ook een heleboel illegaal spul doorheen gespoeld, naar het schijnt.
Of doen ze dat niet in Zuid-Oost, doortrekken? Hangen ze de bibs gewoon even buiten de galerij?
(Ja, ik weet het niet, ik woon er niet, maar je hoort zulke rare berichten de laatste tijd...)

21 reacties op "Vuilnisviespeuken"

Ronald
-1-  Ronald:
Ik zou gewoon bij elk huishouden in Amsterdam een verborgen camera installeren. Dan kunnen 24 uur per dag al hun bewegingen gevolgd worden, ook de (vermeende) illegale. Wat maakt het uit we hebben met z'n allen niets meer te verbergen. We krijgen allemaal een centrale pas waarop alle, maar dan ook werkelijk alle aankopen die we doen geregistreerd worden. Eenmaal per jaar controle wat we nog hebben en waar we het hebben gelaten. Geen bewijs dan boetes en/of gevangenisstraf. Als ultieme maatregel verbanning naar vuilnisbelten. We recruteren een leger aan vrijwilligers die elkaar allemaal verklikken. O nee sorry, elkaar op ieders eigen verantwoordelijk wijzen. Zo wonen/leven we nog lang en gelukkig en zeer tevree. Bestuurders niet meer nodig, gewoon een centraal geleide opperburgemeester met een heel kordon kijkers er omheen.
Harry
-2-  Harry:
Wat Ronald zegt. Of beter, een tweeweg telescreen in iedere ruimte in ieder huishouden, zodat aan de ene kant de overheid goed kan informeren, en aan de andere kant goed kan zien of de voor ieders bestwil verstrekte informatie ook juist gebruikt word. En ook op de weg, op straat ieder een fluorescerend vest met daarop duideijk leesbaar het burgerservicenummer. En voor de zekerheid dat nummer ook koppelen aan de mobiele telefoon die buiten verplicht aan moet staan, zodat de burger indien nodig geinformeerd kan worden, en tegelijkertijd de overheid weet waar een burger op ieder gegeven moment geweest is. En al deze informatie minstens zeven jaar vasthouden. Dan zal er vrede zijn. Toch?
Willem
-3-  Willem:
Briljant geschreven column! Heerlijk!
Bart
-4-  Bart:
@ Arnoud: die Emile Jaensch zat toch in OudZuid? Is 'tie verkast of zo? (heb waarschijnlijk e.e.a. gemist), maar verder sluit ik mij aan bij Willem...
Bart
-5-  Bart:
...En Harry!
Arnoud de Jong
@Bart:
Ja, hij is inderdaad verkast van Oud-Zuid naar Zuid-Oost.
Willem
-7-  Willem:
Ja, ook zij zijn getroffen door de gigantische economische crisis welke de stad Amsterdam zwaar getroffen heeft.
Geinig meisje
-8-  Geinig meisje:
Ik woon dan wel in ZO (niet in de buurt waarover wordt geschreven) en kan helaas beamen dat het wel klopt. Kennelijk is het noodzakelijk in het oude Bijlmergedeelte 7x per week vuilnis op te halen omdat je anders Napelsachtige toestanden krijgt. Al vele jaren is deze vorm van vuilnis buiten zetten gewoon in bepaalde delen. Diverse keren zijn er ook mensen (bijna) gewond geraakt door vliegende tv's of andere rotzooi. Er groeien daar naast blaadjes aan de bomen ook luiers in de bomen, om maar een voorbeeld te geven. Op zich prima dat zich iemand om die rotzooi bekommert (wij betalen hoogste reinigingsheffing), maar of dat met cameratoezicht afdoende zal zijn, dat zal de tijd leren.
Bart
-9-  Bart:
Nu weet ik het weer!: daarom was ik naar Lelystad verhuisd: geen vuilnis op je hoofd of op je stoep, geen vervuilde plantsoenen of andere teringzooi rond je huis, ja dat was het! Het leek of ik vergeten was hoe asociaal de gemiddelde Amsterdammer is/was... Ook in Oudzuid, jawel! dat kan ik mij nog goed herinneren, hoewel ik deze ellende al ruim 2 jaar geleden gelukkig mocht ontvluchten.
Wat kan een mens toch gauw vergeten, nietwaar?
woestijnvis
-10-  woestijnvis:
Ik woon in ZO en vind die Jaensch wel goed bezig. Asociaal gedrag moet niet langer getollereerd worden en als cameras werken dan hebben ze mijn zegen.
tripleX
-11-  tripleX:
Als een camera bij de afvalcontainers staat gooi je je bank toch buiten beeld naar beneden? En als de hele straat voor de flat in de gaten wordt gehouden weet je nog niet wie het gegooid heeft.
Ondertussen wordt van iedere bewoner gezien hoeveel en wat voor afval hij of zij weggooid.
En: hoe laat je opstaat, in dezelfde kleren loopt, je humeur overkomt, of bent afgevallen, of niet opgemaakt, of boetes hebt staan, of illegaal bent, of schone nagels hebt...
Met wat mazzel landt een stoel bovenop de camera. Of een luier.

Wie zomaar grofvuil naar beneden gooit en laat liggen is niet goed bij zijn hoofd natuurlijk. Levensgevaarlijk. Maar als beneden iemand staat om mensen op afstand te houden en het naar de container te brengen vind ik het niet zo gek. De lift in geeft meer overlast. En 20 trappen af met een zware bank kan ook niet iedereen. Het zou me niks verbazen als door die camera straks van alles op de trap blijft staan.
brt
-12-  brt:
een hartstikke goed idee, al jaren heeft men van alles geprobeerd. Kent u die uitdrukking; wie niet horen wil moet maar voelen!
Marit
-13-  Marit:
“Wie niet horen wil moet voelen” en dan geven we onze vrijheid maar prijs. Dat doen we tegenwoordig dus met alles zo. Overal camera's, iedereen een ID, iedereen een ingebouwde chip etc.etc. Erg kortzichtig. Het is meer gemak al die controle mechanismes. Er zijn heel veel wegen die naar Rome leiden maar dat is natuurijk teveel gevraagd. Kijk maar wat er gebeurt, je vermomd je nu zodat niet zichtbaar is wie er nu achter een en ander zit. Gevolg, niet te controleren ondanks de camera's.
Suffie
-14-  Suffie:
“Er zijn heel veel wegen die naar Rome leiden maar dat is natuurijk teveel gevraagd”

Noem er eens wat, Marit?
Jochem Floor
-15-  Jochem Floor:
@ Suffie:
1) Simpelweg mankracht (M/V) op straat?
2)Gewoon een foto maken zodat je iemand later kunt opsporen, ipv direct beboeten op niets af?
3) Een beetje scherper selecteren welke onderwerpen wel de aandacht van de politie waard zijn en welke niet?

De algemene ID-plicht is pure luiheid van de overheid, niets meer en minder.
Marit
-16-  Marit:
@Suffie. Ik zie dat Jochem Floor mij voor is. Een andere die ook erg simpel is, is dat er per flat of gebouw gewoon een concergie/huismeester wordt aangesteld. Deze weet vaak met wie hij/zij te maken heeft. Dat mensen van alles aan troep weggooien heeft vaak te maken met anonimiteit. Aanspreken is een stuk eenvoudiger en menselijker. Menselijk contact is heel belangrijk. Waarom zou je je voor iets verantwoordelijk voelen als anonimiteit hoogtij viert.
riet
-17-  riet:
Is het niet zo dat als de overheid, de gemeente en aanverwanten zoals woningcorporaties, zich vanaf het begin sociaal hadden opgesteld met name naar de niet nederlanders in de bijlmer en hun plichten hadden gedaan ,dan had er niets kunnen verloederen. Nu kan men beter al de werklozen aan een baan helpen in de bijlmer i.p.v.daar dure camera,s te zetten he.Maar ja logisch denken is er niet meer bij.Mijn vader hrft van af het begin in de bijlmer gewoond en ik woon er nu 4 jaar met plezier
Suffie
-18-  Suffie:
@Jochem:
1) Een hele goeie! En waar organiseren we die als maatschappij even vandaan? Heffen we het GVB op? Stoppen we met moordonderzoeken of gaan we Marokkaanse jongeren socialiseren? Heel politiek gewiekst hoor, roepen van 'meer blauw op straat', maar ook ook heel zinloos. Hoeveel mensen denk je nodig te hebben om met succes dit soort zaken aan te pakken? Of zag jij wel iets in de strofe “Ook zie ik al zwaarbewapende teams van de Bijzondere Bijstands Eenheid over de galerijen rennen, deuren inbeuken (politie! politie!) om de zwerfvuilmaffia met veel machtsvertoon in te rekenen”?
2)Foto's maken: Ook een hele goeie! dan is het misschien wel goed om even wat afspraken te maken dat notoire millieuschurken hun snode daden even bij het stadsdeel of het politiebureau laten inplannen, zodat de fotograaf daar in zijn rooster rekening mee kan houden, of dacht je dat een mooi stilleven van huisvuil afdoende was?
3) Ook heel goed: We laten de politie hun moordbrigades, ongevallendiensten en noodhulpeenheden opheffen en laten ze los op milieuovertreders! Dat is pas prioriteiten stellen!

Marit, in de meeste hoogbouwflats in Zuid-Oost zijn al sinds jaar en dag huismeester en concierges, zelfs complete cohorten flatwachters. Kennelijk helpt dit dus echter niet...

Ik ben ook niet zo van de camera's, het is te ingrijpend en de realisatie van een allesregistrerend systeem, dat ook in bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden een herkenbaar plaatje oplevert, is zo kostbaar dat je er een eigen vuilverbrandingscentrale voor kunt neerzetten. Ik vind echter wel dat er te makkelijk wordt geroepen “Ze verzinnen maar wat anders”, uit de reacties hier blijkt namelijk dat dit ook vrij weinig oplevert....
Suffie
-19-  Suffie:
Riet, het heeft niet zoveel zin om de bal neer te leggen bij de mensen die 35 jaar geleden te achteloos zijn omgegaan met de ontwikkeling van de Bijlmermeer, ook al heb je nog zo gelijk. Daarnaast vind ik ook de correlatie tussen werkloosheid en verloedering een moeilijke...
Bart
-20-  Bart:
@ marit en anderen: het fenomeen 'huisconcierge' werkt blijkens divers onderzoek heel goed, dus per flat of gedeelte 1 persoon die aanspreekbaar is op alle ongein die er in de flat uitgehaald wordt.
Het moet dan wel een echte 'baan'zijn, en niet door verschillende wiw'ers in deeltijd..
En de persoon moet ook wat bevoegdheden hebben: waarschuwingen uitdelen (schriftelijk) en evt. politie waarschuwen bijv..
Heb een paar jaar in Parijs gewoond, en daar beviel het mij echt heel goed: zelfs voor de post werd goed gezorgd en vuilnis in de 'cour'(binnenplein)werd doorzocht op eigenaarsbewijzen, waarna de betreffende eerst een ernstige reprimande kreeg, en bij herhaling vervolgens de huur aangezegd kreeg..
Volgens mij zijn er inmiddels verschillende woningcorporaties, waaronder in zuid-oost die besloten hebben dat de huismeester opnieuw ingevoerd dient te worden.
RudiPensionado
-21-  RudiPensionado:
In het huidige digitale tijdpwek maakt het toch niet uit waar Ikea zit want je kan on-line bestellen. Dat lost dus niets op.
Vaak weten mensen wel van die troep afkomstig is maar zeggen het niet en soms zijn het ook mensen die hun woning verlaten.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.