Home > > Opening van het academisch basisschooljaar

Opening van het academisch basisschooljaar

Foto: Thomas Schlijper
Foto: Thomas Schlijper
Zeeburg - Wethouder Asscher opende afgelopen woensdag het Amsterdamse basisschooljaar 2008-2009 op basisschool De Rietlanden in Zeeburg. Toen ik dat bericht las zat ik daar een beetje daas tegenaan te kijken. Ik ken de opening van het academisch jaar, maar ik wist niet dat dit voor de basisschool ook al bestond. Dit festijn schijnt in 2007 voor het eerst gehouden te zijn op basisschool Het Mozaïek.

De opening van een academisch jaar gaat altijd gepaard met toespraken van belangrijke mensen, zoals de premier (Wageningen) of de minister van Onderwijs (Uva, Amsterdam). Die excellenties gaan het dan hebben over onderzoek, ambities, de onafhankelijkheid van de universitaire wereld en subsidiariteit (ja, zoek dat maar even op, moest ik ook).
En dat hebben we nu ook op de basisschool blijkbaar. Asscher zal vast wel een toespraak hebben gehouden. Die kinderen van tegenwoordig hebben het toch maar getroffen.
Vroeger hadden wij dat allemaal niet. Onze opening van het basisschooljaar bestond uit kop dicht, recht zitten, ogen sluiten en bidden.
Eerbiedig! hoor ik juffrouw Van Dijk nog commanderen en wij vouwden braaf onze handjes. Daar kwam geen wethouder aan te pas. Wel Onze Lieve Heer. Zijn zegen werd afgesmeekt over het nieuwe schooljaar, maar je moet niet denken dat Hij een toespraak hield. Laat staan dat Hij je in de loop van het schooljaar hielp met het leren van de tafels. Hoewel juffrouw Van Dijk ons toch bij herhaling verzekerde dat Hij onze hulp, steun en toeverlaat was in het leven. Op Hem kon je vertrouwen!

Als klein jongetje heb ik nog eens gebeden of Hij mij wou overhoren na het instampen van de tafel van 6.
'Zegt U het maar als het fout is!' stelde ik voor, terwijl ik in pyjama op mijn knietjes voor mijn bedje zat.
Ik kreeg geen goddelijke feedback, dus ik nam aan dat alles goed was.
Dat heb ik geweten. Juffrouw van Dijk was het de volgende dag totáál niet met God eens. Zeven keer zes wás helemaal geen achtenvijftig!
Mijn vertrouwen in de Lieve Heer was danig geschokt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik later dacht: bekijk jij het maar met je Tien Geboden, leer éérst zélf maar eens rekenen!

Ik hoop dus dat Lodewijk Asscher het allemaal wat slimmer heeft aangepakt en die arme kindertjes van De Rietlanden geen toezeggingen heeft gedaan die hij niet kan waarmaken.

vijf reacties op "Opening van het academisch basisschooljaar"

Lilian
-1-  Lilian:
Ik denk dat tegenwoordig mensen gewoon niet meer snappen wat eigenlijk bedoeld wordt met opening van het Academisch Jaar. Zeker bij AT5 snappen ze daar niet zoveel van. Maar.....drillen die kinderen, zodat ze een steeds grotere hekel aan leren gaan krijgen. En dan maar zeuren over schooluitval!
Dr.D
-2-  Dr.D:
Ach, de PABO studenten hebben zelf niets geleerd, het onderwijs draait op de lamme en de blinde.
En kinderen zijn niet gek! Als je erachter komt dat je steeds voor flauwekul naar school moet komen, blijf je makkelijker weg.
engine 54
-3-  engine 54:
Beetje laat, de scholen waren afelopen woensdag al meer dan 3 weken open.
Maar de meeste kinderen zaten natuurlijk nog thuis imdat het vervoer met de busjes niet goed geregeld was.
Suffie
-4-  Suffie:
Engine, het vervoer met busjes is meestal voor een bepaalde categorie kinderen....
Flipper
-5-  Flipper:
Volgens nieuwsberichten 10-09-2008 in diverse kranten komen er op afzienbare tijd minder (lees steeds minder, en dus te weinig) kinderen voor de kenniseconomie beschikbaar. De aantallen van kinderen met diverse problemen is klaarblijkelijk steeds meer groeiende... Hoe zou dat nu komen ?
Flipper

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.