Home > > Adoptie wordt een trend

Adoptie wordt een trend

Ella neemt ontslag
Slotervaart - Nou, daar zijn we weer mooi klaar mee! Klaar met Vogelaar, bedoel ik. Weg prachtwijken! De minister is afgetreden en dus staan we er weer helemaal alleen voor.
Hier in Slotervaart zien we de toekomst somber in, vooral ook omdat we een wereldwijde recessie tegemoet gaan.
De eerste gevolgen zijn al zichtbaar. De inwoners zijn blijkbaar genoodzaakt om zelf allerlei publieke voorzieningen te adopteren. Er zijn initiatieven gestart onder het motto 'Adopteer een afvalbak'. En 'Adopteer een zandbak'.
Adopteren is de nieuwe trend en neemt een grote vlucht.
Want wie houdt anders de boel op orde als Ella Vogelaar er niet meer is om geld in allerlei maatschappelijk belangrijke dingen te steken?
Laatst was er een onderzoek met als uitkomst dat de inzet van straatcoaches geen vermindering van overlast had opgeleverd. Geloof ik niks van, ik ben blij met de straatcoaches.
Maar zo'n onderzoek is natuurlijk de eerste stap op weg naar afschaffing van onze waakzame vrienden.
En dan mogen we straks zeker allemaal zelf zo'n lastig hangjong adopteren?
Daar voel ik helemaal niets voor! Ik heb genoeg te stellen met mijn hoogbejaarde ouders!
Die moet ik trouwens binnenkort ook al gaan adopteren, want de Amsterdamse Thuiszorg glijdt steeds verder af naar het totale faillissement.

De afgelopen week hadden die oude mensen twee uitzendkrachten aan de deur. De één zag er uit als een gabbertje en de ander als een hiphoppertje. Aardige jongens hoor, daar niet van, maar om die nou te gaan inzetten bij de zorgverlening aan oude mensen, duidt toch op weinig begrip voor de noden van de doelgroep. Die oudjes voelen zich daar niet veilig bij.
Zo ver is het dus al gekomen.

Nou ja, Sinterklaas is weer in het land. Dat is een lichtpuntje. Misschien kan die nog wat voor ons betekenen. Eens kijken of we hem kunnen overhalen iets langer te blijven dan gewoonlijk.
In het verleden heeft hij al hele regimenten Zwarte Pieten geadopteerd. Daar kunnen best nog wel wat méér van die hangjongeren bij.
Dan zal hij wel weer klagen dat hij de Zwarte Piet krijgt toegespeeld. Het is niet anders.
Die man komt hier nu al zó lang! Een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen van zijn kant heus lijkt me heus niet teveel gevraagd.
En als hij dan ook nog een paar inburgeringstrajecten voor z'n rekening neemt, zijn we al een heel eind.
Bij gebrek aan beter, zullen we dan maar zeggen...

25 reacties op "Adoptie wordt een trend"

Henk
-1-  Henk:
Maar Marcouch die blijft toch maar mooi op zijn post zitten. Hij had, ook al was Woutertje Bos bij hem langsgekomen, gewoon gekozen voor Slotervaart. Ja logisch, hij was gelijk door de mand gevallen. Maar jullie hebben toch van die studenten sportprojecten om hangjongeren het goede voorbeeld te geven. Direct in de lijn van Obama “yes we can”. Ouderen? Thuiszorg? Ach ze hebben jou toch, de beste mantelzorger die er rondloopt!
Mar©
-2-  Mar©:
Mooi zeg: 'Adopteer een afvalbak'. 'Adopteer een zandbak'. Je zou maar een geadopteerd kind wezen!
Bart
-3-  Bart:
Laat de nieuwbakken Sinterklaas van der Laan maar een paar wijken (inclusief afvalbakken, straatcoaches, zandbakken, hangjongeren, en natuurlijk alle ouderen zonder adequate Thuiszorg adopteren!
Overigens signaleerde ik, op bezoek bij mijn -allochtone- schoonouders in Rotjeknor, dat zij sinds kort gebruik maakten van een Turkse Thuiszorgorganisatie, ook gewoon vergoed en erkend, en tot aanzienlijk meer tevredenheid dan de reguliere thuiszorgorganisatie!
Er komt sinds kort gewoon een Turkssprekende jonge vrouw langs, die ook nog mee gaat naar het ziekenhuis als mijn schoonmoeder daar heen moet, gewoon 120% service voor de zelfde prijs!
Het lijkt me dat de A'damse thuiszorg maar een beetje beter naar de markt moet kijken, niet alle ouderen zijn gediend van punkers of zwaar gepiercte thuiszorgers... (hoe vriendelijk en behulpzaam ook).
En wat die adopteertrend, volgens de bovenstaande link kun je ongeveer alles adopteren, lijkt me een slecht toekomstbeeld; zullen we gewoon afspreken dat we in eerste instantie gewoon ZELF verantwoordelijk zijn voor ons eigen 'ding', dus niet voor de zandbak van het stadsdeel, en niet voor de hangjongeren van de buurman?
Jan Wiebenga
-4-  Jan Wiebenga:
Er wordt niks geadopteerd, tenminste niet door mij. Ik maak al vele jaren mijn eigen straatje schoon en verzorg eventueel ook de directe omgeving. En nu word ik gevraagd om ook nog eens de rottroep van mijn a-sociale buurtgenoten op te ruimen, c.q. te adopteren? Ik ervaar deze vraag van ons stadsdeel als een belediging. Als ik eens iets vraag aan het stadsdeel krijg ik nul op het request. Nu zeg ik ook nee.
Robin
-5-  Robin:
Leuk Adoptie, kun je zelf achter je buro blijven zitten. Toont wel het onvermogen van ambtenaren en politici aan.
Jan Wiebenga
-6-  Jan Wiebenga:
Waar het om gaat is dat de dames en heren op wat voor bestuurspost dan ook er alles aan zullen doen om op die post te blijven zitten. Lees in ieder geval het laatste woord van de vorige zin drie maal. Koffie drinken en ouwe hoeren is hun dagelijkse bezigheid. Wat er verder onder hen gebeurd interesseerd ze geen moer. Het idee van: we stellen alles ter adoptie aan is absurd en te gek voor woorden. Burgers let op uw zaak. Adoptie moest verboden worden in de zin waar het hier om gaat. Laat de dames en heren zelf maar gaan vegen!
Bart
-7-  Bart:
@ Jan Wiebenga: eens! ik ga ook niet de zandbak van het basisschooltje om de hoek van hondenpoep ontdoen, terwijl ik m'n eigen straatje (niet symbolisch!!!) toch al regelmatig schoonveeg...
Overigens dat ambtenaren alleen maar kofie drinken en ouwehoeren bestrijd ik ten stelligste, kijk maar naar het aantal regeltjes en verordeningen dat het gemiddelde stadsdeel per jaar 'afscheidt'...
Lotte
-8-  Lotte:
@Bart. Ja daar heb jij weer gelijk in. Het lijkt er onderhand op of bestuurders hun ambtenaren geen andere opdrachten meer kunnen geven dan handhaven, handhaven, handhaven. Nauwelijks een visie laat staan beleid daarop gericht. Ik krijg af en toe de indruk dat ambtenaren er niet zijn voor de burgers maar een opvoedkundige taak denken te hebben. En dat, terwijl ze toch behoren tot de categorie dienstverleners. Ze hebben het zo druk met het opstellen van allerlei ge/verboden dat niemand meer ziet hoe je daadwerkelijk met je burgers moet omgaan.
Gideon
-9-  Gideon:
@ Jan Wiebenga: Handig, dat vet drukken van letters. Zo steekt je eigen mening net iets boven die van anderen uit. Laten we dat met z'n allen gaan doen, prachtidee!
Jan Wiebenga
-10-  Jan Wiebenga:
[i]Zo goed Gideon. Mensen die alleen naar de opmaak van het geschrevene kijken hoeven het bericht inderdaad niet te lezen. En dan nog oproepen om iets met zijn allen te gaan doen. Ga je gang.[i]
Bart heeft inderdaad gelijk wat betreft het aantal regels en verordeningen dat het stadsdeel produceerd. Het bekende vingertje hé. Maar daar bereik je in dit gedeelte van de stad niet veel mee. Dat ze dat nóg niet snappen, dat snap ik niet.
Bart
-11-  Bart:
On topic: Wat denkt u, wordt het nog wat met het 'adopteren', zou Sinterklaas van der Laan het beter doen dan Vogelaar? En zijn er tussen alle slechte voorbeelden misschien toch nog 'adoptie'voorbeelden die wel navolging verdienen? Het beste voorbeeld is natuurlijk een weeskind/arm kind adopteren en op 2. staat voor mij de 'pup'om tot geleidehond te worden opgeleid. En mogelijk zijn er mensen die moeten worden aangespoord worden om hun ouders te 'adopteren', want er komt niemand meer langs....
Het door overheden gestimuleerd worden om delen van een wijk te adopteren (zandbakken, oversteekplaatsen,wijkparkjes etc. lijkt me echter een stap te ver.
RudiPensionado
-12-  RudiPensionado:
Die Bart heeft ook overal verstand van.
Dr.D
-13-  Dr.D:
Was het niet Artis die de dieren door het bedrijfsleven liet adopteren?
Als eerste, later volgden de bankjes in het Vondelpark.
Het bankje van het Parool is meestal bevolkt door mensen met halve liter blikken bier en daar doet de krant niets aan!
Het is meer een Foster Parent systeem, je geeft geld en nog een keer geld en vervolgens niets!
Iets met een glas en een plas ...
Bart
-14-  Bart:
@ Dr D.: dat van die bankjes wist ik niet! (ja, in Turkije is ieder bankje door een heuse BANK geadopteerd, je zit dus altijd op een AKbank,YapiveKredibank, Isbank etc.)
Maar dan is er dus in Nederland nog een wereld te winnen voor m.n de firma's Heineken en Bols, begrijp ik!
Als deze firma's nu eens alle bankjes waar mogelijk 'halve litergebruikers' op zouden kunnen plaatsnemen, adopteerden:
-regelmatig bankjes schoonmaken, - in warme tijden parasolletje erbij, in koude tijden een terrasverwarmertje, houdertjes voor consumptieartikelen (net als de trein), prullenbakjes regelmatig legen, af en toe de borrelhapjesspecialist even wat laten afgeven, en voor de rest natuurlijk regematig de voorraad aanvullen...
Dat is toch 'bijna gratis'reclame?
Bart
-15-  Bart:
en @RudiP. Ja wat dacht je, ik ben niet voor niets 'adviseur'...
Bart
-16-  Bart:
En Dr. D.: ik neem aan dat het Parool bij het door u genoemde bankje iedere dag ook daadwerkelijk het Parool uitdeelt?
Gerard
-17-  Gerard:
Mij is nog steeds niet duidelijk waarom Hero (kab)outerje Bos en secretarieel medewerkster mevr. Hamerslag Vogelaar kopje onder moesten duwen. Super mediator vdLaan heeft het makkelijk, hoeft alleen de balletjes maar in te koppen. Er was niets mis met haar beleid en werkwijze, dus.....Misschien een slag proberen te slaan omdat die v.d.Laan zo lekker in achterkamertjes kan onderhandelen. Noemen ze dat soms adopteren bij de Partij van de Afgunst?
Dr.D
-18-  Dr.D:
Zelfs het koperen plaatje van Het Parool op het bankje wordt niet gepoetst!..
Bart
-19-  Bart:
@ dr. D: maar waarom heeft het Parool dan zo'n bankje 'geadopteerd': geen gratis krant, geen gepoetst bordje, slechts klanten van een grote biergigant bevolken het bankje, dus toch mijn bovenstaande oplossing?
Dr.D
-20-  Dr.D:
De adoptie kwam voort uit het feit dat het meest poenerige stadsdeel, Oud Zuid, geen geld had (geloof het) om het Vondelpark te renoveren. Het plan om entree te heffen voor bezoekers van het park is nooit wat geworden.
Het feit dat dit werd gelanceerd door full-time betaalde ambtenaren maakt het pas echt Kafkaans...
j.drijfhout
-21-  j.drijfhout:
Ik zit nu voor het eerst te lezen,wat er in deze krant staat,ik zochht eigenlijk de vorige krant,waar het over westerkwartier gaat.
Maar mijn haren staan stijl om hoog met een beleid op dit niveau,de top heeft geen enkel benul meer om met mensen om te gaan.
Omscholen moeten die gasten en dan zeg ik het ook nog vriendelijk.Grrrr Jopie
John Zwart
-22-  John Zwart:
alles privatiseren,
de trein dendert voort ondanks dat steeds meer wagens achter de dolgedraaide locomotief ontspoord worden voortgesleept.
Bart
-23-  Bart:
Mooie, hoewel gruwelijke beeldspraak @John Zwart!
Hoewel, onze nationale held Wouter Bos heeft inmiddels WEL een echte BANK geadopteerd! Compleet met ex- en nu weer door gemeenschapsgeld betaalde directeur, 'onze Gerrit' -die van de Zalmnorm- , weet u nog?
Wie weet krijgt Nederland nog een BANK om trotsch op te zijn: De Algemeene Bank Nederland. Is Wilders ook weer blij, maar ik vrees sommige andere bevolkingsgroepen weer niet, want die bank heeft zich nou net weer schandelijk gedragen in vroeger tijden. Lees Multatuli er nog maar eens op na. (Oké, toen heetten ze nog Nederlandsche Handels(bank) Maatschappij..
John Zwart
-24-  John Zwart:
@Bart - niet alleen in vroeger tijden, helaas. Vandaag de dag zijn er heel wat mensen hun nijver gespaarde appeltjes voor de dorst kwijtgeraakt door het aandringende advies van DE bank om hun obligaties vooral in een door de Praivut Benking Adviseurs geadviseerd mandje aandelen om te zetten.
Bart
-25-  Bart:
@ John Zwart: de vergelijking gaat toch een beetje 'mank', die 'Koffieveilingen der Neederlandsche Handelsmaatschappij' hebben een heel volk van enige maatschappelijke en sociale welstand beroofd (net als voorheen de WIC en de VOC) en de Nederlanders die hun appeltjes voor de dorst kwijtraakten door de kredietcrisis en tussenkomst van 'private bankers' waren daar echt zelf bij, het was meestal een keuze voor meer geld, oke, mooi gebracht, qua opbrengsten, maar helaas... Ik ben zelf (inmiddels makelaar-taxateur) ook zo iemand:
sloot 16 jaar geleden een kapitaalsverzekering af, wie schetst mijn verbazing dat deze na 16(!) jaar door de credietcrisis NIETS heeft opgebracht, gelukkig wel ingelegd kapitaal terug...
Nu gewoon een spaarpotje a zo'n 3,5%, bij de eerste genationaliseerde bank der nederlanden (in Zalm we trust!)...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.