Home > > Amsterdam Centraal Jaaroverzicht 2008

Amsterdam Centraal Jaaroverzicht 2008

Hoera, het is lijstjestijd! En aangezien er geen hype of trend is die Amsterdam Centraal aan zich voorbij wil laten gaan, kijken ook wij graag terug op de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. En valt dit jaar dan te duiden met een paar steekwoorden? Was 2008 meer een jaar van "klein" leed als verzakkende huizen aan de Vijzelstraat? Was het een jaar van de oprukkende overheidsverboden? Of doet al dat lokale geneuzel er niet toe, en was 2008 onmiskenbaar het jaar van crisis en een zwarte presidentskandidaat?

Laat ik bij deze de hoop opgeven, en eerlijk bekennen dat iedereen dat mooi voor zichzelf mag bepalen. Misschien bent u wel moeder geworden dit jaar, heeft u een nieuwe baan gevonden, of heeft u besloten om ons Mokum voorgoed te verlaten. Hoe het ook zij: Niets weerhoudt ons ervan toch eens door de Amsterdam Centraal-artikelen van 2008 te wandelen, die overigens al vroeg in het jaar beloond werden met een Dutch Bloggie voor beste nieuwsblog.
Verboten!
Een meisje springt (vermoedelijk) onder invloed van paddo's van een brug af, en er circuleert een onjuist verhaal over een jongen die zijn hond gevild zou hebben onder invloed van dezelfde drugs. Redenen genoeg dus om 187 psychedelische paddenstoelen te verbieden. Onze correspondent Jaro Renout is niet alleen stomverbaasd over het zinloze verbod, hij maakt zich ook ernstige zorgen over de veiligheid van de onschuldig wippende "Kabouter S.".

Het rookverbod is nog zo'n puntje van discussie, en lijkt meer mensen op de barricades te brengen dan de psychedelische paddenstoel. Het nieuwe verbod wordt zowel breed gedragen als gehaat. Esther van der Meer neemt vlak voor het verbod nog afscheid van 'het rokertje'.

Maar er waren nog wel meer regels die veranderden, merkte AC-lezer Ton Zijp. Hij stuurde ons een ingezonden brief over het rare terrassenbeleid van onze lokale overheid. Staan op het terras mocht niet meer. En één verbod zou wel op steun kunnen rekenen van één van onze correspondenten. Marleen Zachte vroeg zich af of er misschien toch niet iets te zeggen was voor een vuurwerkverbod.

In beeld
Thomas Schlijper voorzag ook dit jaar Amsterdam Centraal met enkele unieke juweeltjes uit het Amsterdamse leven. Zo legde hij de liefde vast, en registreerde hij eenvoudige gezelligheid. Hij maakte ons duidelijk dat Amsterdam zijn schoonheid zowel kent in de zon als in de regen. Bovendien zag zijn lens gebouwen die verwoest waren, of juist stap voor stap gebouwd werden.

Eigen onderzoek
Marco Arbouw ergerde zich al lange tijd groen en geel aan de defecte roltrappen op alle metrostations, en dus besloot hij maar eens alle Amsterdamse metrostations te onderwerpen aan een strenge bereikbaarheidstest. De uitslag van zijn onderzoek was schokkend voor eenieder die het openbaar vervoer een warm hart toedraagt: 42% van de roltrappen deden het niet. Bij de Westlijn werkte er geen één. voor AT5 mocht hij zijn onderzoek nog eens toelichten.

Een ander onderzoek kwam van Marleen Zachte. Na het zoveelste incident met de krakende medemens, besloot ze nu maar eens te gaan uitzoeken hoe het nou eigenlijk zat met een gekraakt pand bij haar in de straat. Hoewel er nog veel onduidelijkheden waren rondom het pand, wist ze als een van de weinigen diepte te geven aan de discussie over kraken in Amsterdam.

Noord-Zuidlijn
Een ambitieus project dat al jaren voor hoofdpijn zorgt. Dit jaar sloeg de pijn om naar een chronische migraine, toen verschillende huizen aan de Vijzelgracht in Juni opeens begonnen te verzakken. De muren van het nieuwe station begonnen te lekken. Arnoud de Jong maande al snel tot kalmte, terwijl Marco Arbouw de bouw van de lijn vergeleek met de Hadron Collider in Zwitserland. Thomas Schlijper stond er bij en keek ernaar.

De werkzaamheden waren in September nog geen dag hervat, of de ellende begon opnieuw. Eerder in 2008 werd sowieso al gezegd dat het nog wel tot 2015 duurt voordat de lijn af is.Tot slot
We zouden nog wel even door kunnen gaan met het doornemen van het jaar. Vergeet bijvoorbeeld de 'opruiming' van de wallen niet, een discussie die ook in 2009 nog wel even door zal blijven gaan. En wat te denken van het opknappen van de Vogelaarwijken? Nu de naamgeefster is opgestapt, zijn alle bewoners uiteraard de draad al volledig kwijt. En dat ondanks de vele culturele projecten die de wijken rijk zijn.

Maar helaas. Ook aan lijstjes komt een eind, en ook in 2009 zullen we nog lang niet uitgekletst zijn. Mij rest niets dan u, namens de gehele redactie van Amsterdam Centraal, een fijne jaarwisseling te wensen. En we spreken elkaar in het nieuwe jaar.

drie reacties op "Amsterdam Centraal Jaaroverzicht 2008"

Walther Schoonenberg
-1-  Walther Schoonenberg:
De beste wensen voor de redactie en de deelnemers van Amsterdam Centraal!
Terugblikkend op 2008, zou ik zeggen dat het het jaar was waarin werd aangetoond dat er met de aanleg van de metrolijn onaanvaardbare risico's met de oude stad worden genomen. Een ander dieptepunt van 2008 was de brand van het belangrijke grachtenpand Herengracht 132, waarmee het jaar op rampzalige wijze begon. Het was dus een rampjaar voor de Amsterdamse monumenten. Mijn 'finest hour' in 2008 was de plaatsing van de eerste nieuwe kroonlantaarns op de Keizersgracht bij de Herenstraat.
Wat gaat het nieuwe jaar brengen? 2009 wordt het jaar van de indiening van het nominatiedossier van de aanwijzing van de Amsterdamse binnenstad voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco. En ik hoop dat in 2009 eindelijk de eerste paal de grond in gaat voor de herbouw van de Haringpakkerstoren. 2010 kan dan een goed monumentenjaar worden: het jaar waarin de binnenstad Werelderfgoed wordt en de Haringpakkerstoren is herbouwd.
Bart
-2-  Bart:
@ redactie Amsterdam Centraal:
Een bijzonder 'Amsterdams' 2009 voor alle redacteuren, maar ook alle respondenten! (In goede gezondheid en geluk!)
Wensen?: veel verbeteringen in de communicatie tussen stadsdelen, burgers en ondernemers, minder 'lawaai om niets' en veel constructieve bijdragen van alle lezers en redacteuren!
Jaro
-3-  Jaro:
Vrede op aarde
en liefde op de Wallen! ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.