Home > > Wij willen geld zien!

Wij willen geld zien!

Buurtlevenlogo
Amsterdam - Ik mag niet meedoen met het buurtleven. Ik woon buiten het buurtlevengebied. Dat komt vast doordat ik geen huis heb van één van de wooncorporaties Stadgenoot, Ymere, Rochdale of De Key. Deze vier huizenmelkers (sinds de affaire Rochdale mag ik ze zo noemen) hadden Woningnet opdracht gegeven om de website Buurtleven.nl op te zetten. En die is er sinds vorige week.
Want ze vonden het zo belangrijk om buurtbewoners met elkaar in contact te brengen. En omdat dit soms best lastig is, hebben ze Buurtleven.nl gestart.
Maar dus niet voor iedereen. Tot dusver mogen alleen voor mensen uit Zeeburg, Oost/Watergraafsmeer en kleine stukjes Osdorp en Slotervaart met elkaar in contact komen via deze site.
De rest van Amsterdam heeft géén buurtleven.
Woningbouwcorporaties moeten tegenwoordig naast het bouwen van huizen ook investeren in de leefbaarheid van wijken. Ik vermoed dat dit zo'n investering is.
'Hoe zullen we dit nu eens modern en eigentijds aanpakken?' zullen ze bij Woningnet hebben gedacht. In deze moderne tijden ga je daar niet zelf over nadenken, maar gooi je er een onvermijdelijk duur communicatiebureau tegenaan. Dat komt al na vijf minuten brainstormen met het lumineuze idee van een website. En die noemen we dan 'Buurleven'. Briljant. De centjes zijn weer binnen. Daarna wordt er een minstens even kostbaar internetbedrijf ingehuurd om alles technisch op poten te zetten.
Zo ongeveer zal het zijn gegaan, stel ik me voor.

Babbels
Op Buurtleven mogen bewoners gratis lid worden van de site. Als ze de juiste postcode hebben tenminste. Vervolgens kunnen ze er al hun dagelijkse kneuterdingetjes op kwijt, zoals daar zijn: weggelopen poezen, losliggende stoeptegels, hondenpoep en doorgezakte bankstellen bij de container. Ze mogen er foto's opzetten, berichtjes uitwisselen en in 'buurtbabbels' hun ongenoegen uiten over het betaald parkeren.
Kortom, een vleugje Amsterdam Centraal, maar dan op Nijntje-niveau. Ze hebben voor het gemak ook maar even het idee van buurtcorrespondenten gejat.

Kinnesinne
Bespeuren wij hier enige rivaliteit of kinnesinne, vraagt u zich nu onderhand af. Driewerf nee, kan ik u verzekeren. Hooguit ongenoegen. En wel hierom: er worden in Amsterdam sinds jaren vele buurtsites op eigen initiatief door bewoners en belangengroepen onderhouden. Volgens een onderzoek van een paar jaar geleden door website nieuwsuitamsterdam.nl van Dirk Kloosterboer waren dat er niet minder dan 62! Kennelijk was het Woningnet te veel werk om een poging te doen al deze initiatieven eens te bundelen.

Amsterdam Centraal is breder opgezet en bestaat al bijna zes jaar. De site is een erkende lokale opiniemaker en discussieplatform geworden, getuige de onafhankelijke samenwerking met AT5 en het winnen van een Dutch Bloggie (weblogprijs) in 2008.
Buurtleven.nl werd afgelopen vrijdag door niemand minder dan burgemeester Job Cohen gelanceerd.

Treurig
In dat licht bezien is het toch wel diep treurig dat Amsterdam Centraal en vermoedelijk ook al die andere websites die vrijwillig en met veel inzet door Amsterdammers worden gemaakt, zich nog nimmer hebben mogen verheugen in de belangstelling van de burgemeester. Laat staan dat er ooit een cent naartoe is gegaan. Mogen wij dus óók even vangen?

PS: als u aardig kunt schrijven en wilt meedoen met Amsterdam Centraal, bent u van harte uitgenodigd. Wij doen géén postcode check.

zestien reacties op "Wij willen geld zien!"

John Zwart
-1-  John Zwart:
Uh, de slotzinnen halen me weer een beetje uit mijn instemmend gebrom, dat te horen was tijdens het lezen van dit stukje. Want al lezende weg dacht ik: als er al 62 sites bestaan voor 'gekneuter op Nijntje niveau' en daarbovenuit troont Amsterdam Centraal dan is de markt royaal voorzien. Wijk- en buurtkrantjes zelfs nog even buiten beschouwing gelaten. Met andere woorden: buurtleven.nl is volkomen overbodig, weg ermee! Helaas het kwaad is reeds geschied, lees: het geld aan de externe bureaus is al uitgegeven. Peanuts overigens in verhouding met het andere interne geldsmijten in die sector.
Maar Arnoud, zo blijkt jouw conclusie niet te zijn, je wilt aansluiten in de rij van subsidieontvangers.
Buurtleven.nl - met zoveel tamtam en burgemeestersaandacht in het leven geroepen - zal niet verdwijnen dus “wij willen (ook) geld zien” vind ik niet getuigen van de gewenste mentaliteit in deze.
Overigens zou ik zeker wel eens een tekstje voor AC willen schrijven - zonder subsidie, zeker - maar ik acht mezelf daartoe niet gerechtigd, daar Amsterdam wel mijn stad is, maar ik er niet woon.
Margriet
-2-  Margriet:
Zeg Arnoud je gaat AC toch niet vergelijken met een sociaal opgezet niemendalletje? Geld vragen? Zou ik nooit doen, bewaar je in ieder geval je onafhankelijkheid. Ach, gun mensen hun speeltje, hebben ze het idee dat ze wat goeds hebben gedaan voor de gemeenschap. Tja, anders verdwijnt dat geld weer in de zak van de een of andere directeur. Waar je wel gelijk in hebt is dat dhr.Cohen nog never nooit een compliment heeft uitgedeeld dan wel AC ooit maar eens heeft benoemd. Cohen had juist bij de opening van buurtleven mooi kunnen refereren aan AC. Dat was nou eens goed geweest. Arnoud en compagnon schrijvers: “hulde” en ga vooral nog heel lang door met jullie werk.
Arnoud de Jong
@John:
Ik dacht niet zozeer aan subsidie, maar eigenlijk gewoon aan een fikse bonus! ;-)
En je mag best voor AC schrijven hoor, als het maar over Amsterdam gaat.
@Margriet
Dank je voor de warme complimenten! :-)
Hevi
-4-  Hevi:
Een andere vorm van buurtleven is:
http://www.bolestein.web-lo... Ook daar informeren buurtbewoners elkaar op buurtniveau
Lisette
-5-  Lisette:
Hevi en anderen. Ik denk dat er heel veel buurten zijn waar mensen hart voor hun wijk hebben, en dat zijn niet alleen de zogenaamde betere buurten, daar is door het buurtwerk een weblog opgezet. daarnaast zijn er veel buurtbewoners die een hyvessite hebben opgezet waar ze elkaar over van alles en nog wat informeren. Dus what's new. Blijkt hier alleen maar uit dat die woningcorporaties wel heel erg ver weg staan van hun buurten. Ze weten niet eens wat er zich allemaal afspeelt en denken dat ze met het opzetten van een dergeijke site kunnen laten zien waar ze hun geld in stoppen. Walgelijk gewoon. Trouwens dat is niet eens geld wat ze uit de eigen begroting halen. Dit is geld wat afkomstig is uit Europa/het Rijk voor de aanpak van die zogenaamde kracht en prachtwijken. Ach die buro's die er weer aan hebben verdiend lachen zich een bult. Kijk maar eens hoeveel burootjes er werken voor die woningcorporaties (vriendjes) die allemaal leuke brochures ontwerpen voor de buurt, die een buurt etentje organiseren etc.etc.. Trouwens als er eens op een rijtje gezet zou worden hoeveel papier er door een buurt heengaat van allerlei organisaties die wat te melden hebben, dan zou je je volgens mij rotschrikken. Cruciaal is dan ook de vraag, wat voor doel moet er mee bereikt worden en wordt dat ook bereikt.
WK
-6-  WK:
“Buurtleven” heeft kennelijk een beperkt blikveld.
De site lijkt wel een algemene opzet te hebben, maar die is er niet. Niet stadsbreed.
Huurt U van een particulier of woont U in een koopwoning?
U zult Uw heil ergens anders moeten zoeken.
Dat hindert niet. Buurtleven is gedoemd klein te blijven.

Zie ik dat goed? Ga dan na hoeveel of hoe weinig berichten en hoeveel reacties de site gaat krijgen. Ik vrees voor ze.
Bart
-7-  Bart:
Een virtueel buurleven heeft geen eeuwig leven, als er niet een rëeel buurtleven aan vooraf gaat, je kunt in cyberspace alles beleven, kom je buiten, blijkt de realiteit 'different cook'...
Vroeger (ja, daar gaan we weer, hoor ik ze denken) had je gewoon buurthuizen, die vind je nu slechts terug in afgelegen dorpen in de provincie. Daar hadden betrokken buurtbewoners contact! (en mochten gewoon zuipen en roken)En conflicten, die werden in het buurthuis beslecht.
Buurtleven.nl is de ultieme poging van corporaties en plaatselijke overheid om 'allen tesamen te brengen'. En dat werkt op deze manier natuurlijk niet!!! Als er geen echte, menselijke binding is tussen personen van een buurt, wordt 'buurtleven'een zwaar, met overheidsgeld gesubsidieerd, maar helaas doodgeboren kindje...
En natuurlijk: dat AC moet vangen, als stedelijk platform van veelal ongenoegen, maar ook zeer betrokken Amsterdammers!
En natuurlijk dat ik mij als recente ex-Amsterdammer niet laat verleiden tot een postcode-check, woon immers in Lelystad (en mogelijk binnenkort in Utrecht), maar blijf Amsterdammer van binnen.
En de site gaat me werkelijk aan het hart!
O. Schmidt
-8-  O. Schmidt:
Creatief bedacht zeg door die communicatieproleten. That's the real creative classsssss.

Gadverdamme, wat een vervelende site. Moe en gestoord tegelijk word ik van dit soort klote-initiatieven. Die vervelende 'samen'-hype waar Nederland in zit.

Waarom zijn woningbouwcorporaties tegenwoordig eigenlijk van die moralistische kleinburgerlijke clubjes?
Chris
-9-  Chris:
Goedkoop speeltje welke inmiddels (het is 2009) al in honderdduizend varianten circuleren. Ach ja, de creatieve klasse. Hebben ze vast in zo een gesubsidieerde broedplek in elkaar zitten knutselen. Te lullig voor woorden eigenlijk. Oh ja, zag dat er ook boodschappentassen met startpakketten zijn bijgeleverd. Beste mensen van AC, geen woord meer aan vuil maken lijkt mij.
Crumsil
-10-  Crumsil:
Arnoud schreef: “PS: als u aardig kunt schrijven en wilt meedoen met Amsterdam Centraal, bent u van harte uitgenodigd. Wij doen géén postcode check.

Aardig geschreven, maar tot voor kort werd op de gelinkte pagina toch echt koeltjes gemeld dat mensen uit bepaalde stadsdelen niet hoefden te reageren.
Jochem Floor
-11-  Jochem Floor:
@ O. schmidt: Die woningcorporaties vormen uiteindelijk het resultaat van de samenwerking waar u nu zo graag tegenaan trapt. Wat ik me verder afvraag: kunt u uw wensen ook positief formuleren?, ipv in grote woorden
Serge
-12-  Serge:
@Jochem Floor: “Woningcorporaties vormen uiteindelijk het resultaat van de samenwerking waar u nu zo graag tegenaan trapt”. Dat snap ik niet helemaal, welke samenwerking bedoel je bij deze. Samenwerking om te investeren in een buurtsite? Wie heeft daartoe het initiatief genomen? Ik kan me niet voorstellen dat dit huurders zijn geweest. Dat is gewoon het resultaat dat woningcorporaties ook moeten investeren in de wijken. Maar of dit nu de juiste investering is, dat kun je je afvragen. Kennelijk vinden de woningcorporaties die dit initiatief hebben genomen dat hun huurders niet echt ontwikkeld zijn, anders hadden ze wellicht in een “ ander speeltje” geinvesteerd. beter zou gewoon zijn om de huurders hierin een stem te geven.
Herbert
-13-  Herbert:
Het idee is helemaal niet gek. En omdat het geen gek idee is, hebben allerlei mensen het woord bij de daad gevoegd om zoiets te beginnen. En daarom is het idee van de WBC's wel gek. Het is overbodig. En waarom mogen andere bewoners niet meedoen?
Arnoud de Jong
@Crumsil:
Daar heeft u gelijk in. De toonzetting daarvan vonden wij bij nader inzien ook niet bijster uitnodigend en daarom hebben we alweer een tijdje geleden de tekst aangepast.
Bovendien hechten we niet meer zo aan het feit of er voor bepaalde stadsdelen al correspondenten zijn. Voel je dus vrij om te solliciteren. ;-)
Guido
-15-  Guido:
Het 'goedkope speeltje' kostte maar liefst 3 miljoen euro! Ook wij als koophuisbewoners mogen gewoon meedoen. Maar ik ben niet van plan al mijn persoonlijke gegevens op de (internet) straat te gooien voor contact met de buren. Waar is het At5 programma 'Kent u uw buren' gebleven?? Wilde altijd graag zo'n sticker verdienen namelijk.
Toch hoop ik dat de website een succes wordt, al was het maar om die 3 miljoen ergens in terug te zien.
Ice
-16-  Ice:
Dacht jij mee te dragen aan de verbetering van sociale cohesie met je site door fotos te plaatsen met de tekst “oogkleppen op, Allah wijst de weg”?!...en dan durf je je te vergelijken met buurtleven..

Ik hoop dat diegene op de foto dit ook ziet en een aanklacht indiend op grond van smaadrecht!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.