Home > > Hondenlobby

Hondenlobby

Foto: Verbal Jam
Vanaf vandaag begint de Dierenbescherming in Amsterdam een campagne voor de hond. Dat doet men via posters en flyers. De Amsterdamse hond krijgt namelijk steeds minder ruimte om te rennen en te dollen. Overal verschijnen verbodsborden, gelden aanlijnverplichtingen en worden de losloopplekken verkleind. De hoofdstedelijke hond wordt in het nauw gedreven. De baasjes en bazinnetjes worden opgeroepen te gaan lobbyen voor hun hond.
Volgens de Dierenbescherming in Amsterdam zijn er in deze stad inmiddels 23.000 geregistreerde hondenbezitters en dat aantal neemt verder toe.
Wanneer je zelf een hond hebt, vind je deze campagne een goed initiatief. Wanneer je zelf géén hond hebt, vind je hem waarschijnlijk belachelijk.
De Dierenbescherming Amsterdam pleit voor 'verantwoord hondenbezit'. Dat omvat dingen als een goed getrainde, gehoorzame hond, veel lopen met het dier, niet laten schijten in kinderzandbakken en op speelweiden, zelf de drollen opruimen en niet loslaten waar het niet mag. En aangezien een belangrijk deel van die 23.000 hondeneigenaren zich niets gelegen laat liggen aan de regels voor 'verantwoord hondenbezit', bestaat er in Amsterdam ook een grote groep hondenhaters. Dat zijn waarschijnlijk de mensen die net iets te vaak de stinkende smurrie met een takje uit hun profielzolen hebben moeten peuteren.

Hebben we de Dierenbescherming eigenlijk wel eens campagne zien voeren voor dat 'verantwoorde hondenbezit'? Zo ja, dan is mij dit volledig ontgaan. Ik heb nooit posters gezien met honden die keffend naar de enkels van benauwde fietsers hapten, met daarond de tekst: houd uw hond aan de lijn. Ook geen posters met een poepende hond in een zandbak ('Foei!'). Geen flyers met de aanbeveling op hondentraining te gaan. Kortom, heeft de Amsterdamse Dierenbescherming wel eens evenveel moeite gedaan om de achterban op te voeden als ze nu doet om meer ruimte voor de hond te krijgen?

Er zullen altijd aso-baasjes zijn. Hun Rottweiler draait onbekommerd grote drollen voor de uitgang van de Hema in de Kinkerstraat, terwijl ze zelf fluitend een andere kant uit kijken. Hun Golden Retriever spartelt lekker tussen de peuters in het kinderbadje van het Vondelpark. Hun Pitbull hangt grauwend en kwijlend aan een boomtak. Hun Jack Russell hapt keffend naar je enkels als je aan het joggen bent. Hun Mechelse Herder tilt z'n poot op tegen je auto, nog terwijl je hem aan het wassen bent. Hun Beagle spurt vrolijk blaffend achter de ganzen, eenden en waterhoentjes aan. En onderwijl roepen al die aso-baasjes hysterisch tot 37 keer toe dat hun lievelingetje 'hier moet komen'.

Die hondenlobbycampagne is denk ik weggegooid geld. De oppositie is te groot. Want Amsterdam telt minstens 728.251 mensen die géén hond hebben en dus ook niet in de stront daarvan willen staan.

34 reacties op "Hondenlobby"

Fred
-1-  Fred:
De Dierenbescherming zou zich meer moeten richten op het feit of het wel verantwoord is met een bouvier op drie hoog achteraf op een woning te zitten. De Dierenbescherming zou zich eens bezig moeten houden met registreren eigenaren en waar deze dan wonen en/of welk baasje het dier heeft. Ik ben persoonlijk van mening dat een hond in de stad dierenmishandeling is. Hondjes als accessoires in je tas ook. Honden moeten inderdaad kunnen rennen en veel buiten zijn. Laat de Dierenbescherming zich daar eens hard voor maken. Het woord zegt het al, bescherm de dieren tegen (vaak) niet kundige baasjes.
WK
-2-  WK:
Honden aller wijken, verenigt U in roedels en werpt Uwe halsbanden af.

Honden! Wanneer U toch in Amsterdam wenst te wonen (ik zou het als hond niet doen) bevrijdt U dan van de z.g. “baas” Hij is niet te vertrouwen! Hij kan binnen no time veranderen in een gevaarlijke automobilist.
Verkiest niet langer het voorgehouden zoute blikvoer maar ga voor het Konijn.
De Ware Hond is een Vrije Hond.
John Zwart
-3-  John Zwart:
spaar de hond voor het kwaad dat mens heet
Geert
-4-  Geert:
Ik zou eerder dat kleine kinderen de ope ruimtes genieten sonder dat ze door een gevaarlijke hond lastig gevallen of gebeten worden.Een kind is meer dan 23000 honden waard.
En dan de stelling 'baasjes en bazinnetjes',zijn de eigenaren van honden 10 jaar oud?.
Al wat de dierenbescherming doet is publiciteit zoeken als een voorloper voor geldinzameling.
f.bol
-5-  f.bol:
Mensen iets gunnen, daar gaat het om.
Erg veel last heb ik van krijsende kinderen in mijn omgeving. Weg met die speelplaatsjes.Van roekeloze fietsers. Weesperzijde alleen nog voor auto's .Van de opdringerige krantenverkopers bij de supermarkt. Deporteren die hap.

Ik gun ieder het zijne.
Veel mensen houden van hun hond en andersom, zo ook ik. En ja, ook ik vind het vervelend als ik, terwijl ik netjes de konijnenkeutels van mijn kleine hondje opruim , al doende in een enorme bolus trap die niet is opgeruimd.

Op een website las ik een pleidooi om DNA profielen van honden aan te maken om de poep-overtreders op te sporen. Heus.

Maar jeetje mensen, gun elkaar toch eens wat.
En nou ophouden of ik laat de hond los.
jmes
-6-  jmes:
...Let op het wordt nog erger.....Nederlanders zijn sinds een aantal jaren hun menselijke emoties gaan projecteren op dieren....“tis toch je kind” en meer van dit soort doorgeslagen emoties. Een bijstandsuitkering maar wel EISEN dat je je 3 Herdershonden op 3 hoog kunt houden, ze gaan liever naar de voedselbank i.p.v. hun leven aan te passen. Beesten met jasjes, dasjes, petjes en meer van die onzin, therapeuten in alle soorten en maten voor verknipte, totaal verpeste, verwende viervoeters. Dierenziekenhuisrekeningen voor kanker-operaties van duizenden en duizenden euro's, het deert de hondenliefhebber niet en laat zijn hond wederom schijten voor mijn huisdeur.
Sigi
-7-  Sigi:
Ik wilde als kind dolgraag een hond. Voor elke gelegenheid, Sinterklaas, Kerst, mijn verjaardag maar ook de verjaardagen van m'n broertje, vader en moeder vroeg ik een hond. Toen mijn moeder uitlegde dat een hond op twee hoog zielig was voor die hond moest ik tegen m'n zin en tot m'n verdriet toegeven dat ze gelijk had. Geen hond dus. Al die zogenaamde dierenliefhebbers zouden 's meer aan hun dier moeten denken. Verder ook eens met Fred.
Floris
-8-  Floris:
100% eens met Fred...
rudipensionado
-9-  rudipensionado:
Er zijn weinig grote steden waar zoveel honden rondlopen als in Amsterdam, met alle negatieve gevolgen vandien.
Het zijn vaak geen echte liefhebbers maar bezitters die er iets mee willen bewijzen.
En............last but not least is het voor velen iets wat zij thuis niet mogen en dat is het baasje spelen.
Verbieden dus. Zal een hoop rommel schelen.
Flipper
-10-  Flipper:
Dit voorbeeld: “Er zullen altijd aso-baasjes zijn. Hun Rottweiler draait onbekommerd grote drollen voor de uitgang van de Hema in de Kinkerstraat, terwijl ze zelf fluitend een andere kant uit kijken”, behoef je nog niet eens te noemen. Als er teveel honden zijn (en er ZIJN... er idd. veel te veel !!!) dan zul je altijd last hebben van die hondedrollen. Dat heeft te maken met overpopulatie en daar is dus niets natuurlijks meer aan !
Ik zeg: Binnen de bebouwde kom hondenverbod ! Buiten de bebouwde kom een restrictie-beleid. Desnoods 1 hond per gezin voor wie dat wil. En zware hondenbelasting (niet zo kinderachtig... !).
Met mijn genoemde visie lossen alle problemen zich in een mum van tijd op !!!
Maar tsja, de mensheid is nu eenmaal verzót... op problemen klaarblijkelijk, want anders... ?
Flipper
f.bol
-11-  f.bol:
Kinderen binnen de bebouwde kom verbieden, het is slecht voor kinderen om in een stad op te groeien. Gevaarlijk in het verkeer en fijnstof-gevoelig, zo'n kind. Buiten de stad ermee. 2 hoog achter is niet geschikt voor een kind. Vaak nemen mensen kinderen om iets te bewijzen, niet omdat ze er zo gek op zijn. Opvoeden kunnen ze ook al niet.
En kinderen geven overlast. Lawaai, het loopt voor je voeten, die kinderwagens versperren de weg in de tram.
En als ze ouder dan 10 zijn worden ze vaak ronduit gevaarlijk voor de medemens. En dan gaan ze aan de drugs en schijten ze zo in je brievenbus. En het kost bakken geld! Kinderbijslag weg, wordt het vanzelf minder.

Ik herhaal: gun een ander wat, be- en veroordeel niet alles omdat je er zelf toevallig niets mee hebt. Bah.
Flipper
-12-  Flipper:
Hallo f.bol
Je schreef: “Kinderen binnen de bebouwde kom verbieden, het is slecht voor kinderen om in een stad op te groeien. Gevaarlijk in het verkeer en fijnstof-gevoelig, zo'n kind. Buiten de stad ermee. 2 hoog achter is niet geschikt voor een kind. Vaak nemen mensen kinderen om iets te bewijzen, niet omdat ze er zo gek op zijn. Opvoeden kunnen ze ook al niet.
En kinderen geven overlast. Lawaai, het loopt voor je voeten, die kinderwagens versperren de weg in de tram.
En als ze ouder dan 10 zijn worden ze vaak ronduit gevaarlijk voor de medemens. En dan gaan ze aan de drugs en schijten ze zo in je brievenbus. En het kost bakken geld! Kinderbijslag weg, wordt het vanzelf minder.

Ik herhaal: gun een ander wat, be- en veroordeel niet alles omdat je er zelf toevallig niets mee hebt. Bah”.

het klopt. Ik heb niets met honden, zeker niet binnen de bebouwde kom !!! tsja, en daar sta ik écht niet alleen in hoor... Maar goed, alle in en outs, plussen en minnen over deze beesten behoeven wij niet op te sommen om toch nog wel tot de conclusie te komen dat een mens toch iets anders is als een dier (ook al gaat hij soms beestachtig te keer), toch ???

Honden worden genomen door mensen die de maatschappij anno NU... niet meer aankunnen, die geen- of onvoldoende weerwoord hebben op teveel zaken. Tsja, en een hond... die zegt niets terug, geeft geen tegengas, is alleen maar “lief ?”, kun je aaien, kun je buiten de deur zetten, kun je... tsja, eigenlijk alles mee wat je met een gewoon mens niet kunt... Als men dààr voor gaat ??? Tsja, dan staat men wel heel ver af van datgene wat je zelf eigenlijk bent... Maar tsja, deze waarheid zal te moeilijk zijn voor veel mensen (denk ik...).
Flipper
f.bol
-13-  f.bol:
Uiteraard is een mens iets anders dan een dier, maar, zoals u zelf zegt, ook mensen geven overlast, en, geloof me, er zijn echt mensen die een bloedhekel aan kinderen hebben of er op z'n minst niets mee hebben ( daar behoor ik overigens niet toe )

En dat u precies weet wat de diepere motivatie is om een hond aan te schaffen vind ik nogal pretentieus.

Honden zijn al duizenden jaren in de buurt van mensen en de twee soorten hebben een aparte ,voor velen zeer speciale relatie.

Gun mensen dat. Nogmaals.
rudipensionado
-14-  rudipensionado:
f.bol.
Honden zijn inderdaad al vele jaren bij mensen maar steden veranderen dus meningen veranderen mee. Het is echt niet meer van deze tijd om een hond in de stad te hebben. Mensen geven ook overlast maar mensen die op straat hun behoefte doen hebben een probleem als de politie dit ziet.
Flipper geeft een prima oplossing voor dit onderwerp.
Arnoud de Jong
Kunnen jullie wel met z'n allen tegen één man (f.bol) met z'n kleine hondje? ;-)
f.bol
-16-  f.bol:
Je mag geen hond
Je mag geen auto
Je mag geen brommert
Je mag niet vliegen
Je mag niet in de PC winkelen
Je mag dat zeker niet met je asobak
Je mag niet te hard fietsen
Je mag niet te langzaam fietsen
Je mag niet roken
Je mag geen dieren eten
Je mag niet pissen
Je mag geen terras verwarmen in de winter
Je mag geen terras in de winter na achten
Je mag geen vuurwerk afsteken
Je mag niet drinken
Je mag sowieso al nooit iets dat de meerderheid niet doet/kan/heeft

Het is die neiging tot gelijkschakeling die je doet afvragen hoe Amsterdam toch aan dat imago van vrijheid en tolerantie komt
ron
-17-  ron:
M'n hele -jonge- leven honden (3) gehad en
-deels- verzorgd, dus noem mij svp. geen hondenhaterm, MAAR
vandaag -na mijn vakantie- wéér 14 hopen strond opgeruimd voor mijn huis, waarvan ik bij twee paar hopen alweer de werkeloze hondenbezitters in ontdek uit mijn directe omgeving.
Weg met honden bij mensen , die ze niet waard zijn!!
Joor
-18-  Joor:
ik heb niks tegen aangelijnde honden en baasjes die zorgen dat de poep wordt opgeruimd. Maar helaas is niets minder waar, ik woon bij het andreasveld op het wg-terrein en het ligt weer helemaal vol met drollen. Het is een kinderspeelveld waar in de winter en 's-avonds weinig kinderen zijn dus is het een vrijplaats voor losse honden. Met baasjes die ongeinteresseerd vooruit lopen zo rond 23:00 uur. Van die houding vind ik de resultaten de volgende morgen midden op de stoep en onder mijn schoen.

Ik ben niet tegen honden. Wel tegen wazige regels. Wanneer alle honden altijd aangelijnd moet worden, zonder uitzondering, scheelt dat veel discussie. En tweederde van de hondenpoep. Forse winst die de acceptatie van honden vast groter zal maken.

Als de baasjes er dan ook nog voor willen zorgen dat ze de hond tegen een boom laten plassen, en niet avond aan avond tegen mijn voordeur (!), ga ik misschien ook nog eens van de baasjes houden...
tripleX
-19-  tripleX:
Ik heb geen hond maar ik ben blij dat ze er zijn. Gelukkig zijn er nog dieren die met mensen willen en kunnen leven. Ik moet er niet aan denken dat we ooit in een stad leven zonder duiven, meeuwen, honden en katten. Dat ze schijten en schooieren en lawaai maken hoort erbij, dat doen dieren nou eenmaal.
Ik weet niet of het aan mij ligt maar ik stap vrijwel nooit in de stront. Op de één of andere manier let je er onbewust altijd op waar je loopt. Ik heb dan ook het idee dat het vooral mensen van buiten zijn die in de stront trappen.
Natuurlijk zijn er mensen die beter geen huisdier kunnen hebben maar als een hond zich niet goed voelt en een rotleven heeft zie je dat gelijk aan hem. En de meeste honden in de stad zien er juist erg gezond en happy uit.
Ik ben het volledig met f.bol eens, gun elkaar wat, ook al heb je er last van. Iedereen wordt aangelijnd tegenwoordig, tot stikkens toe. Laat honden lekker kunnen rennen, en geniet ervan als je het ziet.
Arnoud de Jong
Er komen steeds meer mensen en steeds meer honden, terwijl de oppervlakte hetzelfde blijft. Wat is er nou nodig om mensen te doen beseffen dat het ergens ophoudt??
f.bol
-21-  f.bol:
Helemaal eens met Joor overigens. Honden moeten aangelijnd, dat is beter voor iedereen en veiliger, ook voor het dier. Poep altijd opruimen. Los rennen in het park of amsterdamse bos waar dat mag.

Tip voor je voordeur: honden hebben de neiging over elkaars plas heen te plassen. Emmertje water met beetje chloor en de geur is weg, piesen ze ook niet meer tegen je deur.
WK
-22-  WK:
@Suffie:
Je hebt helemaal gelijk.
Met de mensen loopt het ook al aardig uit de hand.
Effectievere voorbehoedmiddleen dan maar.
tripleX
-23-  tripleX:
@Suffie: dat is niet waar. Dertig jaar geleden waren er twee keer zoveel honden als nu. Wat ook duidelijk op straat te merken is. Als je ervan uitgaat dat tegenwoordig de helft van de hondenbezitters de hondenpoep opruimt kom je op 75% minder hondenpoep op straat dan 30 jaar geleden(!)
Ik zou zeggen, in jouw woorden: Wat is er nou nodig om mensen te doen beseffen dat het klagen ergens ophoudt??
Arnoud de Jong
Triplex, kun je mij die cijfers even doormailen?
tripleX
-25-  tripleX:
@Suffie: over cijfers van 2 jaar geleden: http://frontpage.fok.nl/nie...
Arnoud de Jong
Triplex, dan moet je er wel bij berekenen dat die afname vooral heeft plaatsgevonden in de wijken waarin moslims oververtegenwoordigd zijn. Dat houdt dus in dat juist in de binnenstad de 'hondendruk' er niet echt op achteruit is gegaan. Jouw aanname dat 50% van de hondenbezitters z'n poep opruimt lijkt me minimaal 'gunstig naar boven afgerond'. Sterker nog, ik denk dat verreweg de meeste hondenbezitters schijt hebben aan dit soort regels.

Volgens mij blijft daar nog steeds bij staan dat de bevolkingsdruk nog steeds groeit en de hoeveelheid groen eerder minder dan meer wordt. Dat betekent dat de kans dat je in het Vondelpark -of waar dan ook in die contreien- in de poep trapt alleen maar toeneemt.

Ik heb zelf in mijn jonge leventje drie Duitse Herders versleten en ze heel wat bolussen op het aardoppervlak laten deponeren. Ik ben dus bepaald geen hondenhater. Als je echter kinderen krijgt en deze zéér regelmatig onder de stront van hun kinderspeelplaatsje af moet trekken en vervolgens een grote bek krijgt van de betreffende hondenbezitter, slaat die dierenliefde al gauw om.

En volgens mij ben bepaald niet de enige ouder die dit zo ervaart; hondenpoep is al vele jaren ergenis nummer één op alle polls op het gebied van overlast....
Dr.D
-27-  Dr.D:
En wanneer gaat de politie eens de stront opruimen van de politiepaarden?
Je schoenen blijven er bijna in staan.......
rudipensionado
-28-  rudipensionado:
D.
Je moet nooit achter een paard langs lopen want dat is de zijde waar de stront uitkomt.
fred
-29-  fred:
Ik ben erg gelukkig met mijn hondje en mijn hondje met mij. Kwestie van goed voor elkaar zijn.
Maar in de hondepoep enzo trappen vind ik ook niet geweldig. Echter ook niet in glas en andere rotzooi.
Sommige stoepen zijn volledig onbegaanbaar geworden en lijken wel een soort oerwoud met overal banken en plantenbakken en tussendoor moet ook nog gefietst worden.(meestal slecht verzorgd)
Enig evenwicht zou wel prettig zijn.
Op het Andreasveld kom ik ook wel eens. Daar zitten leerlingen een hoop troep te maken overdag en s'avonds zie ik andere nare zaken. Maar zolang ik de poep van mijn hondje opruim zie ik niet in dat het lopen over zo'n veldje iemand schade berokkent.
Natuurlijk kunnen honden bijten en moet je soms voorzichtig zijn, maar dat staat in geen verhouding met andere gevaren, zoals verkeer enz.
En aso's heb je overal, dat staat er los van. Maar het is wel een makkelijke prooi, een persoon die met een hondje loopt en plast in jouw illegaal aangelegde tuintje een aso te noemen. Wie is dan de aso? Alsof die plantjes daar echt van te lijden hebben?
Hondenpis stinkt niet, zeker als je het vergelijkt met de standaard org.mest en kattenzeik. Het is gewoon lekker zeiken tegen een baasje en als die dan zegt dat je met je auto vele malen meer rotzooi de lucht in spuit of olie verliest enz. dan gewoon doen alsof dat normaal is.
Kijk eerst naar jezelf en jouw evenwicht met de natuur voordat je begint met kritiek.
Toen ik de vuurwerk rotzooi zag, was mijn eerste gedachte: wat voor iemand doet dat? Een hond vervuilt zijn eigen nest niet, een mens wel. Overal waar de mens is geweest ligt afval, zelfs in de ruimte. En continu kritiek.
Maar een hondje? Nee, dat is vies en gevaarlijk enz.
Sorry hoor, maar dat stelletje hypocrieten dat tegen honden is, moet eerst maar eens hun eigen situatie beter bekijken en mij liefst met rust laten.
fredo
-30-  fredo:
Helemaal mee eens, gewoon de zaken in perspectief blijven zien.
Arnoud de Jong
@fred/fredo:
Heb je een meervoudige persoonlijkheid of zo dat je op jezelf gaat reageren?
Ik ben in elk geval blij dat je het met jezelf eens bent, want ruzie in je kop is ook weer zo'n gedoe. ;-)
Of wacht: is die Fredo soms je hond?
ron
-32-  ron:
affijn, hond of mens:
beste fred(o) echt héééél leuk wat je zegt, snuggel, MAAR
ik pis niet tegen jouw huis noch heb ik dieren in huis die dat (tegen jouw huis!!)doen!
Jij en je collega's (en/of je hondjes, want zo te merken zijn ze wel errûg schattig) plegen bij mij wel die overlast, want alleen de poep ruim je -dus duidelijk niet iedereen- op ?!
Waarom laat jij en al die andere hondenbezitters je hond(en) niet tegen een zogeheten nep-paal pissen, die je weer mee naar huis neemt. (Net zoiets als een krab-paal voor poezen en katten.)
Flipper
-33-  Flipper:
Nuja, ik weet dat het in de keiharde praktijk van alledag moeilijk is om bepaalde ideeën en visies concreet te maken. Het zou misschien al schelen dat het verboden werd om meer dan 1 hond te bezitten als je in de bebouwde kom woont, of... vanaf de tweede hond zwaar te gaan belasten met hondenbelasting die vanaf de tweede hond in werking treedt.
Dan geef je sommige mensen een kans om niet per definitie alleen te zijn. Maar meer dan 1 is dan (binnen de bebouwde kom uitgesloten eigenlijk).
Deze concessie aan wat ik eerder schreef heeft alleen te maken met de weerbarstigheid in de praktijk van alledag. In principe blijf ik liever bij mijn vorige hier geventileerde visies.
nwitte
-34-  nwitte:
Ik stoor me aan kinderen die zo hard schreeuwen ,zodat ik niet kan slapen overdag tijdens nachtdiensten. Ik stoor me aan achtergrondmuziek in winkels. Ik stoot me aan mensen die hun afval op straat gooien. Ik stoor me aan mensen die zich overal aan storen.Ik stoor me aan mensen die denken dat de stad(de maatschappij) alleen uit mensen en hun wensen bestaat. Dieren horen ook bij “het leven”. Bovenstaande reakties zijn te dom om op te reageren........

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.