Home > > Verhuisd naar Drenthe

Verhuisd naar Drenthe

Een bijdrage van oud-correspondent Esther Donkers

Foto: Hans Speekenbrink
Natuurlijk was het moeizaam, verhuizen van Amsterdam naar Drenthe. Je bent niet voor niets vijftien jaar gestationeerd in Amsterdam. Dat laat sporen na, hele diepe. En dus moest ik vreselijk wennen aan mijn nieuwe medemensen. Aan het straatbeeld. Aan de stilte en het groen.

Wat me als eerste opviel was de netheid. Alles in Drenthe is aangeharkt en netjes: de straten, de tuinen, de mensen. Er ligt geen propje papier op straat en de Drent heeft geen haartje verkeerd zitten. Voor iemand die dagelijks over lege bierflesjes heen moest stappen in haar portiek een aangename, doch ook ietwat unheimisch aandoende verandering. Blijkbaar hecht een mens ook aan rommel.
Ik moest ook opnieuw aanleren om mensen te groeten en aan te kijken op straat. Toen ik net in Amsterdam kwam wonen deed ik dat ook nog, maar nadat ik in een metro hee, wat zit je te kijken, muts naar mijn hoofd geslingerd kreeg durfde ik niet meer. Niet zo dat het opviel, in elk geval. Waar ik nu woon is het heel normaal. Ook groeten op straat is geen vreemd verschijnsel. En je zult nooit ongezien door een dorpje kunnen rijden- je wordt door menig dorpeling nagestaard tot je nog maar een stipje aan de horizon bent.

Dat ik als westerling gediscrimineerd zou worden had ik ook niet kunnen bedenken. Beetje naïef misschien. Maar het gebeurt me regelmatig. Zo kwam ik als verpleegkundige eens bij iemand thuis die een bordje in de gang had hangen waarop stond: Van goud en korenaren schiep God de Drentenaren, van vuil en andere dingen schiep Hij de Westerlingen. Desgevraagd wilde de eigenaresse toch wel door me gewassen worden, al was het dan wat mopperend. Op een andere werkplek weigerde men Nederlands tegen me te praten- ik moest maar gewoon Drents verstaan. Gelukkig heb ik een talenknobbel en een Drentse oma, wat m'n redding was.

De westerling wordt hier, vooral wat dieper in Drenthe, wantrouwig bekeken. Die vlotte babbels, men vindt het maar niks. Maar als je eenmaal door de ballotagecommissie heen bent kun je niet meer stuk.
Sinds ik voor een persbureau werk dat het Drentse nieuws landelijkaan de man brengt, is het ook grappig om te zien wat men in het Westen leuk of interessant Drents nieuws vindt. Dieren verkopen heel goed, bijvoorbeeld- of het nu in de gracht vallende olifanten zijn of geile rammen die vroegtijdig voor lammetjes zorgen. Maar ook steekwoorden als hunebedden en schapen doen het nog altijd prima. Gelukkig gebeuren hier ook genoeg innoverende dingen- Drenthe loopt bijvoorbeeld erg voorop met energiebesparende bouw. Het idee dat hier alleen maar boeren wonen is erg achterhaald.

Na een behoorlijke aanlooptijd ben ik inmiddels wel over de verschillen tussen de Randstad en Drenthe heen. Per slot van rekening zijn we voor enkele verschillen speciaal hier komen wonen. Ik zie nu steeds meer overeenkomsten, voornamelijk in de kennismaking met leuke mensen. Want die zijn hier in grote getale aanwezig. En mensen maken nu eenmaal de plek waar je vertoeft.
Ik zal in mijn hart wel altijd Amsterdammer blijven, maar in m'n nieren ben ik inmiddels een Drent.

Foto: Hans Speekenbrink. Volledige versie hier.

negentien reacties op "Verhuisd naar Drenthe"

engine 54
-1-  engine 54:
Bij de Dirk op de Bos en Lommerweg hangt ook een bordje:

Helaas, onze Esther vertrok naar het land van de Hunebedden.
Maar eens komt ze terug naar Mokum, wedden!

Zeker als je de nieuwe winkels op de hoek van het Bos en Lommerplein en de Hoofdweg hebt gezien.
Jan Stender
-2-  Jan Stender:
Ik woon sinds enige tijd in Enschede,en ook hier vind ik netheid
Ik ben in Hengelo lid geworden van een modelbouw vereniging
Ik wordt daar gewoon geaccepteerd,niet met de nek aan gekeken
En ook als ik op straat loop,of boodschappen doe,geen problemen
Enigste probleem was een FC Twente supporter die hoorde een Amsterdams accent,en vond het nodig mij uit te schelden voor vuile ajaxcied
Ik heb deze jongen even heel duidelijk gemaakt,dat ik helemaal niets heb met Ajax
En sowieso helemaal niks met voetbal
Maar hier groet iedereen elkaar,en zo vroeg m,n buren,of ik een keertje op de koffie kwam
Verder een dikke pluim voor de woningbouw vereniging
16 december reageerde ik op mijn huidige woning
17 december wordt ik opgebeld,dat ik 3e kandidaat was
7 januari kon ik de sleutels in ontvangst nemen
Ik kreeg een uitgebreide uitleg,over de woning,en als laatste een presentje van de woningbouw
Plus een soort goldcard,waarmee ik bij aangesloten winkels korting kan krijgen,op mijn aankopen
Gas en elektra?
Ik lach me rot om de kosten
De Nuon berekende mij in Amsterdam maar liefst 132 euro in de maand,en dat voor een alleenstaande
Ik heb nu Essent,en kreeg van de week de nota van 85 euro binnen
Ook de omgeving is prachtig
Als je buiten Enschede bent,en richting Denenkamp rijd,dan waan je je even in een Limburgs landschap
Een mooi heuvelachtig landschap
Nee,ik heb hier prima naar mijn zin
esther
-3-  esther:
@engine 54: ha, mooi bordje! :) maar de kans dat we terugkeren acht ik nihil.. misschien ooit, als we een pot met goud vinden, een pied a terre? ;)
@Jan Stender: ja, verschillen kunnen mooi zijn he? :)
WK
-4-  WK:
In Groningen (Stad) stoppen de automobilisten zelfs voor je als je op een zebra loopt !
wim
-5-  wim:
2 jaar geleden vanuit de Randstad naar Drenthe verhuisd.Wat een verschil,onbekende mensen die je groeten op straat,auto's die stoppen bij zebra's,vriendelijk winkelpersoneel die geduld hebben.Het klopt dat men door sommige Drenthenaren wantrouwend wordt bekeken en hebben die niets op met DIE Westerlingen.Sommigen zijn van mening dat je je helemaal moet aanpassen aan het Drentse leven.Er zijn natuurlijk grenzen.Het komt soms voor dat men op discriminerende wijze zegt: Oh....DIE WESTERLINGEN.Onbegrijpelijk eigenlijk en dat in 2009.Verder is het hier perfect om te wonen.
geert
-6-  geert:
Ach, als je hier als “import” je maar een beetje aanpast en niet denkt dat je hier even de boel moet komen regeren, dan wordt je hier echt wel met open armen ontvangen. Helaas gebeurt dat “regeren” ook wel eens en ja, dan wordt er al gauw gekankerd op “dat volk uut 't westen”
Ellen
-7-  Ellen:
Ik verhuisde, zoals je weet, vijf jaar geleden van Amsterdam Zuidoost naar Assen. Een van de eerste dingen die ik hoorde in mijn nieuwe wijk was dat ze zo'n last hadden van rondhangende Antilliaanse jongeren die zorgden voor een onveilig gevoel bij het winkelcentrum. Nu was dat onveilige gevoel een van de redenen dat ik was vertrokken uit Zuidoost, dus ik begon al voorzichtig te balen. Maar wat bleek? De hanggroep bleek uit welgeteld 5 jongeren te bestaan, die er niet eens elke dag allemaal waren... En wat dacht je van de files. Hier in de stad wordt een heel verkeersplan gemaakt omdat het twee keer per dag een half uurtje spitsuur is op de doorgaande verkeersader, wat dan betekent dat je een paar minuten langer dan normaal voor een stoplicht staat. Maar laat ik Drenthe niet te veel promoten op deze Amsterdamse site, want anders is het hier binnenkort net zo druk als daar ;-)
Sigi
-8-  Sigi:
@ Ellen
Voorbeelden van overdreven reageren op futiele zaken vind ik nou niet echt promotie :)
Gypsy
-9-  Gypsy:
Grappig, ik heb de omgekeerde beweging gemaakt. Na 18 jaar Drents dorp ben ik naar Groningen gevlucht, en vier jaar later van daar naar Amsterdam, Sydney en Londen. Ik kon er echt niet meer tegen, vond het noorden zo benauwend! Zal vast ooit wel weer buiten de stad belanden, maar het zal niet in Drente of Groningen zijn.
esther
-10-  esther:
@WK: dat zijn zo van die kleine geneugten die je in het noorden tegenkomt, en waarvan je niet meer wist dat ze eigenlijk normaal zijn.
@wim: wat mij opvalt is dat Drenten zich tov het westen 'minder' voelen.. volkomen onterecht.
@geert: overal moeten mensen met elkaar kunnen samenleven.
@ellen en sigi: inderdaad worden dingen die A'dammers bijna normaal vinden hier met argusogen bekeken; ik ben het met Sigi eens dat futiliteiten hier soms tot buitenproportioneel formaat worden opgeblazen. Maar misschien is dat de westerse kijk erop.
@gypsy: zo ben ik ooit uit een Goois dorpje naar A'dam gevlucht. Maar het verlangen naar rust en ruimte kreeg uiteindelijk de overhand.
Jan Harm
-11-  Jan Harm:
De Drent is gewrocht uit Turf, Jenever en Achterdocht.

Twintig jaar woon ik al in Amsterdam. Ik kwam uit Drenthe. Ik voel me nog altijd Drent. Toch wil ik niet meer weg uit Amsterdam.

Maar als ik dan weer eens bij moeder op bezoek ga en een rondje door het dorp maak, dan zijn de verschillend inderdaad opvallend.

Het vriendelijke groeten, door jong en oud.

De 'openheid', terwijl we stugheid verwachten. Maar die openheid gaat maar tot een bepaalde grens. Je kunt vanwege de 'dorpsnorm' niet het achterste van je tong laten zien.

De interesse hoe het met je gaat, of is het gewoon nieuwsgierigheid? Maar het doet je goed dat mensen je na twintig jaar nog steeds herkennen en naar je vragen. Terwijl de buurvrouw uit mijn portiek nog nooit iets heeft gevraagd. Ik ken haar stem niet eens!

Maar het kan er ook ontzettend saai zijn. De dorpsmentaliteit kan je ook gaan benauwen, want avontuurlijk en spontaan is men doorgaans niet. En dat is zo leuk van Amsterdam. Je kunt gewoon de dingen doen die de stad biedt. Zonder dat er over je gesproken wordt...

Dat is wel jammer...
Ryckholt Pluymesteyn
-13-  Ryckholt Pluymesteyn:
Is er een psycholoog die mij kan verklaren dat mensen die alsmaar verkondigen het zo naar hun zin te hebben dankzij hun verhuizing naar welk deel van het land, naar het buitenland, waar ze zich welhaast per uur steeds meer voelen opgenomen de Godganse dag reageren op websites en forums uit hun vroegere woonomgeving? De enige twee geboortestadtelefoonnummers die ik nog in mijn agenda heb staan zijn die van een neef en een sponsor, winter 2004 heb ik de laatste keer door het centrum gelopen, september 2007 was ik vijf minuten in een buitenwijk van die stad. Het is dat ik tijdens beide bezoeken enkele keren de plaatsnaam las en mensen met die stadstongval hoorde praten, ik er iets meer referentie had, an sich deed me net zoveel als het vertoeven in welke andere Nederlandse of Vlaamse stad dan ook. Het van aldaar komende nieuws wat geen nationaal gewicht heeft volg ik echt niet meer want sinds de eerste helft van de jaren zeventig woon ik hier. Kan het zijn dat daar en toen/nu en hier beide Randstad-steden zijn, de verschillen tussen de Randstedelingen en de niet-'Randstadters' beduidend groter zijn?
esther
-14-  esther:
@Jan Harm: Ik mis ook zeker bepaalde aspecten van Amsterdam, en ga er ook regelmatig heen, niet in de laatste plaats omdat mijn familie en vrienden er wonen. Maar ik woon ook precies tussen 2 geweldige andere steden in, Zwolle en Groningen, en daar kan ik m'n hart ophalen als ik zin heb in stadse geneugten. En wat betreft niet avontuurlijk: ik sta toch wel verbaasd te kijken van de initiatieven hier: literaire avonden, steeds meer festivalletjes die uit de grond schieten, leuke initiatieven op het gebied van kunst. Als je maar goed om je heen kijkt valt hier genoeg te halen.
@Ryckholt: waarom zou een psycholoog dat moeten verklaren? Het ligt er maar net aan hoe verbonden je bent met de plek waar je opgroeide. Als je er nog veel familie en vrienden hebt wonen blijft het automatisch een plek waar je emotioneel aan gelieerd bent. Heb je elders een leven opgebouwd en de banden doorgesneden, dan beleef je een teruggang naar dat gebied heel anders. Het is kortom heel persoonlijk hoe je daarmee omgaat.
Jan Stender
-15-  Jan Stender:
Ik weet niet wat er mis mee is,om op websites van mijn vroegere woonplaats te reageren
Sommige mensen verhuizen,uit Amsterdam,en willen er ook niets meer mee te maken hebben
Ik zelf wil nog wel op de hoogte blijven,van gebeurtenissen,van mijn oude woonplaats
Sinds enige jaren plaats ik reactie,s op het forum Gespot van AT5,en zal dat ook blijven doen,zelfs als zou ik in Zuid Afrika wonen,om maar iets te noemen
Nogmaals,niks mis mee,op websites en forums te kijken,van voormalige woonplaatsen
Ryckholt Pluymesteyn
-16-  Ryckholt Pluymesteyn:
@Esther
Ik betwijfel of familie en verbondenheid dé factoren zijn. Er is de factor individualist of groepsmens. Ik ben geen lid van welke club dan ook, tijdens mijn buitenlandse reizen kijk ik de concentratie Nederlanders stilzwijgend aan waarna ze zich te pletter schrikken wanneer ik hen bij het weglopen vriendelijk groet. Het kan veel meer met de lands- of streekaard hebben te maken. Het beste voorbeeld zijn de achtereenvolgende emigratiegolven in de Verenigde Staten van Amerika. Elke emigratiegolf leverde in New York City een nieuwe wijk op. Bepaalde wijken waren binnen één generatie volledig verwaterd, andere wijken -China Town, de Italiaanse wijk- bestaan na zowat een eeuw nog steeds, dat zijn min of meer aparte gemeenschappen geworden. Het zal hebben te maken met zogenaamde sterke en zwakke culturen, met de hoofdreden waarom men verhuisde, emigreerde. Wanneer dat een economisch motief was zal dat 'omzien in weemoed', dat alsmaar contact houden met voorheen, meer voorkomen. Hoe het ook zij; het periodiek bij elkaar kruipen en het met een zekere heimwee berichten sturen naar een gemeenschap waar men het al dan niet prettig had zal nooit mijn behoefte zijn.
Jeroen uit Enschede
-17-  Jeroen uit Enschede:
@jan stender
Wat betreft netheid is dat een compliment, maar ik vrees dat het wel verschil uitmaakt in welke buurt je bent. Er zijn in Enschede genoeg buurten/wijken die behoorlijk berucht zijn in vele opzichten, maar als geheel is Enschede een relatief veilige en schone stad. Dat komt ook door het non tolerence beleid van de politie, die keihard optreed tegen winkeldiefstal ed.
Jan Stender
-18-  Jan Stender:
@Jeroen: ik weet inmiddels wel zo,n beetje welke wijken/buurten berucht zijn
Er werd mij ook verteld,gelieve niet met mensen uit die buurten te praten
Nou ben ik sinds vorige week werkzaam,in een buurtje vlak bij de Gronausestraat
Ik kreeg daarvan ook te horen,dat het een beetje een achterstandswijkje is
Ja,de huizen kunnen een renovatie gebruiken,maar van de mensen zelf heb ik geen last
Sterker nog,ze groeten vriendelijk,maken een praatje en zo
Schoon is het zeker
Marcel
-19-  Marcel:
@4: Daar hoef je niet voor naar het noorden hoor. In Rotterdam stoppen de auto's ook gewoon bij een zebra. Maar als je van frisse lucht houdt is dat weer een minder geschikte plek.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.