Home > > Fail Amsterdam

Fail Amsterdam

Foto: Thomas Schlijper
Het is crisis, maar het schijnt nog niet erg tot de mensen door te dringen. Dat vindt onze overheid niet leuk. Want een crisisgevoel bij de mensen is wél nodig om op termijn de nodige bezuinigingen en belastingverhogingen te kunnen rechtvaardigen. Nu haalt iedereen nog tamelijk onverschillig zijn schouders erover op. Men is er zelf nog niet door geraakt, ook niet in de portemonnee.

Daarom kwamen onze bestuurders de afgelopen weken bijeen in geheim crisisberaad. Hoe kun je zorgen dat de Amsterdammers het juiste dreigingsniveau gaan ervaren? Af en toe een omvallende bank volstaat kennelijk niet. De spaarcentjes zijn immers toch gegarandeerd. Zelfs een gecrasht vliegtuig maakte de mensen nauwelijks bang. Zolang je niet in Zwanenburg woont...
De grote vraag was dus: hoe krijgen we de bevolking zo ver dat zij het in haar broek doet voor de crisis? Hoe bereiden we ze mentaal voor op het aanhalen van de broekriem?
Aanvankelijk werden er nog wat halfslachtige pogingen gedaan om de mensen op de kast te krijgen met de Noord-Zuidlijn, maar daarmee snijd je je als bestuurder uiteindelijk allen maar zélf in de vingers.

De gemeentelijke psychologische dienst adviseerde tenslotte: je moet de mensen raken in spil van hun bestaan, in datgene waarom hun hele leven draait.
Ikea dus. Voor de zekerheid pakken we ook nog even Villa Arena en de Mediamarkt mee. We laten iemand dreigen met een terroristische aanslag!
Als de mensen straks voor hun geestesoog de Zweedse Gehaktballetjes door de straten zien stuiteren worden ze wel bang en kneedbaar!
Een briljante ingeving!

De hele operatie is dan ook volledig geslaagd. Het heeft een paar rolletjes afzetlint gekost, maar nu zijn in Amsterdam tenminste de geesten rijp voor de depressie!
Met nieuw elan wordt ons straks het vel over de neus gehaald. Omhoog met die gemeentelijke belastingen en heffingen. Ze zijn er helemaal klaar voor!

Foto: Thomas Schlijper.

zeventien reacties op "Fail Amsterdam"

Floris
-1-  Floris:
Voor mij blijft de enige reële dreiging tram 9. Als ik daar 's ochtends niet per ongeluk onder geraak, heb ik de rest van de dag niets meer te vrezen.
Vinus
-2-  Vinus:
al vanaf de eerste melding heb ik gedacht: dit zaakje stinkt. En niet naar Zweedse gehaktballetjes, maar naar sensatiebeluste politie en openbaar ministerie.
En dat schijnt nu nog uit te komen ook. Te treurig voor woorden.
Jan Stender
-3-  Jan Stender:
Ben ik effe blij,dat ik vertrokken ben uit Amsterdam
Bas Alexander
-4-  Bas Alexander:
Dit soort domme columns geeft internet een slechte naam. Wat is hiervan het nut? Moeten we hier soms ook zo'n idiote conspiracy theory a la 9/11 hebben?
f.bol
-5-  f.bol:
Slechte column, goedkope kritiek.
Arnoud de Jong
Altijd weer vermakelijk om te zien hoe serieus sommige goedgelovige mensen satire nemen. Die kom je dan later weer tegen bij Tros Opgelicht waarschijnlijk.
WK
-7-  WK:
Reële verliezers zijn er intussen wèl: een paar Amsterdammers mer marokkaanse roots uit Noord.
Maar wie maalt dáár nou om?
Guus
-8-  Guus:
De column bewijst weer eens dat satire de allermoeilijkste schrijfdiscipline is. Een satirische tekst herschrijft men talloze keren, er moeten ogenschijnlijk heel meegaande stukjes inzitten, ineens drie, vier, woorden, een zinnetje wat de boel doet exploderen, zorgt voor een lachsalvo. Satire schrijven is millimeterwerk, als er één woord niet goed zit, iemand één woord uithaalt, klapt de boel als een plumpudding in elkaar, krijgt men bovenstaande reacties of nog erger lieden die de auteur/autrice haatzaaien verwijten. Satire schrijven doet men niet tijdens een verloren zondagachternamiddag, het is aardig geprobeerd. Jammer maar helaas..!
f.bol
-9-  f.bol:
uiteraard was duidelijk dat de bedoeling satire was.
Slecht vind ik de column vanwege het humoristisch bedoelde verband dat wordt gelegd tussen bommeldingen en crisis.
Vergezocht en niet lollig.
En het uitgangspunt dat de hele actie voor niets was kan ik gewoon niet delen, satirisch of niet.

En anders snap je toch wel dat mijn reactie satirisch bedoeld was?
RudiPensionado
-10-  RudiPensionado:
Arnoud,
Ik heb wel eens leukere maar vooral betere dingen van je gelezen.
Over belastingen en gemeentelijke heffingen kan je ook een prachtig satirisch bedoeld stuk schrijven.
Ik zie het als je voorjaarsdipje.
Arnoud de Jong
Satire heeft één belangrijk nadeel: voor veel lezers is het te hoog gegrepen.
Ronald
-12-  Ronald:
Ik heb me echt kostelijk vermaakt om die vreselijke macho houding van onze hoofdcommissaris, wat was deze man in zijn nopjes! Wat moet hij zich in zijn “zak” gescheten voelen nu Cohen ontkent dat de belster helemaal geen details wist. Maar eerlijk is eerlijk, je zal maar een neef hebben, die weer is getrouwd met een zus van je broer en die heeft een oom waarvan de broer, die weer een moeder heeft en daar een nichtje van die..........dan weet je nu dus zeker dat “men” alles van je weet. Gelukkig weet de politie in tijden van crisis, omdat dronken lallende toeristen Amsterdam mijden, de Wallen heel stil zijn, zich nog aardig te vermaken! Maar nog beter, satire of niet, is dat de Amsterdammer zich niet gek laat maken.
VLDR
-13-  VLDR:
Dit is geen satire, dit is lekker dwars doen en je verstoppen achter satire. Benieuwd wat voor satirische stukjes we mogen lezen als er echt een keer stront aan de knikker is.
Arnoud de Jong
Christusnogantoe Guus, wat bij jij toch een volkomen doorgeslagen betweter. Ik snap niet dat ze jou de PC Hooftprijs nog niet hebben gegeven, want om zoveel literaire deskundigheid kunnen we natuurlijk niet heen. Gewoon een amusant bedoeld stukje om de boel een beetje op de hak te nemen en daarbij kunnen smaken natuurlijk verschillen. Maar nee, bovenmeester Guus zal wel even vertellen hoe het zit allemaal. Mag ik even over mijn toetsenbord braken?
bram
-15-  bram:
hoogst vermakelijk, bedankt allemaal, ik vertrek met een glimlach van mijn door-de-zon-nog-niet-ontdekte werkplekkie in zuid-oost. (toevallig hemelsbreed naast die zweedse gehaktballenboer)
Jan Stender
-16-  Jan Stender:
@Arnoud de Jong: je zal niet de enigste zijn,die over zijn of haar toetsenbord braakt
Guus
-17-  Guus:
@Arnoud de Jong
In een vrij land mag men braken zo lang anderen het niet hoeven op te ruimen.

Boven mij stonden reacties van mensen die het ook niet je sterkste bijdrage vonden. Ik gaf even wat tips hoe men satire moet schrijven, hup daar had je -net niet- een ambulance nodig. Wie -in lolligheid- meent te moeten meppen dient ook klappen te kunnen incasseren. Het is net zoals de komiek om wiens grappen niet wordt gelachen, niet wordt geapplaudiseerd. Ligt het aan de zaal? Nee, de komiek is niet komisch...

Volgende keer beter..!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.