Home > > Kinderhinder

Kinderhinder

Foto: Rutger de Quay
Centrum - Amsterdam is niet kindvriendelijk. Dat moet ik althans concluderen uit de berichtgeving in het Parool. Omwonenden klagen bij diverse crèches steen en been over lawaaioverlast die buiten spelende peuters veroorzaken. Sommigen gooien zelfs met eieren naar de kleintjes.
Stadsdeel Centrum heeft wel begrip voor de klachten en legt kinderdagverblijf Het Klaproosje restricties op, zo lees ik. Niet meer dan twee uur buiten spelen en maximaal 18 kinderen tegelijk.
Dat begint al aardig te lijken op een gevangenisregime waar de Bijlmerbajes zich niet voor zou hoeven te schamen.
Nu geef ik toe, kinderen kunnen ook een flinke teringherrie maken hoor. Vooral in stadsdeel Centrum. Die verwende yuppenkrengen beginnen natuurlijk meteen te krijsen als er een zandschepje of zo'n Fisher Price karretje wordt afgepakt. Heb je net voor een half miljoen een riant appartementje aan de Prinsengracht verworven, krijg je de ellende van andermans nakomelingen aan je kop.
Ik zou zeggen: Duck-tape over al die bekkies, de huizenprijzen staan al zo onder druk. Die herrie kunnen we niet hebben binnen onze grachtengordel.

Ho, wacht even, ik snap het al. Kinderdagverblijf 't Klaproosje zit vlak bij de Rozengracht, uw weet wel, die rustieke en lommerrijke omgeving. Dat stiltegebied. Dan is het logisch dat er wordt geklaagd!
't Klaproosje groeit bovendien schuin tegenover de Westertoren. Dat maakt het nóg logischer dat er wordt geklaagd, want dat zijn natuurlijk dezelfde zeikerds die indertijd het carillion van de Westertoren niet verdroegen.

Foto: Rutger de Quay via Flickr.

36 reacties op "Kinderhinder"

Vinus
-1-  Vinus:
Kinderen zijn heilig. En mogen daardoor alles.
Storm, drie jaar, wordt door zijn ultrahippe moeder gevraagd wat hij wil eten. Compensatiegedrag van ouders die niet weten hoe het hoort. Terwijl Zilver van vier met haar karretje dwars door alle gangen van de supermarkt rent. Owee als je er wat van zegt. Dan ben je kinderhater, ouwe zeur, vervelend of moet je maar niet in Amsterdam gaan wonen. Dooddoener vierhonderdachtenzestig. Laat Amsterdam eens beginnen met het bouwen van degelijke huizen zodat je niks hoort als je binnen zit.
En mogen kinderen anno 2009 asjeblieft weer opgevoed worden, net zoals vroeger?
Walther Schoonenberg
-2-  Walther Schoonenberg:
De asociale Amsterdammer die eieren naar kinderen gooit, is waarschijnlijk niet goed opgevoed toen hij zelf klein was.
Jan Stender
-3-  Jan Stender:
Wat dacht je van 15 jarige meisjes,die je aanspreken,alsof je van hun leeftijd bent
Ik ben zelf bijna 41 jaar,en werd eens aangesproken door 3 jonge meiden
Ik was m,n ramen aan het lappen,opeens hoor ik achter mij,doe je het wel netjes,schat
Ik kijk om,en zie 3 meiden voor m,n tuin staan
Ik heb ze gevraagd naar hun leeftijd,waarop eentje zei,ik ben 15 bijna 16
En die had mij schat genoemd
Een compliment voor m,n ramen lappen,prima
Maar een 15 jarige meid,hoef mij geen schat te noemen
Ik heb in Tuindorp Oostzaan genoeg van die kleine etters gekend,met een vrije opvoeding
Ik heb regelmatig van die snotapen eieren tegen mijn raam gehad
Of in de winter sneeuwballen tegen het raam
En niet alleen ik,ook mijn oude buurvrouw,kreeg in de winter sneeuwballen,tegen de ramen
En niet zo zachtjes ook,nog een wonder dat ik nooit een kapot raam heb gehad
Maar goed,ik ben weg uit Amsterdam,en heb hier geen last van kinderen
Joca
-4-  Joca:
Hier in Arnhem is nog een oude drugsboot te koop, en dat voor voor een zacht prijsje. Alle opvang binnen de grachtengordel past erop, als er wordt geklaagd kun je gewoon doorvaren naar de buren.
Rutger
-5-  Rutger:
Kinderen kunnen inderdaad flink vervelend doen. Kunnen ze niet in Bos en Lommer of in Noord (waar het een stuk ruimer is) een groot wahallah maken voor creches of zo?
Marco
-6-  Marco:
Mensen klagen steeds meer over elkaar in de stad. De reden is simpel. Want de meeste mensen die nu in Amsterdam wonen zijn boeren van buiten. Die zijn in hun oorspronkelijke dorp cq provinciestad ruimte gewend. En die hebben ze hier niet meer. Dus gaan ze stijgeren.
Oplossing: ga weer terug de provincie in pls?
Arnoud de Jong
@Marco:
Ik wil voor die bewering wel onderbouwing zien. Cijfers en feiten!
bernd
-8-  bernd:
Eerlijk gezegd snap ik al die reacties hierboven niet zo. Of kinderen kabaal maken tijdens het buitenspelen heeft niet zoveel met opvoeden te maken, alle buitenspelende kinderen (en zeker die van een kinderdagverblijf-leeftijd) maken kabaal. Twee- en drie-jarigen kun je proberen perfect op te voeden, maar je krijgt ze niet op bevel stil. Iets gedaan krijgen kan op twee manieren: spelenderwijs of met de harde hand, oftewel lachend en gierend of huilend. In beide gevallen is het niet stil.

Er zitten ongetwijfeld vreselijk verwende exemplaren tussen. Maar die zitten er, net zo ongetwijfeld, tussen de klagers ook. Het verschil: verwende peuters kunnen op hun leeftijd door peuterleidsters (a.k.a. pedagogisch medewerksters) nog een beetje gecorrigeerd worden, al is het maar om de sfeer in de klas een beetje op peil te houden. Voor verwende klagers is zo'n vangnet er niet, die kunnen dus doorgaan met klagen. Nogmaals, ik bedoel daarmee dus niet dat alle klagers verwende nesten zijn.

Dat neemt niet weg dat, als je je eenmaal ergert aan geluid, je er knettergek van kan worden. Dat geluid kan van vliegtuigen komen, van verkeer, van die vreselijke nep-belletjes van de tram, of van spelende kinderen bij een creche.

Het is erg jammer dat de oplossing volledig voor rekening van die kindertjes moet komen. Laat ze nu zoveel mogelijk binnen (hoorde ik iemand over slechte opvoeding?), dan kunnen we straks weer lopen klagen dat ze te weinig beweging krijgen. Het stadsdeel heeft echt een veel te makkelijke oplossing gekozen, zonder naar de toekomst te kijken. Als dit een trend word (klagers bij andere creches zien nu immers een kans!), dan zitten alle creches binnenkort in geluiddichte bunkers.
Arnoud de Jong
Bernd, je hebt natuurlijk helemaal gelijk.
Eugarious Laagsteppe
-10-  Eugarious Laagsteppe:
En hier komen twee vervelende exponenten van de individualisering samen.

1. Enerzijds hebben we de verzuurde grachtengordelklagers die enkele tientallen jaren geleden nog in hun blote reet door het Vondelpark liepen, maar nu oud en verlept zijn en met het vingertje staan te zwaaien. Egocentrisme ten top. Aangezien dit de generatie-Els Iping is, zijn zij in het voordeel bij stadsdeel Centrum.

2. Anderzijds hebben we de prinsen en prinsesjes die op een dieet van rosé en sushi hebben geleefd in de baarmoeder van hun blonde accountmanagerbakfietsmoeder. Deze 'high potentials' vormen dankzij het gebrek aan opvoeding (want moeder en vader moeten immers ook tijd besteden aan hun eigen ego's) de volgende generatie narcisten zonder zelfreflectie en inlevingsvermogen.

Laten we alle klagers een prachtig setje rood-witte oordopjes geven met 'I Amsterdam'-opdruk.
Karin
-11-  Karin:
Hoe onverdraagzaam kan een samenleving worden! Waar komt die intolerantie vandaan? Wie bepaalt de norm? Wat een ontzettend zenuwlijdend volkje zijn we eigenlijk. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor dat nu zelf kinderen op een creche al monddood gemaakt worden en dat dit dan weer te wijten is aan hun onverschillige ouders. Gezellig toch in Amsterdam?
het beste zou zijn...
-12-  het beste zou zijn...:
..kinderen moeten verboden worden! NU.
WK
-13-  WK:
Ik zou een moord doen voor een maximale groepsgrootte van 18
als docent in het middelbaar onderwijs!
Houd maar eens in je eentje een groep van 18 twee uur buitenm in de gaten. En daarna de volgende groep. Dat valt niet mee.
f.bol
-14-  f.bol:
@Eugarious Laagsteppe:

Applaus, applaus, applaus.
f.bol
-15-  f.bol:
Maar ook applaus geeft vast teveel herrie.....

Er is op het Amstelveld, de Noordermarkt, Westermarkt vast wel iemand te vinden die applaus in al zijn vormen wil verbieden.

En een gewillig oor bij Els vindt.

On topic: Het gaat hier om peuters, godbetert. Die maken lawaai, en zijn niet 123 te corrigeren. Dat het een probleem kan zijn is misschien wel in te zien, maar doe iets met schuttingen of zo dan. Binnenhouden de hele dag is geen optie.
Jochem Floor
-16-  Jochem Floor:
Tuurlijk wel, joh. Kinderen de hele dag binnen houden in het achterhuis, vlak bij de Westertoren, dat is best vaker gebeurd. Daar wordt zo'n kind ook helemaal niet minder van. Integendeel, de ervaringen tonen aan dat dat juist goed is voor de intellectuele ontwikkeling van een kind.
Pim
-17-  Pim:
Vooral allochtone kinderen krijsen ontzettend. Maar dat hebben ze van hun volwassen voorbeelden. Bij mij gaan de ramen dicht, maar ze blijven ook wel héél laat buiten spelen.
Op die leeftijd moest ik na het eten gewoon naar bed.
Richard
-18-  Richard:
@Pim wat een ontzettend domme opmerking. Laten we inderdaad nu ook al onderscheid gaan maken in het lawaai van allochtone/autochtone kinderen. Ik zou als ik jou was maar even in de hoek gaan staan. Vroeger zeker het braafste jongetje van de klas! Er wordt nu net gedaan of vroeger alles beter was. Hou daar toch eens mee op. Vroeger is nu niet en dat zijn alleen maar moraliserende kul praatjes.
f.bol
-19-  f.bol:
Sjongejonge Pim, het zal niet barsten van de allochtone kindertjes aan de gracht dacht ik zo te denken.
En, nogmaals, het gaat over peuters....

En Jochem geeft een geheel nieuw perspectief aan één en ander, ben zo vrij om de conclusie toe te voegen: waar maakt men zich druk om tegenwoordig.

Beter een krijsend kind dan een krijsende soldaat aan je deur zal ik maar zeggen. Of een fluisterende slagersvrouw die je kind verraadt aan de bezetter.
Jan Stender
-20-  Jan Stender:
Nederlandse kinderen blijven evengoed nog laat op straat spelen
Ik heb genoeg jongetjes en meisjes gezien van nauwelijks 6 of 7 jaar,die nog om half 12 in de avond op straat liepen
John Zwart
-21-  John Zwart:
Geven en nemen.
Toch: ik moet zeggen dat ik ook niet sta te
juichen als een paar huizen verder weer de
trampolines in de achtertuin verschijnen.

Maar...
ik ben ook in Z-O Azië geweest.
Ik zag daar in dat heel veel van onze
problemen... luxeproblemen zijn
Arnoud de Jong
“Mensen klagen steeds meer over elkaar in de stad. De reden is simpel. Want de meeste mensen die nu in Amsterdam wonen zijn boeren van buiten”.

Marco, kun je hier wat cijfermateriaal bij leveren? Anders ben ik genoodzaakt je een fantast te noemen die in 1953 geloofde dat Noord-Korea zich aan de afspraken zou houden.
e.r
-23-  e.r:
life-is-too-short
bernd
-24-  bernd:
@ Jan Stender: dat is een heeeeeeel ander onderwerp dan het lawaai van peutertjes op een kinderdagverblijf. En bovendien op zich geen probleem, tenzij ze rottigheid uithalen (hoewel ook ik denk dat kinderen op die leeftijd op bed horen te liggen)
Jan Stender
-25-  Jan Stender:
@bernd: en of die kleine gastjes rottigheid uithaalden
Allemaal waren het kinderen van een alleenstaande moeder
9 kinderen in totaal
Die werden opgehitst door een buurjongen die een jaar of 13 was
Kleine kinderen eieren tegen je raam aan laten gooien,en zelf vluchten
Gevolg was dat vaak de kleintjes op hun donder kregen,terwijl de werkelijke aanstichter,sneeky snel maakte,dat ie weg kwam
Astrid
-26-  Astrid:
Inderdaad een heel groot luxe probleem. We willen in de stad de faciliteiten van een buitengebied. Kijk in landen om je heen hoe een stad in elkaar steekt. Misschien moeten al die klagers gewoon eens meegaan doen aan een ruilproject voor een half jaar. Misschien dat die klagers zich dan eens gaan realiseren wat een geweldige luxe mensen hebben in het centrum van een stad. Dat vind je namelijk nergens. Daarnaast al die verhalen van kinderen die laat nog buiten spelen of kinderen die uberhaupt nog buiten spelen. Slaat echt nergens op. Jaren geleden hadden we kleine woningen en waren de gezinnen groter. Normaaltste zaak van de wereld dat je buiten speelde. Maar waar kunnen kinderen nog buitenspelen? Elk stukje groen wordt momenteel bebouwd. Voor kinderen nauwelijks nog iets van spanning te beleven in de stad. Begint er bijna op te lijken dat al die klagers eigenlijk vinden dat kinderen niet in de stad thuishoren. De stad wordt steeds meer een privilege van huishoudens zonder kinderen. Alles wat niet in het eigen patroon past moet wegwezen. Hoe kortzichtig eigenijk.
mrc
-27-  mrc:
Je woont (euro 250,000 ) in een gesloten woonblok met binnentuinen,( op de begaande grond vestigt zich een kinderdagverblijf die de binnentuin als speelplek gebruiken.....dan ben je dus mooi de lul...het gekrijs van 20 kinderen (uit volle borst)een uur lang, gaat door merg en been, je kunt geen kant op. Natuurlijk gaan mensen zwaar geirriteerd klagen, als mijn buurman elke dag 2 keer een uur krijsend op zijn balkon gaat staan, wordt met een beeetje mazzel door de politie afgevoerd. Kinderen anno 2009 zijn heilig, tot het bot verwende prinsjes en prinsesjes, alles mag, niets moet.
TUNFUN ga daar maar heen, lekker onder de grond met dat geblér.
Marlon
-28-  Marlon:
@MRC. Wat wil je met dit bericht nu melden? Vergelijk je een overspannen buurman die krijst met spelende kinderen? Kocht je de woning met recht op stilte? Lijkt me sterk dat het kinderdagverblijf de hele binnentuin gebruikt als speelplek. Als je de woning hebt gekocht dan zijn er vast afspraken gemaakt bij de koop over het gebruik van de binnentuin. Daar heb je een Vereniging van eigenaren voor. Dus geen dingen melden die niet zo zijn. Zou fraai zijn, ik heb een huis gekocht maar voor mijn deur lopen mensen. Wil ik niet!
Eugarious Laagsteppe
-29-  Eugarious Laagsteppe:
@Suffie, @Marco:

Als het om provincialen gaat weet de 'authentieke' Amsterdammer zich ineens als een waar Ubermensch te gedragen. Maar vervang 'boeren' door 'Marokkanen' of 'negers' en het hek is van de dam.

O ja, voordat jullie op de man gaan spelen: ik ben geen provinciaal.
John Zwart
-30-  John Zwart:
@ mrc
één uur per dag?
één uur per dag???
ga je schamen.
ik woon buiten de stad.
grasmaaiers, kantentrimmers, heggescharen, cirkelzagen, etc. zijn daar het probleem, weekenden lang en elke werkdagavond als het enigszins redelijk weer is.
met liefde zou ik dat inruilen voor één uur crechelawaai per dag!
yanny scutt
-31-  yanny scutt:
Ik begrijp het probleem heel goed omdat ikzelf toen ik nog een kleuterje was op een kleuterschooltje zat waar de speelplaats uitkwam op de binnentuin temidden van woonhuizen. En daar waren heel goede regels voor.

Wij hadden s'ochtends en s'middags een 'buitenspeelkwartiertje' en de rest van de dag werd het alfabet geleerd en leuke knutsels gemaakt.

Met mooi zonnig weer nam de juf ons mee uit wandelen naar een leuk park (beukennootjes rapen!)en bij heel mooi weer naar een pierebadje. Die juf wist ook nog eens alles van het buitenleven, wat je ook maar vroeg!

Kleuters en peuters hoeven niet urenlang te oefenen voor 'hangjongere' in een zandbakje van een binnentuin!
Chantal
-32-  Chantal:
Vroeger, toen het leven nog geregeld en goed was. Vroeger toen er nog discipline was. Vroeger toen iedereen wist waar hij/zij aan toe was. vroeger toen alles heimelijk gebeurde. Vroeger toen we alles met de mantel der liefde bedekte. Vroeger toen de wereld nog een sprookje leek. Vroeger is alleen nu niet meer.
mrc
-33-  mrc:
@John Zwart, 'ga je schamen' Pfff hahahah typische opmerking voor een boer van 60+..lekker 'buiten' blijven wonen en je niet met'stadse'-zaken bemoeien.
sanne
-34-  sanne:
Ongelofelijk, wat een gezeur om niks zeg. Alsof je een huis kan kopen met daarbij recht op stilte. Midden in de stad!
Het spijt me wel, maar voor dit gezeur kan ik echt nul begrip opbrengen.

Zelf heb ik jarenlang tegenover een hotel gewoond, daarna jaren achter een bijna continu dronken buurman die de hele dag keihard Radio Noordzee aan had staan, om nog maar niet te spreken van de ruzies van het gezin naast mij of dan de 4 jaar durende bouw van een enorm appartementencomplex 5 huizen naast mij, waarbij de heipalen om 7 uur 's ochtends de grond in werden geslagen.

Irritant? Natuurlijk. Om gek van te worden af en toe. Maar het slaat natuurlijk nergens op om daarom alle hotels, gezinnen, nieuwbouw en vervelende buurmannen te verbieden. Of nou ja, alleen die laatste dan. ;)
Dick
-35-  Dick:
Chantal, een te simpele reaktie ... het zegt genoeg over u!

Wat ik niet snap is dat men moeite heeft met klachten ... klagen is een reaktie op een symptoom ... deze reaktie ontstaat oa door geluidsoverlast, waaronder KRIJSENDE kinderen (symptoom) ... deze kinderen zijn of niet goed opgevoed (wortel) en/of worden niet gecorrigeerd (wortel) door de begeleiders ... DAAR begint het! Bij de wortel dus!!!
Symptoombestrijding helpt niet, want er zijn altijd voor- en tegenstanders.
Waarom mag een buurtbewoner niet klagen over krijsende kinderen? Eerste reaktie's zijn tolerantie en 'ben je zelf niet jong geweest?' ... hee, het verleden wordt erbij gehaald ... dus het mag wel, vergelijken met vroeger? In deze situatie WEL! Opvoeding is namelijk van ALLE tijden!
Er is een verschil tussen krijsen en schreeuwen ... dus ouders en begeleiders, DOE JE WERK!!! En dan komen er geen klachten meer en is iedereen tevreden!!! Pak dus het probleem bij de wortel aan. Moeilijk he?
Theo
-36-  Theo:
Ik had als kind ook harder moeten worden aangepakt.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.