Home > > Een gezond gevoel voor proportie

Een gezond gevoel voor proportie

Foto: Arnoud de Jong
De Baarsjes - Er was weer veel publieke verontwaardiging in de afgelopen weken. Stadsdeel De Baarsjes had namelijk het ludieke plan opgevat om twaalf 'kansarme jongeren' naar New York te sturen. Daar konden ze op zeilschip De Halve Maen leren navigeren, knopen maken en een verfkwast vasthouden. Ook krijgen ze nog een sociale training. Het hele evenment gaat 25000 euro kosten.
Dit viel helemaal verkeerd. Niet alleen in De Baarsjes, maar onderhand in heel Nederland. Zelfs minister Eberhard van der Laan gaat zich er geloof ik nu mee bemoeien.
Misschien is het een idee wanneer de Baarsjesbestuurders die dit op hun geweten hebben zélf eens een sociale training gaan volgen. Wat er namelijk aan het plan mankeert is een gezond gevoel voor proportie.
In een stadsdeel waar de grote meerderheid van de bevolking zelf nog nooit naar New York is geweest, valt niet te verkopen dat er zoveel geld wordt besteed aan zo weinig jongeren en aan zoveel vage doelen.
We moeten het zien als een beloning voor goed gedrag van de jongere, wordt er gezegd. Mag ik hieruit opmaken dat er in De Baarsjes slechts twaalf jongeren zijn die zich goed gedragen? Zo nee, waarom mogen die anderen dan niet naar New York?
Het gaat om jongeren die 'tegen de grenzen van hun eigen wereld aanlopen', lees ik in de krant.
Ik op mijn beurt loop hier tegen de grenzen van mijn begripsvermogen aan, want ik kan me helemaal niets voorstellen bij dit soort vaagpraat.

Laat ik me dus richten op de concretere doelen: leren navigeren en een kwast vasthouden. Dat leren navigeren zal beperkt blijven tot: dit ding lijkt op een klokje maar het is geen klokje het is een kompas en dat wijzertje wijst altijd naar het noorden dus dan weet je in elk geval waar het noorden is maar een TomTom is eigenlijk handiger.
Hoger schat ik het instroomniveau van de twaalf namelijk niet in, anders waren ze niet 'tegen de grenzen van hun wereld aangelopen'.
Nou, en dan leren ze ook nog een kwast vast te houden. Zijn we ook snel klaar mee: "Hier heb je een kwast. Pak aan. En niet laten vallen."

Hier in Slotervaart hebben we op de Sloterplas hele leuke zeilcursussen. Daar leer je navigeren en knopen maken.
Nou vooruit, die kwasten doen we er gratis bij.
En dat voor een fractie van die 25.000 euro.

Blijven we natuurlijk wél zitten met de zorgelijke vraag: hoe is de bestuurlijke mentaliteit in De Baarsjes met betrekking tot de besteding van belastinggeld? Zijn ze bij hun eigen declaraties ook zo royaal?

Foto: Arnoud de Jong

34 reacties op "Een gezond gevoel voor proportie"

Jochem Floor
-1-  Jochem Floor:
@ Arnoud: beetje flauw, die laatste sneer naar integriteit van bestuurders. Vooral omdat het oorspronkelijk gewoon een bewonersinitiatief was.

Een bewonersinitiatief dat bovendien wel degelijk mooi aanhaakt bij de identiteit van de buurt, vernoemd naar ontdekkingsreizigers. Hudsonstraat. Mercatorplein. Marco polostraat. Columbusplein.

Het onderwerp is nu door de Telegraaf/GeenStijl-lobby (reljeugd) midden in landelijke belangstelling geplaatst. Dat kan. Dat mag.

Aan de andere kant. Afgelopen jaar vierden we 400 jaar betrekkingen met New York. De PR-organisatie daarvoor betaalt voor eur 25.000 nog niet eens 2 vliegtuigstoelen naar New York. En ze hadden er wel wat meer nodig, met onder andere Willem-Alexander, Maxima en minister Verhagen die heen gingen.
Om er maar een paar te noemen.

Dus wat is nu eigenlijk het signaal? Bobo's mogen op kosten van de overheid een interesse in geschiedenis aan de dag leggen; maar (zeker islamitische) straatschoffies niet?
Jochem Floor
-2-  Jochem Floor:
Om een gezond gevoelg voor proprotie even te accentueren, zie ook deze overheidssite.

http://www.regering.nl/Actu...
Arnoud de Jong
Persoonlijk lig ik niet zo wakker van die 25.000 euri's. Als ik kijk naar andere projecten om mensen uit kansarme milieu's te trekken en/of aan een baan te helpen dan zijn er duurdere varianten te bedenken waarbij die gasten niet eens de gemeentegrenzen passeren.

Daarbij, als je het systeem van straffen en belonen voor goed en kwaad even opzij zet, moet je het ook even heel pragmatisch in kosten/baten bekijken: als je een “reljongere” (om maar even in Telegraaf-termen te blijven) Het Licht kan laten zien door er 2000 euri's in te pompen, en hem vervolgens daarmee kan weerhouden om het verkeerde pad op te gaan, en vervolgens ga je dit afzetten tegen de schade en andere kosten die een ontspoorde reljongere de maatschappij jaarlijks kost, dan hoef je niet zo heel goed te kunnen rekenen om te begrijpen dat deze aanpak misschien wel erg “out of the box” is, maar wel effectief!

Dat het een verkeerd signaal is, is punt twee. Met name ook omdat het signaal -zoals Jochem heel terecht opmerkt- standaard door de media tot iets onfris wordt gebombardeerd. Waar ik mij méér zorgen om maak is of de initiatiefnemers en organisatoren wel allemaal even eerlijk zijn over de uiteindelijke “opbrengst” van dit soort tripjes. Nog niet zo lang geleden waren er projecten waarbij met name Marokkaanse jongeren begeleid op “werkbezoek” naar Marokko gingen om daar het echte leven te proeven en hun delinquente gedrag af te leggen. Prima initiatief, heel doordacht en ook héél pragmatisch, maar wel raar dat we later nooit meer hebben vernomen hoeveel procent van deze jongeren daadwerkelijk hun leven hebben omgegooid.

En voor wat betreft dit project: Een beloning voor goed gedrag is niet verkeerd, maar in dat geval heb ik ook nog wel wat snoepreisjes te goed van de overheid...
Arnoud de Jong
@Jochem: die sneer naar de integriteit van bestuurders roepen ze zelf over zich af. Nog de afgelopen dagen kwamen onze korpsbeheerders weer negatief in het nieuws. En zo hebben wij de laatste jaren al een heleboel dingen zien passeren (bonnetjesaffaire bijv.).
Het punt dat ik maak staat los van wat Telegraaf/GS (1 pot nat) daarvan vinden, dat interesseert mij niet.
Ook de redenering dat deze investering hogere kosten kan voorkomen (Suffie) spreekt mij niet aan, want inderdaad, dan heb ik ook nog het nodige tegoed van onze overheid. Als je daar aan gaat beginnen is het einde zoek natuurlijk.
Wat is er mis met een simpele aanpak, een binnenlands tripje bijvoorbeeld? Dichter bij huis, dus waarschijnlijk aansprekender.
Want laten we eerlijk zijn: zonder zo'n betaalde vakantie naar de Hudson interesseert die buurthuisjongeren onze historie natuurlijk geen ene reet. Kom op zeg.
Theo
-5-  Theo:
Het is jammer dat de Telegraaf/GS dit onder de publieke aandacht heeft gebracht. Kunnen we dit soort journalistiek niet verbieden?
Jochem Floor
-6-  Jochem Floor:
@ Arnoud: ik vind het een zorgwekkende daling van het niveau, als zelfs jij geen onderscheid meer maakt tussen bestuurders en ambtenaren. Het mag uiteraard, maar het draagt niet bij aan een vruchtbare discussie.

@ Theo: maar dat doe je toch niet in Nederland? Dat doet zelfs minister Eurlings niet, als een actieve Telegraaf/GeenStijl-campagne wordt gevoerd tegen rekeningrijden.
Bart
-7-  Bart:
@ Arnoud: een beetje flauw, de meeste reacties. 25.000 E is natuurlijk een hoop geld, maar niet als daartegenover staat dat de betreffende jongeren écht een ander leven gaan leiden. Dat gebeurt echt niet door zo'n 'snoepreisje'... Daarom stel ik voor: laat die jongeren een half jaar op de Bataviawerf in Lelystad werken, leren ze een vak: timmeren, metaalbewerken, schilderen, zeilen naaien etc., en doen ondertussen een hoop kennis van de nederlandse geschiedenis op via de rondleidingen en 'historische animaties' Kost een fractie van die 25.000 E. En ik denk dat ze dan ook nog wel mee kunnen met een historische rondvaart op een schip van de 'bruine vloot' over de voormalige Zuiderzee...
Arnoud de Jong
Ik heb mij ooit laten vertellen dat zo'n 90% van de straatterreur in Amsterdam wordt veroorzaakt door een kern van plusminus 150 kudtjochies die ieder individueel een aanpak verdienen die zelfs in de meest gruwelijke dictaturen geen grondrechtelijke dekking kent.

Als iemand mij echter zou weten te overtuigen dat ons miljoenen aan schade en leed kon worden bespaard door drie ton te investeren in een snoepreisje van deze heren naar Amerika, dan zou ik mij als bestuurder geen seconde laten tegen houden door mensen die vinden dat ze dat niet hebben verdiend.

Natuurlijk is de realiteit weerbarstiger, maar geldt dat niet voor heel veel betogen...?

@Bart: dat soort projecten zijn er genoeg. In en om Amsterdam worden momenteel een aantal oude molens en forten gerestaureerd door jongeren een dergelijk werkervaringsproject. Gezien de expertise en begeleiding die dit soort projecten nodig hebben ben ik echter bang dat de term “fractie” met betrekking tot het kostenaspect niet helemaal dekkend is.
Arnoud de Jong
Overigens, het bestuur dat zich over dit soort initiatieven buigt doet dat altijd met een bepaald doel voor ogen en op basis van de kennis en inschatting die ze ter beschikking hebben. Dat ze hierin wellicht wel eens doorschieten, de plank misslaan of blijk geven van een enigszins verwrongen realiteit behoeft geen betoog. De koppeling maken naar integriteit lijkt me een aantal stappen te ver. Of wordt corruptie de nieuwe godwin?
Arnoud de Jong
@Suffie: ik bedoel hiermee alleen te zeggen dat bestuurders tegenwoordig blijkbaar weinig zicht hebben op welk bedrag nu reëel is voor welk doel.
Als ze uit zichzelf niet zien dat het buiten elke proportie is om 25000 euro uit te geven voor het op de rails houden van slechts 12 jongeren en ze bovendien niet vooraf kunnen bedenken dat dit tot commotie zal leiden, dan vrees ik (met enige ironie uiteraard) dat ze ook niet kunnen inschatten of hun eigen declaraties nog binnen redelijke normen vallen.
Ik vond deze actie nogal wereldvreemd eerlijk gezegd.
Muggenzifter
-11-  Muggenzifter:
Die Theo is helemaal eng met zijn censuur. Zegt de term persvrijheid u iets? (Nu niet met een kul-argument komen als 'ja maar dit is puur stoken en opruien', want dat ligt er maar aan hoe je tegenover dit akkefietje staat)
Theo
-12-  Theo:
Muggenzifter, het is maar 25.000 Euro. Dat is echt heel weinig vergeleken bij wat er doorgaans in subsidieprojekten omgaat.

Maar de berichtgeving is zo negatief, het zou fijn zijn als we de journalisten met enige pressie zouden kunnen dwingen hierover wat positiever te berichten, toch?
Jochem Floor
-13-  Jochem Floor:
@ theo: Wat jij wilt. Ik denk dat het effectiever is om ze daartoe te verleiden met een aantrekkelijk perspectief op de toekomst. Net als voor die jongeren.
Arnoud de Jong
@Jochem: Theo probeert zich tegenwoordig in te leven in wat hij denkt dat het linkse gedachtegoed is. Het gaat hem niet bijster goed af, dus eigenlijk hoef je het niet serieus te nemen. ;-)
Theo
-15-  Theo:
Het is ook een radicale omslag Arnoud, maar met een positieve instelling en goede leiding kom ik vast tot het enige juiste inzicht!
John Zwart
-16-  John Zwart:
Ik herinner me een poos geleden, toen een groep van jonge ex-delinquenten in het kader van 'karaktervorming' en 'resocialisatie' een survival reis werd aangeboden naar Noorwegen waar bergtochten gingen gemaakt.
Het liep aan het einde vreselijk uit de klauwen: massale vernielingen in en aan (tijdelijk) onbewoonde vakantiehuisjes (hytter), toen de lieve jongens ontremd geraakt waren na diefstal en misbruik van alcohol. Een veelvoud van de reiskosten als schade plus een beschadigd imago naar de lokale bevolking aldaar.
Er zijn meer van dergelijke experimenten geweest, met min of meer teleurstellende resultaten.
Als het doel is: beloning van goed gedrag, denk ik dat men volledig in de mist gaat, eerder slecht gedrag aanmoedigt! De indruk bij die jongens die hiermee wordt gevestigd is: “ergens is een grote berg geld waar - als je de juiste weg kent - ongestraft van mag worden geprofiteerd” En is dat nu niet juist het probleem waar we van hoog tot iets minder hoog mee zitten?
sanne
-17-  sanne:
Allereerst vind ik het in 1 woord absurd.
Absurd dat er 12 jongeren op een zeilkamp worden gestuurd a E 25.000 van subsidiegelden. Begrijp me niet verkeerd: het lijkt mij belangrijk dat kansarme jongeren die proberen hun leven te beteren daarin worden gesteund en desnoods beloond.
Maar wat geef je nou voor belachelijk signaal door jongeren die ontsporen en daarna goed gedrag vertonen naar New York te sturen terwijl je jongeren die goed gedrag vertonen zonder te ontsporen dit niet biedt?

Ik ben het helemaal met Arnoud eens: zorgwekkend is de realiteitszin van de ambtenaren die deze beloning wel gepast vonden.

Extra vervelend vind ik bovendien dat het kansarme jongeren betreft. Die staan sowieso al in een kwaad daglicht, maar nu heeft rechts-Nederland er weer een mooi stokpaardje bij om te gebruiken in de discussie over (de hoogte van) overheidsgelden/subsidies en kansarme jongeren.
Kortom, op zijn zachtst gezegd een buitengewoon ongelukkig voorval.
John Zwart
-18-  John Zwart:
Gelukkig alleen nog maar een plan Sanne, dat inmiddels dan ook door de minister is afgeschoten. Ter lering voor de subsidiegevers.
Theo
-19-  Theo:
Die arme kansarme jongens hebben er ook niet om gevraagd. Het is allemaal de schuld van Wilders.
Jochem Floor
-20-  Jochem Floor:
?? Wat heeft die hier nou weer mee te maken?
sanne
-21-  sanne:
Eh...Theo, volgens mij ben je een beetje in de war.
Worden dit soort misstanden in jouw optiek niet juist de wereld uit geholpen dankzij Wilders? ;-)
Theo
-22-  Theo:
Hij zet mensen tegen elkaar op, zonder hem had niemand zich hier om druk gemaakt.
Ofwel terwijl de onderlaag zich onderling opwindt over een paar miezerige duizend euro, neemt het grootkapitaal nog een flinke graai uit de staatskas.
John Zwart
-23-  John Zwart:
Wie wie THeo ! Namen en rugnummers graag..
ik zit te popelen
Theo
-24-  Theo:
Het is maar een voorbeeld van zaken waar we ons drukker over kunnen maken. Agossepossie John, moet elk draadje in een één-tweetje welles/nietes-spelletje veranderen? Niet met me eens? Zelf een mening formuleren is zoveel constructiever dan steeds dat reactionaire...

Ofwel “tikkie jij bent 'm.”
Bart
-25-  Bart:
En gelukkig heeft van der Laan een einde aan de discussie gemaakt: lees het Parool van heden. En de schoffies die eigenlijk geen schoffies meer waren zijn zwaar 'in de zeik genomen'door degene die ze dat snoepreisje had voorgespiegeld...
Kortom het blijft een hele grote misser van degene die dit bedacht heeft, zonder enig nadenkwerk (opbouwwerker? tjee..)
John Zwart
-26-  John Zwart:
@Theo, tijdens de autoloze zondag schijnen een paar moslim Amsterdammers een gratis taxibusritje vanaf de A10 de stad in gekregen te hebben, omdat het toevallig ook suikerfeest was. Daar maakten zich toen veel mensen erg druk over. Ik reageerde toen dat dit wel wat overtrokken was, zoveel kouwe drukte over een paar ritjes in een stad waar honderden miljoenen over de balk gegooid werden met het drama van de Noordzuidlijn. Nou dat had ik er helemaal niet bij mogen halen, want het ging om principes.
Nu noem je niet eens feiten, je uit alleen maar jouw vage kreet over het grootkapitaal dat nog een flinke graai uit de staatskas neemt, als vergoeilijking voor het weggooien van vijfentwintigduizend euro aan een pretreisje naar NewYork voor een handjevol kansarme jongens.
En nu gaat het opeens niet meer om de principes dat verspillen van belastinggeld altijd uit den boze is?
En ach zoals ik op 2 december al schreef: het is gelukkig allang van de baan, dus waarover maken we ons eigenlijk nu nog druk?
Arnoud de Jong
Theo speelt hier de rechtse wolf in linkse schaapskleren, snap dat dan! ;-)
John Zwart
-28-  John Zwart:
@Arnoud - wel verwarrend hoor zo n januskop. misschien kan theo in zijn reacties even aangeven of we tegen zijn voorkant of tegen zijn achterkant aankijken? Bijvoorbeeld TheoW of TheoS.
Theo
-29-  Theo:
Eénmaal als rechtse heks gebrandmerkt, is het in de 21e eeuw nog altijd schier onmogelijk van dat oordeel af te komen.
Jochem Floor
-30-  Jochem Floor:
@ theo: Op naar de waag...
Arnoud de Jong
@Theo: misschien helpt het als je die blonde pruik van je bezem af trekt.
Theo
-32-  Theo:
Hahaha ja misschien wel ja Hahaha.
Arnoud de Jong
Dit project is per persoon nog redelijk goedkoop als je het vergelijkt met de vorige jongerenactie van De Baarsjes: 15.000 euro voor een YouTube-filmpje.

http://www.amsterdamcentraa...
Arnoud de Jong
@Esther: ja, ik zat al te peinzen: wat wás dat ook al weer? ;-)

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.