Home > > Ahmed wordt Achmed

Ahmed wordt Achmed

Foto: Bas Bogers
Slotervaart - Nu de kruitdamp een beetje is opgetrokken, kunnen we stiekem nog wel eventjes wat naborrellen over Ahmed Marcouch.
Vorige week maakten de media een hoop heisa over de strijd tussen hem en meneer Achmed Baâdoud.
Ze wilden allebei lijsttrekker worden voor de PvdA in het nieuw te vormen stadsdeel Nieuw West.
Tot bijna ieders verbijstering kozen de PvdA-leden uiteindelijk niet Marcouch maar Baâdoud tot lijsttrekker.
U merkt wel: ook op stadsdeelniveau weet de PvdA zijn drang tot zelfvernietiging niet te bedwingen. Want wie is nu eigenlijk Achmed Baâdoud? Buiten Osdorp heeft de gemiddelde kiezer (ik) nog nooit van die man gehoord. In tegenstelling tot Ahmed Marcouch, die kent men zelfs in Appelscha. En daar hebben ze niet eens deelraden!
Het is jammer. Ik schat in dat de inwoners van Slotervaart toch het liefst nog een termijn met Marcouch hadden willen beleven. Hij heeft het nodige bereikt in dit stadsdeel.

Wat je verder ook van hem vindt, het valt niet te ontkennen dat Ahmed Marcouch van het begin af aan zich duidelijk in het stadsdeel heeft geprofileerd. Hij stelde duidelijke grenzen, schuwde geen taboes en gaf duidelijke normen aan. Met hem kwamen de bijvoorbeeld straatcoaches. Hierdoor nam het gevoeld van veiligheid toe. Hij durfde het aan om heikele thema's als homoseksualiteit binnen de moslimgemeenschap aan de orde te stellen. Hij wilde ook islam-onderwijs op de openbare scholen. Ik was daar tegen, maar de man was tenminste zichtbaar, hij dééd tenminste iets. Onvermoeibaar was hij aanwezig bij allerlei debatten en activiteiten.
Daar kan menig politicus een voorbeeld aan nemen.
Maar blijkbaar beslist de partijpolitiek heel democratisch dat zo'n man dan weg moet.

Als gewone burger sta je daar toch een beetje sip naar te kijken. Je krabt je op de kop en vraagt je af wat er nou precies niet klopt aan dit soort democratie. Kennelijk volstaat het stemmen bij stadsdeelraadverkiezingen niet, nee, je moet ook nog lid worden van de PvdA om iets te zeggen te krijgen.

Het zal wel aan mij liggen. Ik heb natuurlijk weer niet op zitten letten. De samenvoeging van de stadsdelen in West verraste me eigenlijk ook, moet ik eerlijk toegeven. Had ik daar democratisch eigenlijk wat over te zeggen gehad? Gek, ik kan me daar helemaal niets van herinneren. Ik takel af!

Volgens mij vind ik gewoon dat Slotervaart als apart stadsdeel moet blijven. Dat Ahmed Marcouch lekker onze voorzitter moet blijven.
Hoe kan het nou toch dat ze mij vergeten zijn om hierover mijn mening te vragen?


Foto Marcouch: Bas Bogers (via Flickr)

37 reacties op "Ahmed wordt Achmed"

Jack Jansen
-1-  Jack Jansen:
Tja, als je invloed wilt uitoefenen op het lijsttrekkerschap zul je partijlid moeten worden, ben ik bang.

Ik kan me uit de landelijke politiek nog een VVD-lijsttrekker herinneren die door alle niet-VVD-leden hoogstelijk gewaardeerd werd, maar door de leden zo snel mogelijk afgeserveerd.

Maar, dat daargelaten: ik denk dat deze gang van zake niet bij voorbaat slecht is voor de PvdA. Die Baâdoud maakt ook een redelijke indruk (na 10 seconden op TV), en dan kan Marcouch mooi lijsttrekker worden voor de gemeenteraad. Ascher beloofde 'm toch al een prominente plek in de Amsterdamse politiek, dus als die nou terugtreed en leuke AT5-itempjes gaat maken over de de gezellige mode-ateliertjes in de rosse buurt vaart iedereen er wel bij.
f.bol
-2-  f.bol:
En waarom kan ik me nu niet aan de indruk onttrekken dat Marcouch, ondanks het feit dat het lokale stadsdeelpartijbestuur ( of hoe het heten mag) niet aan hem de voorkeur gaf, toch door de leden zou zijn gekozen als niet het gansche partijapparaat zich er tegenaan had bemoeid? Ploumen, Asscher, Cohen, Bos, ze hebben het voor Marcouch verpest door zo voor hem in de bres te springen. Lijkt het. Jammer.
Theo
-3-  Theo:
Ik had begrepen dat het landelijke PvdA-bestuur ook wilde dat het Marcouch zou worden, maar dat zo'n 40 Marokkaanse aanhangers van de onbekende Achmed Baâdoud vlug lid zijn geworden van het afdelingsbestuur van Nieuw-West zodat zij als plotselinge meerderheid hier snel een stokje voor konden steken.

http://www.parool.nl/parool...

Op-en-top Democratie, dus!

En wat maakt het nou eigenlijk ook uit, als het maar een Marokkaan is! :)
Jochem Floor
-4-  Jochem Floor:
@ Theo: Op en top ledendemocratie, inderdaad. Wie lid wordt en contributie betaalt, heeft ledenrechten. Bij de PvdA wel.

Er zijn andere bewegingen in het politieke landschap, waar de lijst bij dictaat wordt vastgesteld en waar je voorlopig niet om stemrecht hoeft te komen.
Theo
-5-  Theo:
Ja, zoals die staatsgevaarlijke PVV!!!
Roxie
-6-  Roxie:
Zo onbekend was die Baâdoud tot voor deze verkiezing nou ook weer niet hoor, tenminste in Osdorp. En daar gaat het hier toch ook om: het is lokale politiek! Wie kende Martien Kuitenbrouwer buiten stadsdeel Westerpark, voordat ze tot PvdA voorzitter West werd gekozen?
Ik vind het eerlijk gezegd niet direct vóór je pleiten als het hele land je kent terwijl je een lokale bestuurder bent. Doordat Baâdoud onbekender was/is, is hij ook altijd heel makkelijk aanspreekbaar geweest, terwijl dat bij Marcouch wel anders is. Die moet maar een plekje in zijn agenda weten te vinden voor je, tussen alle optredens in Pauw & Witteman en DWDD door. Helemaal niet verrassend dus dat Baâdoud uiteindelijk is gekozen!
Adam Smid
-7-  Adam Smid:
Ik krijg ook de indruk dat het ook een beetje een revolte is van de seculiere achterban ten opzichte van de gelovige bestuurders. De huidige generatie PvdA bestuurders doen erg vaak aan god (alle smaken), terwijl de achterban, zowel stemmers als leden een veel minder religieuze inslag hebben. Types zoals Marcouch en Arco Verburg benadrukken de rol van religie in het dagelijks bestaan, en ook Cohen pleitte er onlangs voor om “religie niet achter de voordeur te houden”. Asscher geeft ook liever geld uit aan morele zaken zoals het beperken van de hoererij dan aan het economisch verstevigen van de stad. Kampioen in deze is Wouter “Youth-For-Christ” Bos, die met zijn keuze om een kabinet met de Christenunie te vormen ipv met D66 opeens hordes van z'n kiezers weg heeft zien vluchten.

Het leuke is inderdaad dat het een ledenpartij betreft, en dat er dus een mooie mate van zelf-corrigerend vermogen aanwezig is. Als de komende verkiezingen de peilingen zelfs maar voor de helft uitkomen, zal de Here echt met een aantal stevige wonderen aan moeten komen om Wouter en z'n religieuze bende in het zadel te houden, en bij ontstentenis daarvan zal er gedurende het interelectoraal verblijf in de woestijn een mooie reiniging plaats kunnen vinden.
Goed voor de PvdA, en goed voor de stad (en het land). Als je wil dat God of Allah iets in de politiek te zoeken heeft zal je je heil in een religieuze partij moeten zoeken, niet in een die z'n wortels heeft in de Verlichting en de sociaal-democratie van weleer.
Bart
-8-  Bart:
@ Adam Smid:
“Kampioen in deze is Wouter “Youth-For-Christ” Bos, die met zijn keuze om een kabinet met de Christenunie te vormen ipv met D66 opeens hordes van z'n kiezers weg heeft zien vluchten.
Het leuke is inderdaad dat het een ledenpartij betreft, en dat er dus een mooie mate van zelf-corrigerend vermogen aanwezig is. Als de komende verkiezingen de peilingen zelfs maar voor de helft uitkomen, zal de Here echt met een aantal stevige wonderen aan moeten komen om Wouter en z'n religieuze bende in het zadel te houden, en bij ontstentenis daarvan zal er gedurende het interelectoraal verblijf in de woestijn een mooie reiniging plaats kunnen vinden.”

Nooit mooier verwoordde onzin kunnen lezen!
Daarvoor dank! Mijn bescheiden mening is dat de PvdA zich als een 'rooie' dwz. sociale partij manifesteert, ook nu nog. En weinig opheeft met religieus fanatisme: nog met de fundamentalistische Islam, noch de zieltjesverslindende Youth for Christ club...
De discussie tussen Marcouch en Baädoud is inderdaad een beetje een uit de hand gelopen partijdiscussie. En inderdaad: de PvdA is net als mijn eigen partij (GL) een ledenpartij. Want als de 'losgeslagen koeien' van de PVV uitbreken, is er minstens een verdubbeling van dec ME nodig om de orde te herstellen... Het feit dat Ahmed en Achmed leden zijn van de PvdA heeft niets met religie te maken, uitsluitend met afspiegeling van de maatschappij: cultureel, sociaal en zo je wilt ethnisch... Ook daar is niets mis mee, behalve voor die mensen die alle mensen die er anders uitzien als bedreigend ervaren en zo snel mogelijk willen terugsturen....
Conclusie: kletspraat kan leuk zijn, maar is vrijwel nooit de waarheid!
Willem
-9-  Willem:
Alsof het ook maar van enig belang is dat mensen in Appelscha weten wie de stadsdeelvoorzitter in Slotervaart is. Juist die mediageilheid van Marcouch stuit veel mensen in zijn stadsdeel tegen de borst, en is deels oorzaak van zijn nederlaag.
Tony
-10-  Tony:
Zoals gezegd wilde Marcouch de islam introduceren op de openbare scholen. De paard van Troje in verdere actie. Prima dat die vent dan opdondert.
Bart
-11-  Bart:
@ Tony: hetis:'het' paard van Troje. Waarom mag iemand wel'het Christendom' op scholen introduceren, en iemand anders niet 'de Islam'? Leg dat maar eens uit aan een )ondergetekende) onbevooroordeelde nederlander! Over vooringenomenheid en kortzichtigheid gesproken...
Tony
-12-  Tony:
@Bart: we hebben t over OPENBARE scholen. Daar is geen religie aanwezig en dus ook geen islam. Goedemorgen. En voor een onbevooroordeelde en slecht geinformeerde nederlander als jij: er bestaan wel gematigde islamieten maar er bestaat geen gematigde islam. Wakker worden.
Jochem Floor
-13-  Jochem Floor:
@ Tony: Ik heb anders op mijn openbare scholen wel altijd godsdienstles gekregen. Zo netjes wordt dat onderscheid niet gemaakt.

Voor het overige: het wordt hoog tijd dat jullie angstzaaiers met je zelfverzonnen werkelijkheidszin eens bijkomen uit het delirium van je eigen paranoia.
Theo
-14-  Theo:
Jochem en Bart, dit nieuwe linkse gedachtengoed is nieuw voor mij en daarom is veel nog onduidelijk. Maar ik begrijp goed dat het dus OK is om Christenen te bekritiseren maar de Islam niet?

Graag bevestigen wat goed is, ik wil graag net zo wijs worden als jullie.
sanne
-15-  sanne:
...en dit alles in het kader van de kerst-gedachte?
:-)
Tony
-16-  Tony:
@Jochem: vertel dat maar aan Theo van Gogh. Oh nee, kan niet meer.
Bart
-17-  Bart:
@ Tony, Jochem en Theo: zoals Jochem memoreert, vroeger kreeg men ook op openbare scholen les over de verschillende religies, meestal in het kader van maatschappijleer. Een nuttig fenomeen. Het blijkt dat de gemiddelde Islamhater helaas niets, maar dan ook niets weet van de oorspronkelijke Islam en de Koran. Het is dus omgekeerd aan wat Tony zegt: de Islam is net als het Christendom een religie, die fanatici en gematigden kent. De fanatici van de Islam zijn op dit moment prominent in beeld, maar diezelfde Islamhater vergeet dat de Christelijke fanatici al eeuwen onder ons zijn, en ons ook het leven zuur maken met hun televisiedominees op zondag,winkelsluitingswetten, klokkengelui te pas en te onpas, hun enge moraal en hun verknipt wereldbeeld, waarin bijv. homofilie en één-oudergezinnen het liefst naar de hel worden doorverwezen... Denk aan al die religieuze sektes die moord en verderf zaaien 'uit naam van God' (néé, niet Allah, da's een ander -sorry- hetzelfde verhaal!!!)
En die onze politiek doordrenken van een moalistisch gedachtengoed waardoor weldenkende mensen het liefst zouden emigreren naar een vrijzinniger land (néé, niet Amerika, daar is dit soort moralisme groot geworden..
En om Theo tegemoet te komen: nee, Theo ik doe niet aan polemiseren: zowel de Islam als het Christendom (en vele andere wereldgodsdiensten) doen aan religieus fanatisme waardoor helaas vele naïeve zieltjes gewonnen worden, maar de vrijdenker in ons haalt uit alle religies wat waardevol is, en verrijkt zijn geest daarmee. Dat doet niemand kwaad.
En vrede op aarde is nog steeds geen loze kreet..
Tony
-18-  Tony:
@Bart: hoeveel mensen lopen noodgedwongen met bodyguards rond die met de dood worden bedreigd door iemand uit de naam van Boeddha?
Hoeveel mensen lopen noodgedwongen met bodyguards rond die met de dood bedreigd worden door iemand uit de naam van Jezus?
Slaap lekker vrienden!
Arnoud de Jong
@Tony:
Deze misschien nog een leuke aanvulling?
http://www.volkskrant.nl/ar...
Tony
-20-  Tony:
@Arnoud:
mooie krant he die Volkskrant. Moet je deze es lezen, leer je ook es wat:
http://extra.volkskrant.nl/...
Tony
-21-  Tony:
We hoeven nieteens moeite te doen om weer een voorbeeldje te vinden van de gezellige aanhangers van de Islam:

http://www.nu.nl/buitenland...

“AMSTERDAM - Een 23-jarige Nigeriaan heeft vrijdagavond een kleine explosie veroorzaakt op een vlucht tussen Schiphol en de Amerikaanse stad Detroit.

Na zijn daad zou de man verklaard hebben dat hij handelde in opdracht van terreurorganisatie al-Qaeda.”

En laten we ook eerlijk zijn: niemand zal dit verrast hebben, ook niet de gemiddelde extreem-linkse bezoeker van deze site. We zouden pas echt verrast zijn als een christen of buddhist of jood zoiets zou doen.

Maar nee, ook deze zal t zo niet bedoeld hebben. De welbekende uitzondering. Islam is vrede geloof ik, toch? :)
Jochem Floor
-22-  Jochem Floor:
@ Tony: hoe jij het flikt om weer een hele groep in de hoek te zetten en dat triomfantelijk af te sluiten met een smiley vind ik een beetje misselijkmakend.
Tony
-23-  Tony:
@Jochem: je hebt ook gelijk hoor. Moslims zijn hele vredelievende mensen, is wereldwijd bekend. Iedereen weet ook dat moslimlanden hele fijne vrije landen zijn waar je graag zou willen wonen.
Bart
-24-  Bart:
Tony, hoeveel mensen lopen er rond met bodyguards die niemand of niemands geloof hebben beledigd en achterlijk verklaard hebben? En (je volgende 'kreet' over fijne vrije landen): Turkije bijv. is een heel prettig land om te wonen, wordt je niet door fundamentalisten lastig gevallen (geen christelijke jehova's bijv. en geen islamitische... Als je de taal maar een beetje beheerst, net zoals in Nederland vereist is. En de terrorisme-dreiging is er aanzienlijk minder.. En er wordt minder belasting geheven, het leven is er goedkoper, moet ook jou aanspreken denk ik; zo ken ik nog een paar zgn. islamitische landen. Wat de hollandse bange boer niet kent, dat vreet hij niet, daar gaat het om. In dit kader valt mij het liedje in van Robert Long: “allemaal angst” genaamd. En daar draait het bij de meeste mensen om. De meeste moslims zijn inderdaad zeer vredelievend, net als het gros van de christenen etc.
En zoals je ongetwijfeld weet(ook zo'n opmerking van je hierboven)zijn er ook tamelijk agressieve joden (Zionisten genaamd) en boeddhisten (sommige Sikhs bijv.),die anderen voortdurend naar het leven staan.
En terroristen handelen wel vaak onder het mom van religie, maar zijn natuurlijk niet religieus omdat ze de grondslag van alle religies “respect voor het leven en je naaste” met voeten treden.
Misschien kun je in het nieuwe jaar wat goede boeken over deze onderwerpen gaan lezen...
Arnoud de Jong
Iemand van de redactie al een ip-check gedaan? Het ruikt hier een beetje naar trol...
Jan Stender
-26-  Jan Stender:
.... met niet veel waarde van een drol
Tony
-27-  Tony:
@Bart:
Christelijke minderheden in Turkije ervaren aanhoudende problemen bij het uitoefenen van hun geloof. Ze worden bedreigd, kloosters en religieuze gebouwen worden door de staat ingenomen, en er dreigt onteigening van de gronden van het oudste christelijke klooster in Turkije, Mor Gabriel, opgericht in het jaar 397. Het stichten van kerken wordt bovendien systematisch tegengewerkt. Momenteel zien we zelfs stilstand in de hervormingen die plaatsvonden.

In de jaren tachtig woonden er circa 90.000 christenen in het zuidoosten van Turkije, nu zijn dat er nog twee à drieduizend.

En dan hebben we t over een relatief westers islamitisch land. Tijd om terug te gaan naar school Bart. Lijkt me lastig zo'n Stockholm-syndroom!
Tony
-28-  Tony:
@Suffie: hoezo IP-check doen? Zijn dat jouw type praktijken? Als iemand een andere mening heeft dan de jouwe dan volgt de digitale politie? Eng mannetje ben je.

Redactie: kan Suffie een IP-ban krijgen? Lijkt me een gevaarlijk persoon.
Arnoud de Jong
Tony, kun jij me misschien aangeven vanuit welke gedachte jij je aangesproken voelt? Het zegt mij namelijk wel wat.
Theo
-30-  Theo:
Tony, je bent hier op een typisch Amsterdamse website. Dus alleen kritische voorbeelden van gekke Amerikanen, kapitalisme in het algemeen of cynische opmerkingen over het zogenaamd vrije westen zijn hier welkom.

Al het overige maakt je verdacht of levert je een IP-ban op. Dus doe gewoon met ons mee en je leven wordt een stuk gemakkelijker! :)
Bart
-31-  Bart:
@ Tony: je blijft planken vreselijk misslaan, misschien vanwege dat bord voor je..: Het klooster Mor Gabriel bij Mardin is helaas bijna ter ziele omdat er nog 12 nonnen en 2 paters wonen, en er geen geld meer is.. Bij die 90.000 christenen in de jaren '80 werden helaas ook alle mogelijke etnische groepen geteld: christelijke Koerden ( die overigen hun geloof niet echt 'uitoefenen', Nusayris's, een sjiitisch-christelijke bevolkingsgroep, vnl. arabieren, enz.enz. De 'pope' in Istanbul heeft de grootste moeite zijn kerk vol te krijgen! Dus koop nu eindelijk die goede boeken, Tony! (mijn informatie heb ik omdat ik Turkse taal en cultuur gestudeerd heb, en nog regelmatig in Turkije kom voor dit soort onderwerpen. Van enig Stockholmsyndroom geen sprake, ik ben alleen wat minder bang dan jij voor andere religies, en zeker niet voor de Islam, omdat dat au fond zeker niet de wraakzuchtige en Jihad-achtige religie is waar Theo van Gogh zo tegen te keer ging.
Dus toch maar wat boeken lezen, kan nooit kwaad, toch?
Jochem Floor
-32-  Jochem Floor:
@ Theo & Tony: misschien ligt het aan mij, maar volgens mij vroeg Suffie een IP-check. Dat is niet een IP-ban, klein verschil.
Arnoud de Jong
IP-check wordt gedaan wanneer het vermoeden bestaat dat iemand reageert onder verschillende namen. Dat mag niet. Als je dat herhaaldelijk doet krijg je een ip-ban.
Overigens, het feit dat Theo nog steeds geen ip-ban heeft bewijst zijn ongelijk.
Theo
-34-  Theo:
Ik zat Tony gewoon een beetje te stangen, goed artikel trouwens Arnoud!
Bart
-35-  Bart:
@ Theo: ik zou bijna zeggen: slijmbal!, maar dat doe ik natuurlijk niet, want je weet: alleen uiterst linkse bewonderaars van AC worden op dit forum toegelaten...
Enne, eh, Theo, waarom schrijf jíj nou 'es een goed artikel? Als PVV gastcorrespondent bijv? Kun je tenminste uitleggen waarom je zo bezorgd bent over die 'linkse terreur' van AC, kun je al je zgn. 'linkse' gedachtegoed kwijt, en kun je heel veel bijval van Tony verwachten, iedereen blij, toch? anyway: een heel tolerant 2010 gewenst!
bart
-36-  bart:
sorry,: tussen nou en 'es moet “niet”
Theo
-37-  Theo:
Recent voorbeeld, zelfde elementen;
http://www.trouw.nl/nieuws/...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.