Home > > Sodom en Culemborg

Sodom en Culemborg

Foto: Arnoud de Jong
Buiten de stadswallen - Ik ben even op het platteland. Op het platteland staat Amsterdam bekend als een verdorven stad. Het is er moord en doodslag, zegt men. Daar kun je maar beter niet heen gaan, behalve als je zélf verdorven bedoelingen hebt. Naar de hoeren bijvoorbeeld, of dronken worden tijdens een bespottelijk opgetuigde vrijgezellenavond. Daarna kun je dit Sodom en Gomorra weer achter je laten zonder omkijken.
Zo denkt men erover hier.
Met enig leedvermaak neem ik dan ook kennis van berichten die laten zien dat het dikwijls in 'de provincie' ook niet pluis is. Zo schijnt het werkelijke Sodom en Gomorra zich tegenwoordig op het van bijbelteksten doortrokken Urk te bevinden. De drugshandel tiert er welig, de jeugd verkeert er in permanente staat van dronkenschap en laatst is er zelfs een heuse moord gepleegd.
Of neem het verschijnsel 'familiedrama'. In de grote stad komt het zelden of nooit voor. Daarvoor schijn je toch te moeten wonen in de Vinex-wijken van een gemiddelde provinciestad.

En nu weer Culemborg. Culemborg ken ik alleen als dat pittoreske dorpje aan de rivier, waar je zo fijn met het pontje naar de overkant kunt, waar het op een zonnige dag goed toeven is op een terras met uitzicht over de Lek en de Betuwe. En nu moet ik horen dat in Culemborg groepen Marokkaanse en Molukse jongeren elkaar naar het leven staan.
De mobiele eenheid patrouilleert door de wijk om de boel een beetje uit in plaats van bij elkaar te houden. Misschien moet Cohen er maar eens langs.

Het is goed om de dingen af en toe eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Zo realiseer ik me ineens dat in Amsterdam de verschillende etnische groepen lang niet zo snel met elkaar slaags raken als in Culemborg (afkloppen!). Hoe zou dat komen? Een kwestie van beter geïntegreerd zijn? Teveel keus? Geen echte interesse? Te beschaafd?

Vergeleken bij Culemborg en Urk is Amsterdam een Heilige Stad, weet ik nu. We zouden ons meer als zodanig moeten profileren. Misschien.

negentien reacties op "Sodom en Culemborg"

Jan Stender
-1-  Jan Stender:
Moord en doodslag?
Verdorven stad?
Ik ben nu bijna een jaar weg uit Amsterdam maar heb nooit beweerd dat het een verdorven stad is,of dat de moord en doodslag welig tiert in de hoofdstad
Dave
-2-  Dave:
Sorry, maar wat een onzin over hoe men op
'het platteland' denkt over Amsterdam. 'Zo denkt men erover hier'. Wie is men? Misschien een klein groepje plattelanders, maar hele grote groepen denken er anders over. Die komen naar Amsterdam omdat het een mooie stad is, omdat er musea zijn, omdat er winkels zijn, omdat ze er familie hebben wonen. Verzin 't maar. Wat een bekrompen ideeen van een 'wereldse' Amsterdammers over de zogenaamde provincialen. Grootste provinciale komen vaak uit Amsterdam, blijkt maar weer. (Van een plattelander, die in Amsterdam woonde, en nu in een andere 'grote'stad).
engine 54
-3-  engine 54:
Heel goed Arnoud.
Misschien moet AC dan maar het voortouw nemen. Er zouden naar mijn idee best wat meer positievere stukjes over onze stadgeschreven mogen worden.
lijn
-4-  lijn:
@Dave: Ben je bij al die verhuizingen soms je gevoel voor humor kwijtgeraakt?
Frits, Culemborg
-5-  Frits, Culemborg:
Culemborg pittoresk dorpje? Amsterdam beschaafde stad?

Haha, slaap lekker verder...
Rutger
-6-  Rutger:
Herkenning! Ik kom zelf uit een provinciestad maar wegens liefde voor Amsterdam ben ik regelmatig in Amsterdam. Reacties daarop: ben je al niet direct vermoord op de Zeedijk? Kun je s'nachts wel normaal door de stad fietsen? Het Vondelpark, dat is toch de broedplek voor kinderverkrachters?
Theo
-7-  Theo:
ik ben 57 jaar oud en daarvan woon ik 57 jaar in Amsterdam geboren in de pijp achterde Albert Cuyp straat. Op mijn 11 de verhuisde ik naar Osdorp.Ik zal e dag prijzen dat ik gepensioneerd ben en weg kan uit die kl#te stad deze stad is met SPRONGEN achter uit gegaan.inderdaad verdorven en rot
Arnoud de Jong
@Theo: nou je ziet het, je kunt naar Culemborg! ;-)
Truus
-9-  Truus:
Na vele jaren in Amerika hebben gewoond, trekt Amsterdam weer en loop ik gezellig met me zus te winkelen. Ook naar het concert gebouw, museums, en lekker uit eten. Amsterdammers moeten meer van hun culture genieten. Jammer genoeg worden touristen ook naar het Red Light district genomen. Stom he? Zo gaan zij terug met smerige gedachten over Mokum.
Theo
-10-  Theo:
Bovenstaande Theo ben ik niet (uw vaste bezoeker), want ik zet nooit een dubbele punt achter mijn naam.
Theo
-11-  Theo:
[i](Oh, die dubbele punt wordt automatisch geplaatst merk ik nu.
Hoe dan ook, de bovenste Theo ben ik dus niet. Ik ben nog niet zo oud.)[/i]
Dr.D
-12-  Dr.D:
Toch oud genoeg voor BBcode ehehehe
Dr.D
-13-  Dr.D:
Zeker nu het verkeer in de binnenstad minimaal is en de meeste mensen over straat schuifelen (i.p.v. stevig doorstappend) loopt iedereen te fotograferen. Zo van; toch wel mooi die stad..Behoorlijk anders dan de territoriumdrift in Culemborg...
yanny scutt
-14-  yanny scutt:
Arnoud,

Je bent ofwel van de PvdA ofwel D66 want alleen die zijn in staat om altijd weer een mooie zonnebril op te zetten!

Ga eens praten met de politie b.v. in de regio Nieuw-West en hou dan ook even in gedachten wat de hoofd-comissaris van politie Wellink al enige tijd duidelijk probeert te maken aan het politieke bestuur van Amsterdam.

Het is al heel lang niet meer leuk in onze stad!
Chris Amsterdam
-15-  Chris Amsterdam:
Beste Yanny,

Dat gejank van de politie ben ik inmiddels helemaal zat. Ze moeten gewoon optreden, doen waarvoor ze worden betaald, en dus niet met hun poten in die warme bureaula blijven hangen.De politie heeft inmiddels heel wat “taken”afgestoten omdat ze het te druk hebben, ik vraag me serieus af waarmee dan. Amsterdam is een gewone stad met alledaagse problemen en als je je niet gek laat maken door Tokkie-media zoals de Telegraaf, SBS6(Hart van Nederland bijv.)en niet te vergeten onze stadsamateurs van AT5 valt het best mee.
Arnoud de Jong
@Yanny: Ik ben niet van de genoemde clubs, heb alleen voor het lezen tegenwoordig een bril nodig, ik wóón zelfs het genoemde stadsdeel (Slotervaart) en praat regelmatig met de politie aldaar. Dus?
John Zwart
-17-  John Zwart:
au yanny! ken je Amsterdammers.
Tony
-18-  Tony:
“Zo realiseer ik me ineens dat in Amsterdam de verschillende etnische groepen lang niet zo snel met elkaar slaags raken als in Culemborg (afkloppen!). Hoe zou dat komen?”

Binnen de A10 wonen hoogopgeleide witte linkse pacifistische import-provincialen zonder kinderen (in te dure kleine woningen).
Buiten de A10 woont de Marokkaan en de Neger.

Die 2 groepen komen elkaar dus niet tegen en van een slappe linkse autochtoon heb je niks te vrezen.

De echte arbeider Amsterdammer komt alleen nog voor in Noord en Purmerend/Almere.

Als je een echte Amsterdammer was geweest Arnoud, had je t antwoord dus allang moeten weten.
AdVader
-19-  AdVader:
Met enig leedvermaak naar familiedrama's kijken, bah, Amsterdam is krom en bij gelegenheid tot een verderfelijke stad gemaakt van zwakteboden en verkeerde voorkeuren, Amsterdam zakt door de grond!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.