Home > > Amsterdam: VVD blijft lief voor de PvdA

Amsterdam: VVD blijft lief voor de PvdA


De VVD in Amsterdam is links. Beetje Mark Rutte. Beetje Geert Dales. Van haviken als oud-liberalen Verdonk en Wilders gruwen ze. Hier en daar hoor je wat onvervalst rechtse geluiden. Als het over de kilometerheffing gaat bijvoorbeeld. Maar voor de rest zijn ze het altijd roerend met de PvdA eens. Zelfs zo erg dat ze Lodewijk Asscher (PvdA wethouder) tot liberaal bestempelen.
De VVD is in Amsterdam afhankelijk van de PvdA. Zoals eigenlijk alle partijen. Zonder de partij van Asscher gebeurt er niks. Dan ben je nergens. Die moet je dus tegen je aandrukken. Lief zijn. Kijk even, Lo. Wij zijn klaar om mee te doen. Wij zijn lief. Wil je de volgende keer met ons spelen?

Die constellatie maakt de politiek in Amsterdam doods. Soms laat iemand zijn tanden zien, maar dat is snel voorbij als de PvdA terugblaft. Dan denken ze aan het pluche. Dan denken ze aan hun toekomst. En die is – linksom of rechtsom – altijd met de PvdA.

Een voorbeeldje. Ageeth Telleman (D66) verweet de PvdA arrogantie. In een eerste interview in Het Parool gaf ze aan dat ze graag zou zien dat Amsterdam een periode zonder die rooien geregeerd wordt. Een dappere aanval. Je zou denken dat de andere partijen zouden juichen. Dat ze aan de kant van Telleman gingen staan. Dat ze samen een blok vormden om die almacht van de PvdA te breken. Maar nee. Het bleef ijzig stil. D66 moest niet zo gek doen. Terug in je hok. Het risico dat ze Asscher tegen zich in het harnas kregen, was groot. Liever lafjes afwachten tot hij je ten dans vraagt, dan met een ander dansen.

De VVD regeerde 16 jaar met de PvdA. Tot 2006. Aanvankelijk wilde Asscher dat jaar met zowel GroenLinks als de VVD samenwerken. Maar dat wilde Maarten van Poelgeest (GroenLinks) niet. Hij deed daarmee de deur dicht voor de VVD. Dat was even slikken.

Het was dus even stil. Eric van der Burg maakte weliswaar veel geluid. Maar dat was voor de bühne. Zijn stemgeluid is befaamd. Als hij op een kilometer afstand staat, kun je hem nog horen. Hij is directeur van een bejaardentehuis. ‘En daar klaagt nooit iemand dat ik zo hard praat.’ Hij is nu de liberale lijsttrekker. En geen slechte. Hij staat voor de joviale, de gezellige, de borrelende en de omhelzende VVD. Fris geschoren, jeugdige stekeltjes op zijn hoofd. Kortom: een vrolijk Frans. Maar toch de beste debater in de gemeenteraad.

Tot dusver is de campagne mat. Maar goed. Wat kun je ook? Ze zitten in de mangel tussen de PvdA en populistisch rechts. Want ook Rita Verdonk is een gevaar. Zij kan in Amsterdam zomaar een zeteltje afsnoepen van de liberalen. Recht door zee. Nederlandse vlag erachter. En een ijzeren gezicht. ‘Deze stad heeft orde nodig’ – je ziet het haar zeggen. Als Rita de komende weken in vorm is en zich laat zien als de stalen mevrouw die de Noordzuidlijn dicht gooit, handen weigert en dodelijk is voor Marokkaans tuig, dan zou ze zomaar een bres kunnen slaan in het bolwerk van de linksige hoofdstedelijke liberalen.

Zie daar het dilemma. Lief zijn voor links. Maar toch ook je rechterflank dichthouden. Dat is een ongelijke strijd. Daarom verliest de VVD, tegen de landelijke trend in. Niet veel. Maar toch.

[Eveneens verschenen op fispr.nl onder de titel Amsterdam: VVD blijft lief voor de PvdA

elf reacties op "Amsterdam: VVD blijft lief voor de PvdA"

f.bol
-1-  f.bol:
En, wat natuurlijk van belang is, is dat de kandidatenlijst van de VVD (op vd Burg na idd) van een bedroevend laag niveau is. Kijk eens goed naar die lijst, het is om te huilen.
Overigens sluit ik in het geheel niet uit dat de PvdA nu eens wel buiten de coalitie gehouden zou kunnen worden. Eén periode zonder de PvdA, wat zal dat louterend werken. En verfrissend. Ik weet alleen niet of de alternatieve combinaties erg leuk worden....
-2-  :
Ik vind de Amsterdamse VVD op dit moment helemaal niet zo links, zo staan er bijvoorbeeld veel openbare orde hardliners op de lijst en richten ze zich in de campagne vooral op 'rechtse' thema's. Als de VVD gaat verliezen dan ligt dat volgens mij vooral dat er in Amsterdam nog steeds erg weinig ruimte is op rechts. BOvendien zullen de meeste “linkse liberalen” met deze lijst en met Pechtold in hun achterhoofd D66 stemmen.

Ook opvallend is dat de VVD de laatste weken relatief veel aandacht krijgt in de lokale media, toch zorgt dit er blijkbaar niet voor dat de mensen aan de telefoon tegen O&S zeggen dat ze op de VVD gaan stemmen, waarschijnlijk vooral omdat de boodschap niet echt aanspreekt. En dus komt O&S op ongeveer dezelfde uitslagen als Duyvensteyn
MarkP
-3-  MarkP:
Ik zag net een aflevering van AT5 over Eric van der Burg en daar profileert hij zich toch weer als de 'softe vvd'er'. Charme offensief om toch meer D66'ers binnen te halen? http://www.at5.nl/tv/slag-o...
EgbertR
-4-  EgbertR:
@ linksom rechtsom
Ja, beetje StockholmSyndroom ook die lieve opstelling. Goed punt.

Dappere positionering nog steeds voor D66 en GrLi van je tov RA en leefbaarachtigen. Tintelt een beetje.
Frans
-5-  Frans:
Jasses, ik hoop dat Marcel geen gelijk krijgt. Amsterdammers worden steeds minder zelfredzaam en armer. De linkse politiek is goed in het herverdelen van geld. En daarbovenop nogeens de hobbies van GL. Armer + GL, betekent mensen tegen elkaar opzetten (moet je eens zien hoe fietsers zich gedragen tegen automobilisten) vervlakking, meer controle, meer regels, want je moet natuurlijk wel naar de pijpen dansen van de 'goede gever'. Ik heb gewoon geen zin meer in deze linkse kliek die ondernemers bedelven onder de regels en die een ambtenarenapparaat in stand houdt waar je werkelijk niet goed van wordt (vaak niet afkomstig uit Amsterdam en met de bekrompenheid van geprogrammeerde vooringenomen robots).
John Zwart
-6-  John Zwart:
Gisteravond een uitgebreid radointerview gehoord met als hoofdpersoon Lodewijk Asscher. Jé wat is dat een ambitieus kereltje zeg. Kent geen onzekerheden geheel overtuigd van zijn eigen háárscherpe inzichten en weinig overwegingen in de trant van "misschien heeft A of B ook wel een redelijk gezichtspunt. Hij heeft ook wel iets van Balkenende: zegt dat hij geen kandidaat voor Den Haag is maar ondertussen dagelijks hevig hopen op een peilend telefoontje van Wouter Bos of het Hamervrouwje. Ik vrees dat hij voor de stad even desastreus kan zijn als Dales. Kiezer pas u voor de politicus die de zaak niet als zijn taak ziet, maar vooral als een lift, een vervoermiddel omhoog.
Het ziet er niet best uit als - naast een zwakke burgemeester - Amsterdam in feite geregeerd gaat worden door wethouder L.A.
Hoe ik tot dit psychologisch inzicht kwam? Ik kreeg alle kans intensief te luisteren... tijdens de urenlange A7 rit van Mokum naar Middenmeer door de sneeuw. Maar er waren nergens problemen op de weg zeiden ze ook nog voor de radio, alleen wat gladheid op lokale wegen... gelukkig dwong mijn eigenwijze inzicht mij tot 50 km/u achter de strooiwagen aan.
Jochem Floor
-7-  Jochem Floor:
@ John Zwart: Kennelijk hebben wij naar geheel verschillende interviews zitten luisteren. Ik hoorde juist iemand met passie voor deze stad, iemand die zich met hart en ziel wil inzetten om het leven hier goed te houden en beter te maken. Dat lijkt mij een hele goede ambitie.

Gelukkig kan men zich zelf ook een oordeel vormen. “Met het oog op morgen” van zaterdag 30 januari 2010 laat zich terugluisteren op de site van radio 1. Zie de link. http://www.radio1.nl/terugl...
John Zwart
-8-  John Zwart:
Ja Jochem ik heb de kreet “stinkende best” ook beluisterd. Dat is kennelijk een mantra bij PvdA-ers. Mag ik sceptisch blijven. Ik heb weinig concreets gehoord, alleen dat hij er niet voor terugdeinst om desnoods 'vrienden' van hun plek te schoppen. Niets nieuws dat kan Wouter Bos ook, maar die heeft zijn beste dagen alweer gehad.
Jochem Floor
-9-  Jochem Floor:
Als dat jouw hele samenvatting van dat interview verdeeld over 1 uur radiotijd is, dan concludeer ik dat je voornamelijk in gedachten bij de voor je rijdende strooiwagen bent geweest. Is niet erg, maar op dat soort recensies kan men maar beter niet af gaan.

Nogmaals, voor wie zich zelf een mening wil vormen staat hier de link. http://www.radio1.nl/terugl...
John Zwart
-10-  John Zwart:
genoeg reclame Jochem, je valt in herhaling
Jochem Floor
-11-  Jochem Floor:
Sorry..

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.