Home > > De vrouwelijke burgemeester

De vrouwelijke burgemeester

Feministische ambtsketen
Het feministisch maandblad Opzij heeft een petitie online gezet waarin het oproept tot het benoemen van een vrouwelijke burgemeester in Amsterdam. Op zich zou dat best een goed idee kunnen zijn, ware het niet dat de kandidatenlijst van Opzij hier en daar de rillingen over de rug doet lopen.

Bovenaan staat bijvoorbeeld de wandelende theemuts Annemarie Jorritsma, de huidige burgermoeder van Almere. Toch zo langzamerhand wel berucht vanwege haar verregaande onnozelheid en incompetentie, zou ik zo zeggen. Wanneer je dan zo nodig een VVD-ster in die functie wilt, neem dan Erica Terpstra, dan valt er nog wat te lachen.

Guusje Terhorst wordt eveneens genoemd. Waren we in Amsterdam indertijd blij dat we van haar af waren, krijgen we haar weer opgedrongen via Opzij. Je zou bijna een petitie starten om Guusje Terhorst buiten de deur te houden. Nee, Amsterdam heeft het wel gehad met Guusje Terhorst, denk ik. Te bazig, te arrogant.
De kandidatenlijst van Opzij lijkt sowieso wat moeizaam bij elkaar geharkt. De daarin opgesomde VVD-dames zijn bij voorbaat kansloos, want Amsterdam is geen VVD-stad. Die had Opzij dus net zo goed weg kunnen laten. Maar ja, dan houd je blijkbaar een te zielig lijstje over. Hoe komt de redactie trouwens op het onzalige idee om Anne Lize van der Stoel voor te dragen als burgermeester? In stadsdeel Centrum hebben ze ervaren dat wanneer die eenmaal op het pluche zit, je haar er de komende dertig jaar niet meer van af krijgt.

Femke Halsema dan? Competente vrouw, daar niet van. Maar ze heeft toch teveel de houding van een betweterige kleuterjuf om makkelijk geaccepteerd te worden. Bovendien is ze veel te principieel om op zo'n positie soepel met haar eigen geweten uit te voeten te kunnen.
Agnes Kant is ook heel competent, maar we willen natuurlijk geen afdankertjes die elders net aan de kant geschoven zijn. Wel een beetje realistisch blijven als je zo'n lijstje opstelt.
Ook Marijke Vos is min of meer in ongenade gevallen en heeft niet voor niets de eer aan zichzelf gehouden.

Andrée van Es zou een optie kunnen zijn, maar ik heb haar toch altijd een beetje te lief gevonden. Integer ook, dus zij mist waarschijnlijk de gewetenloosheid om af en toe eens uit te halen met een lekkere rechtse maatregel om het volk gerust te stellen. Zoals een gebiedsverbod voor hangjongeren of het preventief fouilleren. Toegegeven, dat soort dingen kun je dan weer wél aan iemand als Guusje Terhorst overlaten. Niet voor niets won zij onlangs een Big Brother Award.

Weet u wie ook nog een heel goede en deskundige optie zou kunnen zijn? Lilian Gonçalves-Ho Kang You!
Wie?
Precies, komt uit de categorie 'nooit van gehoord', maar staat wel in het Opzij-lijstje. Een lijstje waaruit blijkt dat de redactie zich er nogal makkelijk vanaf gemaakt heeft. Er zijn genoeg vrouwen, bekend of onbekend, die kandidaat zouden kunnen zijn voor het burgemeestersambt. Maar ze staan er niet op.
Waar is bijvoorbeeld Kathalijne Buitenweg? Of mag die haar echtgenoot Maarten van Poelgeest niet in het vaarwater zitten? Waar is Saar Boerlage? Karin Spaink? De reeds door mij genoemde Erica Terpstra?
Of desnoods Katja Schuurman?
Want wie Jorritsma op de lijst zet, mag het andere uiterste niet achterwege laten, lijkt mij.

Nee, eigenlijk is die hele Opzij-lijst maar een schamele vertoning. Er moeten toch waarachtig wel geschiktere vrouwen te vinden zijn. De enige vrouw op de lijst met voldoende charisma en politiek gewicht die burgemeester van Amsterdam zou kunnen zijn is Jeltje van Nieuwenhoven. Maar ja, dat accent hè...

32 reacties op "De vrouwelijke burgemeester"

Frans Smit
-1-  Frans Smit:
Nou zeg Arnoud de Jong, dit stuk zakt toch wel af naar het niveau van Geen Stijl, waar het kwalificaties van mensen betreft. Dat had ik niet verwacht van deze doorgaans leuke en kwalitatief hogowaardige nieuwssite. Valt me zwaar tegen.
John Zwart
-2-  John Zwart:
Jobstijding

nou heb ik niet zo veel problemen
met uit de kleren gaan
dat is te zeggen in het bad
of op het strand
en ik poseerde zelfs een keer
voor een bevriende schilderes

maar als ik nog op reis moet gaan
en aan de incheckbalie in
de rij moet staan dan is het
toch wel raar als dáár
gevraagd wordt om mijn broek
te laten zakken in publiek

wie zet mij voor paal
wie is de idioot die zoiets heeft
bedacht? en ons vóórloog dat
het internationaal verplicht gesteld
werd door een nota met
de kracht van wet

wie zet ons in ons blote reet
gewoon omdat je op vakantie wil
luister goed zodat je het weet
want als ze er al zit is het te laat
Guusje heet dat liegebeest dat
nu voor burgemeester gaat
JohnN

Dichterscafé Eijlders 21 maart 2010
motto: krijg ik nog de ruimte?
Jochem Floor
-3-  Jochem Floor:
@ Arnoud: Ben het wel een beetje eens met Frans Smit. Vooral waar betreft commentaar op Agens Kant, dat gewoon niet klopt. Beetje jammer. Volgende keer beter, hoop ik.
Metten
-4-  Metten:
Volgens mij zit echt helemaal niemand op Guusje ter Horst te wachten. Mocht ze het toch worden, dan is dat het bewijs dat het tijd is voor een gekozen burgemeester!
Walther Schoonenberg
-5-  Walther Schoonenberg:
Nee hoor, ik zou het geweldig vinden als Guusje ter Horst burgemeester werd. Eindelijk eens een burgemeester die niet alleen geínteresseerd is in Nieuw-West maar ook in de binnenstad, het centrum van de stad, dat ook bepaalde problemen heeft die aandacht vergen. Ik heb in de periode dat zij wethouder was veel goede herinneringen aan haar.
Xiwel
-6-  Xiwel:
Ik dacht dat het al besloten was dat Nelly Frijda-Wiegel het zou worden. En die staat niet eens op dat zijlijstje?
Gerard
-7-  Gerard:
En Tineke Netelenbos (U weet wel, van de taxiwet), die zoekt toch ook nog een baan? En is van de PvdA.

Hoe heette trouwens die dame ook al weer die vanwege het positieve-discriminatie beleid rectrix van het Barlaeus werd? Die zal vast ook wel willen.
Bart
-8-  Bart:
Sorry @Arnoud, dat je Femke H. zo het moeras in schopt, is inderdaad een beetje 'Geen Stijl'.. Kathalijne B. doet volgens mij heel nuttige andere dingen.. En voor de rest (van je beoordeling van het lijstje van Opzij heb je volgens mij gewoon gelijk...
En voor die lijst wil ik ook nog wel iemand voordragen: Margreet Horselenberg (welzeker: onbekend, maar zeer aimabel, capabel en 'verbindend' en nu burgemeester van Lelystad, en ook nog PvdA)...
Bart
-9-  Bart:
En ik was Karin Spaink nog vergeten: altijd bewonderd, vanaf de tijd dat zij Nederlands en ik Kunstgeschiedenis studeerde.. (zo rond '78 van de vorige eeuw..) Ook iemand met veel charisma, kennis en kunde, en wars van 'gezeur, gezanik en bedriegerij'. Met Karin als burgemeester zou Amsterdam zeker een eerlijker imago krijgen.. (als ze zou willen natuurlijk!)Stond ze nou op dat lijstje, Arnoud?
yanny scutt
-10-  yanny scutt:
Arnoud,

Moeten die vrouwen dan altijd uit de gevestigde politiek komen of vanuit de grote 'stal' van BN-ers?

Ooit wel eens uit je kantoor gekomen -en achter het toetsenbord vandaan- om Amsterdamse vrouwen te ontmoeten die wellicht wel aan jouw standaard kan voldoen?!

Wat een treurige en seksistische bijdrage heb je geschreven!
wat een
Crumsil
-11-  Crumsil:
Ach, Arnoud's bijdragen zijn soms een beetje ongenuanceerd hier en daar, maar in dit geval wel geschikt om de discussie los te krijgen. Vind het een beetje ver gaan dit gelijk te stellen aan Geen Stijl, die zouden gewoon gepleit hebben voor een lekker wijf met dikke tieten.

En het zou écht seksistisch zijn als hij geconcludeerd had dat vrouwen nu eenmaal niet geschikt zijn voor het burgermeesterschap. De stelling in de laatste alinea is echter de tegenovergestelde.
Frans
-12-  Frans:
Erica Terpstra, haha. Lijkt me super! En Lilian Gonçalves-Ho Kang You is een goede keuze, omdat zij niet politiek gebonden is (Surinaamse jurist en mensenrechten activist). Maar als Guusje naar voren wordt geschoven, ga ik met een anti-spandoek voor de Stopera staan om haar tegen te houden, en ik hoop vele Amsterdammers met mij.
John Zwart
-13-  John Zwart:
Vrouwen zouden altijd de voorkeur kunnen genieten als het om echte vrouwen gaat, niet om babes of manwijveh.
Onder carrièrevrouwen zijn zelke echte vrouwen dun gezaaid. Misschien wordt daarom de keuze steeds zo moeilijk en komt er vaker een man. Annemarie Jorritsma c.s. die redden zich wel, die hebben helemaal geen fanclub nodig. Die zitten in het geoliede netwerk.
John Zwart
-14-  John Zwart:
manwijzen br
John Zwart
-15-  John Zwart:
he ik ben net wakker: manwijven, ik krijg het niet uit mijn mond
jaap
-16-  jaap:
Leren van oude kranten.
(ook toen werd er om een vrouw geroepen)

Amsterdam zoekt ’dynamisch mens’
AMSTERDAM (ANP - De nieuwe burgemeester van Amsterdam is "nog niet aan het einde van haar of zijn loopbaan, toegankelijk verbonden met en herkenbaar voor alle Amsterdammers en bij gelijke geschiktheid heid een vrouw. Dat staat in de gisteren bekendgemaakte ontwerp-profielschets van de vertrouwenscommissie Die moet een advies uitbrengen over de opvolger van Ed van Thijn De nieuwe burgervader is een vooruitstrevend uitstrevend dynamisch mens die boven de partijen kan staan.
HenkvP
-17-  HenkvP:
Ik mis in het rijtje: Hillegonda Francisca Maria (Gonny) Koster
ex-VVD, ex-mobiel, ex-lijst LPF, ex-groep van Oudenallen. Opvallende persoonlijkheid waarmee of waarom je kunt lachen en begaan met de binnenstad en weet hoe het is om van wachtgeld te leven.
Arnoud de Jong
@HenkvP: dacht ik ook aan, maar die blijkt niet door de ogentest gekomen te zijn.
Renske
-19-  Renske:
Ik mis Margreet de Boer. Lijkt mij een hele goede kandidaat als het dan een vrouw moet zijn. Guusje niet, die mag gewoon aantreden in het nieuwe kabinet in Den Haag. Geen bruggenbouwer, heeft geen geduld, ondoordacht, korte termijn denker. Wat me vooral stoort aan Guusje is het te grabbel gooien van het veiligheidsbeleid. Geen oplossingen maar lapmiddelen welke ten koste gaan van de individuele vrijheid.
geert
-20-  geert:
Winsemius mag van mij wel burgervader van Amsterdam worden. Top kandidaat, staat echt boven alle partijen en kan prima de rust en orde bewaren. Doen zou ik zeggen.
Willem
-21-  Willem:
Positief aan Saar Boerlage is de garantie dat de Olympische Spelen niet naar Amsterdam komen, maar het wordt toch tijd voor een vrouwelijke burgemeester ?
henkvP
-22-  henkvP:
Wachtgeldkoningin Hester Maij Weggen was ook weer eens in haar geliefde Amsterdam(lees: 80k per jaar schokker) om afscheid te nemen van Cohen. Als burgermoeder voor Hof van Twente (35.000 inwoners) te licht bevonden maar dat hoeft geen belemmering te zijn voor Amsterdam lijkt me. Hoeven we ook geen Giro-rondemiss verkiezingen te houden en bespaart de 80.000 euro die we jaarlijks aan haar betalen.
anne
-23-  anne:
Spaar ons het leed dat Guusje heet(guuseke is nog leuker).Persé een vrouw is trouwens net zo'n kul als persé geen vrouw.
Zo te zien zitten ze even niet in de bak en so what. Lodewijk Asscher is jong maar naar mijn idee heel competent en kundig, met meer gevoel en liefde voor de stad in zijn pink,dan Guusje in haar hele body. Als er persé een vrouw moet komen dan moeten wij toch misschien een gekozen burgemeester bepleiten want dat dwaze principe van Opzij moet echt opzij.Halsema burgemeester? Goeie mop maar ik hoop echt niet dat iemand dit serieus bedoeld heeft.Anne
anne
-24-  anne:
Winsemius lijkt me een fantastische keus. Beetje rustige man met ervaring op velerlei gebied.Een echte burgervader waar heel veel mensen blij mee zullen zijn denk ik. Ik in ieder geval wel.
HenkvP
-25-  HenkvP:
ik mis in het rijtje: Els Iping. Vermaard hoeder van het Amsterdams Anton Pieck erfgoed. Heeft van de Binnenstad gemaakt wat het nu is. Ligt goed bij de middenstand, houdt van een drankje zittend op een terras. Weet vlaggen en reclamedoeken in het straatbeeld te waarderen. Kenner van het Amsterdamse levenslied. Kan met iedereen omgaan, is een binder, heeft een eigen fanclub en wacht op een bedankbaantje via de PvdA.
John Zwart
-26-  John Zwart:
Laatste nieuws: Rob Oudkerk biedt zich aan!
Ach moet kunnen, hij is wel geen vrouw maar weet veel van vrouwen, als huisarts met uitvoerige bijstudie op de genitale anatomie van heroinehoertjes. Heeft die man zo dikke plaat voor zijn kop of ben ik nou gek? Hopelijk laten de Amsterdammers hem roepen in de woestijn.
Bart
-27-  Bart:
@ John Zwart: die dikke plaat is van gewapend beton, of ik moet me wel zeer erg vergissen..
Dit soort rhinocerossen denkt alles te kunnen, en heeft daarbij metersdikke pantsers.
Afschieten met zwaar antitankgeschut!
Als je zoveel blunders maakt in je politieke carriére, en in je privéleven al net zo afschuwelijk bezig bent, en dat ook nog bij een dom blondje(?) aan de grote klok hangt... Ben ik blij dat ik hem nooit als huisarts gehad heb!!!
HenkvP
-28-  HenkvP:
Ik mis in het rijtje Marianne Thieme, zeer eigenzinnige tante die geen enkele tegenspraak duldt.
Wat met een college waarin Van der Burg zit een absoluut pré is. Daarnaast jurist en ze zou het niet gek doen als rondemiss bij de Giro. Ook Iamsterdam en de VVV(sorry ATCB) kunnen haar dan inzetten op de toeristenbussen naar de geitenboerderij in het Amsterdamse bos
Ruud bouma
-29-  Ruud bouma:
Ha, ha goede mop. Die Rob Oudkerk is echt flink met zichzelf ingenomen. Ach laat hem toch lekker verder aanklooien met zijn schnabbelbaantjes. Totaal ongeschikte, domme, en gefrustreerde man die graag in de belangstelling staat. Kan niet zonder aandacht, erg narcistisch.
Bart
-30-  Bart:
@ HenkvP: die Marianne Thieme is blijkens alle krantenberichten druk doende haar eigen partijdemocratie om zeep te helpen...
Lijkt me geen goede keus, afgezien van haar 'onwennigheid' in de politiek. Laten we het bij 'deskundigen' als van der Laan houden, of zoals eerder gememoreerd iemand als Karin Spaink (de Schrijfster) weliswaar nooit genomineerd, maar volgens mij deskundig genoeg.
HenkvP
-31-  HenkvP:
@Bart; Ik noem mevr Thieme alleen in de contekst met Eric van der Burg. Het is spijtig dat wederom een OneIssue partij door de oprichter die zich als potentaat opstelt de goede mensen doet weggaan net zoals bij de ouderenpartijen gebeurt is.

Karin, die ik kort gekend heb, is m.i. een prima dame maar geen burgemeester, ze zou door haar stijl van discussie voeren heel veel mensen in het harnas jagen. lijkt me geen pré
HenkvP
-32-  HenkvP:
Ook op andere sites wordt Amsterdam Centraal gevolgd met een link naar dit onderwerp:

Lonkt Halsema naar burgermoederspost in Amsterdam?

Na 12 jaar in de kamer en je partij zien groeien naar een mogelijke regeringsdeelname en dan niet zelf in een kabinet willen zitten geeft te denken en is voer voor speculatie. Met de kandidaatstelling van Eberhard van der Laan voorde nieuwe burgemeester maakt de PvdA duidelijk dat Guusje ter Horst is afgeschreven voor Amsterdam. Maar de roep om een vrouwelijke burgemeester is groot en Femke ligt goed bij de Amsterdamse bevolking.

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.