Home > > Lokagenten of geen lokagenten?

Lokagenten of geen lokagenten?

De Amsterdamse politie is niet van plan om lokjoden of lokhomo's in te zetten in de strijd tegen antisemitisch en homogerelateerd geweld. Bij monde van voorlichtster Ellie Lust heeft men laten weten dat deze onderzoeksmethode te ingrijpend is en bovendien in te weinig zaken inzetbaar.

Die mening wordt onderschreven door justitieminster Hirsch Ballin, en zelfs Lodewijk Asscher, die eerder had laten weten wel iets voor de inzet van lokagenten te voelen, is daar volgens een artikel in het Parool van afgelopen zaterdag op terug gekomen. Op zich klinkt mij dat raar in de oren. Van alle opsporingsmethodes die sinds de IRT-affaire in de wet zijn opgenomen, lijkt de inzet van lokhomo's en lokjoden mij wel het minst ingrijpend in de persoonlijke levenssfeer van wie dan ook. Daar zit dus meer achter:
De Nederlandse rechtspraak is tamelijk mild waar het gaat om geweldsdelicten waarin (nog) geen sprake is van feitelijk fysiek geweld. Iemand uitjouwen levert hooguit een bekeuring op, belediging is een relatief licht vergrijp en zelfs het puur proberen iemand op z'n neus te meppen levert in z'n simpelste vorm niet eens een strafbaar feit op. Kortom, er moeten daadwerkelijk klappen vallen voordat een rechter pas écht op het puntje van z'n stoel gaan zitten. Simpelweg het dreigen met geweld levert vaak hooguit een lullige taakstraf of boete op. Niet echt straffen waar je een notoir intolerant boefje mee afschrikt of opvoedt.

En daar zit hem natuurlijk de kneep. Ik schat zo in dat er zat fanatieke, jonge agenten te vinden zijn die voldoende gemotiveerd zijn om met een kekke roze schoudertas, of een keppeltje op het achterhoofd, de straat op te gaan om de strijd tegen discriminerend tuig op te pakken. Of ze zo gek te maken zijn om zich voor de goede zaak in elkaar te laten rossen wens ik echter te betwijfelen. Ook agenten zijn over het algemeen gesteld op het behoud van lijf en leden, en dat mag en kan je ze niet kwalijk nemen.

Het Openbaar Ministerie wil graag voltooide delicten zien, die zijn bewijstechnisch namelijk het makkelijkst te behandelen. De aanloop van een mishandeling is minder interessant, omdat de kans groot is dat er een te mager, of zelfs in het geheel geen misdrijf uitrolt. En voltooide delicten leveren in dit geval gebutste en beschadigde agenten op. En dat willen we ook niet, want wie moet me anders fouilleren als ik 's avonds een metrostation binnenwandel?

Zoals het er nu uitziet gaat het inzetten van lokagenten, behoudens zeer specifieke gevallen, ons dus niet afhelpen van het toenemende geweld tegen homo's en joden in Amsterdam. Wat dat betreft zie ik in het inzetten van lokagenten maar één groep geholpen worden: de agenten zelf. Nog niet zolang geleden riepen mensen als Bernard Welten, Job Cohen en Guusje ter Horst om het hardst dat het eens afgelopen moest zijn met het geweld tegen politieambtenaren. En zeg nou zelf: een politieman in een politiepakje de straat op sturen, daar kan toch nauwelijks iets mis mee zijn?

veertien reacties op "Lokagenten of geen lokagenten?"

Theo
-1-  Theo:
Vanzelfsprekend hebben ze daar weinig zin in, wie is er niet doodsbang voor de grenzeloze haat van onze cultuurverrijkers?

Daarbij is het dweilen met de kraan open.
Arnoud de Jong
Als ze daarbij een beetje heupwiegen levert het misschien uiteindelijk toch nog een voltooid delict op. Hoewel, zo heldhaftig zijn de meeste homo-rammers niet.
JohnN
-3-  JohnN:
Lok-dit of lok-dat. Ik houd er niet van want het blijft uitlokking . Zelfs bij het parkeren van auto´s met een laptop zichtbaar op de achterbank. Misschien pak je er eens een enkeling mee, maar het kan ook een misdrijf opleveren dat zonder uitlokking niet gepleegd zou zijn. Gelegenheid maakt immers de dief nietwaar. Zo denk ik als het fysiek geweld betreft dat de agressie zal worden opgejaagd als het bekend wordt dat er met uitlokking gewerkt wordt. Ze hebben me erin geluisd, ik hoor het al zeggen. Ze zitten bij de politie al met een gebrek aan respect hoor ik telkens.
Handhaving moet gewoon handhaving blijven, van omstanders kan wel wat meer betrokkenheid worden verlangd. Iedereen loopt tegenwoordig toch voortdurend met een mobieltje in de hand? En in de meeste zit een camera.
f.bol
-4-  f.bol:
Uitlokking? Uitlokking? Dat is tegen de wet, en lokhomo's/joden zijn natuurlijk geen uitlokking.
Uitlokking is iemand voorstellen mee te gaan voor een betaalde wip en bij als deze toestemt arresteren. Uitlokking is infiltreren in een hashbende en voorstellen om in winstgevender hardrugs te gaan handelen.
Uitlokking is nadrukkelijk niet met een keppel op/ kort rokje aan/ hand in hand met andere man of een combinatie van de drie de straat op en degenen die je aanvallen arresteren. Dat zou namelijk betekenen dat een vrouw in kort rokje verkrachting uitlokt en dat stadium hadden we toch gehad.
f.bol
-5-  f.bol:
Opsporing is een beter woord.....
JohnN
-6-  JohnN:
@f.bol - met jouw theoretische benadering kan ik een heel stuk instemmen. het is dus verkeerd met lokjoden of lokhomos op pad te gaan, We moeten het doen met opspoorjoden en opspoorhomos .
Fluks aan het werk dus maar!
Theo
-7-  Theo:
Gewoon een paar ingehuurde zwarte band karateka's met een keppeltje op of hand in hand door Zuid-Oost laten flaneren en als vervolgens de rechterlijke macht i.s.m. het IND hun werk dan eens goed doen is Amsterdam over een jaartje weer een stuk gezelliger!
Bart
-8-  Bart:
Theo heeft altijd een pasklare oplossing voor elk probleem! Hear, hear!!! (en waarom is Amsterdam NU niet gezellig?)
Maar ter zake: Het inzetten van 'nep'personen (Joden, Islamieten, Gereformeerden, Katholieken etc.)kán nut hebben, als het gaat om geweldsdelicten, maar uitsluitend tegen deze geloofsgroep gericht: bij Katholieken zou ik vooral gaan scannen op jeugdig misbruik, bij Gereformeerden op kindermishandeling in de huiselijke kring, bij Joden op discriminatie van andere verwante volkeren, en bij Islamieten op vermeend fundamentalisme...
En als mensen 'anders' geaard zijn, zou ik ze vooral met rust laten!
Theo
-9-  Theo:
Bart, jouw stalkende kritiek op mij begint nu werkelijk obsessieve vormen aan te nemen.
Zoek hulp.
Bart
-10-  Bart:
Bij deze @Theo: Leg mij nu maar eens in 'jip en janneke 'taal uit waarom je direct karate-figuren wilt inzetten, en waarom de IND er direct aan te pas moet komen, dat slaat toch als k*t op Dirk (op Theo in dit geval)?
Ik vrees dat jij hulp(steun!) moet zoeken voor je uitlatingen...
Arnoud de Jong
Theo, ik zeg: gewoon getrainde vechthonden met keppeltjes inzetten!
Bart
-12-  Bart:
@ Anoud de Jong: ga niet met deze persoon in discussie: het is een lokagent! (PVV opleiding, iets in de beveiliging-niet afgemaakt-, en verder zeer agressief tegen niet-nederlanders) Zoiets dacht ik, Arnoud, tot ik er achter kwam dat het 'onze eigen Theo'was, die doet natuurlijk geen vlieg kwaad, behalve wat venijnige stukjes op AC..
Theo
-13-  Theo:
Handzame tip voor je eerstvolgende raadsvergadering Bart; 'Op de man spelen' wordt in elke beschaafde discussie vermeden, en over het algemeen als zwaktebod gezien.
Bart
-14-  Bart:
Handzame tip voor @Theo: ga 's wat meer lachen, joh, dan reageer je niet meer zo verzuurt.De vorig quote van mij was natuurlijk een grapje...
Maar, bedenk ik me ineens, volgens mij speelt 'Geert' ook bijzonder veel op de man.. Volgens mij moet je hem maar even sms'en, dat je vind dat dat een 'zwaktebod 'is :))Hij zit tenslotte in een moeilijke positie op dit moment;))

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.