Home > > De gay scene in Amsterdam bruist! Of toch niet?

De gay scene in Amsterdam bruist! Of toch niet?

De Cockring

Amsterdam - In de Cockring in de Warmoesstraat zette ik dertig jaar geleden mijn eerste danspasjes in de Amsterdamse gay scene. Je kon er toen nog voor de deur parkeren en ’s avonds hand in hand lopen zonder te worden uitgescholden. Herinneringen die ik koester. Onlangs was er een stevige politie-inval in de Cockring. De burgemeester deed de deur op slot en nu mag de rechter een uitspraak doen over wat er nu echt aan de hand is.

Het sluiten van de homozaken van het ineenstortende Kooistra-imperium in de wereldwijd befaamde Reguliersdwarsstraat halen de voorpagina’s. Na de Exit en April, volgt mogelijk de Soho. Veel bekende gay zaken in de stad staan al jaren te koop en de ondernemers investeren er niets meer in. Voor jonge ondernemers lijkt er letterlijk geen plaats.

Gaat het licht langzaam uit in de Amsterdamse gay scene? Op Twitter en Facebook wordt moord-en-brand geschreeuwd over het afglijden van Amsterdam als Gay Capital; de vertrutting, het toenemende geweld tegen gays op straat, geen biertje op straat mogen drinken, de openingstijden en het roken. Ze schetsen een somber beeld. De schreeuwers komen vooral uit de politieke hoek waar juist die ondernemers zitten. En daar zit misschien wel het echte probleem. Sommige ondernemers lijken geen hart meer hebben voor hun gasten...

De gay scene in Amsterdam is nog niet uitgeblust. Kom eens op zondagavond kijken op de Zeedijk. De driehoek Barderij, De Engel van Amsterdam en Queens Head bruist. Of pak op donderdag een cocktail bij Cafe Prik. Prima, wat die jongens daar hebben gedaan. Met Club Church heeft Amsterdam er een toptent bij gekregen met de geweldige feestjes zoals Blue, Exotic, Supersize(d), Ladz en het Hoerenbal met Jennifer Hopelezz.

Ook het COC Amsterdam bruist weer (tot het gebouw echt gaat sluiten). Leuke feesten van de community voor de community; het extravagante Fruitcake, dansen bij Scream en het een beetje stoute XXXLeather. Hoezo vertrutting? De befaamde Rapido-feesten in Paradiso trekken bezoekers uit de hele wereld, net als Furball, M.U.L.T.I.S.E.X.I. en Bear-Necessity. Of lekker ‘Berlijnse undergroud’ met Spellbound in OCCI. Tijdens GayPride, is er weer de geweldige botenparade op onze grachten. Was die niet weer helemaal overboekt?

Amsterdam leeft niet alleen van drank en dans. Veel gays komen ook om te sporten. Elk jaar organiseren lokale LGBT-sportorganisaties sportevenementen; NetZo, Upstream, Gay Swim Amsterdam, Tijgertje, Smashing Pink, Smash Amsterdam en The Lowlanders. In de LGBT sportwereld heeft Amsterdam, na de Gay Games in 1998, nog steeds een goede naam. Het LGBT Company Pride Platform had recent haar internationale congres in Amsterdam. Ook cultuur is belangrijk. Naast de bekende musea komen toeristen voor onze koren, de Roze Filmdagen, het Holland Festivals, het Queer Tango Festival, Pink Christmas, African Pride, Lesbian Pride en Grey Pride.

De LGBT-scene in Amsterdam bruist; there’s no place like home! Amsterdam was ooit onbetwist de Gay Capital of the World. We waren eens het voorbeeld voor steden als Parijs, London, Rome, Berlijn, Barcelona en Madrid. Ook daar bloeit nu een actieve gay scene. Geweldig toch? Amsterdam telt absoluut nog mee... een beetje trots op onszelf zijn mag best. Er is een prima basis om Amsterdam als Gay Capital weer eens her-uit-te-vinden. Maar dan met elkaar, en voor elkaar.

Foto (detail) cc: justtoomanyfactors


zeventien reacties op "De gay scene in Amsterdam bruist! Of toch niet?"

Edward Liddiard
-1-  Edward Liddiard:
Maak je geen zorgen Walther. T'is geen vertrutting, maar slechts marketing. Niets aan de hand. En al dat homofoob geweld zijn slechts incidenten.

http://www.at5.nl/artikelen...
Joop
-2-  Joop:
Nou dank voor de uitleg Walther. Weet ik nu als hetero ook weer dat Amsterdam blijkbaar nog steeds t paradijs is voor homo's.
Overigens homo's die over het algemeen massaal oorspronkelijk uit de provincie komen om in mijn geboortestad wat blijkbaar in hun eigen dorp niet gewaardeerd werd door de inheemse bevolking.

Bericht voor deze homo's: ook in Amsterdam is een inheemse bevolking aanwezig die hier gewoon als normale stedelingen willen wonen zonder overspoeld te worden door provinciale homo's die hier hun jarenlange onderdrukte frustraties komen botvieren op straat en zon beetje iedere Amsterdams park en urinoir. Houden jullie daar ook een beetje rekening mee? Nog beter: gedraag jezelf zoals je ook in je eigen geboortedorp zou doen? Bedankt!
Chris van de Dijk
-3-  Chris van de Dijk:
Joop, voor die gefrustreeerde inheemse Amsterdammers hebben ze in de jaren 70 en 80 Almere en Lelystad uitgevonden.Werkte op zich prima totdat bleek dat daar ook van die smeerlappen kwamen te wonen(ze worden er vast niet geboren,maar zo gemaakt)Voeg hier nog wat allochtonen aan toe, hetero of homo,maakt niet uit, en je hebt weer een paar PVV bolwerken erbij.
Waar ligt dat nou aan denk je?
Joop
-4-  Joop:
Ja tuurlijk Chris, Amsterdammers die zich in hun eigen stad niet meer prettig voelen en soms geterroriseerd worden door instroom van buiten vind jij geen probleem. Dan moeten de oorspronkelijke bewoners maar oprotten. Toch? Lekker ventje ben jij!
Arnoud de Jong
Chris, ik heb altijd gedacht dat gastvrijheid en tolerantie iets anders was dan Slikken of Stikken. Ook je historische visie op het ontstaan van Almere en Lelystad zullen ongetwijfeld een planologische omwenteling betekenen...

Dank daarvoor...
Arnoud de Jong
Waar ik overigens veel banger voor ben is de overname van de Amsterdamse gay-scene door de commercie. Kijk maar eens naar Gay-pride, dat is al lang geen ludiek coming-outfestijs, maar een alternatief bloemencorso te water...
Arnoud de Jong
festijn, that is...festijn!
Anton
-8-  Anton:
Het gaat niet om de gay scene op zich, want als de ene zaak dichtgaat of wordt dichtgespijkerd door de burgemeester gaat er vervolgens wel weer een andere open. Het gaat er om dat nogal wat gays, of ze nu Amsterdams, provinciaal of buitenlands zijn, zich niet erg veilig voelen in de stad en speciaal in de omgeving van gay uitgaansgelegenheden. Omdat er figuren rondlopen die -mede vanwege hun culturele of religieuze achtergrond- een enorme hekel hebben aan gays, die dat weer met gewelddadigheden moeten bekopen. En dat maakt de stad juist minder aantrekkelijk voor gays.
Joop
-9-  Joop:
@Anton, laatst liep ik op een zaterdagmiddag door de drukke Leidsestraat toen ik moest urineren. Dus ik loop naar de urinoir daar praktisch op de hoek van de nog altijd zeer drukke Leidsestraat en Prinsengracht. Bij het binnenlopen van het urinoir word ik aangestaard door een brede man die driftig aan zijn harde genotsknuppel staat te trekken. Kan je je voorstellen dat ik me op zon moment ook totaal niet prettig en veilig voel? Met volle blaas ben ik maar weer vertrokken. Begrip moet van 2 kanten komen.
Chrisje van de Dijk
-10-  Chrisje van de Dijk:
Joop,lees nu eens wat je zelf schrijft,enig idee wat het woord terreur inhoudt?Nee dus.En je kunt niet eens het woord lul schrijven, dat wordt “genotsknuppel”Sorry hoor, voor iemand met een dusdanig vertroebelde geest ga ik geen moeite doen.En suffie, is mijn opmerking nu werkelijk zo vreemd(aangaande de poldervluchtsteden)?Toch per definitie een vergaarbak van ontevredenen?Het begon met het gebrek aan een tuin dat moest worden gecompenseerd.Vervolgens werden de krappe verlaten bovenwoningen in beslag genomen door allochtonen.Toen die emancipeerden, ook economisch, en de trek naar Lelystad en Almere ook voor hen begon ging de witte vlucht aldaar en masse op de PVV stemmen.Even de historie in een notedop.Al die ex-amsterdammers die op zaterdag een dappermarktje doen en bij thuiskomst alleen maar zaniken over al die “bruinen” daar.Ik kan zonder ze,echt.Ze hebben er een naam voor inmiddels....tokkies.
Arnoud de Jong
Een objectieve, genuanceerde visie, opgetekend vanuit empirisch onderzoek en jarenlange observaties in de betreffende steden. Chrisje, jij bent de beste!
Chrisje van de Dijk
-12-  Chrisje van de Dijk:
Dank je suffie.
Anton
-13-  Anton:
@Joop
Ben het met je reactie eens als je -in hoge nood- constateert dat een urinoir niet gebruikt wordt waarvoor het eigenlijk is bestemd. Die dingen hadden altijd al aantrekkingskracht op homo's en zij die daar frequenteren worden uitgemaakt voor pisbakkennichten. Er bestaan nog slechts weinig van die “krullen”, de meeste zijn vervangen door 1-persoons of helemaal verdwenen. Als homo's graag willen cruisen, dan beter naar wat meer afgelegen gebieden dan op zo'n locatie. Maar voor sommigen is dit blijkbaar nog steeds een kick.
Bart
-14-  Bart:
@ Chrisje van de Dijk: in tegenstelling tot Suffie niet helemaal eens met je observaties:
Zowel Almere als Lelystad zijn al lange tijd geen 'poldervluchtsteden' meer, Almere is vooral voor de mensen met wensen voor een betaalbare woning, Lelystad is inmiddels vooral voor de mensen die bewust kiezen voor rust en ruimte... Dus geen vergaarbak van ontevredenen! Als je appels en peren vergelijkt kun je net zo goed heel Amsterdam west nomineren! Natuurlijk wonen er ook in Lelystad en Almere vreselijke 'Tokkies', net zoals in Amsterdam, waar het begrip dan ook is 'uitgevonden'...
En als we het over het statement 'allochtonen' hebben, daar hebben we in Lelystad eigenlijk helemaal geen last van, hoe zou dat nu komen? Vermoedelijk omdat er maar weinig 'ontevreden blanke autochtonen' zijn zoals uit jouw reactie blijkt: heel veel in Amsterdam, die allemaal PVV stemmen (bij de laatste verkiezingen voor de gemeenteraad heeft ongeveer 2, 5 % op een aan de PVV gelieerde partij gestemd, nl. Trots op nl...
Concluderend: een weinig verheffende, zeker niet genuanceerde visie, en zeker niet na 'jarenlang empirisch' onderzoek. Chrisje, je krijgt mijn duimpje naar beneden.
En al die tokkies die zeuren over 'bruinen', wonen hoogstwaarschijnlijk gewoon in de Bijlmer... of Nieuw west!!!
Of zijn het je buren?
Chrisje van de Dijk
-15-  Chrisje van de Dijk:
Bart, volgens mij was suffie cynisch naar mij toe, of ik moet het verkeerd hebben.Mijn visie was niet genuanceerd, evenals die van Joop dus.Maar het is een feit dat veel ex-amsterdammers de diverse internetsites gebruiken om even lekker hun frustratie te laten vieren.Ik kan er weinig aan doen dat ze vooral in de polder wonen, ook die bij Hoorn en Purmerend trouwens.Mevrouw Tokkie herself zit trouwens in Dronten geloof ik, Lelystad wilde haar niet hebben.Overigens was de afgelopen Gay Pride weer een voorbeeld van hoe het ook kan:zoveel mensen bij elkaar zonder rottigheid.(op voor sommigen de geluidsoverlast na dan)
JohnN
-16-  JohnN:
Misschien een leuke site om de grimmigheid en de commercie een beetje tegengif toe te dienen http://www.dollybellefleur....
Bart
-17-  Bart:
@ Chrisje van de Dijk: wat standpunten over tolerantie en verdraagzaamheid zijn we het wel eens geloof ik! Maar slecht nieuws dat mevr. Tokkie is doorgeschoven naar Dronten! Die hoorde volgens mij in die 'skaeve huze' ergens in west, ver weg van de bewoonde wereld, toch?
Laten we hard zijn tegen racisten, sexisten, homofoben en andere extremisten. En begripvol voor alle medemensen op deze aarde, mits deze ook wat begrip voor anderen kunnen opbrengen...

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.