Home > > De baas van Cordaan

De baas van Cordaan

Eelco Damen bij AT5
Nieuw-West- Laatst zag ik Eelco Damen op onze lokale televisie. Eelco Damen is de grote baas van zorginstelling Cordaan. De organisatie was weer eens in opspraak gekomen door enkele ernstige incidenten.
Zo was er in Verpleeghuis Slotervaart een psycho-geriatrische patiënt (in eenvoudiger Nederlands: een demente bejaarde) vermist geraakt. Dit had helemaal niet mogelijk moeten zijn, want de persoon zat op een gesloten afdeling. Pas enkele dagen later werd de cliënt verdronken teruggevonden in de sloot achter de instelling.

In een andere zorginstelling van Cordaan, voor licht verstandelijk gehandicapten, zou er sprake zijn geweest van een groepsverkrachting.
Dergelijke tragische incidenten roepen terechte vragen en kritiek op. Maar ook veel speculaties en indianenverhalen die niets met de eigenlijke kwestie van doen hebben.
Eelco Damen moest het uiteraard allemaal gaan uitleggen. Hij kon volstaan met de mededeling dat er naar deze kwesties nog extern onderzoek wordt gedaan en de conclusies te zijner tijd openbaar worden gemaakt.
Bij dergelijke gelegenheden krijgt Eelco Damen dikwijls de vraag waarom hij zo buitensporig veel verdient. Hij zegt dan altijd iets in de trant van 'dat zijn salaris binnen de norm is'.
Hij begrijpt kennelijk niet dat tegelijkertijd het niveau van de zorg binnen Cordaan in veel gevallen niet binnen 'de norm' is en dat die twee dingen dus niet met elkaar te rijmen zijn.

Bijzondere eigenschappen
Ik vraag mij dan wel eens af welke bijzondere eigenschappen je moet bezitten om manager van een grote, met publiek geld gefinancierde organisatie te kunnen zijn. Je moet bijvoorbeeld heel goed kunnen doen of je neus bloedt. Je moet zonder blikken of blozen kunnen verdedigen dat je jaarlijks een paar ton aan salaris opstrijkt, terwijl er op de werkvloer dikwijls ernstige personeelstekorten zijn. In feite moet je schaamteloos pretenderen dat je harder werkt en betere kwaliteiten bezit dan de premier van ons land. Want die verdient minder.
Het leiding geven aan Cordaan wordt blijkbaar moeilijker gevonden dan het leiding geven aan een heel land.

Verontwaardiging
Eelco Damen krijgt dus altijd weer die lastige vraag, net als veel van zijn collega's bij andere zorginstellingen. Wanneer het nu gewoon een kwestie van jaloezie was (wie wil er nu niet zoveel verdienen?) kon meneer Damen er terecht zijn schouders over ophalen.
Het is echter geen kwestie van jaloezie, maar terechte verontwaardiging vanuit de samenleving. Zorg voor onze ouderen en zwakkeren is nu eenmaal een zeer gevoelig onderwerp.

Tot managers op het niveau van meneer Damen schijnt het maar niet door te dringen dat het als regelrecht asociaal en onfatsoenlijk wordt beschouwd wanneer je op kosten van de AWBZ (lees: publieke middelen voor de gezondheidszorg) je bankrekening laat vollopen, terwijl aan de andere kant talloze voorzieningen uit die AWBZ worden geschrapt. Vergoeding van een rollator wordt voortaan onnodig gevonden, maar de Audi van de topmanager blijft een onmisbare voorziening.

Bakken geld
Natuurlijk is het niet zo dat de instellingen binnen Cordaan ineens bakken geld meer te verdelen krijgen als meneer Damen de helft van zijn salaris inlevert. Nee, die eeuwige discussie over zijn topinkomen roept het foute beeld op dat er in de ouderen- en gehandicaptenzorg in principe nog genoeg geld is om de kwaliteit te waarborgen. Het onderwerp vertroebelt het zicht op de werkelijke problemen, want het budget per patiënt wordt vanuit Den Haag steeds meer beperkt.

Onze lokale omroep moet zijn aandacht voortaan kunnen richten op vragen als: hoeveel goed opgeleide verzorgers lopen er op een afdeling rond, is de personeelsbezetting voldoende, is er voldoende toezicht gewaarborgd, hoe staat het in het algemeen met de veiligheid binnen de instellingen, krijgen cliënten voldoende aandacht en recreatieve activiteiten, hoe is de kwaliteit van het eten, is de inrichting van de huiskamers voldoende gezellig voor mensen die daar de rest van hun leven moeten doorbrengen?
Want laat ik onze lokale journalisten verklappen dat daar nog wel wat op aan te merken valt.

Meneer Damen kan zich ondertussen nuttig maken door zijn eigen salarisnorm eens flink naar beneden om te buigen. Laten we zeggen naar een altijd nog riante ton. Dan vangt hij straks nog voldoende pensioen om via het private circuit te voorkomen dat hij in een van zijn eigen verpleeghuizen belandt. En de eeuwige discussie over zijn topinkomen is dan voorgoed van tafel. Iedereen blij.

Vervolgens mag hij zich dan gaan richten op het echte werk, want er moet binnen Cordaan nog genoeg gebeuren om ook dát salaris te rechtvaardigen.

29 reacties op "De baas van Cordaan"

Arnoud de Jong
Laat ik nou heel eerlijk zijn... Als ze mij willen als directeur van een instelling die zo bureaucratisch en onwerkbaar is georganiseerd als een zorginstelling, dan moeten ze me wel héél goed betalen...
Ali
-2-  Ali:
Ik vraag me af waar deze directeuren vandaan komen. Wat is hun achtergrond? Wie heeft bepaald dat zij zoveel waard zijn en waar worden zij op afgerekend?
Arnoud de Jong
Ben benieuwd wanneer Cordaan sponsor van Ajax wordt....
http://www.volkskrant.nl/bi...
Bart
-4-  Bart:
Ik beveel dhr. Damen een sessie van 'in therapie' (NCRV/KRO geloof ik? aan...
("waarom vind u het normaal dat u 3 x modaal verdient, terwijl er zoveel fouten bij Cordaan geconstateerd zijn. Vind u dan niet dat u ook een stapje terug moet doen? En bent u dan niet bezorgt over al die misstanden binnen uw organisatie? Waarom denkt u dat u het beter doet dan de gemiddelde verpleger? Denkt u werkelijk dat u een meerwaarde hebt voor deze organisatie?) etc.etc....
engine 54
-5-  engine 54:
Waarom mensen als de heer Damen zo'n hoog salaris krijgen? Omdat het slimme jongens zijn!

Wat doe je namelijk, je neemt gewoon een andere instelling over. Laten we als voorbeeld de AGO nemen. De AGO had een flink aantal clienten. Voor iedere client ontving de AGO maandelijks een behoorlijk bedrag. Dat geld kwam dan helemaal ten goede aan de clienten. Door de overname gaat dit geld nu richting Cordaan.
Wat doet Cordaan vervolgens. Een deel van het geld dat bedoeld was voor de Ago clienten wordt besteedt aan andere dingen. Dit doen ze door belangrijke zaken voor clienten te schrappen.

Bijv. het zwemmen in het extra verwarmde water van het AGO-bad. Voor Lichamelijk gehandicapten zijn de oefeningen in het warme water zeer belangrijk.Maar ook voor vesstandelijk gehandicapten is het heel goed.

Clienten worden van hun goede vertrouwde dagbesteding gehaald en bij een andere dagbesteding zo dicht mogelijk bij huis gedumpt.

Personeel dat zijn uiterste best deed, maar nog geen contract voor onbepaalde tijd had, werd zonder meer de deur uigeknikkerd!

Dit zijn maar een paar voorbeelden, maar het geeft aan hoe directie leden met hun clienten/personeel omgaan.

En mensen die in de zorg werken zeggen altijd dat het hun roepng is en het salaris pas op de tweede plaats komt.
Zou dat voor directie leden ook niet moeten gelden!!
Jeroen
-6-  Jeroen:
Er wordt altijd maar geklaagt over Cordaan ik vindt dat het belangerijk is dat mensen ook de goede kant zien van Cordaan en dat kan!
http://www.cordaan.tk neem een kijkje en beleef hoe leuk Cordaan is en wat ze voor Clienten doen!
Bart
-7-  Bart:
Dank je wel, Jeroen, we zijn heel blij hoe de promosite van Cordaan zich manifesteert. Maar daar ging dit item niet over... Wel over een veel te veel verdienende directeur! Even bij de les blijven, Jeroen!
HenkvP
-8-  HenkvP:
Eelco Damen is bestuurslid van NVZD die -geheel toevallig- de salarissen vorig jaar heeft vastgesteld voor bestuurders van complexe zorginstellingen. Damen heeft zijn eigen salaris in een overkoepelende organsatie goed laten keuren tegen de wil van de tweede kamer in die de salarissen in die sector wil maximaliseren op de balkenendenorm
Bart
-9-  Bart:
@ HenkvP: dat was bekend, en hoeft niet eindeloos te worden herkauwd op AC..
Arnoud de Jong
@Bart: waarom mag HenkvP dit niet zeggen? Anderen zijn hier misschien niet van op de hoogte. Geef elkaar een beetje ruimte svp.
JohnN
-11-  JohnN:
Dat krijg je als je slagers hun eigen vlees laten keuren.
M.a.w. die hele NVZD deugt niet, weg ermee.
Belangenverstrengeling: doodzonde.
Bart
-12-  Bart:
@ Arnoud: m'n moeder riep vroeger al: c'est la ton qui fait la musique...
(als we ons daaraan zouden houden... ( een vroegtijdige kerstboodschap?)
JohnN
-13-  JohnN:
la musique bien sur, mais le ton
HenkvP
-14-  HenkvP:
@Arnoud: dank je maar laat maar! Meneer Bart reageert nou eenmaal zo omdat hij wat gepikeerd is over zijn lage vergoeding voor zijn door hem zelf benoemd harde werken als raadslid in een stadje ter grootte van een van de stadsdelen. Helaas voor meneer Bart wordt zijn altruïsme en opoffering voor de gemeenschap van Lelystad niet op de gewenste waarde ingeschat en daardoor mag meneer Bart graag afreageren op anderen. Je hoeft geen psycholoog te zijn om dat gedrag te benoemen.
Bart
-15-  Bart:
Fijn dat je alle gevoelens al voor me invult @ HenkvP: (vette lach)
Beste Henk, ik heb een prachtfunctie (inderdaad, in Lelystad en dat (en ook de financiële vergoeding daarvoor) doet hier verder geheel niet terzake). Ik gun ieder zijn of haar plekje onder de zon, behalve stalkers en azijnpissers. Je hoeft geen 'shrink' te zijn om te zien wie de schoen behoeft aan te trekken...
HenkvP
-16-  HenkvP:
@Bart: Wat mij betreft als laatste reactie op je in meerdere discussies mijn reacties af te zeiken of me met pensioen te sturen citeer ik je dan maar even uit een andere discussie:

>> En tot slot je Quote: ' Raadswerk: dat is preken voor de eigen parochie; je hoeft dat werk niet te doen! je kan ook kiezen voor een gewone baan of als zelfstandige je geld te verdienen."
Beste Henk, zou jij voor een prikkie (1300 E) pm 40 uur raadswerk doen? nee dus, net als de meeste nederlanders, laat die stomme raadsleden gewoon al het vuile werk opknappen, kunnen wij als vrije burger er achteraf lekker over zeuren!Bart is er goed voor!! <<einde citaat

Je voelt je blijkbaar als raadslid verheven boven de vrije burger, maar gelukkig vind je het een prachtfunctie lees ik hierboven. Mooi voor! Wees er blij mee. Doe vooral wat je graag wilt doen maar denk niet dat ik ook maar een keer zou denken: daar is Bart goed voor! Dat zou ik niet durven denken
HenkvP
-17-  HenkvP:
@Arnoud:terug naar het onderwerp
een mooie gedachte om Damen op te roepen een salarisverlaging toe te passen op zich zelf. Inmiddels is duidelijk dat de minister ondanks verzoek van de kamer er in toe stemt dat de zorg het loongebouw van NVZD blijft hanteren ipv onder de nieuwe inkomenswet voor publieke functies te laten vallen. Damen kan nu en dat doet hij dan ook verwijzen naar het feit dat zijn salaris conform de wettelijke normen is.
dennis
-18-  dennis:
de ene reactie op deze site is van iemand, die in Friesland woont; devolgende reactie van een dierenverzorger uit Lutjebroek, die iets over gebouwen zegt en de 3e is een semi zakkenvuller uit Lelystad, zo begrijp ik??
ik begin deze site steeds minder serieus te nemen, terwijl die #$%@!()_^ over de stad gaat, waar ik mij 32 jaar geleden aan verpand heb en mij de tandjes betaal (als ondernemer) aan belastingen.
Zijn er ook nog Amsterdammers op deze site??
HenkvP
-19-  HenkvP:
@dennis: Je haalt me de woorden uit mijn mond.
Deze site ooit geïnitieerd door wethouder Asscher als ik me niet vergis, bloedt dood omdat een andere mening als azijnzeiken wordt afgedaan. Net als jij betaal ik me de schompes aan allerlei politieke plucheliefhebbers/wachtgeldregelaars/hypotheekbetaalbaantjesjagers en zichzelfbelangrijkvinden ego's maar ik mag daar geen commentaar opleveren volgens een aantal reageerders die de beproefde Geenstijl afzeiktactiek uitproberen bij gebrek aan enig bezit van sociale vaardigheden of kijken verder dan de gedegenereerde neus lang is.

# Ik ben me er van bewust dat ik nu dezelfde stijl hanteer, maar de inzet van de vrijwilligers van deze site verdiend een beter platform dan waar amsterdamcentraal tot verworden is; een site waar de Amsterdammer wegblijft en provincialen doen alsof ze in de stad wonen.
#Deze reactie zal wel weer als provocerend gezien worden bij gebrek aan enig vorm van gevoel voor humor ((-;
Bart
-20-  Bart:
Nu @ beste HenkvP: het azijnzeikgehalte van jou reacties is inderdaad een zeker niveau overstegen, inmiddels...
En @ dennis: ik reageer niet als inwoner van Lelystad, maar als werkende in Amsterdam en geboren en getogen, en was 25 jaar wonend in A. Jouw woorden: “semi-zakkenvuller uit Lelystad” haal je blijkbaar uit het vaatje slechte azijn van onze Henk...
Als 'onze' Henk vP zich gewoon eens bekend maakte onder zijn eigen naam, met vermelding van functie, was deze mooie website verlost van één van de azijnpissers en louche betweters... Henk vP heeft niets met Asscher, hoogstens met afgunst dat hij niet in de politiek gekozen is, zo concludeer ik uit zijn ellenlang gezever over betalingen van en aan politici...
Henk, get a life, and do it better!
HenkvP
-21-  HenkvP:
Eenvijfde van de zorgbestuurders overschreed in 2009 de balkenendenorm van 181.000 euro.

meer info:
http://www.zorgvisie.nl/Fin...
HenkvP
-22-  HenkvP:
grinnik
het GL raadslid uit Lelystad weet me nu ook al voor > louche betweter < uit te maken naast de al bekende azijnpisser betiteling
#
Grappig dat burgemeester Jorritsma van Almere de GL-, en Leefbaar fractie aldaar azijnpissers noemt. Het leeft blijkbaar in Flevoland om elkaar zo te noemen. ((-;
JohnN
-23-  JohnN:
@dennis - ter info: er wonen inmiddels al bijna meer Amsterdammers buiten Amsterdam dan in de stad zelf. Wist je dat niet?
Of vind je dat iedereen die niet van de wieg tot het graf steeds de westertoren kan zien geen recht van spreken heeft?
dennis
-24-  dennis:
Oh best mag iedereen van alles zeggen van mij hoor; of ie/zij nu wel of niet altijijijd onder de W'toren heeft geleefd, maar het eea heeft ook met leefbaarheid te maken, los voorbeeldje -live van de pers-:
terwijl ik dit schrijf komt de Kerst-rondvaart-tocht voorbij: leuk hoor, maar nu hoor ik alweer de 1e muziekboten; over 2 jaar is t net t volgende lawaai-feest, maar nu met Kerst; leuk??
Maar goed, het gaat erom, dat een uitbater van een cafe boven z'n zaak hoort te wonen; waarom? omdat hij/zij dan ruzie kan hebben met z'n buren, die lijp worden van de randdebielen, die 's nachts staan te lallen en te pissen tegen de deuren vd buren.
Zo ook de betweters: als je t allemaal zo goed weet, waarom woon je dan niet hier op de gracht bij de -stinkende- rondvaart en -lallende- illegalen of op t plein bij dat cafe, waarvan de klanten tegen jouw deur aan pissen ieder nacht, etc. etc
Maar goed, iemand is ooit geboren in Amsterdam, en mag dan -@JohnN- eeuwig -niet als bewoner van Lelystad, maar als forens in Amsterdam weeeeer van alles uitkramen, terwijl ie lekker gaat slapen en bij mij a) de parkeerwacht een bon aan m'n vriend uitschrijft, want ja de meter is kapot, maar dan had u uw auto ergens anders neer moeten zetten b) m'n buren hun vuilnis in mijn halletje neergooien (ik koet t toch ergens kwijt c) m'n buurtgenoten hun hondendrollen in mijn postbus gooien (oh sorry ik dacht dat t een prullenbak was d) ik de volgende ochtend over 3 clubjes Roemenen struikel op weg naar de bakker, die toch zo leuk muziek maken en oh e) de Gemeente mag toch weer een feestje op t Museumplein houden voor de forensen en provinciaaltjes, want ze letten zo goed op, dit keer ????!!!!!!!!!
Affijn, je begrijpt t ik heb begrip voor iedereen, maar wanneer kan ik nou es weer rustig slapen zonder al die mensen, die mij wakker houden omdat ze zo nodig ook rechten hebben om hun feestje te houden in mijn achtertuin.......
Arnoud de Jong
Als moderator moet ik even zeggen: ik begrijp dat sommige ergernissen de pan uit rijzen, maar kan de discussie on-topic blijven?
HenkvP
-26-  HenkvP:
@Arnoud: on-topic
Verpleeghuizen in de Randstad, met name in Den Haag en Amsterdam, leveren gemiddeld een slechtere prestatie dan verpleeghuizen elders in het land. Mochten we deze week lezen in de Volkskrant. Wat is de reacties van > De Damens < in de zorg? Het ligt aan het personeel!
Dat we het wel weten dat het niet ligt aan de (onhooggevallen) managers en zichzelf verrijkende bestuurders. Wat vindt de politiek? Daar blijft het oorverdovend stil, zelfs de zelfbenoemde hoeders van de verzorging; de PVV is na de verkiezingen het onderwerp kwijtgeraakt.
bert
-27-  bert:
Voor de goede orde: deze meneer was dikke deur van een circus met groepsverkrachters, z'n klanten verzuipen en het regent klachten. Meneer Eelco Damen verdient ondertussen meer dan Barack Obama, de president van de U.S.A. De norm in de sector, noemt Eelco Damen dat.

Welkom in het nuchtere, Calvinistische Nederland.

(damen 275 000 plus bonus in 2008, Barack Obama 400.000 DOLLAR (is minder dan 275.000 euro)
HenkvP
-28-  HenkvP:
@bert: en wanneer Obama vertrekt krijgt hij geen zak met geld mee. Bij Damen is dat al in een contract geregeld. Een oprotpremie bij niet meer te handhaven als bestuurder. Een riante afkoopregeling en pensioenpremie bij vrijwillig vertrek. De > Damens < in de zorg weten goed voor zich zelf te zorgen.
Bart
-29-  Bart:
Beste HenkvP: ik ben het geheel met je eens als het gaat over publieke/semipublieke functionarissen die megabonussen-pensioenpremies- opplus-bonussen, bonussen bij gedwongen vertrek (ontslag!)en nog vele andere emolumenten geregeld hebben. Sommige presidenten doen het inderdaad met minder...
Het wordt steeds erger! Maar dan hebben we het niet over (stadsdeel-)wethouders en andere mindere goden. Dat zijn meestal mensen die met veel energie en inspiratie aan een job beginnen, mogelijk afgebrand worden door de (gemeente)raad en veel moeite hebben een ordentelijke andere baan te vinden.Daar fulmineerde jij heftig tegen: wachtgeldregelingen voor wethouders, beloningen voor raadsleden etc. Ik zou me liever richten op de bonussen voor 'topbestuurders', daar valt veel meer te halen... Zo blijkt!

Reageren?  

Lees vooraf even de regels voor discussies op Amsterdam Centraal door.

Eigen afbeelding bij reacties? Ga naar gravatar.com en meld je aan met het mailadres dat je ook hier voor reacties gebruikt.

(verschijnt niet online, is nodig voor gravatar afbeelding)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spamreacties te voorkomen, wordt u gevraagd deze simpele vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.